Skocz do zawartości

Białoruś

tomekkj12
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Białoruś 2017. Chciałbym podzielić się z Wami paroma zdaniami na temat Białorusi. Pomysł się ztodzil w połowie sierpnia. Dostaje telefon od kolegi z propozycją wyjazdu. Bez wachania mówię ok. Dopiero potem przychodzi myśl do głowy czy dam radę fizycznie. Jak wiecie ten sezon nie był udany dla mnie. Koledzy wyjezdzeni w tym roku zarobili już Portugalię i Bułgarię. Ale słowo się rzeklo. Wróciłem już do pracy więc załatwianie dokumentów spadło na kolegę. Tydzień przed wyjazdem mamy wszystko. Wiza ubezpieczenie. Zaproszenie. Piątek 6 rano ruszamy. Ducati devil. Dl 1000. Gs 800 i mój 1250. Jazda do granic okolo 3h. Na samej granic około 2h. I witaj przygodo. Kilka kółek po Brześciu. Jeden pomnik drugi. Co mnie zaskoczyło to przecież 200000 tyś miasto A praktycznie na ulicy żywego ducha. Jedziemy do Mińska. Drogi wytyczone chyba kompasem. Proste odcinki po 20 km. Czasami mały łuk czyli nuda. Fotoradary ustawione co 15 km. Najlepiej miał ten ostatni jemu nigdy flesz nie zdążył się po nas 3 naładować. Pora obiadowa. Przydrożny bar. Czysto schludnie. Herbatą barszcz tradycyjne drugie danie i deser 6.50 rubla × 1.8pln. Miłe zaskoczenie. Podobnie jak z paliwem około 2.50 pln. Do Mińska po okolu 600 km docieramy około 17. Mieliśmy obawy że będą korki. dziury znowu zaskoczenie. Fakt ruch większy niż w Brześciu Ale bez korków max 2 zmiany świateł. Meldunek w hotelu. wszystko jest ważne aby dopilnować każdego szczegółu kawałek kratki jaki dostaliśmy na granic jest ważniejszy niż paszport. Owszem w recepcji chcieli zobaczyć paszport Ale bardziej chcieli mały swistek papieru. Hotel Hilton 2 doby 500 pln. Wieczorne wyjście na kolację będziemy taxi mówimy że dobra restauracja z dobrym jedzeniem i zscnymi trunkami. Chłop kiwna głowy ruszamy. Jedziemy 30 min rachunek 10 rubli. Knajpa pełen wypas. Mega jedzenie 2 butelki 07 balantais cola i wiele innych 385 rubli. Dzień 2. Do 12 musimy być gotowi. Przyjeżdża znajomy kolegi i ma organizować nam cały dzień. Jest punktualnie tel z recepcji że mamy gościa czy może go wpuścić. My z racji tego że po kolacji poszliśmy jeszcze na dyskotekę tak tylko zobaczyć to zeszło się nam do 5 rano. Naprawdę nikt nie miał chęci gdziekolwiek jechać. Uleglismy namowom. I to była super decyzja. 2 H w aucie zobaczone wszystko co trzeba zobaczyć. Wrażenia? Wszystko duże. Mega czysto. Spokojnie bezpiecznie. Każdemu polecam. Z ciekawostek. 90 % firm to firmy państwowe. W Białorusi nie ma ani jednego gospodarza. Wszystkie ziemie są państwowe. Na koniec soboty jeszcze białoruska bania. Zarezerwowana tylko dla nas. Z jakimś lekarzem od kiji brzozowych. Od 18 do 23 z suto nastawiony stole. Koszt nieznany prezent. Powrót niedziela prawie cały czas w deszczu chwilami w ulewie. 3f1421f1e1b0e9a9e4c300bff736fe2c.jpg54a9ee6cb9da62d84f9babc9228dbbe6.jpg07e28f7f5506e3e5e52564442731739b.jpgf2db665df022824c1ee0e98bcf484fa1.jpg34f64097ace918f14c33f708bed14dba.jpg28cac067962d42736e67644e184ef6af.jpgc0f89b6c7895c75c0436f15a8084412d.jpg0eb6ed04191267260857bcd3931f0828.jpg5c012a18b8945828b6e9fe911fda53e8.jpg513dd463e1efc747878783d8dd3d7776.jpg77d03ca9f0018a350f5837cabc220480.jpg

Tak oto zeszła drogą z Berlina do Hanowerze przepraszam za pisownię Ale piszę podczas jazdy

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez tomekkj12
  • Upvote 4

Tomek jestem pozytywnie zaskoczony ze to motocyklem, znaczy ze idzie w dobrym kierunku ze zdrowiem :) a relacja ciekawa, na postoju dodaj wiecej zdjec :)

zapomniał dodać -

... przepraszam za pisownię Ale piszę podczas jazdy jako pasażer

Yyyyy wiesz jak jest. Ciiii

Fajnie fajnie

dobrze ze jedziemy na wschod

!

