Skocz do zawartości

Tempomat Mechaniczny Motoszajba - Recenzja Produktu

lelon
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Siema, po powrocie z Alp było kilka zapytań co do pokazanego na filmiku tempomatu, obiecałem każdemu że w wolnej chwili zrecenzuje ten produkt, pada deszcz, jest wolna chwila jest i recenzja.

Tempomat zakupiłem na allegro za 48,5zł dopiero w rozmowie z PiotrkiemBe dowiedziałem się że to produkt naszego forumowego kolegi, zapisałem do MotoSzajby żeby wysyłka była błyskawiczna i faktycznie taka była, następnego dnia tempomat był u mnie.

Pierwsze wrażenie, materiał z jakiego jest wykonany jest bardzo twardy i tempomat wygląda solidnie

ihost_1500108639__dsc02807.jpg

śrubka łącząca ramiona dobrze osadzona, nie odkręca się

ihost_1500108720__dsc02812.jpg

śrubka służąca do regulacji podobnie, nie ma możliwości że wypadnie i pół godziny będziemy szukać w trawie czy kamyczkach po czym pojedziemy do sklepu ze śrubkami po nową

ihost_1500108802__dsc02809.jpg

pasuje do każdego rodzaju motocykla

ihost_1500108870__dsc02777.jpg

Jak to działa w praktyce postaram się w miarę jasno opisać na poniższych zdjęciach

opcja neutralna, odstęp pomiędzy ramieniem a klamką ok 1 cm

ihost_1500108968__dsc02789.jpg

dodajemy gazu

ihost_1500109101__dsc02791.jpg

i kciukiem przesuwamy tak aby ramię tempomatu blokowało sie na klamce i regulujemy śrubką tak aby rolgaz był zablokowany

ihost_1500109229__dsc02784.jpg

i tak oto możemy sobie całkowicie rozluźnić rękę, dłoń, przedramię, zdjąć rękę z rolgazu i jechać stałym tempem, wygląda super? prawda? ano nie do końca :P

mając podgrzewane manetki z porowatą strukturą gumy na wierzchu po skręceniu tempomatu nie byłem w stanie kciukiem go zwolnić w czasie jazdy czyli taki ruch 

ihost_1500110484__dsc02796.jpg

powodował wyginanie się kciuka a tempomat na rolgazie był w takiej samej pozycji

w takiej pozycji gwałtowne wciśnięcie klamki hamulca powoduje dodanie gazu

ihost_1500109528__dsc02792.jpg

wiadomo że wciskanie hamulca bez tempomatu automatycznie zamyka rolgaz, ale w tym przypadku najpierw trzeba złapać za rolgaz, zamknąć gaz i wtedy łapać za klamkę

ihost_1500109686__dsc02793.jpg

ale pomimo tego wciskając klamkę w zależności od skoku minimalnie dodajemy gazu

lekko wciśnięta klamka

ihost_1500109736__dsc02794.jpg

mocniej wciśnięta klamka

ihost_1500109794__dsc02795.jpg

i co zrobić w takiej sytuacji? ja na linkach regulacyjnych zwiększyłem "luz" na rolgazie, czyli moment kiedy faktycznie dodaje gazu wymaga większego skoku rolgazu i wtedy przy sytuacji kiedy musimy zwolnić tempomat a nie mamy czasu kręcić śrubką regulacyjną, czyli w 99% przypadków kiedy nagle wyjeżdża ciągnik siodłowy z naczepą na lewy pas autostrady przekręcamy tak rolgazem aby przy wciskaniu klamki  tempomat nie dodawał gazu

ihost_1500110391__dsc02797.jpg

powstały dystans pomiędzy ramieniem tempomatu a klamką hamulca nie powoduje niebezpiecznych sytuacji

taki sposób użytkowania powoduje tarcie plastiku i gumy ale póki co nie widać żadnych uszkodzeń i używając go raz na czas raczej  podgrzewanym manetką nie zaszkodzi, szybciej same się zetrą

ihost_1500110791__dsc02805.jpg

Jak wspominał MotoSzajba tempomatu trzeba używać z rozwagą bo blokuje gaz i to prawda, dodam jeszcze że trzeba się do niego przyzwyczaić i pamiętać, najpierw zakręcamy rolgaz a potem hamujemy, czyli używamy go w sytuacjach kiedy jest mały ruch na autostradzie i trzymamy odstępy zapewniające bezpieczeństwo.

