Skocz do zawartości

Ja Jestem Odpowiedzialny

Havana
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

I chodzic na szkolenia takie jak JacekRysiek opisywal, czyli jak jezdzic i nie dac sie zabic w miescie..

A szybkie jazdy czy torowania to..tylko chomiki biegaja w kolko...

dobra dobra , Havana daje upust sobie bo czeka na list gratulacyjny od  Scotland Yardu za nocne eskpady na moto, ale popieram go w tym mysleniu.

Dac sie przewrocic i potem narzekac to kazdy potrafi , a nie dac sie i potem napisc o tym to juz sztuka...

Bobik wytrzymaj jeszcze troche do zlotu juz niedaleko :)

Wziąłem 3 dni wolnego po, żebym dał radę wrócić ;)

Tak serio.. macie się nie wypierdalać, szczerze... kurwa pojadę do szpitala i za jajca ukręcę jak Boga kocham

edit: i wpierdolę flmik na forum :D

Edytowane przez Havana Bob

Ja tylko w kwestii formalnej, czy ostrzeżenie dotyczy również koleżanek? Chodzi mi oczywiście o Twoją wizytę w szpitalu i hej następstwa ;)

Przegrana aukcja popchnela w otchłań szaleństwa ;)

Może bez zbędnej brutalności, ale popieram Havanę. Szkolenia, zimna krew i oczy dookoła głowy, albo i doopy. Jak kompa kupię, to zmontuje filmik z moimi sytuacjani awaryjnymi. Bo to co się ostatnio wyprawia, to wyglądjaka jakąś głupią modę rodem z fejsbuka :P

Siema skurwole,

:

Temat pod BANA dla mnie !!!

Ostatnio modne stało się wyjebanie się, moja wersja na temat jest taka że

NIE MOŻESZ SIĘ WYPIERDOLIĆ I GÓWNO MNIE TO OBCHODZI DLACZEGO sam sobie na to pozwalasz..

Nie piszcie tych pierdół bo to innych zaraża, dajecie przyzwolone społeczne, JA NIE DAJĘ!!

Niektórzy wiedzą  jak mam nasrane w głowie i że jak odpierdole to  nie płaczę nikomu,

Padłeś!? POWSTAŃ !! tak zostałem nauczuony.

MACIE PRZYKŁAD DAWAĆ, jeżdzić jak się należy, a jak nie  BIERZ NA KLATE

swoją głupotę słabości,głupie pizy, ślepych kierowców, kombajny etc.

NASTPĘNY KTÓRY SIE WYJEBIE MA ODE MNIE W PIZDĘ!

jest sens

Ja tylko w kwestii formalnej, czy ostrzeżenie dotyczy również koleżanek? Chodzi mi oczywiście o Twoją wizytę w szpitalu i hej następstwa ;)

O tym samym pomyślałam, a jakże inaczej :p:

O tym samym pomyślałam, a jakże inaczej :p:

wolalbym zebys nie musiala sprawdzac :D

no chyba ze na zlocie tylko dla testu :P

Edytowane przez darekb1

Haaaa to mi się podoba, czyli przed zlotem rundka po szpitalach i wpier.... dla każdego :D w tym roku to już by pasowało zebyś się pakował i powoli wyjeżdżał :D - motocyklem do okoła Polski :D

jest to jakaś motywacja do mniejszej wypadkowości - jak nie prośbą to groźbą!

A ja widzę na liście tematów coś takiego:

"Ja Jestem Odpowiedzialny
Rozpoczęty przez Havana Bob, sie 05 2017 22:46"
I już wiedziałem, że będzie złoto ;)

Otototototo! W krótkich żołnierskich słowach i tyle w temacie. Mam nadzieję, że przekaz dotrze do wszystkich :D

Jak wszyscy to wszyscy!

Havana super temat. Zacheciles mnie aby opisac akcje jak rozjebałem passata.

A szybkie jazdy czy torowania to..tylko chomiki biegaja w kolko...

