Skocz do zawartości

Cennik Napraw Teoretyczny

kuzik71
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Potwierdzam opinie, że najlepiej samemu :) Jednak jak każdy wie nie zawsze są możliwości i wtedy zaufany mechanik jest potrzebny. Znacie kogoś takiego na Śląsku ?

Jak potrafię jest proste,nie potrafię jest trudne. To chyba tak działa ;)

Kazek tak mowi zycie, a serwis mowi tak: jak sie uda to jest proste a jak nie to jest problem :D

Edytowane przez Cirus

Myslicie ze wymiana oleju w silniku czy klocków jest prosta? Mogę wam bez problemu udowodnic ze nie

Kiedy ostatnio, bezposrednio po spuszczeniu oleju (w tym wypadku w samochodzie) plukales silnik olejem wrzecionowym. Zaloze sie, ze nigdy bo tego nie przezyles a kiedys bylo normalka. Takie ujowe oleje kiedys byly.

Myslicie ze wymiana oleju w silniku czy klocków jest prosta? Mogę wam bez problemu udowodnic ze nie ;) o rozrzadach silnikach nie mówie nawet.

O ile wymiana rozrządu może być skomplikowana to w wymianie klocków i oleju nie widzę niczego skomplikowanego. Przynajmniej w Bandicie.

Zbysiu, takze rozrzad w silniku skladany byl przez ludzi.

moze nie tak szybko i nie z zamknietymi oczami jak Cirus ale i ta robote ogarniesz sam.

To nie czarna magia a na buleczki tez z tym nie musisz zarabiac wiec, pomalusku i z glowa.

O ile wymiana rozrządu może być skomplikowana to w wymianie klocków i oleju nie widzę niczego skomplikowanego. Przynajmniej w Bandicie.

Ani rozrzad nie jest skomplikowany ani klocki ani olej jak sie uzywa mózgu.

A jak sie nie uzywa to klocki wypadaja przy 200, przekreca sie gwint na srubie spustowej i przekreca sie filtr :)

Niestety ludzie dziela sie na tych ktorzy potrafią to zrobić i na tych ktorzy mysla ze potrafią ;)

Ostatnio moj klient chcial zaoszczedzic na regulacji zaworow plytkowych w zzr, tak krecil ze ruszyl zabezpieczenie zaworu ktory wpadl do srodka. No i zaoszczedzil...

Ja zawsze namawiałem, namawiam i będę namawiał do samodzielnego serwisu motocykli.

Np. mojego kumpla ASO jednej z japońskich firm co wiosnę naciągało na ponad 1tyś zł za serwis, np zaworów (w sezonie nie robione nawet 5tyś km), regulację gaźnikow itp. W większości rzeczy nie robionych jak się później okazało.

Dobrych i uczciwych mechaników jest jak na lekarstwo i ze świecą ich szukać.

Jedyny minus serwisowania samemu to koniecznośc zakupu narzędzi i podstawowych urządzeń. No ale to robisz tylko raz właściwie. :)

A i tak się opłaca :)

Edytowane przez Kam

jeszcze tylko dodac do tego dwie rzeczy: czas i miejsce  i mozna robic cale motocykle od podstaw. 

Ja np nie mam  miejsca:  a na parkingu pod domem to tak ciezko rozpierdlaac caly silnik - wiadomo ze ktos powie ze z zaworami to 2 godzinki roboty - tak ale dla kogos kto to robil n-ty raz. Ja sam robilbym pierwszy wiec niajk to sie ma do rzeczywisctosci i nawolywania ,jak to zaoszczedzisz i sie nauczysz samemu robic to czy owo. 

A niech mi jeszcze deszcz przyjdzie w trakcie roboty - to juz wogule bajka -zostawic to tak ??? a rano jak do pracy jechac.

Bogocze z Polski mogo sobie pozwolic na samodzielne grzebanie w swoich garazach o poiwerzchni malego mieszkania ,ale tu na wyspach bida i garaz to tylko Havana ma z moich znajomych... 

Ani rozrzad nie jest skomplikowany ani klocki ani olej jak sie uzywa mózgu.

A jak sie nie uzywa to klocki wypadaja przy 200, przekreca sie gwint na srubie spustowej i przekreca sie filtr :)

Niestety ludzie dziela sie na tych ktorzy potrafią to zrobić i na tych ktorzy mysla ze potrafią ;)

Ostatnio moj klient chcial zaoszczedzic na regulacji zaworow plytkowych w zzr, tak krecil ze ruszyl zabezpieczenie zaworu ktory wpadl do srodka. No i zaoszczedzil...

