Skocz do zawartości

Problem Z Odpaleniem

Pitbull
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam dzieki za odpowiedzi:) dziś grzebałem znów i tak: zdobyłem termometr i mierzac temp. zagrzalem silnik wiatrak załaczyl:) wiec moje martwienie przestało istniec sprawdziłem poziom pływaków w gaźnikach wszystkie 14mm w serwisówce 14,7 jest ale +-1mm wiec dobrze następnie mieszanka: w serwisówce 1 i jedna czwarta ustawiłem 1 trzy czwarte po tym sprawdze jak wygladaja swiece.

i pytanie odnosnie jak gazuje nic z rury nie leci do 12tys. obrotów ale po 12 tys. czarny dym? uboga mieszanka? bogata? czy awaria?

Czarny dym to trochę zbyt bogata mieszanka. Jeśli dobrze nie chodzi na tych książkowych 1 i 1/4 to zostaw 1 i 3/4 powinno być ok, ewentualnie 1 i 1/2. To, że troszkę przydymi przy 12tys. obrotów nic nie zrobi złego. Znaczy, że trochę za dużo paliwa, ale lepsza za bogata miesznka niż za uboga. Domyślam się, że filtr powietrza masz (prawie) nowy?

Tak filtr kupilem nowy byl namoczony olejem ale stwierdzilem ze za malo i dolalem :)

Filtrów się nie moczy olejem, chyba, ze jest to wielokrotnego użytku jak np K&N.

Filtrów się nie moczy olejem, chyba, ze jest to wielokrotnego użytku jak np K&N.

moczy sie olejemw bandit 400 jest to filtr wielokrotnego uzytku orginalny made in suzuki:)

moczy sie olejemw bandit 400 jest to filtr wielokrotnego uzytku orginalny made in suzuki:)

Czyli olej typowy do filtrów masz?

Wentylator mówisz, że jest sprawny. Jak go sprawdziłeś?

A Ty Rafał durnot nie wypisuj, że z pianą może jeździć. Smarowanie jest zubożone i olej musi zostać wymieniony, aż piana zniknie.

Dla Ciebie to sa durnoty a dla tych ktorzy wiedza o czym ja pisze jest to sensowne.Jezeli rozbierales kiedys silnik ,badz widziales go w srodku przed umyciem, a skoro tak pewnie sie wypowiadasz to zakladam ze tak to tez powinienes wiedziec o czym ja pisze.Zeby sie pozbyc calej piany musial by zalac silnik pod korek poniewaz piana to jest para ktora osadza sie po wylaczeniu silnika na skutek roznicy temperatur i braku wentylacji skrzyni korbowej.A para jak to para,ja jeszcze nie widzialem czajnika parujacego do dolu.Wiec czy tego chcesz czy nie to musisz zaczac jezdzic zeby calosc tej piany wyplukac z silnika przy normalnym stanie oleju.A skoro zasysa olej to nie wydaje mi sie zeby smarowanie bylo zubozale.Jedynym problemem w tej sytuacji jest fakt ze piana osadza sie rowniez na koszu sprzeglowym i tarczach co moze skutkowac lekkim slizganiem zanim moto sie zagrzeje.Jezeli nadal nie wierzysz, a posiadasz jakis samochod to sprawdz co masz pod korkiem i w kanale odmy,jezeli masz czysciutko to znaczy ze masz nowy samochod albo odebrales go dopiero od mechanika albo masz bardzo duzo szczescia, poniewaz od kazdej reguly sa wyjatki.Przepraszam za lekka uszczypliwosc ale ty tez mogles delikatniej wyrazic swoja dezaprobate dla mojego textu.Ja nikogo nie zmuszam do scislego stosowania sie do moich wypowiedzi (od tego jest serwisowka).Staram sie tyko wyjasnic pewne procesy zachodzace w silniku a decyzje pozostawiam wlascicielowi.

Ja nikogo nie zmuszam do scislego stosowania sie do moich wypowiedzi (od tego jest serwisowka).

