Skocz do zawartości

[Żarówka] X-Tremevision Moto +100% Ean: 8727900351514

pwm
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

https://www.philips.pl/c-p/12972XVBW/x-tremevision-moto-zarowka-motocyklowa/przeglad

Recenzja będzie krótka.

Gówno kosztowało 44zł

przejechało 10 miesięcy = 16.600km = 350 godzin

i się spaliło

idealnie zgodnie z żywotnością podaną przez philipsa.

drugą mam na długich, pewnie pożyje jeszcze bo długie uruchamiam raz na ruski rok.

Faktycznie wrażenie jakby więcej światła było.

Faktycznie wrażenie jakby jaśniej było.

ale mam też wrażenie, że jak się przetnie kabelek od czegośtam to dzior dostaje ducha na wolnych obrotach i wielu ludzi dało się pociąć za to... aż ktoś poszedł na hamownię i sprawdził, że to brednie.

W końcu żarówka w tym kraju ma dawać 1500 lumenów ani mniej ani więcej tylko tyle :)

w związku z tym pokazuję żarówce środkowy palec i kupuję zwykłego osrama za 10 zł :) (żywotność 700h)

Edytowane przez pwm

Planowałem na przyszły sezon założyć tę żarówkę. W reflektorze mam straszny syf, czarny kurz na lustrze i soczewce, także w zimie czeka mnie rozebranie i wyczyszczenie. Pewnie przy tej okazji trzeba będzie zwierciadło od nowa położyć. A póki co, wieczorem, jak jeszcze trochę deszczyk pokropi to bardzo kiepsko widać. Czyli mówisz, że to, że jest jaśniejsza, to sugestia?

ja stosuje od dluzszego czasu osram nightbreaker unlimited i te szczerze polecam, moze lekka mniejsza zywotnosc ale mocniejsze swiatlo i przede wszystkim czyste biale a nie jakies niebieskie odcienie ze w deszczu nic nie widac :)

@farba, tylko, że ta Narva nie posiada homologacji. W razie coś może lepiej by jednak ją miała. Poza tym ona ma 100W, czyli 2x więcej niż normalna. A to znaczy, że ciepła też pewnie oddaje 2x więcej. Taka ilość ciepła nie stopi plastiku w reflektorze? Zaznaczam, że to moje czyste domysły, nawet nie wiedziałem, że takie żarówki są.

A widzę, że te osram nightbreaker unlimited cenowo chyba nawet ciut drożej od x-tremevision. Co masz na myśli lekko mniejsza żywotność? Wytrzymuje sezon?

Miałem nightbreakera w bandicie wytrzymała 20k i pewnie jeszcze jeździ u następcy ale ja miałem jeszcze oryginalna fabryczna made in Japan w dziorze z 1998r więc po założeniu osrama różnica była niebo a ziemia :D

Też night breakera polecam.

42kkm i dalej świeci. Czyste białe światło :D

U mnie jeszcze fabryczna żarówka chyba siedzi, ale daje radę. Faktem jest tylko, że mam troszkę za wysoko lampę ustawioną, że osobówki od czasu do czasu mrugają, ale gdy włączę długie, to one wówczas walą w niebo i na nich w nocy nie da się jeździć. Jeżdżę i w dzień i w nocy tylko na mijania. W aucie kilka lat jeździłem na Narwie i nie narzekałem. Na zwykłych tanich żarówkach jeżdżę i świeca cały czas. A raz zainteresowałem w jakiejś tam Philipsy +70 i raptem pół roku wytrzymały.

Siedem sezonów w Moto,w obecnym aucie trzeci komplet w poprzednim pięć lat.

Żadnych skutków ubocznych nie stwierdziłem,w VAG'ach potrafią stopić włącznik świateł.

