Skocz do zawartości

Problem Z Odpaleniem

Pitbull
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Coś ta jedna świeca podejrzana. Czy ona jest zaolejona i przypalona?

Nie mam dobrych wieści.

Filtr powietrza śmietnik

Świece też.

To jest jakaś składanka świec.Jedna stara druga nowa dwie średniaki.Kto tak cuduje ?

Nowe świece nowy filtr i

Dokręć pokrywę zaworową bo olej cieknie.

Albo uszczelki źle ułożone pod pokrywa albo pęknięte misie albo nie dokręcona.

To jest jakaś składanka świec.Jedna stara druga nowa dwie średniaki.Kto tak cuduje ?

Nowe świece nowy filtr i

Fakt. Każda świeca z innej parafii ;)

Dokręć pokrywę zaworową bo olej cieknie.

Albo uszczelki źle ułożone pod pokrywa albo pęknięte misie albo nie dokręcona.

Jeśli można wiedziec, po czym wywnioskowales ze olej cieknie i ze cos nie tak z pokrywa?

OK świece kupować identyczne czyli NGK CR9EK ?

Filtr powietrza biały czy czerwony(jest jakaś różnica?) z k&n nie bede cudował, i tak mam sporo wydatków na motocykl.

Może zaolejone dlatego, że przy wymianie oleju nalałem ciut ciut ponad kreskę full? Wydawało mi się, że po kilku dniach ostrzejszej jazdy olej się unormował, ale może za krótko czekałem i wszystko nie ściekło.. Sprawdzę to dzisiaj.

Wyrwałem go za śmieszną cenę, fakt trzeba włożyć trochę serca, ale do wiosny musi być wszystko tip top :)

Świece takie jak fabryka przykazała.

Filtr oryginalny, kolor nieważny.

Zaolejenie świec przy gwincie to zarówno może być niedokręcona pokrywa jak i cylinder bierze olej i część spala a część wyciska na zewnątrz po gwincie słabo dokręconej świecy-przysłowiowe pocenie się.

O oleju ponad stan napisano już sporo: poczytaj czym to grozi.

Edytowane przez MOTMYSZOR

Raczej bym stawiał na to co pisałem wcześniej pokrywa,uszczelki.Szedłbym w tym kierunku.Ewentualnie dodatkowe pytanie.

Jak odpalisz motonga, dym z wydechu ma kolor ?

Opisz dokładnie.

Jak odpalę motonga, z tłumika leci para(?), ma kolor biały, nie siwy, nie niebieski, ani czarny(w przeciwnieństwie do mojego pełnoletniego diesla :P )

Wymienię dzisiaj świeczki + filtr, sprawdzę jeszcze olej, pokrywę.

Hehe a jak nagrzejesz i dasz mu w palnik to jaki dymek leci ?

odpowiem hehehe niebieskawy :) Specyfika olejaka :)Dlatego jak się go przydusi troszkę łyka oleju :)

Wymieniaj sprawdzaj i daj info o efektach.

A jak już będziesz miał zwalony zbiornik to oczyść sobie kontakty(zasilanie ) na cewkach i obejrzyj wszystkie kostki (rozłączaj i patrz czy nie jest zaśniedziała).Luknij tez czy gdzieś nie jest przytarty jakiś przewód (wiązka wzdłuż ramy).Jedna robota jak wszystko na wierzchu :)

Unikniesz potem problemów i pytań w stylu zniknęły światła, pali bezpiecznik, nie działają kierunki itd.

Świeczki i filterek będą na jutro w sklepie, dokręciłem też trochę tą pokrywę(od strony gdzie świeca się 'pociła'), jedną śrubę o jakieś 1/4 obrotu. Można to dokręcić mocniej? Klucza dynamometrycznego niestety nie posiadam.

Tomek, dzięki za wskazówki, posprawdzam wszystko, będę miał mnóstwo czasu wieczorami, a motonga na zimę wrzucę do piwnicy tak że raczej nie zmarznie za bardzo ;)

po zaolejonym gwincie świecy

A dokładnie uszczelka pod wpustem, musi być już nie taka lub spadła. Często się zdarza iż ulega zsunięciu lub przesunięciu podczas zakładania pokrywy zaworów.

