Skocz do zawartości

Bandit 400 Brak Iskry Uszkodzony Moduł

Borygo
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,mam problem z moim gsf400 ,otóż stwierdziłem w nim brak iskry ,i tak zaczęła sie moja przygoda..Iskra pojwiala się tylko czasami ,w miejsce cewek wpialem żarówki i ruszając ręcznie impulsatorem ,żarówki sie nie zaswiecaly ,a czasem zaswiecaly sie na stałe..Cewka nie dostawala minusa z modułu ,wymieniłem impulsator i kondensatory w module ,znalazłem schemat w internecie..Po wymianie kondensatorów moduł daje stały minus na cewke.Co pwoduje ,ze żarówka ciągle świeci czyli nie dostaje sygnału z impulsatora ,i to jest mój problem ,dodam ze nie wymieniłem jednej płytki ceramicznej ,którą podobno tez trzeba wymienić ?? Ktos mnie rozumie ? Z góry dziękuję. Dodaje zdjęcie wymienionych kondensator ,strzalka zaznaczony ten ,który został..https://imageshack.com/i/pmgMzvrfj

Wizyta w przywitalni rozwiązuje wiele problemów ;)

• Upvote 1

gdzie sa raporty!!
pytami sie!!

Borygi czy kto ty tam jestes masz okazję sie zrehabilitować i przywitać- pożądnie inaczej bayooooo

gdzie sa raporty!!

pytami sie!!

Borygi czy kto ty tam jestes masz okazję sie zrehabilitować i przywitać- pożądnie inaczej bayooooo

Okej ,coś tam skleiłem..

i zaden z ponad 40 tematów znalezionych za pomocą opcji "szukaj" Ci nie odpowiada?

i zaden z ponad 40 tematów znalezionych za pomocą opcji "szukaj" Ci nie odpowiada?

Niestety walczę z tym motorkiem od miesiąca ,i teraz tylko ktos kto bedzie ze mną w temacie ,jest w stanie mi pomoc :(

No po to jest Forum ;)

Napisano (edytowane)

No po to jest Forum ;)

Tylko jak widać ,bardziej tutaj chodzi adminą o przywitanie ,niz o pomoc w temacie ;) Same bzdury są pod postem...!! Edytowane przez Borygo

Chyba nic nie zrozumialeś....

Tylko jak widać ,bardziej tutaj chodzi adminą o przywitanie ,niz o pomoc w temacie ;) Same bzdury są pod postem...!!

Wytłumaczę Ci obrazowo.

w ASO wezmą 300zł za wiedzę co się spierdoliło.

Możesz nie wydać 300zl i pierdolić się kolejny miesiąc sam.

Możesz też uzyskać bezpłatną pomoc wartą 300zł na tym forum ale mamy pewne wymagania :)

twoje 300zł zrobisz co chcesz.

to ja z innej beczki - twierdzisz teraz że podpięta w miejsce cewki żarówka ciągle się świeci.

to skąd wiesz że tam nie ma impulsów? jesteś pewny stałego napięcia non stop?

W przypadku żarówki nie zauważasz 50Hz (masz je w żarówce w mieszkaniu) - zresztą sam stwierdziłeś że interesujesz się elektroniką

Impuls na cewkę jest krótki - na żarówce może nie wyjść, do weryfikacji potrzebny "mądrzejszy" układ od żarówki (choćby licznik impulsów lub czujnik stanu niskiego)

Omomierz w ręce i sprawdź a nie zgaduj .

Napisano (edytowane)

to ja z innej beczki - twierdzisz teraz że podpięta w miejsce cewki żarówka ciągle się świeci.

to skąd wiesz że tam nie ma impulsów? jesteś pewny stałego napięcia non stop?

W przypadku żarówki nie zauważasz 50Hz (masz je w żarówce w mieszkaniu) - zresztą sam stwierdziłeś że interesujesz się elektroniką

Impuls na cewkę jest krótki - na żarówce może nie wyjść, do weryfikacji potrzebny "mądrzejszy" układ od żarówki (choćby licznik impulsów lub czujnik stanu niskiego)

Nie jest tak jak mówisz ,napięcie z minusa do cewki jest stałe 12 v po wymianie kondensatorow ,mogę całkowicie wypiac impulsator z modułu ,a żarówka nadal świeci...Jest pewne ,ze jest zwarcie w module ,nie wiem tylko w którym miejscu..Został mi do wymiany jeszcze jeden kondensator ceramiczny ,być może to on robi zware..I nie jest tak jak mówisz ;/ Jesteś w stanie zobaczyć po zarowce to samo co widzisz na świecy ,tzn będzie mrygac...Przed wymianą kondensatorow dając sygnał na impulsator czasami żarówki zaczynały mrygac ,co było efektem iskry ,a zaraz po mryganiu moduł załączal prąd stały i chwilę żarówka znowu świeciła -wina kondensatorów..Być moze nie zrozumiesz mojego przekazu ;/ Edytowane przez Borygo

skoro wiesz że to zwarcie na kondensatorach to w czym problem? ile ich masz?