I bardzo dobrze. Olej zanieczyszczony chłodziwem trzeba bezwględnie usunąć, bo upośledza smarowanie.

Napisałeś o kiepskiej pracy sprzęgła. Czyli sam sobie przeczysz, że jest fajnie z pianą w oleju.

Całe pisanie o parowaniu zupełnie pomijam.

Witam. Mam problem ze swoim Banditem 600 z 2001r. Już opisuje na czym on polega.

Zrobione ma już 43000 km więc mimo iż nie szalały mu obroty i jeździł bez żadnych zastrzeżeń postanowiłem zrobić (skoro przez chwilę był zastrzyk gotówki) regulację i czyszczenie zaworów, regulację, czyszczenie i synchro gaźników, wymianę świec i wymianę filtra powietrza na K&N model przeznaczony do tego Bandita (SU6000). Dodam że moto ma założony przelot. Objawy są takie, że po założeniu w/w filtra motocykl łapie doła w zakresie od 4-4,5 do 5-5,5 tyś. Potem jest już wszystko wporządku. Po założeniu orginalnego filtra problem zanika. Moje pytanie brzmi czy w związku z tym aby ten problem zniknął powinienem założyć Dyno Jeta lub większe dysze na Gaźnikach a jeśli tak to jakie?? A jeśli uważacię że może chodzić o coś innego to dajcie pomysły. Sam jestem laikiem w tych tematach. Poczekam na kolejny zastrzyk gotówki i zrobię to co trzeba. Z góry dziękuję za pomoc.

Takeshi przerabialem to jakies 2 lata temu. wrzuc w wyszukiwarke filtr K&N na starym forum i poczytaj bo jest ze dwa albo trzy tematy :)

ale chodzi glownie o regulacje mieszanki. to ze inni pisza ze unich jest okej to nie znaczy ze nic nie robili tylko ze ktos im juz wczesneij wyregulowal mieszanke i juz

Edytowane przez jacekrysiek

Ja mam K&N i dynojety (nie wiem ktory stage) i nie ma dziury w obrotach.

Spalanie niewiele wieksze o ile w ogole.

Osiagi? postaram sie w sobote dorwac sie na BP i wrzuce tutaj wydruk.

PS; z tego co czytalem wszyscy odradzali dynojety ze nie rowno pracuje ze spalanie ze bla bla a ja nie mam najmniejszych problemow.

Szukałem jacekrysiek tego tematu ale nie mogłem znaleść akurat tej przypadłości którą Ja mam. Może ktoś ma jakiś pomysł i potrafi pomóc dobrą radą.

Szukałem jacekrysiek tego tematu ale nie mogłem znaleść akurat tej przypadłości którą Ja mam. Może ktoś ma jakiś pomysł i potrafi pomóc dobrą radą.

Ja też mam bandziora 600s 2002, i rownież mam takie samo zjawisko ale... tylko jak jest zimny jak już się rozchula to przelatuje przez te obroty normalnie. Ale wczesniej tak nie bylo, wszystko pojawilo sie własnie po synchro i czyszczeniu... : (

Mi mechanik u którego robiłem synchro i zawory, powiedział, że przy tym filtrze trzeba dobrze rozgrzać moto. Miałem dokładnie do samo po założeniu K&Na ale problem ustępował zwykle po kilkunastu minutach jazdy. Już się i tak do tego przyzwyczaiłem a jednocześnie nie ciągnie mnie do zbyt ostrej jazdy przez pierwsze kilometry.

Krzyś D.

temat "znany i lubiany".

Dokladajac do przelotowego wydechu jeszcze filtr K&N (tez "przelotowy") - zubozyles mu mieszanke.

Aby wrocic do rownowagi teraz trzeba mu po prostu "dolac" wachy za pomoca wiekszych dysz np. z Dynojeta.

O ile w modelach na wtrysku ECU radzi sobie z tym problemem w mniejszym lub wiekszym stopniu i cos tam mu doleje o tyle przy gaziorach trzeba zrobic to "recznie" dobierajac mu odpowiednie dysze albo gdzies je kupujac (jak znasz ich rozmiary) albo kupujac gotowy "kit" np. stad: http://www.holeshot....stage1mod.shtml

W zestawie powyzej jest tez przyspieszacz zaplonu juz w cenie.