Zanim się do niego przyzwyczaiłem kilka razy zamiast hamować dodałem gazu :D lub zapomniałem o  tym że tempomat trzyma rolgaz i wcisnąłem sprzęgło a obroty w górę a ja w panice zastanawiam się skąd ten dziwny dźwięk, chyba mi się skrzynia rozsypała w mak bo tak buczy i wyje :D  (a to tylko wysokie obroty silnika) :P

Mnie osobiście produkt pasuje, głównie z tego powodu że całkowicie można zwolnić rękę ale nie mam żadnego interesu żeby go zachwalać czy promować, myśle że zalety i wady tego rozwiązania to 50/50 :)

sam skok  tempomatu przy gwałtownym hamowaniu też zależy od rodzaju klamki i muszę też zauważyć że na innej klamce, bez podgrzewanych manetek (gładka guma) byłem wstanie kciukiem zwolnić tempomat, tylko ktory turystyk niema podgrzewanych manetek :P

ihost_1500111832__dsc02813.jpg

Podsumowując recenzję dla mnie osobiście ten produkt ma więcej zalet niż wad :) i długie przeloty można ograniczyć tylko do bólu dupska a dłonie, nadgarstki i ramię można w czasie jazdy gimnastykować do woli.

W razie pytań piszcie, jakby ktoś z okolic Krakowa czy śląska chciałby pożyczyć do testów, można podjechać do mnie chetnie udostepnie (wezmę tez go na grill u Kefirka 22.07 :) )

i na koniec filmik MotoSzajby prezentujący jego działanie :)

https://www.youtube.com/watch?v=4GzzF9zYkBk

dziękuję za uwagę, pozdrawiam lelon

• Upvote 2

Może do lepszego działania na podgrzewaną manetkę należało by nałożyć kawałek dętki aby w miejscu gdzie zamontowany jest tempomat - takie rozwiązanie było zastosowane w pierwowzorze:

$_35.JPG?set_id=880000500F

Lelon, fajna recenzja. Ale to nie ode mnie się dowiedziałeś o tym tempomacie tylko raczej od Kitzy. :usmiech:

z tego co pamietam - z tematu o tym tempomacie, wlasnie takie zastrzezenie bylo - wcisne hamulec, a rollgaz sie obroci otwierajac przepustnice. Autor mowil ze tak nie bedzie - a jednak jest. 

nie bylo tak?

EDIT: sprawdzilem. oczywiscie. nawet ja to napisalem :D

https://polishbanditcrew.pl/topic/21350-tempomat-mechaniczny/page-6?do=findComment&comment=430301

Dzieki za recenzje!

Edytowane przez Walle

szczerze to jakoś bardziej przemawia do mnie opcja owcy i grega, mało widoczne, nie rzuca sie w oczy,  nikt nie zapierniczy jak zostawisz na moto, co do obsługi to sie nie wypowiadam bo nie testowałem ;)

Lelon, fajna recenzja. Ale to nie ode mnie się dowiedziałeś o tym tempomacie tylko raczej od Kitzy. :usmiech:

może tak być :P przepraszam za pomyłkę :)

z tego co pamietam - z tematu o tym tempomacie, wlasnie takie zastrzezenie bylo - wcisne hamulec, a rollgaz sie obroci otwierajac przepustnice. Autor mowil ze tak nie bedzie - a jednak jest. 

nie bylo tak?

EDIT: sprawdzilem. oczywiscie. nawet ja to napisalem :D

https://polishbanditcrew.pl/topic/21350-tempomat-mechaniczny/page-6?do=findComment&comment=430301

Dzieki za recenzje!

bez dodatkowego luzu na rolgazie tak jest :) , ale to też zależy od klamki i od ustawionego luzu na rolgazie  :)

szczerze to jakoś bardziej przemawia do mnie opcja owcy i grega, mało widoczne, nie rzuca sie w oczy,  nikt nie zapierniczy jak zostawisz na moto, co do obsługi to sie nie wypowiadam bo nie testowałem ;)

właśnie po to spłodziłem tą recenzję :) chętnie bym przetestował inne opcje dla porównania :)

Ja przez cały wyjazd w Alpy miałem założone coś takiego. Jestem z tego bardzo zadowolony. Ręka też odpoczywa - nie trzeba ściskać manetki gazu.
Kosztuje to tylko ok. 20 zł, więc można śmiało kupować i najlepiej samemu wpróbować

ihost_1500148944__miniaturka-allegro-11.

@lelon, spróbuj jeszcze z tym co napisałem pod Twoją recenzją - może będzie inaczej i lepiej działać. Podgrzewane manetki są bardzo przyczepne. Jeżeli tempomat będzie miał mniej przyczepną powierzchnię może sprawować się lepiej. 

@lelon, spróbuj jeszcze z tym co napisałem pod Twoją recenzją - może będzie inaczej i lepiej działać. Podgrzewane manetki są bardzo przyczepne. Jeżeli tempomat będzie miał mniej przyczepną powierzchnię może sprawować się lepiej.

