Skocz do zawartości

Problem Z Odpaleniem

Pitbull
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Jak już Ci silnik stanie to otwórz kurek wlewu paliwa i zobacz czy odpali. Jak tak to sprawa tkwi w wężyku odpowietrzenia.

Drugi wężyk idzie do podciśnienia gaźników, sprawdź szczelność tego połączenia.

Kolega Ojciec Moderator Administrator dobrze napisał, pewni mechanik przyciął odpowietrzenie jak zakładał bak z powrotem.

Tez to miałem, na początku jak kopiłem bandita- jak było dużo wachy to pięknie jeździł, jak mniej niż pół baku to przerywał, chodził na rożnych garach aż wreszcie zdychał, pomagało otworzyć kurek od baku a rozwiązaniem był zagięty wężyk od odpowietrzenia. Przyczyna znaleziona dzięki PBC ! :P

Tez to miałem, na początku jak kopiłem bandita- jak było dużo wachy to pięknie jeździł, jak mniej niż pół baku to przerywał, chodził na rożnych garach aż wreszcie zdychał, pomagało otworzyć kurek od baku a rozwiązaniem był zagięty wężyk od odpowietrzenia. Przyczyna znaleziona dzięki PBC ! :P

Od odpowietrzenia...To jest ten który wychodzi bezpośrednio z baku??Czy może ten drugi do kranika??

Z baku wychodzą 3 rurki, jeden do kranika (paliwo), drugi do gaźników (podciśnienie), trzeci idzie luźna pod motocykl (to jest odpowietrzenie).

Odpowietrzenie jest w tylnej części baku, musisz go zdjąć.

Instrukcję jak to zrobić masz w FAQ apropo regulacji zaworów.

Widziałem że napisałeś że kranik jest ok rozumiem że jeździsz standardowo na ON a na RES przełączasz gdy masz mało paliwa w baku

Jak kupiłem mojego Bandziora to tez tak miałem przy pełnym baku kraik na ON do 100km było ok później jak bak się opróżniał silnik przerywał gasł i nie dało się go uruchomić na RES było ok Pojeździj trochę na RES nawet przy pełnym baku i zobacz czy objawy ustaną łatwo się upewnisz czy to kranik nie płata ci figli.

Pozdrawiam

• 2 weeks later...

Witam!

Mam takie pytanie,jak juz szykowałem moto do zimowego snu to zlałem całe paliwo z gazników (tak mi doradzano).

I teraz jak mam postepowac wiosną przekrecic kranik na pozycje PRI odpalic i potem na pozycje ON czy jak?

To moje pierwsze zimowanie sprzeta wiec jestem zielony w temacie a kurcze nie chce nic tam popsuc!!!

Dzieki za pomoc.

Siema. Przekręć w pozycję PRI i poczekaj coś ok 3-4 minut, ssanie na maksa i odpal, jak Ci już wejdzie na obroty to przełącz w pozycje ON lub RES i problem z głowy :)

Edit: No dobra niech będą te 2 minuty :PP

Edytowane przez eninger

Ustawić na PRI , czyli zalewanie gaźników na minute-dwie odpalic i przekrecic na ON

Edit: no to teraz masz dylemat:P czy 2 minuty czy 4 :P

Edytowane przez Czerech

A po co zlewać paliwo z gaźników nigdy tego nie robiłem w motocyklach.Można po zimie ewentualnie zlać stare z komór pływakowych i tyle.

Poprostu tak mi ktoś doradził,nie bardzo sie w tym wszystkim jeszcze orientuje.

Zreszta chyba nawet gdzies tak wyczytałem.

To jak to ma własciwie byc?

A po co zlewać paliwo z gaźników nigdy tego nie robiłem w motocyklach.Można po zimie ewentualnie zlać stare z komór pływakowych i tyle.

Jezeli i tak zlewasz po zimie, to co Ci szkodzi zrobic to wczesniej i miec problem z glowy. Co specjalista, to inna szkola zimowania motocykla, ale ja takze zlalem. A sie zlewa zeby syf z paliwka nie zostal w gaznikach.

Jezeli i tak zlewasz po zimie, to co Ci szkodzi zrobic to wczesniej i miec problem z glowy. Co specjalista, to inna szkola zimowania motocykla, ale ja takze zlalem. A sie zlewa zeby syf z paliwka nie zostal w gaznikach.

a ze sie wtrace-to jaki numer bambusa jest do tych srubek spustowych?

a ze sie wtrace-to jaki numer bambusa jest do tych srubek spustowych?

Tajemnica :D Mam luzne bambusy i nie wiem ktorego uzywalem

Panowie mam takie pytanie odnośnie odpalania zimą. Ostatnio próbowałem dziorka zapalić , tak żeby troszkę się rozruszał i samemu nacieszyć ucho (bo mnie już nosi przez ta zimę). Podłączyłem aku (bo dzior stoi w zimnym garażu) przekręciłem na pri, odczekałem, ssanie na maksa, kręcę raz, drugi... ósmy a moto nawet nie zapyrkocze. Ostatecznie zbiłem prąd w aku na tyle, że rozrusznik ledwo kręcił. Czemu nie pali? (a mam podgrzewane gaźniki). Próbowałem tak 2 razy.

A nie kręci dlatego że jest zimno i paliwo nie paruje

Mam rozumieć, że nie trzeba sie tym obawiać i czekać do wiosny tylko patrząc na moje dzieciątko?

Dokładnie - no i zlej paliwo z gaźników

• 2 weeks later...

Ja mam podobny problem jednak poczekam na sprzyjające warunki na drodze (a przy tegorocznej zimie może to trochę potrwać) i udam się do serwisu na diagnozę i naprawę. Jak będę miał jakieś wiadomości to chętnie się podzielę.

http://www.polishbanditcrew.pun.pl/viewtopic.php?id=1638

Jest kilka innych wątków które haczą o ten temat, głównie na starym forum.

hehe Tolinek moja wina, nie wyraziłem się dość prcyzyjnie i dlatego rozmawiamy na dwóch płaszczyznach

Dziękuje za naprowadzenie w doborze mieszanki,

moje pytanie było bardziej prozaiczne - gdzie jest śrubka (zlokalizowany pilot screw :)

już znalazłem, pogmerałem:

miałem wrażenie (nie sprawdziłem) że gażniki były ustawione nierówno,

ustawione poniżej 3 obr zdecydowanie sobie nie radził, przy odkręceniu o 3 obr lepiej reagował na gaz ale obroty nadal podbijały.

trochę się przy tym zagrzał, dalej nie odkręcałem bo musze poczytać na ile można i jakie ma to skutki

Właśnie wróciłem do domu, mam ze sobą gaźniki, wylądują zaraz na stole a ja podrapię się po czole ;)

Skoro masz już je ze sobą, to zobacz czy wszędzie są szczelne, czy żaden gwint od śrubki nie jest zerwany, czy elementy pływaka się nie zawieszają itd. Jak wszystko będzie działać dobrze to musi dobrze chodzić po ustawieniu odpowiedniej regulacji.

Rozumiem że zaworek od ssania nie powinien przepuszczać?

zatykam plcem otworek przy przepustnicy, zaciągam powietrze przez synchro i gdzieś je dostaje - prawdopodobnie poprzez zaworek ssania - zaraz spr go wykręcić ale dostęp do niego kiepski - nie wiem czy uda mi sie z kluczem podejść

pyt. nr 2

jak spr czy nie przelewa mi paliwa i czy jego poziom w komorze jakos się ustawia?