Skocz do zawartości

Kurtka Motocyklowa Do 1500 Zł

Conorian
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim. Postanowiłem dać odpocząć mojej dotychczasowej, za dużej na mnie kurtce Modeka i zastanawiam się nad czymś nowym. 
Budżet jaki chcę przeznaczyć maksymalnie 1500 zł tak jak w tytule. Celuję w kurtkę skórzaną bez garba. Dobrą/fajną tekstylkę również jestem w stanie ubrać :P
Przeznaczenie to głównie miasto oraz średniej długości trasy. Dodatkowe wymagania to komplet ochraniaczy oraz kolorystycznie jak najmniej białego. Najlepiej czarna + ew. czerwone wstawki.

Mierzyłem dzisiaj Alpinestars Devon Airflow. Pan w sklepie mi ją odradził ze względu na sporą perforację skóry na klacie. Jeżdżę do temperatury 0 stopni co wg. ekspedienta to za niska temperatura dla tej kurtki. 

IXON ZEPHYR HP (czarno-czerwona) i nawet spoko. Ładnie zasłania plecy przed wiatrem. Spodobała mi się również podpinka 3-warstwowa. 

Jeśli macie jakieś ciekawe propozycje podzielcie się nimi ze mną. Ja dopiero dzisiaj zacząłem krucjatę po sklepach więc jeszcze mało widziałem.

Z góry dzięki za pomoc!

Ja wybrałem RST Ventilator IV (teraz jest V już). 

Jest to tekstylna kurtka, trochę bardziej pod codzienne użytkowanie niż pod turystykę bo nie ma napakowane dużej ilości kieszeni wielkich. Ochraniacze ma wszystkie, z certyfikatem, ale największy jej plus to uniwersalność, bo jest 3 warstwowa, mega przewiewna, przy 30 stopniach jazda nie powodowała gotowania się wszystkiego pod spodem, no chyba że dłuższy postój na światłach się trafił :D

Sprawdziłem ją w zasadzie już w kazdych warunkach, Chorwacja przy 35 stopniach - w trakcie jazdy bez gotowania jak już mówiłem, kilka godzin w deszczu - czułem że kurtka jest lekko wilgotna ale nie przemokła, jedynie przy połączeniu ze spodniami podkoszulka złapała wodę trochę. Ostatnio jeździłem w temperaturze 4 stopnie - nie czułem w ogóle zimna - miałem komplet 3 podpinek , koszulkę termoaktywną i cienki polar i daje rady. Występuje biało czarna bądź cała czarna.

tu masz też trochę opisane co i jak: http://www.motorismo.pl/articles/rst-pro-series-ventilator-iv-jeden-stroj-na-kazda-pogode

Jak coś to pytaj :)

Jeżdżę w kilku kurtkach, skórzana została mi z czasów dzikusa czyli ls 650 savage, jest to Higway 1, bardzo przyjemna kurtka i do jazdy i do chodzenia na co dzień.

Bandziorem częściej jeżdżę w tekstylnych, gdy jest ciepło to RST Urban z czerwonymi wstawkami, krótka sportowa, nie krępuje ruchów a i cena zakupu jest atrakcyjna, zwłaszcza jeżeli masz kogoś w UK.

http://au.rst-moto.com/rst-urban-jacket  

cenowo ok. 60 funtów.

Sprawdziła się nawet podczas dłuższych podróży mimo małej ilości kieszeni.

Gdy jest chłodno to dłuższa kurtka firmy: Polo road, ta się świetnie sprawdza w Bieszczadach, czasami robi za przykrycie pod namiotem :)

Tylko skóra i bez perforacji ;) firmy do wyboru do koloru przy tej cenie.

