Skocz do zawartości

Jak Pozbyc Sie Smrodu W Gaciach Czyli, Budowa Generatora Ozonu.

pioter
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Zainspirowany informacja Cirusa o mozliwosci ozonowania puszki oraz rzeczy w niej sie znajdujacych postanowilem sobie cos takiego zmajsterkowac.

Pierwszym zadaniem bylo kupno samego generatora, ktory nie rozsypie sie zaraz po zalaczeniu. Z pomoca przyszly porady chodowcow karpi Koi, ktorzy uzywaja je do ozonowania stawow. W wielu wypowiedziach wspominano o pewnym generatorze, ktory ma byc tani, dosc sprawny i stosunkowo w dobrej jakosci. Znalazlem z latwoscia na eBayu ale ze wzgledu na dlugi czas, ktory golebie pocztowe potrzebuja z Chin do DE, kupilem ostatecznie w UK poprzez Amazon.

https://www.amazon.de/ATWFS-Portable-Generator-Integrated-Ozonizer/dp/B01K7PRURI/ref=sr_1_cc_8?s=aps&ie=UTF8&qid=1508871918&sr=1-8-catcorr&keywords=ozongenerator

Jest drozszy o jakies 10 ojro, za to mialem w lapach po trzech dniach.

721317961241.jpg

Nastepnym problemem okazalo sie dopasowanie odpowiedniej obudowy.

Kombinowalem z zasilaczami komputerowymi ale jakos zawsze byly zbyt male i tu ze wzgled na pewna potrzebe, otwieram szafke i co widze!?

Stoi sobie ladowarka akumulatorow 

20171102_155525.jpg

Od razu na stol, sciagam dekiel, bebechy do smietnika, oklejam od srodka 3 mm plyta HDF aby zatkac dziury odpowietrzajace, przykrecam generator do tylniej scianki a w bocznych dekla wycinam otwory.

Bez obawy, mam jeszcze jeden taki. :D

20171102_155840.jpg

I znow kombinacje. Wentylatorki mam ale czym zasilic? Skrzynka z roznymi zasilaczami na stol i kopie.

Jest, 12 Voltt 1,5 A. Oj szkoda, kopie dalej i jest jeden 12 V 200mA, powinien wystarczyc. Znow mlotek, znow bebechy z obudowy, wklejanie badziewia w obudowe ladowarki, przycinanie przewodow, lutowanie, dorabianie gniazd dla wentylatorkow, jakos to poskladalem, moze nic dla oka ale jest.   :D

Jeszcze nowa blenda na front, przelacznik, dioda informujaca o trybie pracy, nie koniecznie musi byc ale fajnie wyglada wiec tez jest no i uchwyt na deklu, musowo!

20171103_171009.jpg

Prawie gotowy ale czy dziala? Wtyke do gniazda, przelacznik na ON i ...

DZIALA!  W przeciagu kilku sekund czuc juz zapach wytwarzanego ozonu, 

20171103_171639.jpg

lo matko, ja chce jeszcze zyc wiec znow na OFF i zamykamy calosc.

20171103_172415.jpg

A teraz? Polozylem na regal i lezy. Kiedy zastosuje. Nie wiem ale mam.   :D

• Upvote 4

Makgajwer może Ci buty czyścić :zeby:

Powdychaj jeszcze troche ozonu to bedzie to Twoj ostatni post :)

Powdychaj jeszcze troche ozonu to bedzie to Twoj ostatni post :)

Chcialbys co?

