Skocz do zawartości

[K] Scooter

Fido
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

na takim sprzecie zaczynalo wielu prawdziwych motocyklistow ! :D

• Odpowiedzi 51
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• Fido

14

• nieaktywny3

4

• Owca

3

• darekb1

4

Top Posters In This Topic

Suchi, przyjacielu, na ciebie zawsze można liczyć! :usmiech:

Suchi, przyjacielu, na ciebie zawsze można liczyć! :usmiech:

Sam jak widzę też od ogarka zaczynałeś :) Taki to dopiero szpan na dzieli :)

Benzer barnet 2t.

Ktoś miał do czynienia z takim wynalazkiem?

Jakieś opinie?

Jest sztuka do wzięcia w okolicy.

https://www.olx.pl/oferta/skuter-benzer-barnet-2t-CID5-IDmonwA.html#ed5784d40c

No i ponawiam pytanie: 2t, czy 4t, co lepsze (mniej awaryjne)?

Edytowane przez fido-dido

serio luknij benelli pepe wygląda strasznie ale pod względem bujania po mieście i wytrzymałości technicznej rozwala konkurencje, i jest cichy czego nie ma 90% skuterów wyżej podanych

@fido - nurtuje mnie pytanie, dlaczego nie kupisz młodemu jakiejś fajnej biegówki 50cc? :) Zaznajomi się już z biegami, szkoda Ci tego nie będzie, bo przyzwoitą sztukę wyrwiesz tanio. Ja kupiłem dla siebie 6 lat temu Zippa Pro 50. Konstrukcja nie była może idealna, ale nie psuł się, a jeśli już coś się spieprzyło to koszty naprawy były śmieszne. 4 biegi ma, do tych 70 się rozbuja (z górki :P ). Teraz duużo tego wyszło i wszystkie podobne są do siebie, większy wybór.

Ja miałem takiego. W sumie niedługo po premierze był u mnie.

1PKJI4V.jpg

Bierz 2T.tam jest automatyczne podawanie oleju. Zbiornik na 1000km styka. Poza tym za 2,5kpln to idź do sklepu.Weź nowe z gwarancją. Patrz bardziej na to żeby na 13" kołach był bo się lepiej przez dziury wozi.

Gruby96, ze względu na przepisy.

Robiąc kategorię AM musisz się zdecydować, czy robisz kurs na skrzynię automatyczną, czy manualną. Potem wbijają to w dokument.

Jak wybierzesz automat, to nie możesz jeździć na sprzęcie z manualną skrzynią. A syn uparł się właśnie na automat.

Cirus, masz całkowitą rację! To benelli wygląda strasznie. Taka multipla wśród skuterów. Obawiam się, że młody nie pokazał by się tym na mieście.

sorry za offtop ale nie wiedziałem że mamy tak głupie przepisy, że można powiedzieć że ograniczamy rozwój - bo co za różnica czy automat czy manual jak przepisy i zasady jazdy są takie same. Możliwe że chodzi o nabijanie kasy bo ktoś potem zmieni na manual i znów na kurs... dają dzieciom klapki na oczy - zdał na automacie a chce jechać manualem to musi myśleć - a teraz - nie może pomyśleć nad tym co robi bo papier mu nie pozwala... ech... i nie tyczy to Twojego syna tylko części osób które patrzą "przepisowo". dawniej każdy siadał na to co było i się uczył - ja pamiętam jak jeździłem wksą bez siedzenia bo miałem za krótkie nogi - i miałem pustaka w 1 miejscu do startu i zatrzymania się - jedno z najlepszych wspomnień dzieciństwa :D 

sorry za offtop ale nie wiedziałem że mamy tak głupie przepisy, że można powiedzieć że ograniczamy rozwój - bo co za różnica czy automat czy manual jak przepisy i zasady jazdy są takie same. Możliwe że chodzi o nabijanie kasy bo ktoś potem zmieni na manual i znów na kurs... dają dzieciom klapki na oczy - zdał na automacie a chce jechać manualem to musi myśleć - a teraz - nie może pomyśleć nad tym co robi bo papier mu nie pozwala... ech... i nie tyczy to Twojego syna tylko części osób które patrzą "przepisowo". dawniej każdy siadał na to co było i się uczył - ja pamiętam jak jeździłem wksą bez siedzenia bo miałem za krótkie nogi - i miałem pustaka w 1 miejscu do startu i zatrzymania się - jedno z najlepszych wspomnień dzieciństwa :D

Już wyjaśniam. W UK jest dokładnie tak samo i dotyczy to również samochodów osobowych - zrobisz prawko na automacie, to nie możesz jeździć manualem. Po prostu niektórzy nieogarniają skrzyni manualnej i prawo

z jednej strony umożliwia im zrobienie prawka tylko na automat, a z drugiej zabrania im korzystania z manuala. 

