Skocz do zawartości

Pinlock Fotochromatyczny - Odradzam :(

compare70
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Jako że posiadam kask HJC RPHA 10+ który nie posiada blendy p/słonecznej dokupiłem szybę przyciemnioną. Problem polega na tym, że trzeba fizycznie wymieniać szybę "na słońce" i "na brak słońca". Ostatnio dokupowałem nową szybę jasną (bez przyciemnienia) i sprzedawca doradził mi, żeby dokupić pinlock fotochromatyczny. Pomyślałem genialne rozwiązanie, pinlock automatycznie na słońcu ciemnieje, w cieniu robi się przezroczysty, pozornie same plusy, brak blendy, kask lżejszy, nie ma mechanizmu opuszczania, który może się popsuć. Kolega ma okulary o podobnych właściwościach i widać że to działa. Tania zabawa to nie jest, ale myślę co tam, chyba warto.

Dziś miałem okazję trochę polatać w słońcu i powiem jedno - NIE WARTO :(

Rzeczony pinlock w słońcu przyciemnia się delikatnie mówiąc SYMBOLICZNIE ! W porównaniu do okularów fotochromatycznych to może 10% zakresu tychże. Tak na prawdę to praktycznie jadąc nie widać różnicy.

Wniosek: odradzam! Lepiej te dwie stówy czy ponad przeznaczyć na wachę do motocykla albo na inne ciecze przynoszące radość ;)

• Upvote 1

Pokaż dokładnie jaki to pinlock zakupiles?

Hmmmm co do ciemnej szybki...

to dość dziwne że ciemna szybka jest tak wadliwa.... Ja Norwegię z taką w deszczu zjeździłem w kasku HJC FG 17 i problemów z brakiem widoczności, mimo braku słońca nie było (nie zayważyłem :hahaha: )

Żeby nie było że ściemniem (hehe)

Wieczorem i w nocy też zdażyło mi się jeździć i tragedii mimo wszystko nie ma..

ihost_1501446107__jajaja.jpg

Lustrzaną szybkę, fakt... po niecałym sezonie zajeździłem - wyblakła od albo kwaśnych deszczów; albo mycia z wiadra na orlenie

Edytowane przez Seev

dlatego w pelnym sloncu jezdze w okularach pslonecznych - mimo ze mam dodatkowa blende 

Hmmmm co do ciemnej szybki...

to dość dziwne że ciemna szybka jest tak wadliwa.... Ja Norwegię z taką w deszczu zjeździłem w kasku HJC FG 17 i problemów z brakiem widoczności, mimo braku słońca nie było (nie zayważyłem :hahaha: )

Żeby nie było że ściemniem (hehe)

Wieczorem i w nocy też zdażyło mi się jeździć i tragedii mimo wszystko nie ma..

ihost_1501446107__jajaja.jpg

Lustrzaną szybkę, fakt... po niecałym sezonie zajeździłem - wyblakła od albo kwaśnych deszczów; albo mycia z wiadra na orlenie

Ciemna szyba jest OK, nie mam zastrzeżeń, ten pinlock fotochromatyczny montuje się do przezroczystej szyby i to właśnie o tym wynalazku piszę ;)

Mnie zastanawia te pierwsze zdanie w ktorym ujales ze trzeba dwie szybki wozic, ale fakt. Niewazne..

A daj linka do tego pinloka fotochromatycznego jakbys mogł

Benywariat ja też staram się wozić dwie szyby, ale coraz bardziej skłaniam się ku okularom p/słonecznym tak jak radzi Walle

ja dokladam okularki
ARCTICA a-30 BIKER
do blendy ktorej nie uzywam za czesto,
polece ale recenzji nie napisze :D

Mnie zastanawia te pierwsze zdanie w ktorym ujales ze trzeba dwie szybki wozic, ale fakt. Niewazne..

A daj linka do tego pinloka fotochromatycznego jakbys mogł

Kupowany w MOTOZBYCIE w Olsztynie, oni mają chyba przedstawicielstwo HJC. Ogólnie to fajni ludzie, kupuję tam czasem różne rzeczy, m.in. kupiłem garnek RPHA 10+ ale ten pinlock fotochromatyczny to porażka :(

Dwie szyby?

Ja ze wzgledu na kanciaty leb, kupilem dwa kaski z blenda.

Kosztuja troche ale nie mam tego "dupcenia" a foto... szajs, przecie wiadomo, ze nie funkcjonuje.

Juz sprawa zmiany "jasnosci" otoczenia podczas wjazdu do tunelu i ewentualne problemy z ubezpieczycielem w razie wypadku, wykluczaja takie bajery.

@ Seev

*zauważyłem ;)

• Upvote 1

Dwie szyby?

Ja ze wzgledu na kanciaty leb, kupilem dwa kaski z blenda.

Kosztuja troche ale nie mam tego "dupcenia" a foto... szajs, przecie wiadomo, ze nie funkcjonuje.

Juz sprawa zmiany "jasnosci" otoczenia podczas wjazdu do tunelu i ewentualne problemy z ubezpieczycielem w razie wypadku, wykluczaja takie bajery.

@ Seev

*zauważyłem ;)

Uwierz mi że w okularach to funkcjonuje super, ale okulary to soczewki, materiał inny, a pinlock to cieniutki plastik. Tak czy inaczej - NIE DZIAŁA :dobani:

Apropo pinlocka...