Cirus, bedziesz może dłubał w zzr 1200 w najbliższym czasie? miałbym prośbę, zrobisz fotki okolic gaźników po tym jak ściągniesz dolot powietrza?

do czego zmierzam, wersja na Europę ma przy kruccach dochodzących do bloku silnika gumowy wężyk, szukam i szukam i nie moge znaleźć od czego jest ten węzyk :)

ale to jak byś kiedyś miał w rękach zzr 1200 :)

Pokaz mniej wiecej okolice bo niedawno robilem i zzr 1200 i zrx 1200 i mam w miare swiezo w pamieci przewody

...jak sie uzywa mózgu.

Wydaje mi się, że wszyscy obecni użytkownicy forum PBC używają mózgu.

Ci, którzy tego nie robią nie przechodzą etapu przywitalni :)

uahauahaahaha

:)

Pokaz mniej wiecej okolice bo niedawno robilem i zzr 1200 i zrx 1200 i mam w miare swiezo w pamieci przewody

kurna ja to się zawsze musze spóźnić..... :/

ihost_1516733695__550466246_1_1000x700_k

rozchodzi sie o ten wezyk z przodu, łączący gaźniki, na zdjęciu jest ucięty, ja mam wersje USA i tego wężyka w ogólnie nie mam, tak się zastanawiam czy jak kupię sobie gaźniki z wersji Europa będę miał go gdzie podpiąć :)

zapodaj.net/fe6fbf05ccf3.jpg.html]fe6fbf05ccf3.jpg[/url]

Takie cos mam tylko

Zestaw dynojeta miałeś w tej cenie?

Tak ,w cenie

Wysłane z mojego S41 przy użyciu Tapatalka

Czyli nic specjalnego nie zrobili albo?
Wymienili oryginalne dysze na dynojet ale jakie?
jezeli o tych samych wymiarach no to slabo.
Troche konkretniejsze informacje w tym wypadku nadalo by sie podac.

Musiałbym sprawdzić jakie mi zostaly bo to cały zestaw był Dynojeta z różnymi wielkościami.Jestem laikie mechanikiem ale po jeździe stwierdzam że inny motocykl dostałem po tej modyfikacji.Lepsza moc,mniejsze spalanie,zabawa z jazdy ta sama

Dało to coś czy tylko spalanie większe?
Lepiej chyba opchnąć 600 i dołożyć tą kasę do 1200... :)

Spalanie jest mniejsze i teraz dobijam do 300 km jak zacznie migać rezerwa więc jest spoko.A 1200 kiedyś będzie stała w garażu

To powinno kosztowac max 700 zł nawet w wwa, nic specjalnego nie zrobili

Dysze w cenie ? To mnie skaleczyli ale zrobili dobrze więc nie narzekam w Sczecinie słabo jest z dobrymi warsztatami

Dysze w cenie ? To mnie skaleczyli ale zrobili dobrze więc nie narzekam w Sczecinie słabo jest z dobrymi warsztatami

Zestaw dysz dynojeta to ok 5 stow to sobie dolicz o ile takowe byly zmieniane, ale sam fakt montazu ich w 600 bandzirowskim jest nieporozumieniem

@ Hamurasz

Moto wyregulowane, osiagi lepsze (sila rzeczy), klient zadowolony.

Puki sam nie narzekasz. Teraz masz szanse zapoznac sie samemu z ta materia,

moze bedziasz mial okazje byc na jakim grillowym warsztacie wiec wykorzystaj czas a nastepnym razem...

Bedziesz widzial czy dasz rade.

Hamurasz 4 posty jeden pod drugim to o 3 za dużo! Żeby mnie to był ostatni raz. no.

A'propos cennika - dziś wymieniałem lacza z tyłu w bandicie: zdemontowane koło, zawiezione razem z nową oponą, wymiana z wyważeniem 85zł (5zł za nowy wentyl) 1szt podkreślam

Wymiana 4szt opon samochodowych z demontażem wymianą wyważeniem ponownym montażem - 80zł....

gdzie tu logika??

Umnie w dwóch serwisach motocyklowych 50 zeta u wulkanizatora 40 zeta, drogi ten Olsztyn.

W wymianach opon motocyklowych nie ma logiki.

Ja się cały czas zastanawiam ile faktycznie powinna kosztować taka usługa?

Drogo w choooj, norma to 50 zł jak ktos przywiezie sam. Jak ktos przyjedzie na moto nie ma granic

Hamurasz 4 posty jeden pod drugim to o 3 za dużo! Żeby mnie to był ostatni raz. no.

Sorki wielkie.Pierwszy raz używam Taptalka

W Warce jak zawozi się koło do zmiany opony z wyważeniem max 30zł