Nie boj zaby, konkurencji nie robie. :D

Hahha dziadki mi nie zagrażają :D

A swoja droga nigdy nie wsiadaj do samochodu po ozonowaniu mozna spalić płuca :)

4 h luźno trzeba odczekać

Dopiero po paru operacjach sprawdzilem ze ozon jest mega niebezpieczny i trzeba sie z nim delikatnie obchodzic

Edytowane przez Cirus

Na lampach jest trwalszy niż na płytkach

Cirus coby nie zatruć się to trzeba robić na mniejszym stężeniu ozonu lub krótszy czas ustawiać

Cysiu te płytki maja przetrwać ok 8tyś godzin pracy

Rafix wlasnie nie, tak ma być i już jest okreslany czas pod kazde stezenie i tego trzeba sie trzymać ja mam ladnie rozpisane wszystko w instrukcji a czas po ozonowaniu po prostu trzeba odczekac do polowicznego rozkladu

Nie no jest niby określony czas ozonowania. Ale jak ze wszystkim. Łatwo przesadzić

Jak uzupełniają mi klime wraz z ozonowaniem to powinienem odczekać 4godz zanim wsiądę do samochodu?

Zawsze wracam od razu po takim zabiegu.

@klimek, ale w układzie nawiewu nie masz miękkich i gąbczastych materiałów (lub są malutkie ilości), więc po ozonowaniu powinni dobrze przewentylować ten układ oraz samochód i to wystarczy. Cirus ozonuje tapicerkę, siedzenia, itd. które wchłaniają gazy, w tym ozon czy powietrze, gdyż wnętrze pojazdu masz praktycznie całe wyłożone gąbką: fotele, tapicerka, podsufitka, kierownica, itd. Jak sobie usiądziesz w aucie po ozonowaniu i nawet je porządnie przewietrzysz, to uwięziony ozon w gąbce się uwolni gdy tylko ktoś ją naciśnie i tragedia gotowa.

Ozon to silnie trujący gaz, nawet bardziej niż wolny chlor czy fluor. Został zaklasyfikowany jako skrajnie szkodliwy dla biosfery - zabija wszystko co żyje (w zależności od stężenia). Osoby, które pracują z ozonem powinny unikać przebywania w ozonowanych strefach (pomieszczeniach, kabinach, itp.) lub jeżeli muszą, to stosować maski z wkładem z węgla aktywnego.

Jako ciekawostkę podam, że ozon w niebezpiecznych ilościach potrafi wydzielać się w miastach w trakcie upałów, a to dzięki dużemu stężeniu i składowi spalin (tlenek węgla, tlenki azotu) (źródło). Wysokie promieniowanie UV w pogodny dzień reaguje z tymi związkami, wytrącając atomy tlenu i czasami na drodze tych reakcji powstaje ozon.

Ludzie, szczególnie starsi wtedy mogą "padać" nie z wyczerpania, ale właśnie zatrucia ozonem. W upały zaleca się (w miastach) nie przebywać na zewnątrz w godzinach górowania Słońca.

Edytowane przez deszczu

Dla jasnosci, nie z Wikipedii a od faceta, ktory sie tym zajmuje

http://www.pl.wet.uwm.edu.pl/media/upload/articlefiles/19/Konferencje/olsztyn_prezentacja-chojnacki_panelminified.pdf

Edit.

Ja i tak nie bede tego robil dla zarobku. Wyczytalem, ze najlepiej robic zabieg w niskich temperaturach, wiec puszcze to np. wieczorem a z ranca to i tak mnie ten ozon moze!

Edytowane przez pioter

Klimek to co odwalaja klimiarze do odgrzybiania klimy to jakas parodia slabe stezenie na krotkim czasie wszystko dla oszczednosci

Jak ja ozonuje fure to mowie klientom zeby poczekali ok 4 h. W instrukcji jest niby 3h bezpieczne ja zalecam ta godzine wiecej. Jak bys wszedl od razu po moim ozonowaniu do samochodu to albo bys zjaral pluca albo sie udusił.

Ja zrobilem to dla wlasnego uzytku.Napisalem takze ten temat, bo trudno mi podjechac do Cirusa na zabieg ozonowania i mysle, ze nie jestem z tym problemem sam. Pewnie, moge oddac samochod do warsztatu, moge ale oddac np. mieszkanie? Zlecic usluge ozonowania pomieszczen to koszt przekraczajacy tutaj w de wartosc takiego uzadzenia.

