Skocz do zawartości

Piaskowanie I Proszkowe Malowanie Felg Motocyklowych Czyli Jak To Zrobić Zeby Było Dobrze

Cirus
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Piszesz że tutaj teoria i praktyka idzie w parze. Czyli rozumiem masz wieloletnie doświadczenie, robiłeś już setki razy taką operację i zawsze było okej. Ja zgadzam się z Cirusem że lepiej zapobiegać niż leczyć.

Taka sama zasada jak ostatnio widziałem na forum dwusuwow post "nie polecam castrola bo zatarłem na nim silnik" - przyczyny się nie zna, a na coś trzeba zrzucić winę, inna sprawa że na coś najmniej możliwego.

dobry przyklad :D kilka mocnych 2taktow przerobilem i wiem jak wyglada tlok po tych samych motogodzinach na castrolu, putolinie i motulu 500, i uwoerz mi do 2t castrola juz bym nie wlal do mieszanki.

darekb1, akurat nie mowa o mocnym dwusuwie, tylko o takim, który nawet na kujawskim robi 30 tysięcy kilometrów :)
Ale nie o to chodziło, bo też bym Castrola nie wlał. Owszem, są do dupy, jednak nie była to przyczyna zatarcia - to chciałem pokazać. Ludzie szukają winy tam gdzie jej nie ma. Bicie tarcz też może być spowodowane wieloma różnymi przyczynami, a nikt nie jest w stanie stwierdzić, że to z powodu przykręcenia na inne śruby.
Koła w samochodzie też przykręcasz na te same otwory? To jest ta sama sytuacja - otwór centrujący i pozycjonujące śruby.
Jak chcecie. Takie zabiegi nie mają sensu. A dobieranie otworów tak, żeby uszkodzona tarcza siedziała na uszkodzonej feldze... nie przemawia do mnie jazda takim czymś.
Czy setki razy robiłem? Nie liczyłem, ale pewnie w setki jeszcze nie poszło, ale tak, zawsze było ok. Czy to nowe, czy używane, czy z tego samego motocykla, czy pobrane z innego.
Już nic nie mówię, chyba że mnie ktoś sprowokuje :D

@do postu niżej - równie dobrze mogę napisać żeby nie kazać przykręcać na Twój sposób :)

Edytowane przez domban

Dobrze domban zatem przykrecaj tarcze tak jak uwazasz ale nie karz tego robić innym i bez offtopu ;)

Nie to żebym coś sugerował. Ale nigdy nie patrzyłem, które śruby tarczy gdzie były. Po prostu przykręcam.

Ale ja to może z 5-10 razy robiłem. 

Jest jeszcze jedna dość istotna zasada o której nikt nie wspomniał. Tarcze zawsze przykręcamy nowymi śrubami. 

Ale wiem zaraz będzie, a po co i dlaczego :(

Taka jest zasada :)

to robimy offtop to jeszcze - poprowadźcie dyskusję o tym jakim momentem dokręcać tarcze, czy stosować klej do gwintów, czy łożyska wprasowywać, czy w nowych łożyskach uzupełniać smar itp itd :D

Cirus nie neguje twojego doświadczenia bron boże, ale mam pytanie co z używanymi tarczami ?

....... co z używanymi tarczami ?

Zrób sobie zegar na ścianę :P

PS.Jak skończycie plotkować to oczyszczę temat :)

Zrób sobie zegar na ścianę :P

PS.Jak skończycie plotkować to oczyszczę temat :)

Ile mogę robić tych zegarów ?  :P

A na poważnie, jeśli kupie używane tarcze co wtedy. Nie da się ich przykręcić  tak jak były i co tam jeszcze ... . Pytanie jest tylko czysto teoretyczne. Dlatego napisałem też ze nie neguję twojego doświadczenia  Cirus

Przykrecić się da, ale jak to bywa z wieloma używkami jest to loteria Zgadza się?

Bo jak to co sie stanie - beda albo proste albo nie ;) tak jak Kazek napisał loteria

Przykrecić się da, ale jak to bywa z wieloma używkami jest to loteria

Zgadzam się ale nie mialem na myśli kupna "w ciemno"  Terotyzując tak jak na niżej.

Bo jak to co sie stanie - beda albo proste albo nie ;) tak jak Kazek napisał loteria

Oddaje felgi do malowania , Stwierdzam że mam słabe tarcze i przydało by się je wymienić. Trafiłem "okazję' od znajomego i mam pewności ze są 100% proste. 

Wg tego co mówi Cirus po założeniu używek muszą mieć bicie. Mimo że są proste. Może nie muszą ale raczej będą miały.

Edytowane przez MaQ(GoobLee)

Nigdzie nie napisalem że muszą w kazdym przypadku, czasami sa spasowane czasami nie a czasami ktos nie wie ze ma krzywe tarcze bo przy minimalnej odchylce czuc to powiedzmy przy hamowaniu przy 180 jak np. Mialem okazje to sprawdzic ostatbio w gixie k5.

Generalnie nie ma co dramatyzować bo to o czym pisalem wczesniej ma miejsce raz na moze 10 kompletow dlatego tez pisalem ze warto zadbac o wszystkie szczegoly zeby nie sprawdzac na pałe czy bedzie ok.

Edytowane przez Cirus