Skocz do zawartości

Problem Z Odpaleniem

Pitbull
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

bierzesz przeźroczysty wężyk, moto w pionie i sprawdzasz poziom paliwa w każdej z komór (jeden koniec wężyka podłączasz do przelewów, okręcasz śrube, a drugi koniec trzymaj w górze - zanotuj jaki jest poziom paliwa w każdej z komór. Na ssaniu Ci normalnie odpali?

Pomalu bo nie rozumiem do konca. Gdzie sie te przelewy do ktorych mam podlaczyc jeden koniec wezyka i przekrecac srube? chodzi o te spustowe na dole pod komorami? A z odpalaniem na ssaniu rano to jest taki patent ze musze przechylic moto w prawa strone o ok 35st i wtedy ssanie na 2/3 i pali na strzal a jak stoi prosto albo przechylony w lewo to mi go zaleje i nie pali. Ja sobie tak mysle ze moze mam za wysoki lub za maly poziom w komorach plywakowych i dlatego tak sie dzieje. moze nie mam racji;/

na moje to zaworki iglicowe Ci nie trzymają. A co do podłączenia - tak te na spodzie komór pływakowych

Czyli jak nie trzymaja zaworki iglicowe to powinno lac paliwo a swiece sa suche. Moglo tak sie stac ze naraz dwa zaworki poszly w ciagu jednej chwili i na cylindrach od tej samej cewki? Chyba malo prawdopodobne... a mozna brac pod uwage to ze np cewka sie wypalila i daje iskry ale za male na zapalenie mieszanki i podczas kompresji poprostu sie gasza?

wtedy byłby okopcone. Ale to łatwo można sprawdzić - podmienić miejscami cewki :P. Sprawdź poziom paliwa, bo może poprostu paliwo nie dochodzić do tych dwóch gaźników

Aha to mam podmienic cewki z lewej na prawa? Sprawdze moze cos jest z cewka ta od cylindrow 1 i 4. Podlacze ta od 2 i 3. Moze cos sie bedzie dzialo a jak nie to mam sprawdzic poziom? Jesli bedzie za maly albo za duzy to jak mam to regulowac? Kurde szkoda ze dzisiaj niedziele i nie mozna nic robic w garazu...

Nigdzie nie pisze że nie można robić w garażu :P. Przerzucić kable to chwila, sprawdzić poziom to też - od tego zacznij.

a patrzyłeś czy Ci sie po zimie plywaki nie zablokowaly ? ja tak miałem przed zima i kicha nie palil przeczyscilem dysze odkreziłem kopulke od plywaków poruszałem nimi i zadziałało

Bede robil sam w garazu bo nie ma za wiele funduszy na mechanika. Wiec mam wsadzic wezyk to zaworka spustowego od komory plywakowej i drugi koniec podniesc do gory czy jak? Prosze o dokladniejsza onstrukcje jesli mozna bo jeszcze takiego czegos nigdy nie robilem.

Do Kondzio: Ale nie palil ci na wszystkie czy tez na dwa?

Byc moze u mnie nie dostaje paliwa bo jakby dostawal a swieca byla by mokra bo by nie zapalala sie ta mieszanka. a swieca jest suchutka i nic nie okopcona...

Radzcie Panowie bo cieplo sie robi a nie chce tylko siedziec w garazu.

prościej się nie da:

moto w pionie

jeden koniec w króciec w komorze pływakowej, drugi w górę przy gaźnikach trzymany

odkręcasz śrubę na spodzie komór

patrzysz jaki masz poziom względem krawędzi komory pływakowej.

linijką/suwmiarka mierzysz i zapisujesz

No dobrze. Ale teraz mi powiedz jak juz to sobie pomierze co mam zrobic dalej? do czego mi sie przyda jaki jest poziom w kazdej z komor? i jak mam go sobie ustawic zeby byl prawidlowy?

Czy w ogole jest taka opcja ze w jednej chwili podczas jazdy w dwoch zewnetrznych komorach przestawia mi sie poziomy?

Nie wydaje Ci sie qnerk ze to wina cewki? Wiesz mam juz 47tys i moze sie wypalila i daje za slaba iskre zeby zapalic mieszanke a kompresja ja gasi.

Czekam na odpowiedz.

