Skocz do zawartości

Pomoc W Zakupie Pierwszego Bandita 600S

Maniu
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Szukam pomocy podczas poszukiwania pierwszego Bandita. Obejrzałem sam pierwszego i wiem, że nic nie wiem ale nawet ja widziałem, żeby go nie dotykać. 

Jestem z Pleszewa, Wielkopolska (30 km od Kalisza, ok. 100 od Poznania). Mam ograniczony budżet - do 7000zł (jest szansa na coś z 2000 roku?).

Znalazłem ofertę i byłem dzisiaj sprzęt zobaczyć sam, pojechałem bez pieniędzy, żeby się nie podpalić.

Oferta:

http://allegro.pl/suzuki-bandit-600-s-i6821981082.html

Właściciel zajmuje się importem i ma warsztat. Wydaję się w porządku, ale tak, wiem, nikomu nie ufać.

Sprzęt wyciągnięty z garażu, zimy. Odpalił na ssaniu bez gazu. Po rozgrzaniu to samo. Na biegu jałowym wkręcał się na obroty. Silnik nie wydawał, moim zdaniem, niepokojących dźwięków. 

Po dokładnym obejściu i dotknięciu, ruszeniu, naciśnięciu wszystkiego co się dało, moją uwagę przykuła lekko pękająca guma zaznaczona na zdjęciu. Poza tym na lewym lagu był minimalny ślad po oleju. Po starciu go i ponownym zabujaniu został czysty.

Zastanawia mnie również, czy podnóżki powinny się delikatnie ruszać prawo lewo - sprzedawca twierdzi, że są na gumie i powinny tak pracować. 

Nie dymił na siwo, niebiesko ani czarno. Po wyłączeniu ssania obroty były równe. Po zgaszeniu, na ciepłym silniku odpalał bez problemu.

Jazda próbna i pojawił się problem - motocykl wchodził na 3 tys. obrotów i nagle przestawał dalej przyśpieszać. Na każdym biegu. Wróciłem do sprzedawcy, powiedziałem mu w czym problem. Stwierdził, że to kwestia regulacji gaźników i wyczyszczenia dysz. Zapytałem, czy w związku z tym, że ma warsztat może to zrobić i wtedy przyjadę kolejny raz. Umówiliśmy się na telefon w poniedziałek czy zrobił.

Teraz moja prośba do Bandytów na forum - odpuścić, czy sprawdzić jeszcze raz. Może jest ktoś, kto przejechał by się ze mną? Termin poniedziałek bądź wtorek (w zależności, czy właściciel go zrobi) po godzinie 17. Oczywiście, nic za darmo.

Pozdrawiam,

Maciek

post-12471-0-83391900-1495385405_thumb.jpg

Znam tego mechanika/handlarza opinie o Nim są różne jedni są zadowoleni inni mniej, Osobiście nie miałem większej styczności zmieniał mi tylko zestaw napędowy i to tylko dlatego bo nie mam zakuwarki.  

Jeśli chcesz możemy podjechać obejrzeć mam do niego 3km, Jęździłem na 600 4 sezony, więc coś tam wiem  :)

@Teddy1209 spadłeś mi z nieba. Daj namiar telefoniczny do siebie. Jutro po 16 będę wiedzieć więcej to się umówimy.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

Nr tel. znajdziesz u mnie w profilu. Jutro nie dam rady podjechać, ale we wtorek nie ma problemu.

Dzięki, umawiam się w takim razie na wtorek.

Jak na każdym biegu bandit nie przekracza 3000 obr to nie jest warty zakupu, a na pewno za takie pieniądze. Nie wiem czy jest taka możliwość, żeby tylko przez synchro nie chciał jechać być może, ale moim zdaniem coś innego go trzyma i nie chce puścić  :zeby: 

Lekko pękający króciec w 2000r można by uznać za normę, sam takie miałem. Mimo wszystko nie ciągnął lewego i wszystkie były szczelne.
Jeżeli jest mechaniorem to chyba sorry za słowo, ale chujowym skoro wystawia moto, które nie chce jechać, a nawet nie przyłożył ręki do tego, żeby chciał jechać tylko po prostu pewnie chce to puścić szybko, żeby zarobić i rączek nie ubrudzić, a przy okazji nie stracić pieniążków na dodatkowe części.
Jeżeli Ci powiedział, że będzie jechał po weekendzie bo go zrobi to uderzaj, daj mu szansę jakby było tak jak jest to bym sobie czasu nie marnował - z banditami jak z kobitami panie tego kwiatu pół światu.

Bytian, dzieki za odpowiedz. Zobaczymy co powie kolega Tedy1209 jak go obejrzy bardziej krytycznym okiem i z doswiadczeniem jazdy na bandicie. Jak nie wypali ten, to coz, poczekam miesiac, cos doloze i poszukam innego. Ogloszen jest duzo tylko ze ceny sa rowno po tysiacu wiecej bo i roczniki 02 i 03.

Panowie, dzwoniłem dzisiaj około godziny 17 zapytać co z maszyną i akurat kończył go składać przed jazdą próbną. Godzinę później drugi telefon i teoretycznie sprzęt chodzi. Powiedział, że wystarczyło synchro i czyszczenie dysz. Jutro wieczorem jadę go obejrzeć razem z Teddym1209. Trzymajcie kciuki to może niedługo dołącze jako pełnoprawny Bandyta.

Temat odpuszczony. Teddy dzięki za ostudzenie głowy i fachową pomoc. Szukam dalej.

po pierwsze;
napisać proszę co było nie tak  i ostudziło Cię;
po drugie posty edytujemy, nie piszemy jednego pod drugim :p:

napisać proszę co było nie tak  i ostudziło Cię;

wszystko? ;)

Przepraszam, poprawię się. Ostudziło mnie to, że teorerycznie silnik miał chodzić a nie chciał odpalić. Po odpaleniu na ssaniu miał pływające 1k obrotów. Dodatkowo lewa laga faktycznie ciekła. Do tego manetka gazu przestała odbijać a element ze starterem i przełącznikami został ułamany i kręcił się razem z manetką. Znalazłem jeszcze dzisiaj inne ogłoszenie. Ktoś może rzucić okiem? https://www.olx.pl/oferta/suzuki-bandit-600-CID5-IDlX0OC.html