Marian. Kazdy inaczej widzi motocyklizm. Po pierwsze ma to dawac frajde. Jak komus daje frajde torowanie to dlaczego nie?

A coraz wiecej nowych torow powstaje. Na dniach ma byc otwarcie nowego obiektu w Bialymstoku. Sprobuj. Trzeba miec otwartą głowe.

Co do wypadkow. Trzeba uczyc sie awaryjnie hamowac. Duzo, czesto itp itd

I przedewszystkim minimalizowac zagrozenie. Przy wyborze ubran kierowac sie najpierw kwestią bezpieczenstwa, dopiero potem zas ergonomii i ekonomii...czy tam ekologi...

Ale jak slysze kolejny raz ze ktos komus zajechal droge na skrzyzowaniu to zaczynam sie zastanawiac... Czy to ja jestem wybitna jednostka ze zwalniam w newralgicznych miejscach i obserwuje przedpole czekajac na ewentualne zagrozenie czy z innymi bajkerami jest cos nie tak ze kierowani radoscia z jazdy nie patrzą na otoczenie :o

• Upvote 1

Ale jak slysze kolejny raz ze ktos komus zajechal droge na skrzyzowaniu to zaczynam sie zastanawiac... Czy to ja jestem wybitna jednostka ze zwalniam w newralgicznych miejscach i obserwuje przedpole czekajac na ewentualne zagrozenie czy z innymi bajkerami jest cos nie tak ze kierowani radoscia z jazdy nie patrzą na otoczenie :o

ja jeżdżę z takim podejściem,  że każdy chce mnie zabić :) dlatego obczajam każde skrzyżowanie, nie ważne, jakie mam światło. I to mnie uratowało nie raz, bo puszkarze sa zapatrzeni w komóreczki i nie zauważają, że coś jedzie, albo że mieli czerwone.

Tak jak przechodzień powinien sie upewnić czy może iść, tak samo motocykliści. W Wietnamie mniejszy uważa na większego, bo w razie czego to mały ucierpi, a nie duży :)

I jak to mówią: na cmentarzu leży wiele osób, które miały zielone światło ;)

ja nie wiem czy to temat taki trochę z pupy ...

no bo kurczę, już wytłuszczam o co mi chodzi:

- mam do kogo wracać

- myślę za innych

- szkolę się

-ćwiczę awaryjne hamowanie 

etc, etc etc ...- generalnie uważam jak mogę

i co z tego ... 1 sek zapomnienia i w pizdu, w sezonie mi się zdarzają 2-3 dziwne sytuacje

motocykl to taki wredny sprzęt że zawsze fantazja może ponieść (zwłaszcza w grupie) ale to jest ten ułamek ryzyka, który że tak powiem jest w kalkulowany w to hobby, moim zdaniem nie do wyeliminowania,

ew do zmniejszenia właśnie przez więcej atencji i szkolenia

niestety w tym toku nastąpiła jakaś kumulacja, na co moim zdaniem niestety nie mamy większego wpływu

tekże tego, regeneracja i na kuń :driving_moto:

Nie wiem co pił Havana, ale ja też chcę skosztować! 

A tak na poważnie. Mam za sobą fantastyczne szkolenia w ośrodku ÖAMTC z dwudziestojednokrotnym mistrzem Austrii w motocrossie. Od tego szkolenia jeżdżę pewniej, ale znaczenie wolniej - bo poznałem swoje ograniczenia. W każdym razie jeżdżę vorausschauend - przewidywująco. To uratowało mi już kilkanaście razy tyłek. Poza tym jeżdżę dobrze, przepisowo oraz bezpiecznie, przejechałem z pasażerem i kuframi tysiące kilometrów.