A z mandatami mozna sie zdziwic na granicy na powrocie jak juz bedzie czekal mandat.

Albo przy nastepnym wjezdzie ;)

Tomku, dobrze widzieć Cię w akcji :)

Fajna wyprawa i plenerki. Myslalem ze na wschód to tylko enduro;)

Dziur za wiele nie było, czy to w ramach rekonwalescencji?

Fajna wyprawa i plenerki. Myslalem ze na wschód to tylko enduro;)

Dziur za wiele nie było, czy to w ramach rekonwalescencji?

Do Mińska jeste cały czas dwa pasy. Drogą równa. Trochę dostają opony bo jest dziwnie chropowata

M1 Moskwa MIńsk Terespol
asfalt jest taki betonowy jakby czasem z  płyt ale bez dziur i niespodzianek,
motocykle maja darmowy przejazd ogolnie trasa bajka

• 3 months later...

A jakieś dodatkowe kwity typu zielona karta potrzebne, czy wystarczy sam paszport?

Zielona karta, ubezpieczenie na siebie na czas pobytu w akceptowanej przez Bialorus agencji, najczesciej sa przy konsulacie.

Moto na siebie jak nie to notarialna "dowiernost" czyli uzyczenie- leasing czy tam inna pozyczka.

Od stycznia wizy nie trzeba do obwodu brzeskiego, grodzienskiego i jak samolotem ladujesz Minsku to do 10 dni.

Dziwne ze dopiero teraz zobaczylem temat ale łajzy jesteście że nie wpadliscie po drodze :) nastepnym razem wbijac w ciemno ;)

• 1 year later...

Cirus, pamiętasz coś jeszcze z tej wyprawy? Interesuje mnie co za dokumenty Wam sprawdzali na granicy (zielona karta, ubezpieczenie, ilość gotówki lub wyciąg z konta, jakieś dokumenty potwierdzające zakwaterowanie)? Aaa, i czy przejeżdzaliście na początek kolejki na granicy (nikt nie miał nic przeciwko lub przynajmniej głośno tego nie zakomunikował :))? Dzięki.

A  GDZIE SIE UDAJESZ?
Na poczatek kolejki śmiało,  po Naszej stronie dalej i tak musisz czekać ze wzgledow technicznych, chybaze zsiadziesz z moto i z dokumentami pojdziesz po prosić o szybsza odprawę,
Są strefy bezwizowe :) wjazd 50 ziko minsk smolotem i cała Białoruś Twoja;
ubezpieczenie musisz miec honorwane na bialorusie wykupione do wizy lub na granicy można,
zielona karta oczywiście.
wszystko jest względne i zależy gdzie trafisz, ciekawostka przy wjezdzie turystycznym papiery zrobisz na konkretne przejscie i odprawiasz się wlektronicznie. wjad specjalnym korytarzem.

poszukaj mojego tematu.

W planie mam Grodno - Mińsk - a potem się okaże Wilno czy Kijów.
Tematy o Białorusi na forum przeglądałem, ale ten post Cirusa jest najświeższy, stąd pytanie tutaj o to jak wyglądała sytuacja na granicy i czy weryfikują wszystkie dokumenty czyli w głównej mierze zieloną kartę, ubezpieczenie zdrowotne na kwotę min 10 000 ojro (tylko z firm Axa lub Europa) oraz ilość gotówki (22 ojro na dzień pobytu)  lub wyciąg z konta zrobiony nie wcześnij niż na 10 dni do wjazdu na Białoruś.

9 godzin temu, MarianAwaryjny napisał:

ciekawostka przy wjezdzie turystycznym papiery zrobisz na konkretne przejscie i odprawiasz się wlektronicznie. wjad specjalnym korytarzem.

Coś więcej na ten temat możesz powiedzieć lub wskazać jakieś źródło informacji?