Sprawdzę tylko nie wiem kiedy :D pewnie za rok najwcześniej :P

Kilku kumpli ma taki sam tempomat i sobie bardzo chwalą

To ja wolę coś tańszego i bezpieczniejszego, co całkiem dobrze się sprawdza i nie zajmuje tyle miejsca na manetce, czyt. nie przeszkadza.

https://www.youtube.com/watch?v=9jQtlW2NHy8 

banalnie proste i skuteczne.

Czy to jest trytyka?

Coś twardszego chyba. Takie coś może i jest tanie ale trwałe, moim zdaniem, nie. 

Ja przez cały wyjazd w Alpy miałem założone coś takiego. Jestem z tego bardzo zadowolony. Ręka też odpoczywa - nie trzeba ściskać manetki gazu.

Kosztuje to tylko ok. 20 zł, więc można śmiało kupować i najlepiej samemu wpróbować

ihost_1500148944__miniaturka-allegro-11.

miałem to też na Bałkanach i też potwierdzam, że się sprawdza. tylko też trzeba się do tego przyzwyczaić. 

Płetwa ratuje tyłek na dlugich przelotach ale trzeba się nauczyć jeździć bo mocno sprężynuje.

Płetwa ratuje tyłek na dlugich przelotach ale trzeba się nauczyć jeździć bo mocno sprężynuje.

w tym rozwiązaniu nie podoba mi sie jedno, że ręka musi spoczywać na manetce, fakt faktem dłoń odpoczywa, ale tylko dłoń

@Bodzio jak dla mnie to trytytka tylko ze gruba, a one s a ju z dość twarde i sztywne, jak zapniesz komuś na rekach i wrzucisz do bagażnika to nie ma szans sie uwolnic ;)

znaczy tak mi kolega opowiadał :P:whistle: :whistle:

Edytowane przez baldhead

To ja wolę coś tańszego i bezpieczniejszego, co całkiem dobrze się sprawdza i nie zajmuje tyle miejsca na manetce, czyt. nie przeszkadza.

https://www.youtube.com/watch?v=9jQtlW2NHy8 

banalnie proste i skuteczne.

testowałeś to u siebie? ciekaw jestem jak jest z ustawianiem trytytki podczas jazdy (w zależności od struktury manetki)

Edytowane przez lelon

Panowie, jak zwał, tak zwał, ale to nie jest tempomat, a jedynie mechaniczna blokada rollgazu. Lelon, dzięki za recenzję, a przede wszystkim za to, że pokazujesz wady tego rozwiązania, a w związku z tym ryzyko, jakie się z nimi wiąże, np. podczas manewru hamowania.

Dla mnie samoczynne dodawanie gazu w momencie naciśnięcia klamki hamulca jest nie do zaakceptowania. Poza tym nie wyobrażam sobie, abym hamując i jednocześnie redukując biegi z międzygazem, musiał się męczyć z czymś, co wymaga dodatkowych czynności i straty czasu, zanim da się to odblokować na porowatej manetce. 

Jakiekolwiek urządzenie ma sens tylko i wyłącznie, jeśli błyskawicznie przestaje działać po naciśnięciu hamulca, a przynajmniej nie przeszkadza i nie wymaga zachodu podczas hamowania. 

testowałeś to u siebie? ciekaw jestem jak jest z ustawianiem trytytki podczas jazdy (w zależności od struktury manetki)

Tak, testowałem, działa w zasadzie 0/1 czyli wiem przy jakim odkręceniu manetki jest u mnie 100 na 5 biegu i tak miałem ustawioną trytytkę , można delikatnie obniżyć prędkość lekko ją naginając, natomiast bez problemu ją palcem zrzucasz w razie konieczności szybkiego obniżenia prędkości. Na autostradach Chorwacji, Włoch czy Austrii dała możliwość odpoczynku dla dłoni, przewietrzenie , jakaś gimnastyka palców i nadgarstka. Przy jeździe na co dzień nie stosuję tego.

Jakiekolwiek urządzenie ma sens tylko i wyłącznie, jeśli błyskawicznie przestaje działać po naciśnięciu hamulca, a przynajmniej nie przeszkadza i nie wymaga zachodu podczas hamowania. 

https://www.amazon.com/BrakeAway-Motorcycle-Control-Throttle-VTX1300C/dp/B00JQOPVVY

Edytowane przez lelon
  • Upvote 1

hehehe widze ze coraz ciekawiej sie robi :D jakieś kosmiczne bajery montowane tylko po to żeby utrzymać żądaną prędkość :bag:

A cene Ty widział?

A cene Ty widział?

na pewno taniej niż kupno nowego motocykla z tempomatem :P

na pewno taniej niż kupno nowego motocykla z tempomatem :P

no tak głupi ja  :glupek2:  tuz to tylko 189$ ale free sziping