Mam za sobą tegoroczna wyprawę w Alpy i Dolomity. Fantastyczne trasy na motocykl, ale włos się jeży na głowie, jak ludzie nie potrafią zrozumieć najprostszej rzeczy: droga publiczna to nie tor wyścigowy. Tu sa dziury, żwir, traktory wyjeżdżające z pola, autobusy potrzebujące półtora pasa i wszędobylskie koty, zające i sarny, które za cholerę nie będą się trzymać reguł wymyślonych przez człowieka i nie będą korzystać z przejść dla pieszych, ani sygnalizować zamiaru przejścia przez jezdnię.

W ciagu jednego tylko tygodnia dwa razy sarna, zając, kot, krowa z dzwonkiem alpejskim srająca na serpentynie oraz traktor, ciężarówka i awaryjnie hamująca osobówka lądująca na moim pasie. Spodnie już wyprałem po urlopie. Uratowała mnie rutyna wyniesiona ze szkoleń oraz przede wszystkim zachowany bezpieczny odstęp i dużo mniejsza predkość, która zyskała cenne milisekundy, a więc metry na ratujące manewry. 

Analizując "po szkodzie" wielu takich sytuacji drogowych można uniknąć - jeśli człowiek sobie zyska czas i miejsce na reakcję, a więc wolniej i z większym dystansem oraz ograniczonym zaufaniem. Wszystkiego niestety nie da się przewidzieć, ale ryzyko trzeba minimalizować. 

Dwie rzeczy rozgraniczyłem - droga publiczna to droga publiczna, tor wyścigowy to tor wyścigowy. Technika jazdy na torze z idealną linią i wykorzystaniem całej szerokości jezdni - wsadźcie to sobie w dupę i podniecajcie się tym, jak będziecie oglądać MotoGP. Droga publiczna to prawdziwy survival, gdzie nie ma powtarzalności okrążeń i idealnych warunków oraz wciąż tych samych sekwencji zakrętów. Wczoraj droga była czysta, ale w nocy strumień deszczu podmył pobocze i może leżeć piasek, żwir, albo jakaś ciężarówka miała wyciek oleju na najlepiej nam znanym zakręcie.

Dla znających niemiecki - polecam obejrzeć cały kanał tego gościa, dla nie znających - chodzi o nie idelaną (torową) linię pokonywania zakrętów, lecz linię bezpieczną (drogową). Jeżdżę tak odkąd pamiętam. Gość potwierdził tylko, do czego jak dochodziłem latami. Przemyślcie sobie tą kwestię. 

W tych filmikach chodzi o wybór lini zewnętrznej na promieniu zakrętu i unikania ścinania zakrętów przy środkowej lini. 

Dla niecierpliwych od 3:00 a wnioski od 6:00. 

Drugi filmik - dla niecierpliwych od 3:30 - pokazuje błędy 99% motocyklistów - a potem od 5:10 konfrontacja z rzeczywistością

ja osobiscie jak najbardziej popieram szybka jazde... na torze, tam w razie szlifa to - o ile tor jest dobrze przygotowany - ucierpi troche stroj, najgorsze sa kolizje w ruchu miejskim i dlatego tu trzeba rzeczywiscie jezdzic z glowa zwlaszcza jesli jest to jazda codziennie , czesto rutyna i znajome miejsca moga zaskoczyc. A takich systuacji podbramkowych juz mam coraz mniej. Albo inni jezdza uwazniej albo ja zwolnilem. 

NA szkoleniu tym motocyklowym co bylem pokazali nam filmik parosecundowy :statyczne zdjecia ulicy pokazywane klatka po klatce( taka migawka): okolo 20 zdjec w ciagu kilku secund. I potem pytali ile rzeczy sie zmienilo na zdjeciach: jakies auto sie pojawilo , rowerzysta, pan z laseczka. itp. 

Ci Kolesie co byli ze mna zauwazyli po  1 szczegole , ja 3 a bylo 10. I ja jestem naprawde uwazny na ulicy. Takze sami widzicie jak swiat sie szybko zmienia wystarczy mrugnac w nieodpowiednim momencie i juz motocyklista jest na waszych drzwiach bocznych.

PAmietajcie o tym gdy wsiadacie do puszek...