Skocz do zawartości

Dziwny Stukot Silnika Na Niskich Obrotach.

kalisz2
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam was. Powoedzcie mi prosze kiedy powinienem robic regilacje zaworow i gaznika? Po czym poznac, ze nadszedl czas na tego typu serwis? Pytam bo nie mam pojecia jak rozpoznac objawy koniecznosci przeprowadzenia regulacji.

Witam was. Powoedzcie mi prosze kiedy powinienem robic regilacje zaworow i gaznika? Po czym poznac, ze nadszedl czas na tego typu serwis? Pytam bo nie mam pojecia jak rozpoznac objawy koniecznosci przeprowadzenia regulacji.

ja proponuję znaleźć manual od swojego modelu. tam jest tabelka z okresami serwisowymi. Przyda się na przyszłość.

https://www.manualslib.com/

Edytowane przez krakus

Dzieki za pomoc. Mam jeszcze uedno pytanie przy przy regulacji zaworow konieczne jest spuszczenie oleju i wymiana na nowy?

Dzieki za pomoc. Mam jeszcze uedno pytanie przy przy regulacji zaworow konieczne jest spuszczenie oleju i wymiana na nowy?

Nie

• 1 month later...

Witam Was ponownie, czy wiecie moze gdzie w rejonie gliwic i rybnika mozna zrobic pewnie i za normalne pieniadze regulacje zaworow? Generalnie serwis moto. Ja znam motohybrid z Zabrza, ratke z Mikolowa i pmmotor z pilchowic. Ten ostatni bardzo drogi o okolo 40% wieksza cena niz u poprzednich dwoch. Nie kozystalem z zadnego z wymienionych serwisow i nie mam ppjecia o jakiaci swiadczonych uslug.

Edytowane przez kalisz2

Zrób to sam to proste jak pie.... Albo poczekaj na grilla warsztatowego na Śląsku ,ogólnie to nie ufam mechanikom ;)

Dokładnie. To nie jest bardzo trudne. Jak masz trochę pojęcia i narzędzia to sam to ogarniesz. A jaka satysfakcja jest później.

Niestety pojecia nie mam ;( dlatego wole sie za to sam nie zabierac bo jeszcze cos zdu... Z tego co sie dowiedzialem to przy regulacji trzeba jeszcze wymienic jakies plytki.

Niestety pojecia nie mam ;( dlatego wole sie za to sam nie zabierac bo jeszcze cos zdu... Z tego co sie dowiedzialem to przy regulacji trzeba jeszcze wymienic jakies plytki.

Plytki?

A ja myslalem, ze rocznik 2006 to olejak.

No popatrz jaki ja glupi! ;)

Zrob tak jak benywariat mowi, czekaj na warsztatowego grilla to on tobie pokaze co i jak i nie tylko przy zaworach.

Co do plytek to widac ktos chce mnie wydymac. A co do grilla to wiadomo cos wiecej kiedy takowy moze sie odbyc?

Co do plytek to widac ktos chce mnie wydymac. A co do grilla to wiadomo cos wiecej kiedy takowy moze sie odbyc?

:takaemotka:

Widac, ze nie masz pojecia jak mozna na buleczki zarabiac i dlatego niektorzy unikaja "fachowcow" jak zaraze. :D

Edytowane przez pioter

Powiedzcie mi prosze czy ten filmik ktory daje ponizej prawodlowo omawia przebieg regulacji? Jezeli tak to moze jednak podjalbym sie sam tej czynnosci.

Powiedzcie mi prosze czy ten filmik ktory daje ponizej prawodlowo omawia przebieg regulacji? Jezeli tak to moze jednak podjalbym sie sam tej czynnosci.

coś wklejanie filmiku nie wyszło, spróbuj jeszcze raz :)

Wedlug tego filmu bym tobie odradzil.

Nie patrzylem na caly ale, ten zapowiada sie juz o wiele lepiej.

https://m.youtube.com/watch?v=xG68BeHaNIQ

Do tego manual i jest git.

o czym warto wspomniec, przy zakladaniu pokrywy nie dokrecaj na chama albo kluczem dynamometrycznym wedlug podanych wartosci bo zerwiesz gwint. Nie jest to wina tego, ze zostaly one zle podane a ze wzgledu na to, ze wiekszosc kluczy to zlom. Najlepiej dociagac od reki i jak czujesz, ze sruba siadla to wystarczy.

Edytowane przez pioter

Teraz zabieram się za szkolenie z regulacji zaworów ;) w oparciu o przesłany film instruktażowy he.zobaczymy czy filmik sprawi,że podejmę się sam regulacji czy jeszcze bardziej mnie przestraszy he. Dzięki wielkie za wszelką udzielona pomoc i najlepszego w nowym roku wszystkim życzę.

odpowiedzcie mi proszę na dwa pytania :
1. które zawory należy regulować przy jakim ustawieniu walków? czy rzeczywiście można to rozpoznać po tym, że są luźne?
2. Jedni twierdzą, że dobrze wyregulowany zawór np. wlotu to taki gdzie szczelinomierz 01.mm wchodzi z lekkim oporem a inni twierdzą, że dobrze jest wówczas gdy 0.1mm wchodzi luźno (no i oczywiście 0.15mm nie powinien wchodzić w szczeline).

Dział Garaż/baza wiedzy/temat regulacja zaworów.

Tam masz wszystko opisane czyli zdjecie i opis. I wszystko dobrze opisane.

Również odp. na twoje pytanie jest tam zawarta.