• Upvote 1

Ja mam RST Ventilator V, świetna kurtka 3 odpinane podpinki , bardzo ładnie się prezentuje mega wygodna i porządnie wykonana. W motoholikach zapłaciłem 1000 zł i kupiłbym ją drugi raz na upalne jak i zimne dni idealnie się spisuje :)

Ja ze swojej strony również polecę RST Ventilator, zajebista na każdą temperaturę(dwie podpinki - nieprzepuszczalna + ocieplenie), z kompletem ochraniaczy (łokcie, barki i plecy) i do tego nieźle wygląda. Na GSX S'a w sam raz :D Zresztą w ogóle RST ma całkiem fajne produkty, te skórzane też, poszukaj może w tej marce.

ja np. skóry nie chciałem ze względu na wygodę tekstylnego... no i mam komplet ze spodniami spinane zamkiem. W razie ślizgu skóra lepsza. 

Ja ze swojej strony również polecę RST Ventilator, zajebista na każdą temperaturę(dwie podpinki - nieprzepuszczalna + ocieplenie), z kompletem ochraniaczy (łokcie, barki i plecy) i do tego nieźle wygląda. Na GSX S'a w sam raz :D Zresztą w ogóle RST ma całkiem fajne produkty, te skórzane też, poszukaj może w tej marce.

Przeglądałem już wszystkie skóry w tej cenie od RST ale wszystkie z perforacją na klacie. Boję się, że żebra przeziębię :P 

to źle patrzyłeś :)

też mam ventilatora i uważam że jest zajebisty (II i mam ją już kilka sezonów) no ale ...skóra to skóra

dej se spokój z tekstylem, masz kozacki sprzęt to i wyglądać trzeba ... jakoś :D

jak chcesz coś ciepłego to zerknij na skóry revita, zimno nie będzie i jakość nie do podrobienia

szwagier wciągnął (bodajże vaughn), a akurat niezły z niego zmarzluch

held cosmo II też powinno ci podejść, 4sr też robi spoko skórki ale na Ciebie to nie wiem czy coś będzie, bo ja pływałem w nich :P

natomiast z tańszego stafu, a też dobrego rebelhorn runner II (tu byłem zaskoczony że tak ogarneli)

bez perforacji skóra powinna dać rady do 0 st, kiedyś miałem nie perforowaną adrenalinę i chyba tylko raz podpinkę założyłem przy ok 0 właśnie, ale te co mam to piździ ile wlezie :D

btw. nie wiem kiego wszyscy tylko czarne kupują, żałoba jakaś czy co ... ile ja się białej naszukałem .... następna będzie brązowa cafe, a co :D

Zapomniałem wspomnieć, że oglądałem też 4sr. Bardzo mi się spodobały na zdjęciach. Na żywo jakość wykończenia niestety bardzo słaba w porównaniu do najniższych modeli alpinestars. I tak przeszło mi z 4sr

Do MCS Honda wpadnę pewnie jutro. Jak szukałem kasku to było u nich sporo drożej niż w innych sklepach no ale może coś się zmieniło :P

Edytowane przez Conorian

MCS nie jest tani to na pewno. Ale mają wybór i doradzą na pewno dobrze.

Nie koniecznie przecież musisz kupić.

Tam jest tak, że poprzez ilość zakupionego towaru wyrabiasz sobie ogólny rabat.

No i w razie reklamacji masz też się gdzie zgłosić ;)

Widziałem, że tam są kurtki Dainese w kwocie byś się zmieścił. ;)

Zapewne dzisiaj obadam. Wpadnę jeszcze do Motohangaru. Od razu może jakieś akcesoria zamówię do Gsx-s'a :P

To w Wawie jest jeszcze Honda MotoPlaza. Na dole salon samochodowy na górze moto. Z tego co pamiętam mają głownie SPIDI i HELDa, b. duży wybór i także sprowadzają rzeczy pod przymiarkę. O rabaty dużo nie trzeba się targować i lecą "od ręki" nawet na pojedyncze ciuchy sprowadzane pod klienta, tyle że czy SPIDI czy HELD do najtańszych nie należą więc mają z czego schodzić.

Wysoka jakość w takiej cenie to na pewno IXON, Rev'it. Mają bardzo fajne modele, jest w czym wybierać :) Każdy znajdzie coś dla siebie. 