jeśli przy stałym napięciu dają przebicie to omomierz do łapy i szukasz (ale ja bym szukał po wylutowaniu)

tylko mój nos ekonomisty mówi mi że to nie to (szybciej szukałbym przebicia na półprzewodnikach)

• Upvote 1

Napisano (edytowane)

skoro wiesz że to zwarcie na kondensatorach to w czym problem? ile ich masz?

jeśli przy stałym napięciu dają przebicie to omomierz do łapy i szukasz (ale ja bym szukał po wylutowaniu) 

tylko mój nos ekonomisty mówi mi że to nie to (szybciej szukałbym przebicia na półprzewodnikach) Kondensatory wymieniłem ponieważ nie było iskry ,pojawiała się czasami...Wszystko masz na zdjęciu ,został do wymiany tylko ten jeden ceramiczny ?? Nie mogę go znaleźć .Jest mozliwosć ,ze to on jest winowajcą? na rysunku zaznaczony strzałką ,jutro podam zdjecie z boku... 270 pF 7kvs ,pierwsze foto - stare kondensatory ,drugie - nowe..  http://imageshack.com/i/pmgMzvrfj         http://imageshack.com/i/pm85TuG6p

Edytowane przez Borygo

wysokonapięciowy :(

w tme mają na 10kv - ale ilość minimalna powala

piekarz.pl ma 3kv

na jebaju znalazłem http://www.ebay.pl/itm/10KV-102-103-221-222-331-332-471-472-681-101-682-High-voltage-Ceramic-Capacitor-/192132463942

ale to z miesiąc czekania

ups - szukałem 220pF, szukam ponownie

trochę dupa z 270pf :(

Edytowane przez syku

Tak czytam, czytam i sie zastanawiam, dlaczego jestes tak mocno przekonany, ze to kondensatory?

Wymieniles juz wszystkie i nadal lipa. Z kad masz te informacje, ze byly padniete?

Ps.

Na twoim miejscu, skoros ty tak dobry w elektronice, poskladal bym sobie taki elektroniczny modul zaplonowy od nowa.

Schemat chcesz?

Tak czytam, czytam i sie zastanawiam, dlaczego jestes tak mocno przekonany, ze to kondensatory?

Wymieniles juz wszystkie i nadal lipa. Z kad masz te informacje, ze byly padniete?

Ps.

Na twoim miejscu, skoros ty tak dobry w elektronice, poskladal bym sobie taki elektroniczny modul zaplonowy od nowa.

Schemat chcesz?

Nie napisałem nigdzie ,ze jestem dobry w elektronice ;/ Nawet tak nie myślę..Napisałem ,iz zacząłem się nią interesowac.Gdybym był taki dobry nie było by mnie tutaj ;/ O kondensatorach wiem z kilku forum z internetu ,wymieniając te 5 kondensatorów sytuacja się zmieniła -a 2 były padniete ,nawet smierdzialy..Takze został jeszcze ten szkopuł ,i ten jeden kondensator ,o którym mowa wyżej..Załączam zdjęcie jednego ze źródeł moich informacji. https://imageshack.com/i/poeyUQI2p

wysokonapięciowy :(w tme mają na 10kv - ale ilość minimalna powalapiekarz.pl ma 3kvna jebaju znalazłem http://www.ebay.pl/itm/10KV-102-103-221-222-331-332-471-472-681-101-682-High-voltage-Ceramic-Capacitor-/192132463942ale to z miesiąc czekaniaups - szukałem 220pF, szukam ponownietrochę dupa z 270pf :(

Syku widzę ,ze masz pojęcie w temacie..Ja właśnie też nie mogę go nigdzie dorwać ;/ Moze zaniose moduł do jakiegoś elektryka i gdzieś mi go wykombinuje...I chłopaki nie denerwujcie się.Napisałem ,ze interesuje się elektroniką ,ale nie dodałem ze od niedawna.Mozna powiedzieć ,ze jestem jeszcze zielony ,w każdym razie jestem bardzo wdzięczny za pomoc ;)

... Gdybym był taki dobry nie było by mnie tutaj ;/ O kondensatorach wiem z kilku forum z internetu ,wymieniając te 5 kondensatorów sytuacja się zmieniła -a 2 były padniete ,nawet smierdzialy..

Zaczne od drugiej czesci cytatu. CDI to czesc, ktora ma prawo sie zuzyc. Ze w wielu przypadkach padaja kondensatory to inna sprawa.

Myslalem, ze jezeli je wymieniasz to tez zostaly przez ciebie sprawdzone (przemierzone) a skoro potrafisz to zrobic to i sie na tym znasz.