Prosze:

"Pismo Prezydenta Republiki Białoruś z dnia 26 grudnia 2017 r. Nr 462 "Ustanowienie bezwizowego rozporządzenia o wjeździe i wyjeździe obcokrajowców"1 (zwanego dalej "dekretem").

przyjemnej lektury

Marian, dziękuję :) Szukałem głównie na stronach MSZ, a tam o tym słowa nie ma. Znalazłem opcję płatną przez pośrednika (chyba 10zł), a na jej podstawie odszukałem sobie stronę białoruską: www.customs.gov.by gdzie można się samemu zaanonsować :)

Pytanie odnośnie dokładności sprawdzania dokumentów na granicy wciąż aktualne. Ktoś, coś?

W dniu 19.05.2019 o 16:25, Endriu21 napisał:

Marian, dziękuję :) Szukałem głównie na stronach MSZ, a tam o tym słowa nie ma. Znalazłem opcję płatną przez pośrednika (chyba 10zł), a na jej podstawie odszukałem sobie stronę białoruską: www.customs.gov.by gdzie można się samemu zaanonsować :)

Pytanie odnośnie dokładności sprawdzania dokumentów na granicy wciąż aktualne. Ktoś, coś?

żadnych posredników:
proszę https://bezviz.by/pl
5 minut po przelewie masz na mailu papiery, wszystko łopatologicznie wytłumaczone.

kiedy chcesz jechać na Białoruś bo chyba od 10 czerwca wjazd bez wiz jest mozliwy ze względu na mistrzostwa jakieś.
ameryka pacz:
http://poland.mfa.gov.by/pl/games_2019/d6e191005c3f468d.html

"Pytanie odnośnie dokładności sprawdzania dokumentów na granicy wciąż aktualne. Ktoś, coś?"

co przez to rozumiesz??

Edytowane przez MarianAwaryjny

33 minuty temu, MarianAwaryjny napisał:

żadnych posredników:
proszę https://bezviz.by/pl
5 minut po przelewie masz na mailu papiery, wszystko łopatologicznie wytłumaczone.

Jak można coś zrobić samemu za friko, a ktoś inny oferuję, że wykona za nas tą usługę odpłatnie to to jest pośrednik :) A dane i tak i tak trzeba przepisać czy to samemu do formularza czy właśnie podać je pośrednikowi, żeby ten wpisał je za nas.

Właśnie z tego wjazdu bez wizy w związku z zawodami sportowymi zamierzam skorzystać.

Co do dokładności sprawdzania dokumentów miałem na myśli np. zakwaterowanie na cały zadeklarowany czas pobytu (czy trzeba z góry zarezerwować jakiś nocleg na cały pobyt czy mogę sobie zmieniać plany noclegowe wedle uznania i rezerwować nocleg z dnia na dzień) lub np. ilość gotówki lub wyciąg z konta potwierdzający posiadanie środków w ilości co najmniej 20 euro na dzień wystawiony nie później niż 10 dni przed planowaną datą wjazdu na terytorium Białorusi ... - takie oto wymagania mają i się zastanawiam czy się bardzo wszystkiego czepiają na granicy czy raczej wszystko na zdrowy rozsądek.

jezeli  lubisz dawac komus kase to  ok, Twoja sprawa;

ja nigdy nie pokazywalem zadnych wydruków i noclegów,
jezeli bedziesz gdzies w hotelu mozesz zapytać o rejestrację, czesto robia to z automatu innym razem musisz zapytać;
co do kasy nie wiem , nigdy mnie o to na zadnej wschodniej granicy nie pytali.

W dniu 22.05.2019 o 20:51, MarianAwaryjny napisał:

jezeli  lubisz dawac komus kase to  ok, Twoja sprawa;

yyy, znalazłem i podałem stronę, gdzie można to zrobić samemu i to za darmo, więc... lubię dawać komuś kasę? chyba coś na odwrót napisałeś, w końcu to Ty podesłałeś link do pośrednika, który za przepisanie naszych danych pobiera prowizję :)

Nie chce mi się dyskutować.. 

Powodzenia

• 3 months later...

W tym roku znowu udało mi się odwiedzić Białoruś. Znowu było super. Jestem pod wrażeniem czystości gościnności I taniego paliwa 

20190913_182051.jpg

20190913_173302.jpg

20190913_191529.jpg

20190914_165910.jpg

20190914_170744.jpg

20190913_122651.jpg

• Upvote 1