No i dzisiaj byłem w MCS Honda, MotoX, Moto Hangar i jeszcze M&M Motocykle na Puławskiej i dochodzę do wniosku, że jednak tekstylka a nie skóra będzie dla mnie odpowiednia. W większości sklepach odradzają mi skórę jak słyszą, że jeżdżę nawet do 4 stopni a czasami nawet okolice 0. Ważne żeby nie padało :P 
Na tą chwilę wygrywa kurtka IXON ZEPHYR HP.

Poprzeglądam jeszcze trochę alledrogo, może wpadnie mi coś ciekawego jeszcze w oko.

I przynajmniej będzie do czego naszywkę PBC przyszyć  :cfaniak:

Edytowane przez Conorian

Held goretex może ci się uda dopaść.

Ewentualnie następcę black tripa helda cośtam koło 1000zł kosztuje.

Ja mam tripa i przelatałem 25kk w temp od 0 do 40 kurtka daje radę.

Swoją droga jak się robi 2-3 stopnie to warto po prostu narzucić na siebie kondoma z poliestru, mam takiego rebelhorna za 135zł i zajebisty komfort jest bo wiatr zatrzymywany jest przed kurtką.

A ostatnie odkrycie roku to kurde ciuchy elektryczne :) właśnie odkładam kasę na kalesony i kurtkę.

Held goretex może ci się uda dopaść.

Ewentualnie następcę black tripa helda cośtam koło 1000zł kosztuje.

Ja mam tripa i przelatałem 25kk w temp od 0 do 40 kurtka daje radę.

Swoją droga jak się robi 2-3 stopnie to warto po prostu narzucić na siebie kondoma z poliestru, mam takiego rebelhorna za 135zł i zajebisty komfort jest bo wiatr zatrzymywany jest przed kurtką.

A ostatnie odkrycie roku to kurde ciuchy elektryczne :) właśnie odkładam kasę na kalesony i kurtkę.

Napisz do Lelona to Ci ogarnie. Tylko niech bezpieczniki wstawi :P

A tego black tripa nie mogę znaleźć :(

Edytowane przez Conorian

Na niemieckim FC-moto jest sporo obecnie promocji ,również Helda. W bdb cenie jest Held Black 8, sam taka używam od dwóch sezonów. Teraz kupiłem kurtkę Dainese typowo na lato.

Się jeszcze chyba dobrze nie wyje....cie ze tak te texy polecacie ;)

Edytowane przez Cirus

Cirus, bo my kurtki używamy zgodnie z przeznaczeniem, do ochrony od deszczu i wiatru w czasie jazdy :)

a nie do ślizgania się w nich po asfalcie :P

Wiesz, taką skórzaną to szkoda wyrzucić, a textylne są tanie to się kupi następną :)

Przez pół roku zwalniałem do 0 prawie wchodząc w zakręt po 2 szlifie, trochę  kurzu na łuku, koło w bok, i tak na przemian z motocyklem do rowu lecieliśmy, kask nie przeżył, zrobił się taki jakiś miętki.

Kurtka była ze skóry.

• Upvote 1

mówisz jak wyznawca patelniaringu  :p:

Oj tam po prostu są jednorazowe :)

a skóra przeżyje wieloszlif hehe

to ja jestem jakiś inny, bo kupuję dla wyglądu :P

a jak piździ to nie jeżdżę, co to za przyjemność

Na niemieckim FC-moto jest sporo obecnie promocji ,również Helda. W bdb cenie jest Held Black 8, sam taka używam od dwóch sezonów. Teraz kupiłem kurtkę Dainese typowo na lato.

tia tylko weź to zmierz, ale fakt przeceny są takie że pała dymi - no i przede wszystkim do wyboru i koloru (stąd mam arlena swojego i białe rękawice alpiny - ciut małe)

ale chyba za jakiś czas zaryzykuje jeszcze raz - dobrze że nie mam blisko tego sklepu, bo w tym temacie jestem jak baba :P