Skocz do zawartości

Rumunskie Warsztaty

Gość pio
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Własnie zaczynam przygodę z turystyka motocyklowa i nurtuje mnie pytanie, co zrobić jak gdzieś w polu czy górach coś się stanie. Czy jadąc w dłuższą trasę szykujecie sobie listę warsztatów po drodze? Jeśli ktoś tak robi, to konkretnie interesowalaby mnie Rumunia, bo nie mogłem nic w sieci znalezc w ludzkim języku. A jeśli ktoś będzie w Rumunii w ciagu najbliższych dwóch tygodni, chętnie zalicze browar z ziomalem:)

pio nie masz co się maaartwić, bo przecież sam napisałeś w przywitaniu, że "Motór to aaabsolutnie bezawaryjny"  :D Ja zawsze woże pod siedziskiem kilka szpejów. Zajmują mało a można coś z nich sklecić jak trzeba m.in. trytki, poksiline, klej epoksydowy, kable, scyzoryk, powertape, spray do opon, wkręty, itd, itd. Części zamiennych i tak raczej nie będziesz brał ze sobą, więc pozostaje myśleć pozytywnie i mieć nadzieje, że motór pozostanie jaki jest - "aaabsolutnie bezawaryjny" ;) Jakby co (knock-on-wood.gif) to na migi dogadujesz się z miejscową ludnością, kto mógłby Cię poratować w najbliższej okolicy

najlepiej to wykup sobie assistance i leć spokojnie :)

Na ich głowie będzie znaleźć Ci najbliższy i czynny warsztat..

jak chcesz cos zabrac z czesci to mozesz wziasc dodatkowo 1 swiece i komplet linek (sa akie uniwersalne chociazby w moto-akcesoriach), tyrtyrki itd

a najlepiej tak jak Jack pisze tyle ze nei wiem czy w rumunii da sie asistance wykupic i ile to kosztuje :)

Własnie zaczynam przygodę z turystyka motocyklowa i nurtuje mnie pytanie, co zrobić jak gdzieś w polu czy górach coś się stanie.

Zalezy co.W 99% można naprawić po partyzancku

Czy jadąc w dłuższą trasę szykujecie sobie listę warsztatów po drodze?

Nigdy nie robiłem listy.Uważam to za zbędne.Jak coś już się stanie to szukasz pomocy u najbliższego rolnika/warsztacie.Brak znajomości języka nie jest barierą.Można dogadać się na migi lub po kilku głębszych on będzie mówił po Polsku a ty po Rumuńsku :)

Jak jesteś panikarz wykup Asistance na Rumunię.Czas oczekiwania na pomoc do 3-4 godzin o ile będziesz miał zasięg tel. i podasz wmiarę dokładna lokalizacje.

Jadąc w trasę podstawa to wykupić ubezpieczenie zdrowotne .Awaria jak będzie bardzo poważna to żadne asistance nie pomogą.Co najwyżej zwiezie laweta do ASO i tam policzą odpowiednio zachodniego turystę :)

Jadę na Rumunię we wrześniu Ordea, Sibiu, Bukareszt, Ruse. Wykupuje w Warcie podróżnika + assistans PZU + dodatkowe NNW + KL :D

A ilę coś takiego kosztuje- tak mniej-więcej ?

• 4 weeks later...

Maciek a kiedy wybierasz sie do tej Rumunii, bo my z kolega hulit1 jedziemy 4 wrzesnia jaby co, w sumie jedziemy w 4 motocykle, moze ktos jeszcze jest chetny.

• 3 weeks later...

Jadę jutro. Zapłaciłem podróżnika warty na 30 dni, 75 zł - holowanie, naprawa na miejscu itp. OC dla mnie i KL oraz NNW w warcie za 50 zł na okres 15 dni. Jutro o 18:00 jadę.