Skocz do zawartości

Cennik Napraw Teoretyczny

kuzik71
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Jak chcesz to dam Ci namiar na mojego mechanika w Płońsku. Ja z Cerata mam słabe wspomnienia bo nigdy nie potrafił się określić z ceną. Ciężko mi było się z nim dogadać, Nawet przedziału nie chciał podać.

Ogólnie opinie ma nieźle, nie słyszałem, żeby ludzie narzekali. A co do mojego mechanika to ja mam do niego zaufanie. Jak chcesz to pisz priv

Miałem się nie odzywać, ale jestem tryknięty... Mi tam mój mechanik pojechał do Łowicza po bandita i sprowadził do Wawy na przyczece po kosztach gazu. Tylko ja zostawię u niego ze 2-3 koła na samo grzebanie w piecu. Taka mała różnica w porównaniu do zaworów, czyszczenia i synchro gaźników

ja kiedyś goniłem do qnerka  z zielonej góry do Wrocławia : P na serwis.

A co do drogo nie zawsze dobrze... tak to prawa przekonałem się u jednego bardzo dobrego mechanika =

Qnerk tak mi złożył piec że olej kapał skąd tylko mógł a smarowania góry nie było bo pojebał oringi przy kanałach olejowych. Do tego źle założył sprzęgło, fakt, nie było oryginalne tylko antyhoppingowe z ducati co latało w turbo darkstyxa. Wałki zaczęły się przyciąć po przejechaniu kilkuset km. Taki był finał składania mi pieca przez nadwornego mechanika PBC.

Napisalem kto dobrze robi, tanio i solidnie. W Wawie i okolicach nie ma nikogo innego kto chce się dotknąć mojego moto słysząc o przeróbkach w nim poczynionych. Najbliższy inny warsztat to Top Bike w Tarnowskim Młynie.

Edytowane przez krynio

Kryniu, nie ma mechaników nieomylnych :D sztuką oczywiście znaleźć takiego, który jeśli się pomyli, to rzadko, a potem się przyzna i po sobie naprawi ;)

Kuzik od tego są lawety żeby nie ryzykować a żeby sprzet mieć przygotowany na nowy sezon.

Rafix, Subsd bedzie pewnie jechal ale to jeeeeszcze za jakiś czas

A to już zależne kiedy się za tę lokomotywę weźmiesz :). Tym razem przyjadę dzień wcześniej szklane domy pozwiedzać :)

• 2 weeks later...

Korzystał ktoś z usługi TSMotorbikie na Swiderskiej?

Dobra rada jezdzij w sprawdzone miejsca bo przez testy mozesz zostać z dziura w kieszeni

Edytowane przez Cirus

W suzuki mają promocję bodajże w październiku i lutym 30% rabatu na oryginalne części suzuki i jakiś rabat na robociznę. Jak kiedyś sprawdzałem i się dowiadywałem to za wymianę uszczelek pod deklem zaworów w b12 + regulacja zaworów + czyszczenie i regulacja gaźników wyszło taniej jak w niejednym warszawskim warsztacie motocyklowym.

Ja w Azkarra Szczecin za czyszczenie,regulacje z synchro gazników + regulacja zaworów z wymianą uszczelki + montaż dysz Dynojet + pomiar parametrów na hamowni . Całość 1700 do Bandita 600 z 2003.

Zestaw dynojeta miałeś w tej cenie?

Ja w Azkarra Szczecin za czyszczenie,regulacje z synchro gazników + regulacja zaworów z wymianą uszczelki + montaż dysz Dynojet + pomiar parametrów na hamowni . Całość 1700 do Bandita 600 z 2003.

Czyli nic specjalnego nie zrobili albo?

Wymienili oryginalne dysze na dynojet ale jakie?

jezeli o tych samych wymiarach no to slabo.

Troche konkretniejsze informacje w tym wypadku nadalo by sie podac.

Dało to coś czy tylko spalanie większe?