W zasadzie uklad zaplonowy nie jest tak zlozony aby nie mozna bylo sie polapac co nie znaczy, ze na odleglosc zrobimy diagnoze i damy gotowa odpowiedz. Nie wiemy ile tam jest jeszcze oryginalnych czesci. Nie mam pojecia czy np. cewki sa wysoko- czy niskoohmowe, ich stan oraz stan przewodow itd. Sama stacyjka moze powodowac juz problemy. To mozna tylko ogarnac robiac male kroczki po kolei.

Niestety, sam dajesz nam do zrozumienia, ze tobie spieszno i bys to forum "olal" gdyby nie te problemy. I co my teraz mamy z toba zrobic?

:(

Napisano (edytowane)

Zaczne od drugiej czesci cytatu. CDI to czesc, ktora ma prawo sie zuzyc. Ze w wielu przypadkach padaja kondensatory to inna sprawa.

Myslalem, ze jezeli je wymieniasz to tez zostaly przez ciebie sprawdzone (przemierzone) a skoro potrafisz to zrobic to i sie na tym znasz.

W zasadzie uklad zaplonowy nie jest tak zlozony aby nie mozna bylo sie polapac co nie znaczy, ze na odleglosc zrobimy diagnoze i damy gotowa odpowiedz. Nie wiemy ile tam jest jeszcze oryginalnych czesci. Nie mam pojecia czy np. cewki sa wysoko- czy niskoohmowe, ich stan oraz stan przewodow itd. Sama stacyjka moze powodowac juz problemy. To mozna tylko ogarnac robiac male kroczki po kolei.

Niestety, sam dajesz nam do zrozumienia, ze tobie spieszno i bys to forum "olal" gdyby nie te problemy. I co my teraz mamy z toba zrobic?

:(

Cewki wytwarzają iskre kiedy omijam moduł i podaje minusa z ramy ,takze bez mierzenia wyglądają na sprawne..Stacyjke i całą instalacje juz wykluczylem ,po przekopaniu wszystkiego..Impulsator został juz wymieniony ,sugerowalem sie tez tym iz motorek nie zapalal na gorącym silniku ;/ ,lecz to odrębna sytuacja. Wszystkie małe kroczki zostały juz zrobione ,i utkwilem na tym module..Pioter przyznaję Ci rację.Szukałem forum na szybko,żeby tylko mi ktoś doradzil i pomógł dojść do czegos ,do czego jeszcze nie dotarłem ;/ A czuje ,ze jestem troche bliżej sedna..Jednak wszystko wskazuje na to ,iz zostanę z wami na dłużej ;)(moze czasem tez komuś pomogę) Dodam jeszcze ,ze kondensatory zostały sprawdzone ,i były padniete ,lecz nie zalatwily sprawy do konca.. Edytowane przez Borygo

takiego dziwnego kondziora mogą mieć w serwicie RTV

niby ułożone w szereg rozkładają napięcie na pół ale też dzielą pojemność i można by sztukować połączenia szeregowo równoległe np 9 sztuk - ale to chyba druciarstwo

sprawdź jakie jest na nim oznaczenie - czy to podane przez forum jest poprawne

Mnie by interesowalo, jaki opor jest na uzwojeniu pierwotnym cewki  czy jak to sie zwie. To od strony CDI powinno miec jakies 3 do 5 Ohmow. Hallotrona impulsatora tez nalezaloby sprawdzic czy funkcjonuje poprawnie. Od, na poczatek powinno wystarczyc.

Mnie by interesowalo, jaki opor jest na uzwojeniu pierwotnym cewki  czy jak to sie zwie. To od strony CDI powinno miec jakies 3 do 5 Ohmow. Hallotrona impulsatora tez nalezaloby sprawdzic czy funkcjonuje poprawnie. Od, na poczatek powinno wystarczyc.

To wszystko można już odrzucić ,wszystko jest sprawdzone i sprawne...Moduł robi zwarcie i przestał reagować na impulsator można go całkiem wypiac ,a stałe 12v jest kierowane z modułu minusem na cewke...Podam to jeszcze raz na przykładzie żarówki ,ponieważ jestem jej pewny w 100%.Podlaczajac żarówkę pod + i minus ,który idzie z modułu i przekrecajac kluczyk -żarówka nie powinna dostać prąd dopóki nie przekrece hallotronem ,a ona świeci obojętnie na wszystko ;/ I jestem pewien tego co piszę w 200 % ,tylko i wyłącznie moduł robi zwarcie ;O Dlatego przyszedłem tutaj po pomoc w rozpracowaniu go..Pozdrawiam

takiego dziwnego kondziora mogą mieć w serwicie RTVniby ułożone w szereg rozkładają napięcie na pół ale też dzielą pojemność i można by sztukować połączenia szeregowo równoległe np 9 sztuk - ale to chyba druciarstwosprawdź jakie jest na nim oznaczenie - czy to podane przez forum jest poprawne

Syku ,proszę fotkę..wydaję mi się ,ze wszystko sie zgadza https://imageshack.com/i/pmo2qfwmj