Skocz do zawartości

Bandit 400 Brak Iskry Uszkodzony Moduł

Borygo
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Nie musisz mi opisywac jak to dziala. Krecilem juz przy zaplonie jak jeszcze dlugo przed tym nawet w planach nie byles.

Dla mnie wazne sa informacje o ktore prosilem. Jezeli zalozmy, ze cewki byly wymieniane i sa to niskooporowe to sie nie dziw, ze CDI wyziona ducha a same tez moga oberwac.

Mnie by interesowalo, jaki opor jest na uzwojeniu pierwotnym cewki  czy jak to sie zwie. To od strony CDI powinno miec jakies 3 do 5 Ohmow. Hallotrona impulsatora tez nalezaloby sprawdzic czy funkcjonuje poprawnie. Od, na poczatek powinno wystarczyc.

Opór pierwotny jutro zmierze ,jak bede w garażu ;)

może jeszcze zacznij edytować posty, bo piszesz po dwa na raz - moderatory Cię zjedzą za to ;)

utkwilem na tym module..Pioter przyznaję Ci rację.Szukałem forum na szybko,żeby tylko mi ktoś doradzil i pomógł dojść do czegos ,do czego jeszcze nie dotarłem ;/ A czuje ,ze jestem troche bliżej sedna..Jednak wszystko wskazuje na to ,iz zostanę z wami na dłużej ;)(moze czasem tez komuś pomogę) 

Ha!

I o to bracie chodzi

witamy na pokładzie :)

Trzymam kciuki za rozwiązanie problemu.

Edytowane przez pwm

Mi to podchodzi pod warystor lub pozystor a więc rodzaj zabezpieczenia ,co by wpisywało się w problem padniętych kondensatorów.

Schemat tego modułu był by pomocny.

Pytanie:

Czy moduł od b6 nie jest bliźniaczą konstrukcją , bo mogło by to w znaczący sposób załatwić sprawę stosunkowo niewielkim kosztem.

Edytowane przez farba

Mi to podchodzi pod warystor lub pozystor a więc rodzaj zabezpieczenia ,co by wpisywało się w problem padniętych kondensatorów.

Schemat tego modułu był by pomocny.

Pytanie:

Czy moduł od b6 nie jest bliźniaczą konstrukcją , bo mogło by to w znaczący sposób załatwić sprawę stosunkowo niewielkim kosztem.

Farba to jest ten pozystor ,o którym mowa wyżej ? https://imageshack.com/i/pmo2qfwmj ...Ze schematem jest problem ,nigdzie go nie znalazłem ;/ Nie wiem jak wygląda moduł z b6 w środku ,ale wiem tylko ze nie śmiga w b4

Dobra chłopaki ,serdeczne dzięki za pomoc..Czepiam się tego warystora.Dam znać,jak bede wiedział cos więcej.

Pozdrawiam

Zrób foto modułu to się poszuka bo jest ich kilka rodzajów

Zrób porządne foto - aby ogarnąć całą płytkę z normalnym oświetleniem

Na tych zdjęciach to albo wycinek albo ciemno jak w d...

Takich fotek w necie jest masa ,mi chodzi o twój moduł bo na różne rynki trafiały motocykle z różnymi modułami i nie wszystkie były kompatybilne,wlepka na obudowie,foto płyty (wyraźne) z obu stron najlepiej.

Nie tylko ty masz problem z takim modułem ,usterki są dość powtarzalne.

Albo kup sobie u Chińczyka nowy

https://pl.aliexpress.com/store/product/Digital-motorcycle-parts-CDI-BANDIT400-GK75A-for-SUZUKI/105143_379089619.html

Edytowane przez farba

Dobra, jak juz mowa o fotkach to dorzuce jeszcze moje piec groszy.

zaladuj je do naszego forumowego ihosta i podaj te linki a nie z innych hostow.

Znajdziesz go zaraz pod forumowym banerem a dostep do tych twoich bedziesz mial tylko ty.

w ten sposob zostanie to w komplecie, takze dla potomnych.

Napisano (edytowane)

Dobra, jak juz mowa o fotkach to dorzuce jeszcze moje piec groszy.

zaladuj je do naszego forumowego ihosta i podaj te linki a nie z innych hostow.

Znajdziesz go zaraz pod forumowym banerem a dostep do tych twoich bedziesz mial tylko ty.

w ten sposob zostanie to w komplecie, takze dla potomnych.