Witam jestem nowym użytkownikiem na forum, od niedawna posiadam Suzuki Bandit 400, jakis czas temu wlałem do baku jakiegoś syfu motor chwilę pochodził i zgasł potem juz miałem problemy z odpaleniem, wyczyściłem bak wylałem wszystko co było w silniku wyczyściłem gaźniki i dalej nic teraz jak próbuje odpalic motor to słysze jakieś strzelanie w gaźniku? ;/ mam pytanie czym to moze być spowodowane złą regulacją gaźników czy moze to być inny problem...??

• Downvote 2

Prawdopodobnie przytkana dysza w gaźniku.Oczyść jeszcze raz.Jak rozbierasz gaźniki należy ZAWSZE je potem wyregulować.

Tomku jeszcze jak będą do D.... świeczki to może również się tak dziać prawda?

Edytowane przez THOMAS
literówka

Myśle również ze swiece,moze woda była w paliwie i swieca dostała przebicie?Chyba ze świeczki były nowe i dobrze ich nie wygrzałes np.odpalałes moto i gasiłes. To moze jeszcze je uratujesz jak nad gazówka w domu je wypalisz :P Metoda sprawdzona osobiście.

Myśle również ze swiece,moze woda była w paliwie i swieca dostała przebicie?Chyba ze świeczki były nowe i dobrze ich nie wygrzałes np.odpalałes moto i gasiłes. To moze jeszcze je uratujesz jak nad gazówka w domu je wypalisz :P Metoda sprawdzona osobiście.

A czy któryś z króćców od synchronizacji nie jest przypadkiem odkryty (zwykle jest na nim gumowa uszczelka)? :)

Hmm, gaźników od B4 jeszcze nie widziałem, ale podejrzewam, że to te kapturki+uszczelki

pod nimi oznaczone numerem 37i 38. Jak to dokładnie brzmi? Możesz to jakoś nagrać? Czy

nie towarzyszy temu trochę jakby świst szybko wdychanego i wydychanego przez silnik

powietrza? Czy nie pierdzi wydech?

06.gif

• Upvote 2

Ano widzisz. To się nazywa zajebiste lewe powietrze przez jakąś małą ale dużą dziurkę :)

Najczęściej po składaniu, czyszczeniu czy synchronizacji gaźników ludzie zapominaj o tych

kapturkach albo źle łączą węże podciśnieniowe od kranika czy zaworu dopalania spalin. W

B4 chyba są same kapturki. Najpierw oblukaj je oraz te uszczelki pod nimi.

slim400 mamy nadzieję że jako nowy user napiszesz nam co było przyczyną niedomagań w Twoim Dziorku???

• 5 weeks later...

Zastamawia mnie tylko jedna rzecz.Czy podzespoły mechaniczne (wahacz,amortyzator,cewki,rozrusznik itp) pasuja od starszych 600 do mojego?

Ktos kiedys próbował to ustalić??

Nie wszystkie części pasują.Ale Wszystko można zamontować.To tylko kwestia ilości pracy jaką trzeba w to włożyć.

Mam problem. Niedawno zostawiłem motor u mechanika żeby zrobił regulacje gaźników.Od tego memontu motor wypala jakieś 6-8 litrów paliwa po czym staje.W baku zostaje jakieś 8 -10 litrów.Po zatankowaniu do pełna moto jedzie dalej.

Dodam,że filtr paliwa i kranik są nowe.Węże sprawdzałem są dobrze podłaczone.

Czytałem w manualau,że jeden wężyk (wychodzący z gaźnikó) wchodzący do kranika "pompuje" powietrze do baku aby wywrzec w nim podcisnienie i wypierać paliwo.Może owy wężyk nie spełnia swojej funkcji.

Ma ktoś pojęcie co trzeba przeczyścic??