Edit: na wykresie z Dynojeta (numer kitu: Dynojet 3120) http://www.dynojet.com/pdf/3120.pdf widac jak ladnie poprawili ten dolek w zakresie obrotow o ktory Ci chodzi.

Przy otwartym kominie jak Twoj polecilbym kit z serii Stage 2, tym bardziej ze w pudelku sa rozne rozmiary dysz wiec mozna wygodnie dopasowac sobie "ile mu dolac" tak aby bylo dobrze.

Można jeszcze trącić deko regulacje składu wolnych obrotów tak o 1/8-1/4 obrotu.Pomaga.Sam to sprawdziłem po ostatnich pomiarach na hamowni.

No u mnie tak również jest po rozgrzaniu. A więc nie pozostaje nic innego jak odłożyć kasę. :/ Z góry dzięki za pomoc i dam znać jak już wszystko zrobię tak jak należy.

Witam, Mam taki problem z dziorkiem którego za bardzo nie moge rozkmnić...

Otusz byłem się dzisiaj przejechać moim dziorkiem tak po mieście nie przekraczając 80km/h, silniczek ładnie odpalił no to pojechałem w drogę. Zrobiłem jakies 8 kilometrów i zauważyłem ze coś z nim niedobrego się dzieje zaczął gasnąc jak zwalniałem, i troszki zgrzał się... To ja nie czekając zawróciłem w do domu. i jak już wracałem na zakręcie zgasł mi i zapaliła się kontrolka od ciśnienia oleju. po upływie parunastu minut włączyłem Stacyjke i wszystko było normalnie a kontrolka zgasła Tyle ze na każdym skrzyżowaniu spadały obroty i nierówno pracował.. To wsiadłem i pojechałem do domu i jak dojeżdżałem do znowu mi zgasł, i znowu sie kontrolka zapaliła tyle ze potem to już nie chciał odpalić, Odpalił dopiero po 6 godzinach i do jak pokręciłem nim trochę.

A teraz ,myślę czemu tak się dzieje i co jest tego przyczyną....

spotkaliście się z czymś takim....

Cześć,

u mnie jak moto postało dłużej miałem tak, że odpalał i po rozgrzaniu zaczynały skakać obroty aż w końcu gasł, problemem był za wysoki poziom oleju (okazało się, że kranik był ustawiony na zalewanie paliwem co za tym idzie poziom oleju, w tym wypadku oleju wymieszanego z paliwem był mocno ponad max)

pewnie małe szanse, że dotyczy to Twojego moto ale zawsze może komuś innemu pomoże

pozdrawiam

Może podciśnienie na kranik nie idzie (brak paliwa w gaźnikach)

Może brak odpowietrzenia zbiornika.

Może masz za mało oleju

Może nie odbija ssanie

tyle na szybko wymyśliłem

Kiedy robiłeś regulacje? (zawory, gaźniki itp.)

Napisz może co było robione, a co nie, może szybciej dojdziemy.

Mi kiedyś bandziorek ciągle gasł i zapalał jak chciał jak miałem uszkodzoną kontorlke w podnóżku .

Ciężko określić czy u cibie jest to samo, ale kontrolke łatwo sprawdzić.

Z kolei jak nie chciał wogule zapalić nie reagował to padł czujnik sprzegła :lol:

Pozdrawiam

Edytowane przez Jakub

Podstawowe pytanie: czy masz paliwo? ew. przekręć na res - bo może być mało - trochę podlejesz, przy lewych winklach dostanie wahe i będzie ok.

A reszte rzeczy do sprawdzenia to koledzy wyżej napisali

Miałem to samo:P iglica o jeden ząbek w górę i będzie git... przynajmniej u mnie było.

Osobiście jestem przekonany ze jednak w przyszłym sezonie podziękuje firmie K&N z ten filtr i kupie oryginał (czyt. zamiennik np. hiflo)