Temat mial byc inspiracja dla tych, ktorzy maja podobny problem i nie warto tu dyskutowac czy ma to byc pol godziny czy trzy. Sam bede uzywal tak jak pisalem wyzej.

kiedy zwykłe pranie gaci jest zbyt mainstreamowe ... :D

Pioter spokojnie ja pisze tylko zeby z tym uwazac zeby sobie kuku nie zrobić. A co do przyjechania do mnie to zjebales bo bys sie przynajmniej wodki napił :D

HG2gq28.gif

czy ktoś ktoś powiedział wódka ?

hm, ale z tym mieszkaniem to ciekawy pomysł, a na skóry motocyklowe to się nadaje?

bo to jest jedyna rzecz której nie da rady ogarnąć

Naturalnie. Minusem jest, ze po kazdym ozonowaniu przedmioty szybciej sie "starzeja".

W naszym wypadku nie ma to znaczenia bo jak czesto to robisz?

Praktycznie bysmy to nawet nie zauwazyli.

takze ozonowanie pomieszczen nalogowych palaczy, wedlug najnowszych badan, nie ma byc tak calkiem zdrowe ale, ja nie pale. :D

Edit

A co do przyjechania do mnie to zjebales bo bys sie przynajmniej wodki napił :D

No, to tylko 1170 km, tak jakby za rogiem. :D

Edytowane przez pioter

nie no kurzyć w domu, to jakaś masakra, ale lata 80 normalka, 

kombika to bym sobie odświeżył, nie jest z nim źle ale już trochę jeżdżę

generalnie jak dbasz to jest elegansio, nawet białą skóra nie zółknie

To jak będę w okolicach Białej Podlaskiej to wpadam do Cirusa na ozonowanie i przez 4 godz pijemy wódkę :drink:

HG2gq28.gif

czy ktoś ktoś powiedział wódka ?

hm, ale z tym mieszkaniem to ciekawy pomysł, a na skóry motocyklowe to się nadaje?

bo to jest jedyna rzecz której nie da rady ogarnąć

Mieszkanie zrobisz ale nie takimi zabawkami...Dobry generator do mieszkań ma 30-40 ozonu wydajności i jest do pracy ciągłej. Srednio mieszkanie robisz 5-7h + czas na rozpad ozonu

Cysiu zrobisz i małym sprzetem. Tylko trzeba podzielic to na pokoje u jazdy robic osobno

Pioter a jaka wydajnosc ozonu z tego urzadzenia?

Co do mieszkan to tak jak Cysiu pisze do tego potrzebny jest kombajn aczkolwiek ja swoim kawalerke robilem i dawal rade

Cysiu zrobisz i małym sprzetem. Tylko trzeba podzielic to na pokoje u jazdy robic osobno

oczywiście tylko że na daną kubaturę trzeba odpowiednią ilość ozonu wyprodukować a to czas...40gr kombajn 70m2 mieszkanie robi średnio 5-7h. Tj około 190m3 do obrobienia. Resztę można sobie policzyć, podzielić ... Jak ktoś ma czas i chęci się bawić takim generatorem co produkuje 5-7gr/h to oczywiście że można. Edytowane przez Cysiu

Mam odkurzacz powietrza w domu z jonowaniem i ozonowaniem. Kiedyś czytałem gdzieś, że nie można przesadzać, bo niby ta super zawartość tlenu utlenia wszystko w mgnieniu oka. Ktoś coś powie na ten temat? Moją maszyną trudno zrobić test, ale twoją byłoby łatwo sprawdzić:
np. wrzucić stare jeansy do akwarium do góry dnem z twoim prostownikiem pod spodem i zobaczyć jak będą wyglądały jak się je dłużej zostawi w takim powietrzu?
Chciałem swoją maszynkę znieść do auta, bo starszawe mam i fotele nie pachną już nowością, ale się naczytałem, że tapicerka dostaje mocno po tyłku. Jak byś miał czas i ochotę, zrób jakiś test i napisz jak jest w realu, bo po Internetach ludzie różne bzdury piszą.