Ja też myślałem nad cewką. Tym bardziej że mowa jest o dwóch zewnętrznych cylindrach, które są podłączone do jednej cewki.

Pisałeś że iskra jest, no ale...

Masz inną cewkę żeby sprawdzić?

No wlasnie nie mam a chcialbym sprawdzic... Jestes z Opola wiec z moich okolic. Moze wiesz kto ma takiego bandziora to by sie podpielo dobre cewke i moze bedzie hulal.

no właśnie nie koniecznie, bo byś świece miał mokrą - a po co poziom paliwa w poszczególnych gaźnikach znać? ano po to że wszystko wskazuje na brak paliwa w nich, albo za niski jego poziom. Jest to najprostszy, i najmniej wymagający roboty test. Jak wyeliminujesz gaźniki to dopiero sprawdź cewki. My tu pierdu-pierdu a to po prostu trzeba podejść do motocykla i sprawdzić. Skoro iskrę masz normalną(czyli nie słabą itd która zgnie pod ciśnieniem) tzn że cewki są ok - tak więc do roboty

My tu pierdu-pierdu a to po prostu trzeba podejść do motocykla i sprawdzić.

hehe, dokładnie tak...

No wlasnie nie mam a chcialbym sprawdzic... Jestes z Opola wiec z moich okolic. Moze wiesz kto ma takiego bandziora to by sie podpielo dobre cewke i moze bedzie hulal.

Tak, mam kogoś z B4, więc jak coś to załatwię cewkę na testy.

Najpierw sprawdź co z tym paliwem jest nie tak, dlaczego nie dochodzi do cylindrów.

A jest taka mozliwosc ze przy dobrze nagrzanym silniku poprostu swiece niee beda mokre bo paliwo bedzie wydmuchiwane? Wtedy sprawdzalem to na wlasnie goracym silniku.

P.S. qnerk zapomniales mi jeszcze napisac jak ustawic ten poziom w gaznikach w razie jakby byl za wysoki lub za niski:) wiem tylko jak go sprawdzic. Gromadze poki co ewentualne przyczyny bo jak juz pojde robic to bede sprawdzal wszystko bo teraz nie moge. ( kosciol swieta itd).

ustawiasz wyginając blaszke, poziomu Ci teraz nie podam bo nie piszę ze swojego kompa i nie mam pod ręką serwisówki. Rodzina pozwoli Ci podejść do niego i spróbować odpalic? jak na ssaniu zagada i na zimnym będzie chodził na wszystkich to masz zawory do roboty ;]

Koledze wiecie ale jeszcze nigdy ne grzebalem przy gaznikach wiec prosze o wyrozumialosc:) Prosze jasniej gdzie sa te blaszki...?

P.S. And'GP mialbys czas podjechac do mnie? i by sie obczailo.

Koledze wiecie ale jeszcze nigdy ne grzebalem przy gaznikach wiec prosze o wyrozumialosc:) Prosze jasniej gdzie sa te blaszki...?

P.S. And'GP mialbys czas podjechac do mnie? i by sie obczailo.

W takim razie może nie ruszaj tych gaźników.

Zobaczymy razem.

Załatwię cewkę i podjadę (wtorek-środa jeśli Ci pasuje).

Wtorek mi pasuje najlepiej bo akurat mam caly dzien wolny:) Tu masz moj nr. 506717668. Jak bedziesz jechal to zadzwon. Wytlumacze ci jak do mnie dotrzec. Chyba ze wiesz.

P.S. qnerk bede grzebal przy tym z And gp to zdobede doswiadczenie w tych sprawach. W koncu praktyka czyni mistrza:)

Koledzy dzisiaj poszedlem do garazu zobaczyc czy odpali ale nic nie grzebalem (jutro sie za to wezne). A mianowicie: Pali na zimno na strzala przy ssaniu na ok 2/3 ale gdy tylko ssanie wylacze i chce zapalic juz bez to wtedy pali juz tylko na dwa garnki. Moze to wam pomoze w diagnozie.

P.S. And'GP mam nadzieje ze jutro sie zjawisz z ta cewka i pomozesz:)

Zabita dysza wolnych obrotow? to jesli dodawalbym gazu to chodzil by chyba normalnie..? a on chodzi na 4 tylko na ssaniu... bez ssania tylko na dwa nawet jak daje gazu.