Ja również robilem pierwszy raz regulacje zaworów w życiu i korzystalem tylko z tego manulala przygotowanego prze jednego z dobrych forumowoczów. Nic wiecej ci nie trzeba.

Przeczytaj 3x jak jeszcze bedziesz mial jakies pytania to przeczytaj czwarty na spokojnie.

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka

Dział Garaż/baza wiedzy/temat regulacja zaworów.

Tam masz wszystko opisane czyli zdjecie i opis. I wszystko dobrze opisane.

Również odp. na twoje pytanie jest tam zawarta.

Ja również robilem pierwszy raz regulacje zaworów w życiu i korzystalem tylko z tego manulala przygotowanego prze jednego z dobrych forumowoczów. Nic wiecej ci nie trzeba.

Przeczytaj 3x jak jeszcze bedziesz mial jakies pytania to przeczytaj czwarty na spokojnie.

Czytałem opis o którym wspomniałeś już chyba ze 3 razy i nie doczytałem się informacji nt. mojego pierwszego pytania. Chciałbym mieć pewność, że przy odpowiednim położeniu wałków reguluje dobre zawory.

https://polishbanditcrew.pl/index.php?/topic/25199-Nowy-Plik-W-Kategorii-Gsf650N/s-(2005-2006)-Regulacja-Luzów-Zaworowych-Suzuki-Bandit-650S-2005R

Odp. Na pierwsze pytanie jest tu.

W nagłówku przed pobraniem pliku masz zaznaczony w ktorym miejscu jest blad, literowka.

to ja może pójdę trochę pod prąd. Pomimo, że sam lata temu regulowałem luzy zaworowe w swoim bandicie, nie mając w tym doświadczenia. Jeśli nie czujesz się dobrze w mechanice, nie rób tego. Lepiej poczekaj np na zorganizowanego grilla i zrób to pod okiem kolegów. Albo kup sześciopak i zaproś znajomego mającego w tym temacie doświadczenie. Na filmach wszystko wydaje się proste. Ale nie ma co się oszukiwać, nie każdy urodził się z kluczami w dłoniach. Nie każdy ma zmysł techniczny i nie każdy musi go mieć. Jest zima, nigdzie się nie spieszysz. 

Edytowane przez krakus

https://polishbanditcrew.pl/index.php?/topic/25199-Nowy-Plik-W-Kategorii-Gsf650N/s-(2005-2006)-Regulacja-Luzów-Zaworowych-Suzuki-Bandit-650S-2005R

Odp. Na pierwsze pytanie jest tu.

W nagłówku przed pobraniem pliku masz zaznaczony w ktorym miejscu jest blad, literowka.

To co wlaśnie ściągnąłem jest idealne. Sama regulacja wydaje się naprawdę prosta, największy problem jaki mogę mieć to z demontażem tego wszystkiego co jest konieczne aby dostać się do zaworów. Im dłużej nad tym siedzę tym bardziej przekonuje się o tym, że będę w stania sam to zrobić.
Jedno mnie zastanawia, w którymś z postów autor zapisał, że sam wyregulował zawory i dzięki temu zaoszczędził ponad 100zł. Trochę mnie to zaskoczyło ponieważ mechanikerzy wycenili mi samą regulację w granicach od 300 do 500zł plus ewentyalne uszczelki, jeżeli byłaby konieczność ich wymiany. To własnie te koszty powodują z mojej strony drążenie tematu dot. regulacji zaworów. Jeżeli faktycznie miałoby to kosztować w granicach 100-200zł to bym się nie zastanawiał. Jedyny minus oddania moto do serwisu to taki, że nigdy nie dowiesz sie jak wyregulowali Ci zawory i czy aby na pewno tak jak ty sobie to wyobrażałeś.

to ja może pójdę trochę pod prąd. Pomimo, że sam lata temu regulowałem luzy zaworowe w swoim bandicie, nie mając w tym doświadczenia. Jeśli nie czujesz się dobrze w mechanice, nie rób tego. Lepiej poczekaj np na zorganizowanego grilla i zrób to pod okiem kolegów. Albo kup sześciopak i zaproś znajomego mającego w tym temacie doświadczenie. Na filmach wszystko wydaje się proste. Ale nie ma co się oszukiwać, nie każdy urodził się z kluczami w dłoniach. Nie każdy ma zmysł techniczny i nie każdy musi go mieć. Jest zima, nigdzie się nie spieszysz.

Nie ukrywam tego, że robiąc coś pierwszy raz podchodzę do sprawy z niepokojem i pewną obawą czy wszystko pójdzie sprawnie bez żadnych komplikacji. Mechanikiem nie jestem jednak wiele rzeczy potrafie zrobić sam ;) a o moto się obawiam bo traktuje go jak członka rodziny i nie ukrywam, że jest on jednym z powodów moich radości i lekiem na całe zło;). Nie ma dla mnie lepszej metody na chwilową niepamięć o codziennych problemach jak wsiąść na moto, jechać przed siebie i nie myśleć o niczym. Tak już mam dlatego nie darowałbym sobie gdybym przy regulacji coś spier...

Czas leci a kazdy chce zarabiać wiecej. W tym momencie zaoszczedzisz od 300 w górę. W 90% przypadkow nie trzeba wymieniac uszczelki, ewentualnie delikatnie posmarować sylikonem wysokotemperaturowym. Najwazniejsze by ja dobrze oczyscić z piachu, kurzu i czegokolwiek co moze powodowac nieszczelność. Cieszę się że mogłem ci pomóc. Tu na forum jest naprawdę wszystko, czasem tylko trzeba dlużej poszukać. Pozdro