Lepiej chyba opchnąć 600 i dołożyć tą kasę do 1200...:)

To powinno kosztowac max 700 zł nawet w wwa, nic specjalnego nie zrobili

tak jak patrze na te ceny w polskich serwisach ,to chyba nie bylo tak zle jak jak w Uk placilem niecala stowe funtow za synchro i zawory plus jakies tam duperele w b6 jeszcze jak sie trafily... oczywiscie robione u znajomego mechaniora ale nie gdzies w garazu tylko autoryzowany serwis ( tylko ze ducati - i po godzinach ). ja bylem zawsze zadowolony i moto nigdy nie zawiodlo- ponad 80k nakrecone mialo ... takze dobry mechanik to podstawa trzeba przyznac

Panowie , gdzie logika. Waquometry kosztują  od 200 pln. Czyszczenie gaźników i  synchro to przyjemność nie praca :). Regulacja zaworów w 600 to żadna filozofia.

Za takie coś jeszcze płacić komuś . Nie rozumiem. Wszystkie dane w manualu. Naprawdę trzeba mieć dwie lewe ręce żeby samemu takiej pracy nie wykonać.

Ale kto bogatemu zabroni ...... :)

LWG

Edytowane przez Pasek90

chytry dwa razy traci,i doświadczenia nic nie zastapi .

Dlatego trzeba nabierać doświadczenia, po co? Poto żeby nie dawać się nabierać. :) nawet jeśli początkowo kosztuje to parę zeta frycowego.

Edytowane przez kazek

...,i doświadczenia nic nie zastapi .

Gdyby tak bylo, dotyczylo by wszystkich a ja sie zaloze, ze tez juz czegos doswiadczyles i powiesz,

do tego fajansiarza juz nie pojde. Przykladowo, masz bezgraniczne zaufanie do kazdego lekarza?

Panowie , ten niby "najlepszy" na świecie mechanik też kiedyś zaczynał. W stary GSX1100F miałem problem z cieknącymi z przodu silnika powrotami oleju. Trzeba było wyjąć silnik i zdjąć głowicę. Jeździłem do kilku fachowców i wszyscy mnie zbywali. Nie miałem wielkiego doświadczenia technicznego ale wyjąłem silnik, zdjąłem głowicę - wszystko zrobiłem samemu. Z manualem na kolanach pomału wszystko ogarnąłem i po problemie. Od tej pory wszystko sam ogarniam w motorze.

Jeżeli ktoś chce, niech płaci po 1000 pln dla "najlepszych fachowców na świecie" - nie moja kasa, nie mój wydatek.

Chcę tylko zachęcić aby samemu wykonywać podstawowe regulacje. To naprawdę nie jest nic skomplikowanego a satysfakcja gwarantowana.

LWG

Edytowane przez Pasek90

Ja kiedyś w serwisie dałem do regulowania zawory w wodniaku.

W Gdyni chcieli ode mnie 450zł plus uszczelka pod pokrywę.

W Toruniu chcieli 300zł i powiedzieli że z tym przebiegiem nie trzeba uszczelki jeszcze zmieniać.

Kolega dał do "dobrego" mechanika płacił 700zł za podobną usługę.

Więc recepty nie ma.

Więc recepty nie ma.

Chyba, ze skozystasz z uslug Adama Slodowego.  :D

Napewno,każdy ma racje,w samochodach żony i moim co moge robie sam ,ale tu to troche boje sie że np omknie mi klucz w śrubie czy coś innego i bede później na to patrzył.

Może z zaworami bym ruszył,ale do synchronizacji potrzebne są urządzenia jakieś fachowe. z tego co wiem.

Przed przystapieniem do kazdej naprawy warto zadac sobie trzy zajebiscie wazne pytania, 1 czy umiem to zrobic 2 co sie moze stac jak spierdole 3 czy mam narzedziatzeby to zrobic.

Myslicie ze wymiana oleju w silniku czy klocków jest prosta? Mogę wam bez problemu udowodnic ze nie ;) o rozrzadach silnikach nie mówie nawet.

Czy warto robic samemu? Kazdy niech sobie sam na to odpowie bo ile ludzi tyle przypadków.

Edytowane przez Cirus