Skocz do zawartości

Łańcuch - Czyszczenie I Smarowanie Łańcucha

Wojtuniunia
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Łańcuchy O-ringowe i X-ringowe myjemy specjalnymi cleanerami lub nafta . NIE WOLNO myć łańcucha benzyną i innymi rozpuszczalnikami . (wg DID) Taka informacja widnieje praktycznie przy kazdym łancuchu szanujacej sie firmy. Wiec blazioo nie wprowadzaj ludzi w bład, myj sobie czym chcesz ale skoro 10 osob mowi Ci ze nie wolno to zastanow sie czy warto sie kłucic

wojtecki gdybym sam był pewny to chyba logiczne że bym nie czyścił benzyną ale jak już coś takiego słyszałem w takim programie to chyba jasne że moge "myśleć" tak jak oni z powodu takiego iż wprowadzili mnie w błąd i ja sie nie kluce.

Tak na marginesie to który taki mądry daje mi te -- ? może się przyzna chociaż za co ?

tak, tylko ze sam napisalas ze Ty polecasz benzyne ekstrakcyjna..a my Ci mowimy ze sie nie nadaje...a Ty dalej swoje ze gdzies, cos tam, ktos powiedzial..Oni pewnie to gdzies wyczytali (nie wiem gdzie) i potem gadaja takie glupoty..kazdy kto juz troche jezdzi wie ze łancuch+benzyna= wymiana napedu w niedlugim czasie

okey zwracam honor a polecałem w takim sensie bo jak na razie to mi się nic z napędem nie robi a wyczyszczony na glanc i nasmarowany.

Zobaczymy ile na nim pociągnę jak będę musiał wymieniać na pewno poinformuje gdzieś tu na forum o tym zjawisku

• Upvote 1

z dnia na dzien Ci sie to nie stanie...ale bardzo mocno skraca to zywotnosc napedu..wiec naprawde odłóz benzyna i zastosuj nafte, bedziesz mial pewnosc ze nie robisz tym krzywdy napedowi a jak wiadomo nie jest to tania rzecz wiec szkoda bys musial wymieniac naped przed czasem bo Ci sie pozacieraja ogniowa albo uszkodza uszczelki

okey zwracam honor a polecałem w takim sensie bo jak na razie to mi się nic z napędem nie robi a wyczyszczony na glanc i nasmarowany.

Zobaczymy ile na nim pociągnę jak będę musiał wymieniać na pewno poinformuje gdzieś tu na forum o tym zjawisku

ale NIKT nie napisal ze ci sie rozerwie lancuch pojutrze od czyszczenia benzyna dzis!!!! benzyna skraca okres eksploatacji twojego lancucha i zamiast przejechac 20k km zrobisz 5...

co do minusow to odemnie oberwales jednego zgodnie z tym po co one sa - twoje wypowiedzi jak ktos przyjdzie nowy bedzie wiedzial ze cos z nimi jest nie tak i trzeba podejsc do nich z rezerwa ot tyle:D

jak na razie to tylko raz w dziorku czyściłem benzyna więcej nie będę a Tym gno.... om z motocyklicznie do d...y bym nakopał, jak sie nie znają to po jakiego wala polecają. wrr

• 2 months later...

nie wiem czy to ten dział ale mam mały problem , nie wiem czy to wina oleju...spotkal sie ktos z was z takim problemm zeby smar z lancucha pryskal mu na but ten od storny napedu czyli z lewej strony?smile.gif)))))) czy tylko ja mam taki problem:)? pozdrawiam Adam

to nie smar z łańcucha tylko z silnika olej pryska.I teraz pytanie co jest źle.Najczęściej pokrywa zaworowa.

nie wiem czy to ten dział ale mam mały problem , nie wiem czy to wina oleju...spotkal sie ktos z was z takim problemm zeby smar z lancucha pryskal mu na but ten od storny napedu czyli z lewej strony?:))))))) czy tylko ja mam taki problem:)? pozdrawiam Adam

najprawdopodobniej używasz zbyt rzadkiego smaru, ja nigdy nie miałem takiego problemu

Ewentualnie kłania sie wymiana symeringu na wałku napędzającym łańcuch. (ten przy zębatce)

Tutaj

może cieknie olej na łączeniu przewód-chłodnica? nieszczelność nie musi być duża. Jeśli to w tym miejscu, to poza butem tez kolektory i blok silnika. U mnie tak ciekło, i widać było delikatnie na kolektorach, bloku i od czasu do czasu na butach :)

no dobra wyciek zlokalizowany ....pokrywa alternatora na spodzie zauwazylem niewielki "pot" :) wystarczy uszczelnic na nowo czy moze byc wieksza buba? i jakies wskazówki do uszczelniania??? pozdrawiam Adam

Jeżeli na buta pryska to z alternatora ( tak jest u mnie i bedzie trzeba dokręcić albo uszczelnić) z łańcucha prędzej na tylna felgę i na wewnętrzną/zewnętrzną krawędź opony, było tak u mnie jak skończył mi sie smar w spreju i używałem oleju przekładniowego, którym jak sie zbyt obficie nasmaruje łańcuch rozbryzguje się na te właśnie elementy i trzeba uważać bo można się nie miło zdziwić na zakręcie.

tak na "fest" dociagnac?:)

Żeby CI tylko ktoś potem nie powiedział, "Ale urwał".

Żeby CI tylko ktoś potem nie powiedział, "Ale urwał".

no wiec dlatego pytalem jakie sa mozliwosci:) wiem ze z wyczuciem , ale hmmmmmm

tak na "fest" dociagnac?:)

nie radze-u mnie ktos z porzednich wlascicieli zajebal na hama i dekiel pekl przy srubie od za mocnego skrecenia...

podjedź to Ci dokręce na poczekaniu

prosze daj jakis namiar na siebie....jezeli jutro masz czas to chetnie wpadne bo mialbym kilka innych jeszcze rzeczy:) mozesz na priv wyslac nr:)? pozdrawiam

ja właśnie skończyłem wymieniać uszczelkę alternatora i narazie jest git.. u mnie samo dokręcenie nie pomogło i musiałem założyć nową uszczelkę.. co do dokręcania to raczej trzeba z wyczuciem, bo jak odkręcałem pokrywę to okazało się, że otwór przy jednej ze śrub jest już lekko pęknięty (nie w pokrywie a w karterze o ile tak to się fachowo nazywa :)) i obawiam się że z czasem ułamie się do końca i mogą być problemy.. ale póki co lewy but pozostaje czysty :D