Skocz do zawartości

Namiot 2Os

Gość konradk
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Słonko grzeje, ptaszki śpiewają a sesja powoli zaczyna być tylko niemiłym wspomnieniem, jednym słowem wakacje w pełni, a co za tym idzie czas najwyższy pomyśleć nad jakimś wyjazdem. Kasa w skarpecie odłożona. Zamówione do Bandziora graty już doszły lub będą na dniach. Do załatwienie pozostaje tylko jedna kwestia a mianowicie, nocleg. W tym roku postanowiłem zmienić nieco proporcje cena/czas pobytu z 2 tygodni w fajnych warunkach na min 4 tygodnie pod namiotem. I tutaj właśnie rodzi się moje pytanie, jako że moja wiedza campingowo/survivalowa jest jak na razie ograniczona do lektury kilku specjalistycznych forów, jaki namiot wybrać? Kryteria jakie mogę postawić po dotychczasowej analizie tematu (oraz zawartości portfela) są następujące:

-namiot 2 osobowy, (niestety w tym roku jestem zmuszony wczasować samotnie) tak żeby spokojnie można było zmieścić siebie i bagaż

-w miarę pojemny przedsionek, żeby było gdzie wywalić bagaż gdy będzie trzeba wygospodarować w środku dodatkowe miejsce :jezyk3:

-tak nieprzemakalny jak to tylko możliwe

-niska cena, ok 200-300pln

-nie za ciężki, żeby w przyszłości można było spokojnie zamontować go na kufrze bez ryzyka urwania tego i owego

Po wnikliwej lekturze alledrogo wpadły mi w oko następujące modele:

Hannah Troll

Fjord Nansen Andy

Campus Antibes

Miał ktoś z Was styczność z którymś z tych wynalazków? A może macie jakieś inne propozycje?

Wszelkie porady zarówno odnośnie tych namiotów jak i ogólno pojętego "namiotowania" z motocyklem w tle mile widziane. :D

pozdrawiam

kk

U mnie stałym problemem podczas używania namiotów było zawsze spanie podczas deszczu.Niestety sen mam nader nerwowy i łapą zawsze dotknę burty namiotu .Wtedy sen przerywa w najlepszym wypadku kapanie wody.Polecam namiot w którym wewnętrzna komora bedzie znacznie odsunięta od tropiku co by ustrzec się takich przygód .

Jak dla mnie:

1. Hannah - niewielki po spakowaniu, przedsionek mały

2. Nansen - przedsionek ok, pewnie nawet zrobisz daszek, jest największy ale i tak go wieziesz a nie niesiesz

3. Campus - mały lekki, tani, mały przedsionek

Jak będziesz często składał i rozkładał to wg mnie "1", jak chcesz mieć więcej wygody "2", ten Campus to taki spać i jechać, albo z nim chodzić.

Jak dla mnie "2"

Cechy idealnego namiotu:

- podłoga w przedsionku, są np. namioty dzielone, część masz na przedsionek, część na spanie, ale nie wiem czy w przypadku 2 osobowych

- tropik podpinany pod namiot (szybciej rozkładasz)

- kieszenie w środku na telefon, dokumenty, gumki itd

- podłoga pleciona a nie ze szmaty

- haczyk lub górna półka na lampkę

- siatka na owady i co by się nie udusić

- żeby się materac dmuchany zmieścił, żeby sobie nie odbić ogona albo dziewczynie

- taki co jak zmoknie to szybko wyschnie

- w miarę jasne kolory bo się można upiec

Trza iść do sklepu najlepiej dużego gdzie będzie kilka modeli, wejść do środka, położyć się, pooddychać (jak czujesz że cię przytłacza i ci ciężko to się będziesz męczył i pocił), pomęczyć sprzedawcę, popytać, potruć dupę i zamówić najtaniej w necie :)

Jak się rozbijasz na dłużej to opcja plandeki albo folii pod spód się przyda, nie zniszczysz i nie podmyje - szczególnie jak się śpi na stoku, który się zamienia w strumień.

mam Andy II Fjorda i jestem bardzo zadowolony

bardzo dobra jakość materiałów, środek namiotu podpina się pod "rusztowanie", intuicyjnie się rozkłada i nie zajmuje dużo miejsca po złożeniu

generalnie przemyślana konstrukcja=]

spałem w nim raz w 4 osoby - da się (chociaż obracaliśmy się na komendę;)

jedyne co mogłoby być inaczej to możliwość najpierw rozłożenie tropiku a dopiero potem podpięcia środka - godne docenienia gdy rozkładamy w deszczu - ale nie wydaje mi się by którykolwiek z tych namiotów miał taki system

z postu Vitolda Fjord ma wszystkie cechy (szczególnie fajna jest półka u góry) heh może poza dmuchanym materacem - nie sprawdzałem;]

w sumie sporo sprzętu z Fjorda używam - bardzo dobra polska firma!

