Skocz do zawartości

Tania Przeróbka Siedzenia

Pasek90
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka.

Kilka razy zastanawiałem się jak przerobić kanapę w motongu. Porównywałem z kilkoma motorami turystycznymi i wszędzie były w bardziej miękkie niż w moim bandycie. Myślałem o wstawieniu wkładek żelowych ale jakoś szkoda było kasy. Moje 4 litery zawsze miały przerąbane. Mam nadzieję że już nie..........

Po obejrzeniu kilku filmów jak się przerabia siedziska motocyklowe podjąłem decyzję. Teraz albo nigdy. Zakupiłem piankę lateksową grubości 2 cm na alle...... i zacząłem przerabiać siedzenie biorąc pod uwagę że mogę coś spier......, że nie wyjdzie :).

Po sprawdzeniu ile kosztuje używane siedzisko i odłożeniu potrzebnej (w razie czego :)) kasy zabrałem się za przeróbkę.

Zdjąłem pokrowiec, zrobiłem szablon z papieru jakiej wielkości ma być wstawka w siedzisku i usunąłem dokładnie takiej wielkości gąbkę w siedzeniu. Naciąłem wokół nożykiem na głębokości około 2 cm i dosłownie wyskubałem gąbkę w zaznaczonym obszarze.

a8dc4fc2f0168f32gen.jpg?t=1516131829

Dokładnie takiej samej wielkości wyciąłem dwa kawałki lateksu. Skleiłem je razem. Wyciąłem dwa kawałki bo lateks okazał się zbyt miękki. Do klejenia użyłem klej w sprayu.

e3bd53609806c58dgen.jpg?t=1516131907

Następnie całość spryskałem klejem i nałożyłem z góry materiał z gąbką -klient od którego kupiłem piankę właśnie takim materiałem ją owinął

.

04c08bbcbcb1ca93gen.jpg?t=1516131933

Całość omotałem taśmą izolacyjną i zostawiłem na godzinkę. Ponieważ materiału użyłem więcej , po usunięciu obciąłem jego nadmiar.

e5c9f38fcbcb41a7gen.jpg?t=1516131950

ef271725739f8b33gen.jpg?t=1516131978

Na koniec pokrowiec i zszywki i finito  :).

4802ac548d8adb2egen.jpg?t=1516132006

Siedzenie jest dużo bardziej miękkie. Po pierwszej przymiarce jest super ale właściwa weryfikacja będzie przy pierwszej trasie.

Nie widać żadnych wybrzuszeń - ogólnie bez różnicy .

Mam nadzieję że warto było :)

Koszt :  Pianka  - 40 pln, klej miałem, zszywki miałem. Czas pracy  - około 1,5 godzina na spokojnie na siedzisko.

Pozdrawiam :) LWG

• Upvote 3

teraz promocja w Wijalisie tak jak do mojego b12 z 450 na 300zł - jak ktoś ma luźny grosz to się nawet opłaca

Skąd ta informacja?

Jakich czas temu informowali, że od od 1 grudnia podwyżka cen.

• 11 months later...

Pasek90: prośba. jak masz te zdjęcia na kompie czy gdzieś, mógłbyś je wstawić do tematu raz jeszcze?

• 5 weeks later...
W dniu 19.01.2018 o 21:49, Asterix napisał:

teraz promocja w Wijalisie tak jak do mojego b12 z 450 na 300zł - jak ktoś ma luźny grosz to się nawet opłaca

Troche im ceny wzrosły, ja w 2015r robiłem u nich kanape do b6 za 280zł

przez tydzień było ogłoszenie na aledrogo albo na olx

Aktualna cena do B12 01-06 to 400 zł na alledrogo, w listopadzie pamiętam było 350.