Skocz do zawartości

Wymiana Tarcz Hamulcowych Przód -Bandit 1250 (4Gen)

BAN
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Noooo niezły poemat :)

To ja dodam 3 grosze, skladamy to do kupy i robimy przyhamowanie ze stówy naciskajac klame średnio mocno, jak wibruje to demontujemy i idziemy do sklepu po nowa. U mnie na serwisie co jakiś czas sie trafia strzelona w serii niewazne czy ng ebc trw czy brembo. Także nie bać sie, nie wkrecać sobie ze tak ma być tylko wymienić na prostą.

Przed operacją myjemy pacjenta w miejscu operacji żeby się w nie babrać w syfie i nie ueebać wszystkiego do okoła.

Bald napisał już o oczyszczeniu gwintów to dodam tylko że kleju dajemy odrobinkę na koniec gwintu (dałeś za dużo), w przeciwnym razie przy kolejnym demontażu mamy pourywane łby od śrub lub poukręcane gniazda, używamy do tego porządnych narzędzi a nie kluczy z marketu (przydaje się wkrętak udarowy do odkręcania śrub) ,śruby warto by dać nowe . (tanie nie są)

Śruby tarczy dokręcamy po przekątnej w celu uniknięcia naprężeń ,najpierw połową zalecanego momentu potem momentem właściwym,dokręcenie po kolei z całej siły potrafi wykrzywić tarczę.

Tarcze po wyjęciu z opakowania myjemy zmywaczem do hamulców i ponownie spłukujemy przed zamontowaniem zacisków.

Mając układ hamulcowy w takim stanie rozczłonkowania wstyd nie rozebrać pompy hamulcowej w celu oględzin, często klamka przecina osłonę przeciwpyłową i syf drogowy z wodą dostaje się do pompy, sprawdzamy również stan przewodów hamulcowych zwłaszcza gumowych,(ich żywotność wg producenta to 2-5 lat)

Edit

Pkt 6 - oczy mi pękły ! Nigdy tak , no chyba że ośka zapieczona i do wyrzucenia.

Wystarczy śrubę wykręcić o połowę długości i uderzyć w łeb ,ośkę przed montażem smarujemy smarem (najlepiej litowym) ułatwi to następny demontaż i zapobiegnie dostawaniu się wody pomiędzy ośkę a tuleję w piaście.

Edytowane przez farba
  • Upvote 4

Napisano (edytowane)

Przed operacją myjemy pacjenta w miejscu operacji żeby się w nie babrać w syfie i nie ueebać wszystkiego do okoła.

Bald napisał już o oczyszczeniu gwintów to dodam tylko że kleju dajemy odrobinkę na koniec gwintu (dałeś za dużo), w przeciwnym razie przy kolejnym demontażu mamy pourywane łby od śrub lub poukręcane gniazda, używamy do (...)

Edit

Pkt 6 - oczy mi pękły ! Nigdy tak , no chyba że ośka zapieczona i do wyrzucenia.

Wystarczy śrubę wykręcić o połowę długości i uderzyć w łeb ,ośkę przed montażem smarujemy smarem (najlepiej litowym) ułatwi to następny demontaż i zapobiegnie dostawaniu się wody pomiędzy ośkę a tuleję w piaście.

Myjnia: Przed operacją byłem na myjni (dzięki, dopisane, bo zapomniałem wspomnieć)

Klej: To co widać na nieostrym zdjęciu to krótki pasek (na 1/3-1/2 gwintu), taka rozciągnięta kropla. Reszta to stary klej. Wiem, że dobrze by było usunąć stary. Ale nie mam prądu w garażu i spieszyłem się żeby zdążyć póki jest jasno.  I tak zeszło mi ok 2 godzin. 

Klej 2: na zdjęciu jak śruby sobie z klejem leżą na tarczy tam po lewej to nie spłynęło ze śruby w wyniku nadmiaru tylko upuściłem świeżo posmarowaną śrubę, która upadała na tarcze klejem w dół, więc to plamka kleju na tarczy.

AD pkt 6: Ja to na prawdę delikatnie robiłem. Nie ma nawet śladu. Oś nie jest z aluminium. Śrubokręt jest tępy (pozaokrąglany od zuzycia) a ja nie waliłem w niego młotkiem tylko czymś lekkim i nie używając za bardzo siły. 

Dziękuję za konstruktywną krytykę, ale pamiętajmy, że to jest amatorska wymiana tarcz a nie profesjonalna. Nie mam wyposażonego warsztatu we wszystkie narzędzia jakie sobie człowiek zamarzy  (np klucza udarowego) bo nie zajmuję się tym zawodowo. W garażu nawet prądu nie mam.

Niestety nie mam też wiele czasu ostatnio, udaje mi się na garaż/serwis wyłuskać pojedyncze godziny. Mój mechanik zarobiony na maxa a ja muszę mieć sprawny motocykl. Natychmiast.

Edytowane przez BAN
  • Upvote 2

temat zamkniety bo raczej wszystkie uwagi zostaly juz dodane ,w razie dodatkowych watpliwosci prosimy kontaktowac sie z moderatorstwem w celu edycji.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.