Skocz do zawartości

[K] Poszukuje Taniego Wozidła Dla Gówniaka

radzior
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Lockwood ile za niego? Wez cos tam opisz

To tak w skrócie:

Volvo S40 1.6 16V 109 KM, rocznik 2000.

Jestem trzecim właścicielem - auto pochodzi z PL salonu i pierwszy właściciel "dojezdził" go bodaj do 130 tys. przez 8-9 lat (musiał bym sprawdzić kartę pojazdu), drugi od którego go odkupiłem - do 2014 roku zrobił jakieś 60 tys. Ja mam go trzeci rok i teraz przebieg wynosi 215 tysięcy.

Jeździ głównie Żona - do pracy i czasem śmigniemy dłuższą trasę do rodzinki, więc zużycie raczej typowe.

Z rzeczy, które były przeze mnie robione i na 99% nie wymagają ruszania:

Rozrząd i koło zmiennych faz rozrządu (klasycznie sypiące się w okolicach 200 tys przebiegu, dlatego ufałem sprzedawcy, że nic nie kręcił).

Hamulce przód łącznie z przewodami (w tym roku) bo były w stanie agonalnym.

Zawias z przodu (w zeszłym roku).

Opony są nowe - Dębica Navigator, więc budżetowe wielosezonówki, ale jak na to auto uważam je za wystarczające. Nie zmieniał bym jakbym wiedział, że zainwestujemy w nowy samochód... ale zawsze to plus dla kupującego ;).

Samochód stoi na alufelgach Enzo, które sprzedawca mi dorzucił - zregenerowane i pomalowane. Dodatkowo jest komplet stalowych, też zregenerowanych.

W środku z bajerów jest radio Alpine z Bluetooth i Klimatronic, który chłodzi aż miło, ale niestety nie jest już tak super świeży (co w 17-letnim aucie zdaje się normalne), przydałoby się porządne czyszczenie parownika, choć "zapaszek" nie jest jakoś uciążliwy - ja po prostu lubię mieć takie rzeczy na tip-top.

Z rzeczy, które warto zrobić:

1. Zawias tył - tuleje gumowe.

2. Tłumik środkowy (nie jest głośny, ale zaczyna lekko brzęczeć)

3. Wspomniana klima + przegląd kompresora, bo choć działa wydajnie, to lekko za bardzo obciąża silnik i zamiast podnosić obroty do 1100-1200 to lubi dojechać do 1500-1600. Ja tam z tym bez bólu jeżdżę, ale to wyraźny znak, że do ideału brakuje.

4. Na upartego - blacharka. Ogólnie ruda jest tylko na nadkolach i zaatakowała prawe drzwi - tam poprzedni właściciel miał lekką stłuczkę, drzwi się wgięły i oberwało lusterko. Naprawa była takiej sobie jakości, więc rdza się wdała.

Miałem to wszystko ogarnąć w tym roku, ale z racji zbliżającego się ślubu (Żona=zaraz będzie Żona) jest zastrzyk finansowy, więc będzie nowe auto.

Ogólnie jeździ się fajnie, należy mieć na uwadze, że to jednak trochę większe i masywne auto, jak na małego sedana. Zjada 7 litrów PB w trasie, ok. 10 w mieście. Zimą z 10% wincyj.

Chciałem auto w październiku/listopadzie wystawić jak już będzie nowe wozidło, za jakieś 7000 do negocjacji:).

Dla kolegów z forum mogę od razu zejść do 6000, co wydaje mi się uczciwym pieniądzem.

OC będzie z musu opłacone do sierpnia 2018.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Lockwood

Volvo mogłoby być gdyby z podtlenkiem było. 10 lytra po mieście plus jeszcze młody kierowca więc pod 15 pewnie też podejdzie mu czasem to jednak za dużo :)

Jakie 15 jak dziś warszawską więcej jak na 2 nie dało się jechać, toż to do 30 by doszło :P

Volvo mogłoby być gdyby z podtlenkiem było. 10 lytra po mieście plus jeszcze młody kierowca więc pod 15 pewnie też podejdzie mu czasem to jednak za dużo :)

Tak to kiedyś kalkulowałem, ale wyszło, że instalacja się zwróci po jakichś 20-30 tys km o ile nie będzie awarii. I wyszło mi, że jeden pieron.

A przynajmniej mam jedną mniej rzecz do psucia się.

Inna sprawa, że do czasu kiedy dostaniemy nowy wóz (widzi mi się koniec października), na pewno coś fajnego znajdziecie :).

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

• 2 months later...

Psssst

No i ciekawe czym mlody pomyka, pewnie radziorro przekonal go do jakiejs "meskiej" popierdoly w stylu fabia czy inne punto

Ja mam fajne e36 318is do zabawy, ale idzie zima, wiec czesciej potrafi niespodziewanie strzelic boka, coby mlodemu chyba bardzo przypasilo ale moze i czesto zaskoczylo :-)

a no niestety ale wygrała młodzieńcza głupota(fantazja) i nagle na podjeździe pojawiło się takie kuźwa cuś:

Peugeot 406 coupe Pininfarina 2.0 + podtlenek

ihost_1507625311__image.jpg

......porządził sie sam i "fura" od miesiąca stoi u mechanika :zeby: :zeby:

młodość ma swoje prawa do głupoty jak mówią :)

Jak wróci od "mechanika" (pewnie pojechał na tjuning) to nie poznasz auta  :krzeslo:

mlodosc nie wiecznosc :D nauczy sie chlopak troche mechaniki i stwierdzi ze nie kupuje sie na f :)

Ogolnie 406 coupe to udany model, mechanika ze zwyklej 406. Mysle ze jak mechanik ogarnie, to bedzie wlasciciel zadowolony, super woz jak na poczatek przygody i mlode lata!

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.