Moj wytrzymal dwa sezonu i juz duze deszcze sprawiaja ze pojawia sie pewien dyskomfort :P Zaczyna parowac, wiec niestety lepiej mimo wszystko warto miec w trasie antifoga w spreju :P

Seev jeżeli brzegów pinlocka nie uszkodziłeś to wyreguluj na zaczepach,to są mimośrody i one decydują o przyleganiu. Umyj , wyczyść i wysusz a następnie zmontuj,pobaw się z regulacją.

• Upvote 1

Zaraz sprawdze, faktycznie jest regulacja :)

Dzieki kwinto :rock:

Zaraz sprawdze, faktycznie jest regulacja :)

Dzieki kwinto :rock:

tylko nie myj bo będzie do wywalenia.

Tam od środka (to co do szyby dochodzi) jest jakieś gówno nałożone, jak umyjesz i przetrzesz to pozamiatane.

tylko nie myj bo będzie do wywalenia.

Tam od środka (to co do szyby dochodzi) jest jakieś gówno nałożone, jak umyjesz i przetrzesz to pozamiatane.

Myłem szybę , myłem pinlocka ale widocznie mam lepszego bo tam żadnego gówna nie było i dalej służy .Pinlock działa na zasadzie może nie próżni ale poduszki powietrznej i w momencie nie przylegania jest zaparowany , tak jak było to np. u Seevcia  :zeby:

Generalnie rzecz biorąc szkła fotochromatyczne(fotochromowe) to bardzo fajna i wygodna sprawa. Ich działanie polega na tym,że im wiecej promieni uv tym bardziej się przyciemniają. Jeżeli przyblokujemy takie szkła,czy jak w temacie pinlock inną szybą to te promienie nie padają bezpośrednio na szkła fotochromowe,przez co ich działanie jest ograniczone. To samo się ma do okularów fotochromowych używanych w samochodzie. Nigdy nie uzyskają one takiego zaciemnienia jak na zewnatrz. Idealnym rozwiązaniem byłaby szyba fotochromowa do kasku,tak jak stosują to niektórzy producenci puszek montując szyby fotochromowe.http://autokult.pl/16986,solfx-czyli-szyba-kasku-typu-fotochrom

Edytowane przez rolo

Generalnie, to ten bajer nie nadaje sie do stosowania w szybach kaskow.

przyciemnianie jak i rozjasnianie musialoby dzialac w ulamku sekundy a to sie nie da.

jadac w pelnym sloncu, z maksymalnym przyciemnieniem 90 km/h robisz 25 metrow na sekunde.

z ta predkoscia wpadasz w ciemny tunel gdzie cos lezy na jezdni i nieszczescie gotowe bo jak dlugo trwa do calkowitego rozjasnienia? Manualna blende mozna podniesc juz przed a to... Nie na daremnie istnieja odpowiednie przepisy albo?

Lepiej przeboleć niz bawić sie w coś co nie dziala, tak samo z blendami, ciemnymi szybami i innymi bzdetami pogarszajacymi widocznosc.

Mam kask z blendą i pinlockiem i jest mi z tym dobrze,nie narzekam a nawet jestem zadowolony z tego powodu  :p: Każdy ma to co chce i co lubi ,wszyscy i tak nie będą zadowoleni ,jasna szyba i blenda taki kompromis + pinlock czyli odrobina luksusu  :hahahaha:

Zgadzam się z kwinto.

Mam Sharka S700s z pinlockiem i blendą.

Pinlock sprawdza się świetnie w chłodniejsze dni, na blende też nie narzekam - ma odpowiednią długość i jest dość ciemna.

Kiedy jest na prawdę gorąco a przeciskam się przez miasto to otwieram szybę i spuszczam blende. Już parę razy uchroniło mnie to przed spotkaniem z odpryskującym kamieniem czy insektami :usmiech:

Generalnie, to ten bajer nie nadaje sie do stosowania w szybach kaskow.

przyciemnianie jak i rozjasnianie musialoby dzialac w ulamku sekundy a to sie nie da.

jadac w pelnym sloncu, z maksymalnym przyciemnieniem 90 km/h robisz 25 metrow na sekunde.

z ta predkoscia wpadasz w ciemny tunel gdzie cos lezy na jezdni i nieszczescie gotowe bo jak dlugo trwa do calkowitego rozjasnienia? Manualna blende mozna podniesc juz przed a to... Nie na daremnie istnieja odpowiednie przepisy albo?

Dobrej klasy szkła odbarwiaja się w kilka do kilkunastu sekund. Fakt,sam wjazd do tunelu może być klopotliwy,z tym że fotochromy zabarwiają się do 65%,maksymalnie do 85% wysoko w górach,wiec w razie gdyby było za ciemno zawsze można podnieść szybkę na jakiś czas. Poza tym raczej wszystkie tunele w europie są dobrze oświetlone,wiec nie ma klopotu z widocznoscią.

Osobiście wole białą szybe i blende,ale czasami zdarza się,że w blendzie za ciemno,a bez za jasno i tu przydałoby się coś pośredniego.

Poza tym raczej wszystkie tunele w europie są dobrze oświetlone

W pewnym sesie tak ale, przejezdzalem przez wiele w Alpach, takich wyrabanych w skale gdzie jedynie moto oswietlalo jezdnie. Nawet wyjezdzajac z takiego tunelu wchodzac bezposrednio w zakret bylo to jakby ktos w morde rabna tyle, ze nie ciemno a jasno.

Gole oko nie bylo w stanie tak szybko reagowac.

Edytowane przez pioter