Piotr słuszna uwaga ,lecz te zdjęcia nie chcą mi się ładować ;/ Dlatego korzystam ze strony.

Takich fotek w necie jest masa ,mi chodzi o twój moduł bo na różne rynki trafiały motocykle z różnymi modułami i nie wszystkie były kompatybilne,wlepka na obudowie,foto płyty (wyraźne) z obu stron najlepiej.

Nie tylko ty masz problem z takim modułem ,usterki są dość powtarzalne.

Albo kup sobie u Chińczyka nowy

https://pl.aliexpress.com/store/product/Digital-motorcycle-parts-CDI-BANDIT400-GK75A-for-SUZUKI/105143_379089619.html

Jeśli trzeba później dodam zdjęcie z obudowy..

ihost_1494955505__beztytulu.png

ihost_1494955704__nxx.png

ihost_1494955939__asa.png

ihost_1494956051__mod.png

ihost_1494956131__dnxa.png

Edit

Pioter chyba załapałem możesz usunąć zbędne posty...Serdeczne dzięki

Edytowane przez Borygo

czy ten temat jest o module czy o wklejaniu zdjęć,
Borygo weź Ty ogarnij to pisanie , sprawdź co Ci piszą chłopaki powiedz co pomogło i po temacie,
edytuj swoje posty, nie pisz jednego po drugim....

zaraz przy 10ej stronie bedziemy się doktoryzować z modułu gsf 400
jak kiedyś Samos z malowania zacisków

Chłopaki ,jakiś schemat do tego modułu istnieje ? Ktoś sie orientuję ? ;/ Najprawdopodobniej moduł padł w tej bardziej logicznej części ,czyli nic z tego nie będzie..Pozdrawiam

Jak padl to nowy kupic lub samemu zlozyc, schematu raczej nie znajdziesz.

Edytowane przez pioter

• 2 weeks later...

Witam panowie..To znowu ja z informacjami ,otóż wymieniłem moduł zapłonowy na nowy ;) Sytuacja zmieniła się o tyle ,ze na lewej cewce brak masy ,a na lewej zanika..Jest jeszcze coś w tym motorku -co mogło paść ? Cewki i kable sprawne ;/ Pozdrawiam

Witam.Orientuję się ktoś na temat różnicy między modułami w gsf 400.Podobno moduł z oznaczeniami 10D60 pochodzi z bandita rok 93+.

/ihost_1496311386__temp0-131x175.jpg]thumb_ihost_1496311386__temp0-131x175.jp[/url]

, różni się impulsem z wału korbowego ,i nie będzie chodził w gsf z roku 91 ,który ma oznaczenie 10D00 imgs/ihost_1496482945__90663350_1jpg-190x270.jpg]thumb_ihost_1496482945__90663350_1jpg-19[/url]

u mnie powinien być taki ,więc bandit na 10D60 nie chciał chodzić. Teraz moje pytanie ,jesli taka różnica między modułami ,jak kupię taki chiński zamiennik https://m.aliexpress.com/s/item/379089619.html?trace=storeDetail2msiteDetail#autostay czy ktoś mial z nim doczynienia ,będzie to dawać tą iskre ?

Edytowane przez Borygo

Na tabliczce znamionowej masz odpowiedź

Jak masz gk75a to będzie pasował

U tego sprzedawcy masz 3 rodzaje modułów

W b4 jakie mam w rodzinie gk75b siedzi 10D60

Edytowane przez farba
  • Upvote 1

Na tabliczce znamionowej masz odpowiedź

Jak masz gk75a to będzie pasował

U tego sprzedawcy masz 3 rodzaje modułów

W b4 jakie mam w rodzinie gk75b siedzi 10D60

A jaki masz rocznik tego bandita ? Ja mam 91 i moduł 10D00 , teraz patrzę na ramę jest gk75B ;/ Skoro jest B moduł 10D60 powinien działać,a jednak nie..U chinczykow widzę same 75A

Pewnie '91 bo pierwsza rej za granicą maj '92

Pewnie '91 bo pierwsza rej za granicą maj '92

I jesteś w stanie znaleźć do swojego moduł u Chinczyka ? Skoro 75A do naszych nie będzie pasować ;/ Bo już mi ręce opadają..Dzięki za pomoc