Przelotowe wydechy również nie posiadają homologacji ;)

Ja mam szklane reflektory to ci nie powiem czy nie stopi plastiku :)

Edytowane przez farba

@farba, tylko, że ta Narva nie posiada homologacji. W razie coś może lepiej by jednak ją miała. Poza tym ona ma 100W, czyli 2x więcej niż normalna. A to znaczy, że ciepła też pewnie oddaje 2x więcej. Taka ilość ciepła nie stopi plastiku w reflektorze? Zaznaczam, że to moje czyste domysły, nawet nie wiedziałem, że takie żarówki są.

A widzę, że te osram nightbreaker unlimited cenowo chyba nawet ciut drożej od x-tremevision. Co masz na myśli lekko mniejsza żywotność? Wytrzymuje sezon?

producent podaje z tyłu opakowania że żywotność krótsza trochę niż standardowej żarówki, większa ilość światła itp takie porównanie zwykłe vs ich, ale w sumie coś kosztem czegoś, w moto mam jeden sezon na razie (sezon to pojęcie względne) :D , w samochodzie wytrzymywały mi coś ok 30-50 tys km z tego co mi się wydaje, ale nie mierzyłem tego nigdy :) po prostu jak się spaliła to zmieniałem dwie bo zazwyczaj padały w podobnym czasie, potem ta jedna szła na zapas w razie W :) 

co do żarówek 100W - automatycznie pobierają 2x więcej prądu, jeżeli masz grube przewody i mocny prąd to spoko, jak jest cienki kabelek i mało prądu dostaje żarówka to może świecić nawet słabiej niż 50 W zasilona dobrym prądem :) 

swego czasu tez mialem jakies żarówy co to niby +100% dawaly ale w porównaniu do zwykłych zarówek jakos szału nie było,teraz mam w moto ksenona i dopiero teraz moge powiedziec ze swieci jak trzeba :P

Prawda jest też taka, aby światła dobrze świeciły powinny być zasilane przez przekaźniki. Bo wszystkie spadki napięć i obciążenie instalacji wpływa negatywnie na jakość świecenia.

• 1 month later...

Czy ktoś z Was widział HB3 i HB4 Nightbreakery sprzedawane pojedynczo? Bo widzę, że sprzedawane są w dwupakach, prawie za stówkę. Bo jak się nie da kupić pojedynczo, to może ktoś chętny kupić podwójne opakowania na spółę?

Edytowane przez Amnesiac

• 5 months later...

No i się przeproszę z tą żarówką....

na H7 osrama cena podobna zdecydowanie mniej światła.

Barwa jest bardziej żółta i w nocy faktycznie te filipsy kurde dają więcej światła....

szlag :P

No i się przeproszę z tą żarówką....

na H7 osrama cena podobna zdecydowanie mniej światła.

Barwa jest bardziej żółta i w nocy faktycznie te filipsy kurde dają więcej światła....

szlag :P

a sprawdzałeś żarówki Tungsram? +120%?

Już kupilłem tamte.

ciekawe czy wytrzyma też równo 350 godzin heh.

a sprawdzałeś żarówki Tungsram? +120%?

• 1 year later...

zarówki mają zapewne jakiś kwantowy czip z serwerami philipsa i po prostu mają pad po 351 godzinach :)

Natomiast światło dają i już się pogodzilem, że na każdą wiosnę po prostu wymieniam na nową.

8 godzin temu, pwm napisał:

zarówki mają zapewne jakiś kwantowy czip z serwerami philipsa i po prostu mają pad po 351 godzinach :)

Natomiast światło dają i już się pogodzilem, że na każdą wiosnę po prostu wymieniam na nową.

Tak z czystej ciekawości.

W jaki sposób wyliczyłeś że żarówka świeciła 351 godzin ? 🤔

9 minut temu, rafix napisał:

Tak z czystej ciekawości.

W jaki sposób wyliczyłeś że żarówka świeciła 351 godzin ? 🤔

tak mniej więcej ile latam godzin  i wychodzi ;)

25000/351h = 71km/h 

akuratnie rok ;))

Edytowane przez pwm