Skocz do zawartości

Starość Nie Radość :) Pytanie O Bryłki

Havana
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Siemanko,

Jako że co raz więcej ludzi zaczęło mi zwracać uwagę, że nie widzę w nocy i krzyczę jak nie widzę gdzie jadę i że się boją heh.. to zostałem przymuszony do okularów.. no i..

okulary są tylko i mały problem, podobno wada wieksza na prawe oko i to ściąga cały wzrok (ważny punkt tu.. prawe oko :)

No więc np jak patrze na kompa w okularach to taki trapez lekki zmniejszajacy się w prawą stronę... 

tak ma być czy coś zjebali? 

Czasami widziałem ludzi lekko przekrzywionych w okularach i właśnie myślałem, że to też przez okulary.. (czy też może mają źle dobrane)

zna się ktoś coś ?

dziękować from the mountains

Siemanko,

Jako że co raz więcej ludzi zaczęło mi zwracać uwagę, że nie widzę w nocy i krzyczę jak nie widzę gdzie jadę i że się boją heh.. to zostałem przymuszony do okularów.. no i..

okulary są tylko i mały problem, podobno wada wieksza na prawe oko i to ściąga cały wzrok (ważny punkt tu.. prawe oko :)

No więc np jak patrze na kompa w okularach to taki trapez lekki zmniejszajacy się w prawą stronę... 

tak ma być czy coś zjebali? 

Czasami widziałem ludzi lekko przekrzywionych w okularach i właśnie myślałem, że to też przez okulary.. (czy też może mają źle dobrane)

zna się ktoś coś ?

dziękować from the mountains

wtf?

ja mam bryle, wieksza wada na lewe oko (takie 150% prawego) i zadnych trapezow nie ma.     nie pij tyle bo Ci sie swiat skrzywia.

a tak serio: moze zalezy od tego co Ty tam masz w tych oczach i w brylach. moze masz jakies cudo typu lewe oko - i musisz dodatkowo miec cylinder a prawe + z astygmatyzmem bez cylindra.  aczkolwiek nie powinno Ci to zakrzywiac czasoprzestrzeni chyba...

Czytalem trochę i podobno niektórzy też tak mają.. ale nie wynikalo jednoznacznie czy przez złe dobranie czy tak ma być.

No prawe oko to jakieś cuda wianki 

right                    left

sph: -0.75         Piano

cyl: -.025          -0.50

axis: 170          14

a co to znaczy.... to zielonego pojęcia nie mam... widzę w HD... powiedzieli, że z tydzień się będę przyzwyczajał... ale do trapezów czy jak:) ?

masz astygmatyzm,  na prawym oku masz krotkowzrocznosc, lewe jest "czyste". jako ze astygmatyzm to masz delikatne cylindry a axis to jest parametr mowiacy o ustawieniu soczewki okulara wzgledem oka - tak zeby sie prawidlowo wszystko skupialo i "wyswietlalo" Ci w glowie.   byc moze masz wrazenie tego uciekajacego swiata teraz bo jeszcze sie nie zaadoptowales do zmian jakie wprowadzily okulary. wada jak sie rozwija to postepuje zazwyczaj powoli (w sensie ze plynnie) i mozg sie szybko przyzwyczaja do obrazu - przestraja sobie na swoje, okulary powoduja szok dla mozgu - musi sie przestawic. ja tak mialem jak zalozylem soczewki kontaktowe pierwszy raz - chcialo mi sie rzygac przez kilka dni.

Edytowane przez Walle

ja raz jak mi zle dobrali okulary to mialem tak jak walle - dziwne uczucie w glowie - zamowilem poprawke i juz tego nie bylo tylko wlaczyl sie tryb hd :D ale u Ciebie moze byc tak jak pisze wally ze z powodu tego ustawienia soczewki wzgledem oka moze byc taki szok na poczatku.

jak nie przejda Ci trapezy za kilka dni to najlepiej udac sie do punktu gdzie mialem doboerane szkla na konsultacje zeby sobie nie pogorszyc sprawy.

Odczekaj kilka dni. Oczy i mózg muszą się przyzwyczaić. Sporo osób skarży się np. na bóle głowy przez pierwsze dni. Dopiero gdy po tych kilku dniach nie minie, wtedy wybierz się na konsultacje.

Błędy w pisowni sponsoruje Tapatalk.

To co piszą koledzy się zgadza. Trzeba się kilka dni przyzwyczaić. Pytanie jeszcze, czy patrząc np. w ekran monitora, lub w inny stały punkt zakładając okulary widzisz wyraźniej,czy obraz się rozmazuje?

to jak się nie rozmazuje i nie kręci się w głowie to powinieneś się przyzwyczaić.

daj znać za jakiś czas co się zmieniło w Twoim życiu, czy sąsiadka dalej taka ładna jak była wcześniej itp :D

Podobno jest jedna taka czynność ktora powoduje ślepote... także mniej na ręcznym, jedz marchewki i będzie dobrze :D

Dużo wyraźniej :) nic się nie rozmazuje

To powinno być wszystko ok za parę dni. Proponuję na początku, do czasu kiedy się do nich przyzwyczaisz, odpuścić sobie w nich jazdę pojazdami. Możesz mieć błędna ocenę odległości, z powodu tych właśnie trapezow. Ale, to tylko kwestia czasu.

no dobra... to popatrzę na te trapezy jeszcze trochę :) mam nadzieję, że się naprostuje:D

niestety bez się spierdoli 

jednym słowem jak zacząłem nosić bryle to mi się oczy odzwyczaiły od naturalnego się ściskania czy rozciągania i obraz mam ful HD w okularach a bez mało co widzę :P

na szczęście wadę mam 1,5 i 1 bodajże +   więc cały czas MOGĘ bez okularów używać moto.

(oficjalne badanie przez okulistę było)

bo sobie dałem jak idiota wpisać, do prawka bryle a potem się wściekałem na okulary w kasku.

Aktualnie mam w prawku brak okularów.

jedynie w korku w nocy faktycznie widzę, że gówno widzę  :puknijsie:  i czasami zakładam okular, żeby dobrze widzieć lusterka samochodów, właśnie takie nocne akcje w deszczu, w sztucznym świetle faktycznie nie pomagają w widzeniu.

w dzień cieszę się jazdą bez i widzę ok.