Skocz do zawartości

Zimowanie Motocykla - Przygotowanie Motocykla Do Zimy

Renowator
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

A ten denaturat to po to żeby nie zamarzło ?

obojętnie jaki olej lejecie do cylindrów, może to być silnikowy, czy jakiś Mixol trzeba kupić i ile tych ml na cylinder?

ktoś zna Nm'try jakimi należy odkręcać świece, czy zwykły klucz i jazda?

hmm... świece odkręcamy tak mocno aż odkręcimy? nie słyszałem nigdy o momentach odkręcania

hmm... świece odkręcamy tak mocno aż odkręcimy? nie słyszałem nigdy o momentach odkręcania

Hehe :) też pierwszy raz się z tym spotkałem żeby odkręcać z odpowiednim momentem.

Witam, że to może głupie pytanie, ale gdy spuszczę paliwo z gaźników nie przeleje się ono na nowo z baku?

W jakiej pozycji ma być kranik, ON, RES, PRI? Dlaczego nie ma w bandicie off?:)

Jeszcze chciałem zapytać ile ml oleju trzeba wlać do cylindrów i co to daje i czy może być silnikowy?

Czy wszystkie linki, cięgna, kable mogę nasmarować wd 40? :rolleyes:

Witam, że to może głupie pytanie, ale gdy spuszczę paliwo z gaźników nie przeleje się ono na nowo z baku?

W jakiej pozycji ma być kranik, ON, RES, PRI? Dlaczego nie ma w bandicie off?:)

Jeszcze chciałem zapytać ile ml oleju trzeba wlać do cylindrów i co to daje i czy może być silnikowy?

Czy wszystkie linki, cięgna, kable mogę nasmarować wd 40? :rolleyes:

Kranik powinien być w pozycji ON bądź RES - paliwo leci tylko jak jest podciśnienie, w pozycji PRI leci cały czas - pozycja ta służy do zalewania gaźników po dłuższym postoju motocykla. Osobiście odradzam smarowania środkiem WD40 ponieważ on wypuka Ci smar, lepiej nasmarować to rzadkim olejem - np. takim do maszyn do szycia sprzedawanym w małych żółtych buteleczkach. Co do ilości oleju to sądzę że kilka mililitrów na cylindra i delikatnie ruszyć tłokami aby przesmarowana została gładź cylindrów a czy może być silikonowy to niech się wypowiedzą inni.

dlatego się pytałem, zwykle używałem zwykłego klucza, ale, że chodzi mi gdzieś po głowie zakup klucza dynamometrycznego to przyszło do głowy takie pytanie,

offtop: jaki jest dobry i tani klucz dynamometryczny, którym byłbym w stanie rozkręcać motóry?

prędziej skręcać - ja kupiłem za 160zł jonneswaya do 25 albo 30nm, w niedługim czasie muszę sobie kupić na 3/8"

Słyszałem, że warto takie zapieczone świece puknięciami wykręcać zanim nie ruszą, bo można sobie gwint z głowicy wykręcić. I można i wd40 polać.

To teraz pytanie za 100 punktów :)

Lepszy pusty bak w domu, czy pełny w niegrzanym garażu ? :)

To teraz pytanie za 100 punktów :)

Lepszy pusty bak w domu, czy pełny w niegrzanym garażu ? :)

ja sie podlaczam bo nie zdazylem zalac do pelna i mam 1/2 baku a tu sniegu od groma i nie wiem co robic. do domu moge zabrac :D

Kanistra nie masz??? Ja mam też mniej niż połowę i właśnie się szykuję, żeby zalać go, bo żal żeby tak stał.

Kup nawet taki 5L kanister. Oblecisz na kilka razy i będzie full. Śniegu nawaliło że ciężko do garażu nawet wleźć :P

Kanistra nie masz??? Ja mam też mniej niż połowę i właśnie się szykuję, żeby zalać go, bo żal żeby tak stał.

Kup nawet taki 5L kanister. Oblecisz na kilka razy i będzie full. Śniegu nawaliło że ciężko do garażu nawet wleźć :P

Ja właśnie jestem u siebie na tym etapie :lol: Ale podobno ma przyjść odwilż to albo paliwo jakie w ten sposób wleję i tak zniknie z baku bo trzeba będzie polatać, albo dotankuję to co jest jadąc moto na stację tylko w celu dotankowania :D

Ja już na cuda nie liczę. Moto zakonserwowane w 80% stoi przykryte w garażu. I tak długo w tym roku udało się polatać. Jeździłem jeszcze przed samymi opadami śniegu.

Teraz to żal by było nawet wyciągać, bo trochę roboty przed odstawieniem moto na zimę jest. A umycie teraz sprzęta to już byłby spory problem, nawet przy plusowej temperaturze. Jak pomyślę o siedzeniu w zimnym garażu, jak to miało miejsce ostatnio i przygotowaniu znów moto na zimę to ja dziękuję :] wytrzymam do wiosny.

mam zdjęty bak. lezy w domu, bo na polerce go mialem. Zastanawiam sie teraz czy nie lepiej mu bedzie w mieszkaniu. Stad pytanie.

Lepiej jak jest pełny nawet w zimnym garażu niż pusty w ciepłym dlatego że w ciepłym też będzie rdzewiał.

Pytanie za 100pkt.

Z jakiej stali jest zrobiony bak paliwa?

hmmm... zwykła stal o niewielkiej grubości (chyba 0,4) - będe w wałku to zmierzę mam tam dziorkowy bak pocięty

No właśnie, zwykła... węglowa, czy stopowa? :)

Jakbyś mógł zmierzyć mi tą grubość... z góry dzięki.

zwykła stal, wątpię żeby stopowa - aha i z tego co pamiętam to ocynk

Ocynkowany jest tylko na zewnątrz czy w środku też?

W takim razie nie powinno być problemów z korozją, chyba że od uszkodzeń mechanicznych.

Edytowane przez And'GP

Mi w GSie troche syfu z baku się zawsze zbierało w gaźniku lewym (nie wiem czemu tylko w lewym) i był to syf z baku, a konkretnie z lekkiej rdzy. Lałem do niego różne ustrojstwa, ale trochę rdzewniał. Mojemu kumplowi to zardzewniał tak ekstremalnie, że zaczął cieknąć :( i to porządnie niestety.

Myślę, że warto by zalewać coś co wciąga wodę. Może denaturat faktycznie będzie OK, ale boje się żeby czegoś nie zeżarło... co proponujecie?

ps

Jak zaglądam do baku to wygląda czysto, ale cholera wie jak jest na krawędziach. U kolegi właśnie na krawędziach przeżarło :|

Na dłuższą metę denaturat to nie jest dobry pomysł, bo Ci uszczelki puszczą.

EDIT: Może lepiej będzie raz na jakiś czas czyścić bak?

Edytowane przez smiglak