Wrocilismy wlasnie z 2 tygodniowego wypadu pod namiot i kupilismy (4 osoby) 2 namioty Hannah Troll 230 (ten najwieksze na 3 osoby+, jak popatrzysz po zlozeniu jest nieduza roznica) a jest przynajmniej gdzie wrzucic wszystkie graty z motocykla, czytaj sakwy/kufry + tankbag + ubrania motocyklowe kaski itd.

Lepiej te rzeczy trzymac w namiocie niz w przedsionku dlatego ze w przedsionku zazwyczaj nie ma podlogi i przy porannej rosie mozna sie zdziwic ze wszystko jest mokre :)

Jako ze mieszkasz w okolicach wawy, hannah ma swoj sklep w outlecie na ursusie, Sklep Firmowy Hannah Outlet Factory Ursus Plac Czerwca 1976 nr 6 02-495 Warszawa 022 478 20 60 i najwazniejsze koszt w/w namiotu to jak dobrze pamietam 249PLN, na allegro chodza po 100pln drozej, najlepiej zadzwon to potwierdza ci cene. Podejrzewam ze nawet ta wymieniona wczesniej 2ka bedzie tansza

Przy naszej eksploatacji jedyne co bylo uciazliwe to zawieszki na sznurkach do zamkow blyskawicznych, po kilkudziesieciu zamknieciach/otworzeniach zamek zaczyna je zachaczac i sie urywaja przywieszki, sam zamek dalej dziala, przydatne sa za to kieszenie wewnetrzne po obu stronach namiotu jak i podwieszana na gorze polka. Tropik jest zakladany oddzielnie po rozlozeniu wewnetrznej czesci i kijkow, testowalismy go jedynie przy pomocy porrannej rosy, wysychal prawie natychmiast jak dochodzilo do niego slonce. Moskitiera w drzwiach wewnetrznych tez jest, kolory to beżowy i jasniejszy zielony (przynajmniej takie mielismy my), przy temperaturach +30C i w sloncu nie wytrzymywalismy w nich i tak dluzej niz do 8 rano, chyba że kemping był cały zacieniony :) Zamiast karimat uzywalismy mat samopompujacych (tesco jasno zielone 49,9/szt :) ) i spokojnie sie miescily i zostawalo jeszcze z 10cm na dluzsze (patrz moje 195+) nogi :)

Edytowane przez serch

Dzięki wielkie za odpowiedzi, jutro podjadę do tego sklepu o którym mówiłeś coby oblookać, zmacać i co tam jeszcze przyjdzie do głowy tego Trolla. ;) Jeśli nie znajdę nic innego to zdecyduję się na Fjorda albo Hannah z przewagą tego pierwszego (po prostu wydaje się ładniejszy). :) Campusa można właściwie skreślić, co prawda nie znalazłem zbyt wielu opinii na temat tego konkretnie modelu ale ludzie sporo narzekali na kiepską jakość NOWYCH namiotów tej firmy.

Warto zajrzeć na stronkę www.ngt.pl Niezależna grupa Testowa. CHłopaki od ostrej turystyki i lekkich wypadów po zakupie i przetestowaniu sprzętów piszą recenzje... Warto poczytac tam.

ano też prawda=] zawsze tam najpierw sprawdzam opinie sprzętu (więc pewnie musiałem też czytać tam najpierw o namiotach...hmm nie pamiętam)

To była jedna z pierwszych stron do których skierował mnie wujek google, co prawda recenzji wszystkich interesujących mnie modeli nie mieli ale poczytałem co nieco o poszczególnych markach i tym czego można się będzie po nich spodziewać.

Tak czy siak dzięki. :)