Ja osobiście znam kolesia, który napitala od 10 lat skuterkiem-automatem i jak zapytałem go dlaczego nie zrobi sobie prawka na normalny motocykl (do pracy ma 25 km w jedną stronę) to mówi, że po prostu obawia się skrzyni manualnej. A dodam, że na skuterku po zakrętach zapitala lepiej niż niejeden motocyklista. Ja mu tłumaczyłem, że technicznie nie będzie miał problemu z opanowaniem motocykla, a skrzynie manualną opanuje bardzo szybko, ale on i tak stwierdził, że najwyżej kupi sobie nieco większy skuter.

Jak dla mnie to nie ma tu żadnego ograniczania rozwoju, a bardziej możliwość wyboru - prawko na pojazd z manualem zawsze można zrobić później. W przypadku motocykla kategorii jest tyle, że jak ktoś zacznie w młodym wieku na automacie, to i tak ma kilka okazji na progres i zrobienie kolejnego etapu na manualu.

Śmiszne  :o: wiem, że nawet w moim mieście są prawka co jeżdżą autami na automatach no ale co później robisz egzamin na automacie i możesz jeździć tylko automatami ? A ja jak robiłem na manualu to mogę jeździć i manualem i automatem. Robiłem moto na manualu i mogę jeździć moto na manualu i automacie, a teraz Ci co robią na automacie mogą tylko automatami, a Ci co na manualu tylko manualami czy jak ? Czy ci co na manualach robią to mogą wszystkim, a automaciarze tylko automatami ? Dramat  :zeby:

jak robisz na "auto" to tylko "auto", a jak robisz manual to możesz wszystko :)

Ty się nie bój  :zeby: jeszcze doczekasz czasów, że na auto będziesz jeździł tylko na auto i manual tylko manual  :boje_sie:

Jeżdżę i oglądam i coraz większy wkurw mnie bierze!

Jak można żądać 2 tyś za kupę gruzu?

Jeszcze jedna oferta mi wpadła w oko: http://www.autotrader.pl/motocykle-motory/sprzedam-zipp-inny-benzyna-warszawa/1000735456

Potrzebował bym pomocy kogoś z Warszawiaków.

Chodzi o to, że gdybym go kupił, trzeba by pomóc mi go odebrać i przetrzymać kilka dni.

Dolicz "zestaw startowy" do ceny używki czyli pasek,rolki itd.

Jeszcze jedna oferta mi wpadła w oko: http://www.autotrader.pl/motocykle-motory/sprzedam-zipp-inny-benzyna-warszawa/1000735456

Chodzi o to, że gdybym go kupił, trzeba by pomóc mi go odebrać i przetrzymać kilka dni.

Do mnie jest ze 20 km z tamtego adresu. Jeśli Cię ratuje to dzwoń (fona masz).

Moge pogadać z "zięciuniem" - ma domek w Wesołej - zawsze to bliżej

U mnie też na parkingu strzeżonym znajdzie się pewnie fragment miejsca żeby go postawić na kilka dni. Pewnie nie za darmo (do przegadania z szefostwem parkingu), ale nie zedrą ;)

u mnie można za darmo, na Młociny nie jest daleko, nie trzeba się przebijać przez miasto. do tego można zobaczyć koteła Gixxa jak wyrósł.

Dzwoniłem do nich, ale dzisiaj mają jakieś braki kadrowe i kazali jutro się dowiadywać.

Dzięki za odzew.

• 3 weeks later...

No to poszukiwania dobiegły końca.

W garażu zagościł nowy lokator:

ihost_1499629661__20170703_162153.jpg

ZIPP QUANTUM R.

2011 r.

Oficjalnie 50 ccm. (zmieniony na 70 ccm.)

10 tys. nalotu.

DŻC

a to stare pruchło w tle to ....?

Nie wiem. Nie jeżdżę, bo rzyga olejem na tylną zębatkę, że kierowcy za mną w poślizgi wpadają. :zeby:

złośliwiec - ale i tak cię kocham (platonicznie)

BTW: postawiłem zippa obok dziora. Okazało się, że skuter jest zaledwie koło 7 - 8 cm. krótszy od dużego B.

Kurde to dla mlodego, moze tani, moze wytrzymały ale polotu to mu trochę brak, wiem czepiam sie ale no każdy lubi trochę poszpanowac :D

Niech służy!!

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.