Skocz do zawartości

Łańcuch - Czyszczenie I Smarowanie Łańcucha

Wojtuniunia
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

ja właśnie skończyłem wymieniać uszczelkę alternatora i narazie jest git.. u mnie samo dokręcenie nie pomogło i musiałem założyć nową uszczelkę.. co do dokręcania to raczej trzeba z wyczuciem, bo jak odkręcałem pokrywę to okazało się, że otwór przy jednej ze śrub jest już lekko pęknięty (nie w pokrywie a w karterze o ile tak to się fachowo nazywa :)) i obawiam się że z czasem ułamie się do końca i mogą być problemy.. ale póki co lewy but pozostaje czysty :D

dales sama uszczelke czy posmarowales tez silikonem?:)

Tak wam powiem że czytam dumam i się zastanawiam.

Gdzie jest uszczelka alternatora?

pewnie chodzi im o uszczelke dekla pod którym siedzi sprzęgło jednokierunkowe, o dziwo występuje w katalogach jako uszcz. sprzęgła/alternatora bynajmniej w klasie

dales sama uszczelke czy posmarowales tez silikonem?:)

posmarowałem tylko cieniutko smarem bo nie miałem żadnego sylikonu, ale stara uszczelka też nie była złożona na sylikon..

• 4 weeks later...

a ja mam takie pytanko-bo kupilem ostatnio takie cos http://allegro.pl/item1155429234_motip_do_czyszczenia_lancuchow_przerzutek.html no i wszystko ladnie pieknie-chce isc umyc tym lancuch a tam pisze "srodek do czyszczenia przezutek i lancuchow o bardzo duzej rozpuszczalnosci" no i zglupialem-czy nie zaszkodze swojemu lanuchowi czyszczac tym?pozdrawiam

Nie stosowałem nigdy takich wynalazków :P myślę, że nie zaszkodzi. Ja do czyszczenia używam szczoteczki i nafty świetlnej. Doskonale czyści cały napęd.

kupilem tak przy okazji-czasami te cleanery sa spoko - kiedys mialem tego lidlowego i czysci ze szok-o nafcie wiem bo tez stosuje-wczoraj w koncu stanelo na nafcie bo balem sie tego uzyc.

kiedyś z braku nafty zastosowałem środek do czyszczenia zacisków hamulcowych i też nic się nie stało.

• 1 year later...

Siemka, co myślicie o myciu łańcucha nie naftą a ropą? Zawsze jakieś części silnikowe myłem ze smaru właśnie ropą, ale nie wiem czy łańcuchowi nie zaszkodzi i czy w ogóle się umyje...

Mi polecali nafte. Tania i zajebiście czyści. Co do ropy to nie wiem. I nie używaj benzyny bo tylko zniszczysz łańcuch.

mozesz spokojnie czyscic ropa , koszt porownywaln do nafty i efekt taki sam. uzywam od lat

A jak się zabrać za to mycie? Na motocyklu czy ściągnąć łańcuch, używać jakiejś szczoteczki? Może mógł by ktoś podzielić się swoim doświadczeniem, bo mój łańcuch jak i zębatka są bardzo zaklejone starym smarem. A tak jeszcze na marginesie czym czyścicie felgę na której też zbiera się dużo smaru wyrzuconego z łańcucha?

Ja czyszczę tak: nafta świetlna i pędzelek do ręki i dawaj. Wszystko schodzi miodzio, oczywiście jakiś pojemnik pod spód.

Później jak wyczyszczę to ściereczkę do ręki i suszenie. Najlepiej też postawić na centralkę i włączyć na 1 bieg wtedy wszystko wylatuję cała nafta co została na łańcuchu.

Nie ma takiej potrzeby ,wlaczac bieg co by nafta wyleciała, bo ma dobre wlasciwosci smarne i konserwujące, wiec jesli tam zostanie to tylko na plus ;)

Uwaga na palce przy czysczeniu, podczas zapiętego biegu :P

Nie ma takiej potrzeby ,wlaczac bieg co by nafta wyleciała, bo ma dobre wlasciwosci smarne i konserwujące, wiec jesli tam zostanie to tylko na plus ;)

Uwaga na palce przy czysczeniu, podczas zapiętego biegu :P

Nie polecam tej metody. Można sobie zrobić piękne kuku ;)

Felgi i inne elementy zachlapane smarem czyszczę albo benzyną ekstrakcyjną, albo czymś ekstrakcyjnym - chyba jakiś rozcieńczalnik (musiałbym spojrzeć na butelkę) i oczywiście szmatką.

Inna opcja, ale droższa to preparat do mycia łańcucha w sprayu, lub preparat do czyszczenia tarcz hamulcowych w sprayu - ale to na szmatkę i delikatnie ścieram.

Póki co nic się nie schrzaniło z lakierem.

A co do łańcucha, to myje się go z założenia co 3-5 smarowań, ja w praktyce myje co 3-4 tysiące u mechanika, który ma specjalne szczotki nakładane na łańcuch z pojemnikiem na rozcieńczalnik ekstrakcyjny (albo coś takiego - mniej stężone od benzyny) i się nie pierdzielę z naftą. Mycie ręczne w garażu daje satysfakcję, ale w jego trakcie nie dość, że wszystko upierdzielone, to gdzieś trzeba zlać brudną naftę, a na dodatek po ostatnim myciu naftą świetlną i całodniowym suszeniu smar do łańcucha zwyczajnie po nałożeniu mi się zważył :( . Od tego czasu pierdzielę i daje zarobić te dwie dychy mechaniorowi - szybko, czysto i ekologicznie.

Co ciekawe - łańcuch myłem u trzech mechaników i żaden z nich nie używał w tym celu opisanej w serwisówce nafty świetlnej :D

Polecam jednak dobrze wytrzeć łańcuch z nafty z tego prostego powodu, że jak potraktujesz łańcuch sprayem na naftę to się po prostu będzie o wiele gorzej trzymał i część od razu spadnie w p**du przy pierwszej jeździe - szkoda smaru.

Polecam jednak dobrze wytrzeć łańcuch z nafty z tego prostego powodu, że jak potraktujesz łańcuch sprayem na naftę to się po prostu będzie o wiele gorzej trzymał i część od razu spadnie w p**du przy pierwszej jeździe - szkoda smaru.

No bardzo Cię proszę, nie rób ze mnie przygłupa!

Łłańcuch po myciu traktowałem z godzinę szmatą, na zmianę ze sprężonym powietrzem. Smar nakładałem następnego dnia, a i tak się zważył.

No bardzo Cię proszę, nie rób ze mnie przygłupa!

Nie miałem takiego zamiaru, odopwiadałem na post TomkaGSF:

;)

Pamiętajcie żeby po czyszczeniu łańcucha koniecznie umyć ręce! .....Nie no, żart :)

Najlepiej też postawić na centralkę i włączyć na 1 bieg wtedy wszystko wylatuję cała nafta co została na łańcuchu.

No, ja bym tam uważał z zapinaniem biegu :lol:

http://www.gixxer.com/forums/showthread.php?t=242261

cimg0014.jpg

Koleś widzę luzik, zamiast ratować paluchy to sobie zdjęcia robi

I teraz jedna rekawiczka rozm. L a druga M :)

Fak az mnie paluchy zabolaly jak to zobaczylem.

Wiele pozytywnych opini w necie jest o tym. Spotkal sie z tym ktos?

Ja tam wole szczoteczka na spokojnie w garazu przy piwku posiedziec i wyczyscic lancuch B)

Wygląda to jak "godzina pracy i mamy własne" za 20 zł :P