Skocz do zawartości

Zimowanie Motocykla - Przygotowanie Motocykla Do Zimy

Renowator
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

postaram sie jakoś w tym odnaleść, chociaż wolał bym gdyby ktoś kto zna parametry podał mi je, czyli jakie jest prawidłowe ładowanie alternatora w bandicie 600 99'

masz mieć 14.5v jak podkręcisz na 2tyś obr i później nic więcej ma nie rosnąć. Na wyłączonych czy włączonych światłach - bez różnicy. Ma trzymać.

Na jałowych z tego co pamiętam miałem 13.8v.

Panowie, umyłem oponki dość dokładnie, popsikałem specyfikiem czarnidłem ( boki ) i postawiłem motocykl na centralkę. Czy spuścić nieco powietrza z kół?

Panowie, umyłem oponki dość dokładnie, popsikałem specyfikiem czarnidłem ( boki ) i postawiłem motocykl na centralkę. Czy spuścić nieco powietrza z kół?

Tak radzą. Dobrze by było, aby żadne z kół nie dotykało podłoża. Jeśli nie da się tego celu osiągnąć możesz podłożyć pod przednie np. styropian.

A czy styropian przypadkiem nie wchodzi w reakcję z oponą. Kiedyś kawałek styropianu dotykał do jednej z moich opon samochodowych i się przykleił. Po oczyszczeniu pozostały delikatne wżery?

A czy styropian przypadkiem nie wchodzi w reakcję z oponą. Kiedyś kawałek styropianu dotykał do jednej z moich opon samochodowych i się przykleił. Po oczyszczeniu pozostały delikatne wżery?

Takich cudów nie słyszałem.. Oczywiście styropian można owinąć na wszelki wypadek jakimś materiałem.

Tak radzą. Dobrze by było, aby żadne z kół nie dotykało podłoża. Jeśli nie da się tego celu osiągnąć możesz podłożyć pod przednie np. styropian.

absolutnie sie nie czepiam ale zapytam - odstawiacie moto na 10 lat czy na 2 miesiące?

pomysł ze smarowaniem tarcz przebił wszystko :oki:

WD40 nie podejdzie przesmarować? Na właściwości antykorozyjne, potem wystarczyłoby przesmarować szmatką z benzyną ekstrakcyjną i powinno śmigać.

Oświeć mnie czym się różni podłożenie styropianu od jakiegokolwiek innnego przedmiotu. Jak się w podstawowce na fizyce nie uwazało to się potem daje takie rady. No chyba, że chodzi Ci o izolację termiczną. ;)

Co niby ma dać podłożenie styropianu po którekolwiek z kół?

Jak ktoś pisze o smarowaniu tarcz olejem, wd40 to przypomina mi się akcja z czasów rowerowych, jak do zaprzyjaźnionego sklepu przyszła Pani z problemem, że jej hamulce (v-breaki, nie tarczowe) piszczą. Chłopaki chcieli zrobić sobie jaja i powiedzieli, że w takim razie trzeba dać trochę smaru. Odpowiedź zabiła wszystkich: "Już to zrobiłam, ale nie pomogło"...

Strach wychodzić na ulicę, jak ludzie mają takie pomysły.

Mawet a nie widzisz różnicy między smarowaniem olejem a WD40? Nikt nie każe zrobić na zimę kąpieli w WD40 a raczej przesmarować szmatką powierzchnie tarczy, jeżeli się nie napaćka na klocki to potem żadnego problemu nie będzie żeby to jakąś benzyną ekstrakcyjną "odtłuścić".

Edytowane przez Sancez

witam,

a jak wygląda temat spuszczenia paliwa z gaźników w GSf 650 bo tu nie ma kranika - czy też normalnie spuszczam przez odkręcenie śrubki ? a jak potem przed uruchomieniem zalać komory paliwem :slash: Może to "lamerskie" pytania ale to będzie moje pierwsze zimowanie motocykla....

Z góry dzięki za odpowiedź.

absolutnie sie nie czepiam ale zapytam - odstawiacie moto na 10 lat czy na 2 miesiące?

pomysł ze smarowaniem tarcz przebił wszystko :oki:

Smarowanie tarczy na zimę jak najbardziej, jeśli chcecie mieć super żyleta hamulce na wiosnę :) Bo jak moto postoi przez dwa miesiące nieruszane to calutką tarczę przeżre ruda...

A skąd u Ciebie gaźniki? Ty masz wtrysk przecież.

A skąd u Ciebie gaźniki? Ty masz wtrysk przecież.

mam gaźnik bo moto to olejak z 2007 roku - wtrysk był zdaje się od 2008

Y... no dobra. Czyli masz pewnie moto z 2006, zarejestrowane w 2007 i stąd ta data. Wodniaki są od 2007 roku właśnie.

masz tak samo jak w banditach do 2004r ze spuszczaniem... :P

ze spuszczaniem to wiem, ale co później przy uruchomieniu ? jak zalać komory bo nie mam kranika..

mój już niestety poszedł w odstawkę. Zimno, ciemno i na jazdę czasu brak. Jeszcze do zeszłego weekendu liczyłem na jazdę, ale jednak nic z tego...

Pamiętajcie, że zima nie trwa pół roku i za 3-4mc znów moto będzie śmigało.

Cały ten cyrk z przygotowaniem do zimy ma właściwie na celu bezproblemowe odpalenie wiosną. Odpukać po takich zabiegach nigdy problemu wiosną nie miałem.

Jak stoi w zimnym garażu razem z autem, lepiej nie przykrywać szczelnie pokrowcem, bo pod nim znajdziecie istne jezioro. Ja teraz nakrywam tylko tak, żeby był przewiew powietrza, a moto było osłonięte. Lepiej mają ci co mają ciepło i sucho w garażu.

Po przeczytaniu całego wątku nasuwają mi się takie wnioski:

Żeby chronić opony i tarcze - zdjąć koła i zabrać do domu (nie trzeba smarować tarcz)

żeby chronić bak - zalać do pełna

żeby chronić gaźniki - odpalalać co jakiś czas

żeby chronić akumulator - wyjąć, zabrać do domu, czasami podładować

żeby chronić łańcuch - obficie go nasmarować

żeby chronić psychikę podczas okresu zimowego - zakupić jakąś grę motocyklową

Ciekawe co z tego weźmiecie za żart a co za dobry pomysł :)

Żeby chronić opony i tarcze - zdjąć koła i zabrać do domu (nie trzeba smarować tarcz)

:)

I jeszcze pod kołderkę dać, żeby im wygodnie i miło było :beer: