Skocz do zawartości

Chirurgiczna Korekcja Wady Wzroku

subsd
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Od jakiegoś czasu kością w d... są mi okulary, załatwiłem sobie wzrok przez nocne czytanie z monitora ekranowego z niewielkiej odległości, skutkiem czego dorobiłem się astygmatyzmu obuocznego (ile dokładnie w tej chwili nie jestem w stanie sobie przypomnieć) niemniej jednak tak już jest. Moja wada jest na tyle znaczna że nie pozwala mi nosić soczewek kontaktowych, gdyż taką korekcję sfery można uzyskać tylko stosując soczewki szklane, a nie jestem gotów by kawałek szkła sobie do oka wkładać...

Ale do meritum,

Od jakiegoś czasu myślę o operacyjnej korekcji wzroku. I tu pojawia się pytanie czy ktoś wie coś więcej na ten temat? Mam na myśli:

- współczynniki korygowanej wady

- czas rekonwalescencji

- ryzyko zabiegowe

- dodatkowe ubezpieczenie zdrowotne

- koszty

- metody realizacji zabiegu

- jaka metoda w jakich przypadkach zdaje egzamin i dlaczego

- ewentualne konsekwencje i ograniczenia pozabiegowe

Wiem, że wszystkim wzrok jest potrzebny, a w moim przypadku stanowi podstawę pracy więc że się tak wyrażę stąpam po bardzo kruchym lodzie. Dlatego wszystkie wyważone opinie będą mi bardzo cenne,

podlaczam sie do pytania a tym co pracuja przy monitorach polecam okulary nawet zerowki ale wazne zeby mialy filtry np. blueprotect zeby jeszcze bardziej nie pogarszac sprawy...

Sam też się nad tym zastanawiałem, bo w necie sporo pozytywnych opinii. Jednak po rozmowie ze znajomą okulistką sobie odpuszczę. Według niej jeszcze jest to zbyt niedoskonała metoda i potrzeba jeszcze ze 30 lat na udoskonalenie. Jednak ja mam "tylko" -3 i -3.75 więc da się z tym żyć. Myślę że większe wady można spróbować skorygować, jednak jeżeli ktoś chce tylko lekko polepszyć wzrok to się nie opłaca. No i takie operacje na oku to zazwyczaj można robić tylko raz, więc na starość jeżeli by trzeba było coś poprawić (np jaskra itd) to już jest problem.

P.S. Znajoma nie mówiła tego dla tego żeby zarobić u niej na okularach / soczewkach, bo nigdy u niej nawet na wizycie nie byłem ;p 

A ja mam z kolei klienta optyka ktory powiedzial ze razem z bratem w tym roku beda mieli taka operacje. Dowiadywal sie i najlepszy szpital ktory takie rzeczy robi miesci sie w Bydgoszczy. Wiecej nie wiem chociaz zainteresowal mnie tematem.

A i wada ktora mozna poprawic w zasadzie nie ma limitu. Zawsze schodzi to niby do zera.

Siostra mojej Magdy miała taki zabieg.

Jeśli chcecie, to mogę poprosić i może mogłaby skrobnąć jakiś opis wspomnień z okresu gdy miało to miejsce. Jak się przygotować, czy działa, jakie miała wątpliwości etc.

Ale z tego co wiem, to generalnie bardzo sobie chwali. Ona miała naprawdę dużą wadę i praktycznie jej ją wyzerowali.

a ja myslalem ze moje ok. -1 to powazna sprawa :)

Siostra mojej Magdy miała taki zabieg.

Jeśli chcecie, to mogę poprosić i może mogłaby skrobnąć jakiś opis wspomnień z okresu gdy miało to miejsce. Jak się przygotować, czy działa, jakie miała wątpliwości etc.

Ale z tego co wiem, to generalnie bardzo sobie chwali. Ona miała naprawdę dużą wadę i praktycznie jej ją wyzerowali.

@Hirad

Każda informacja w tej kwestii jest cenna, nowe moto można kupić zawsze, ale jak mi spier.... oczy to nawet sw. turecki nie pomoże.

a ja myslalem ze moje ok. -1 to powazna sprawa :)

No ona miała coś w okolicach -8, jak nie więcej. Miała problemy z kupnem okularów, a soczewki kosztowały majątek. Dlatego się zdecydowała.

@Hirad

Każda informacja w tej kwestii jest cenna, nowe moto można kupić zawsze, ale jak mi spier.... oczy to nawet sw. turecki nie pomoże.

Podpytam, może mogłaby coś napisać

Mam kolegę który robił taki zabieg bodajże we Lwowie.Jest mega zadowolony,koszt chyba 14tys ale musiałbym się zapytać dokładnie.

A czy ktoś wie jak po takiej operacji wzrok po 10 latach się ma?

Ja się nasłuchałem jak to po kilku latach się psuje, że jest gorzej niż wcześniej i że drugiej operacji się już nie da. Tylko pytanie czy to nie obiegowa opinia ludzi, którzy też to gdzieś usłyszeli i tak od 30 lat powtarza jeden drugiemu, podczas gdy dzisiaj już nie ma takich problemów.

Wysłane ze Srapatalka

• Upvote 1

Tak ,zmienia się......

Moja zona miała taki zabieg,robiony w Wa-w.Jest jakiś instytut czy coś zaraz przy tym od pogody instytucie ,musiał bym sie jej zapytać gdzie dokładnie.

I teraz już jej wzrok szfankuje ma cięzko zobaczyć to co ja swietnie widzę ,

za to ja mam problem z małej odległosci.

Tak ,zmienia się......

Moja zona miała taki zabieg,robiony w Wa-w.Jest jakiś instytut czy coś zaraz przy tym od pogody instytucie ,musiał bym sie jej zapytać gdzie dokładnie.

I teraz już jej wzrok szfankuje ma cięzko zobaczyć to co ja swietnie widzę ,

za to ja mam problem z małej odległosci.

Boję się takich opinii, już piszę dlaczego:

Dziś korekcję wzroku wykonuje się zupełnie inaczej niż jeszcze 5 lat temu, dość by stwierdzić że co wtedy wykonywało się tylko i wyłącznie w szpitalu dziś wykonuje się na zasadach chirurgii kosmetycznej.

Dziś ten zabieg jest zabiegiem wykonywanym przy użyciu znacznie słabszych anestetyków które działają miejscowo i nie wyłączają tzw. kanału łzowego który zapewnia stałe nawilżenie gałki ocznej. Jeżeli dobrze pamiętam są generalnie 4 metody wykonywania tego zabiegu:

1. Mikrosoczewkowa korekcja wzroku:

Zabieg Mikrosoczewkowej Korekcji Wzroku wykonywany jest przy użyciu wyłącznie jednego lasera femtosekundowego VisuMax® firmy Carl Zeiss Meditec.

Do Lentivu® nie używamy lasera excimerowego (tak jak jest w przypadku laserowej korekcji).Oznacza to o wiele mniejszą inwazyjność, krótszy czas zabiegu, mniejszą energię aplikowaną do oka oraz mniejszą zależność od różnych czynników środowiskowych. Podczas zabiegu nie usuwa się części powierzchni rogówki oraz nie wykonuje się okrężnego jej nacięcia. Ingerencja w powierzchnię rogówki jest ograniczona do minimum – dzięki temu zabieg jest najmniej inwazyjny i praktycznie bezbolesny

Z zabiegu Lentivu® skorzystać mogą:
- Pacjenci z krótkowzrocznością od -0,75 Dh do -10 Dh
- Pacjenci z astygmatyzmem ( do 5,0 D )

Zabiegowi mogą zostać poddane osoby powyżej 21 roku życia, które maja ustabilizowana wadę wzroku.  Przeciwskazaniem do laserowej korekcji wzroku jest szybki postęp/rozwój wady w ciągu roku przed planowaną operacją. Zabiegom nie mogą zostać poddane również osoby z zaćmą, jaskrą, zespołem suchego oka, skłonnościami do zapalnych schorzeń oczu, alergii, kobiety w ciąży lub w trakcie karmienia, osoby z rozrusznikiem serca, czy cierpiące na choroby autoimmunologiczne lub z nieustabilizowaną gospodarką hormonalną.

2. FEMTOLASIK

Metoda FemtoLASIK jest obecnie na świecie uznawana za „złoty standard” chirurgii refrakcyjnej dla metod płatkowych, ze względu na większe bezpieczeństwo śródoperacyjne, większą precyzję, większe możliwości zakresu korygowanych wad oraz lepszą jakość widzenia po zabiegu. Dzięki temu Pacjenci po zabiegu znacznie rzadziej uskarżają się na uczucie suchości oczu, rozproszenia wokół źródeł światła, czy występowanie wady resztkowej.

3.LASEK/PRK

Jest to zabieg, który umożliwia korekcję wad wzroku w przypadku przeciwwskazań do wykonania metody LASIK, na przykład gdy oczodół jest za głęboki albo rogówka zbyt cienka. Polega on na odsunięciu nabłonka z powierzchni rogówki. Następnie działaniu lasera zostają poddane głębsze warstwy rogówki.

Po zabiegu trzeba przez kilka dni nosić soczewkę kontaktową, która pełni funkcję opatrunku pooperacyjnego.

Czasem, przez 2-3 doby po zastosowaniu metody LASEK/PRK, odczuwa się niewielkie dolegliwości bólowe, nadwrażliwość na światło oraz łzawienie. Wyraźne widzenie po laserowej operacji oczu zostaje przywrócone w ciągu kilku tygodni. U niektórych Pacjentów, w czasie 12 miesięcy od przeprowadzenia zabiegu, zdarzają się pewne wahania w ostrości wzroku.

4.VaweFront

Wavefront to najnowocześniejszy rodzaj laserowego usuwania wad wzroku. Wykonuje się je po ustaleniu topografii rogówki oraz analizy czoła fali oka. W stosunku do każdego punktu rogówki stosuje się indywidualną korekcję. Pozwala to usunąć znaczne zaburzenia (aberracje wyższego rzędu). Przyczyniają się one do problemów ze wzrokiem, jak słabe widzenie w ciemności, półmroku czy obniżenie kontrastu. Takie anomalia stanowią około 15 – 20% wszystkich wad wzroku, wywołanych nierównomiernym załamywaniem światła. W ich rozpoznaniu wykorzystuje się aberrometr.

Cytaty kradzione z komercji.

Ten rynek na prawdę mocno się zmienił, a przy tej różnorodności zabiegów w stosunku do tego co robiono lat temu 10 to dystans jak od braci Wright do lotu  Neil'a Armstrong'a na księżyc.

Edytowane przez subsd

Wzialbym tez pod uwage fakt ze taka operacja nie zalatwia sprawy do konca zycia. O oczy trzeba dbac a z wiekiem niestety ich stan sie pogarsza ;-)

W moim wypadku nie byloby problemu. I tak jednego oka nie uzywam i tak :P

wiadomo ze z czasem wszystko idzie do przodu,ale ile mozna tez czekac na niektore operacje, to co teraz jest juz super hiper - nie wiadomo czy znowu za 5 lat nie bedzie czegos lepszego. Nie wiem jak taka wada przeszkadza, ale jesli jakies operacje sa konieczne to nie wiem czy jest sens czekac, sam nie mam wady wzroku to sie nie wypowiem co do samej metody.

Ale z drugiej strony pospieszyć się i za kilka lat żałować? Ja chyba bym poczekał jak się dana metoda sprawdza po latach. Bo poprawić sobie wzrok teraz kosztem ślepoty w przyszłości średnio mnie kręci;)

Wysłane ze Srapatalka

Dla tego ja sobie odpuściłem. Z okularami też można żyć. Jeżeli miał bym wadę dużo większą, która faktycznie mega by przeszkadzała to pewnie bym się zdecydował no ale jak dla mnie jeszcze zbyt duże ryzyko powikłań. Nawet najlepsze metody mogą je powodować m.in. echo świetlne, pogorszenie widoku po zmroku - co może spowodować niedozwoleniem do ruchu drogowego co mnie całkowicie odrzuca - wole w kasku śmigać w okularach aniżeli siedzieć bez kasku na kanapie ;p. No ale ja mam wadę -3 i -3.75 co teoretycznie wadą już jest całkiem sporą, ale okulary / soczewki łatwo dostać z tą wadą więc da się z tym żyć. 

Edytowane przez sajanpunk

Nie demonizujcie. Wzrok z wiekiem się pogarsza. Jesli kolega ma taką wadę, że nawet soczewek miękich nie może nosić to to nie problem, żeby pare -parenascie lat po korekcji laserem nosił miękie soczewki.

Ale ta decyzja musi być podjęta poważnie, ze świadomością wszelkich ryzyk.

Np. ja się na nią nie zdecydowałem, bo

1. Nie widzę wystarczającego powodu świadomie przeżywać proces cięcia i grzebania w oku. Nawet mimo znieczulenia i środków uspokajających (nacinanie rogówki).

2. Przy mojej tendencji do stanów zapalnych skończyło by się gigantycznymi powikłaniami. Idąc na tą operację nie można mieć ŻADNEGO stanu zapalnego.

Na codzień noszę miekie soczewki i udalo mi sie w nich nawet pare razy cos tam ustrzelić na zawodach strzeleckich, więc nie jest najgorzej.

Edytowane przez BAN

• 6 months later...

OK!

Niewiele się na forum dowiedziałem (dziwne podobno mądrość tłumu jest niepodważalna :) ) więc sam się dowiem. Zdecydowałem się na zabieg, badanie kwalifikacyjne 31.08 zabieg 06.09.

Chętnie wyręczę Was w kwestii pytań do el doctore a także (jeżeli zabieg się powiedzie) opiszę takowy oraz przemyślenia po zamym zabiegu. Pytania chętnie kolekcjonuję do 31.08 zatem :)

Edytowane przez subsd

• 5 weeks later...

OK!!

Jestem po operacji obojga oczu. Co prawda nadal bardziej ze mnie rekonwalescent. Niemniej na moto już zasiadłem. Tak więc, jeżeli Twój stan zdrowia drogi czytelniku pozwala na wykonanie takiego zabiegu, to go wykonaj!

Jeżeli ktoś zamierza napisać że drogi itp. to jeżeli grosiki ceni sobie bardziej niż własne ocz to niech będzie tak uprzejmy i zamknie to okno. Nie mówię że jest tani. Ale nie jest nieosiągalny, a efekty są bardziej niż wymierne. Jeżeli coś chcecie wiedzieć - pytać. 

• Upvote 1

• 4 months later...
On 9/14/2018 at 9:26 PM, subsd said:

OK!!

Jestem po operacji obojga oczu. (...) Jeżeli coś chcecie wiedzieć - pytać. 

Jak dla mnie, opisz to wszystko od A do Z. Potrzbeujemy relacji. Łącznie z odczuciami, problemammi, kiedy co bolalo, czy masz refleksy świetlne itp.

To ty jeszcze nie po? 

Moja matula robiła operacje w Legionowie. Warto. Ona robiła jakąś zacme?  Koszt to zależy co tam ci rządzą od ok 2tyś w górę za oko.

Na pewno na miesiąc w sumie to na 2 wpadasz z "obiegu" czyli zero wysiłku fizycznego schody rower odpadają. 

Chcesz coś więcej pisz PW dopytaj dokładnie.

Sam zabieg że wszystkim to 1h na oko 

22 minuty temu, Tomek napisał:

Czyli zrobić na jesieni ,a wiosna cieszyć się życiem ;)

w moim przypadku okulary przeszkadzają w zimowych aktywnościach bardziej niż w letnich, a soczewki przy dłuższym użytkowaniu też są średnim rozwiązaniem. 

Chętnie wysłucham jak najwięcej relacji bo coraz częściej rozważam, kiedyś też słyszałem że 1 operacja to spokój na kilka lat, potem może się okazać że potrzebna kolejna bo się pozmieniają parametry - no ale wiadomo że to zależy od rodzaju wady i tu już kwestia indywidualna pacjenta zbadana przez lekarza.  

Edytowane przez darekb1

opowiem w oparciu o mój przypadek.

Wada = astygmatyzm krótkowzroczny (jak ktoś potrzebuje wyników i cyferek z wady poszukam dokumentów".

Dzień pierwszy badań:

OD ok 8 wejście do kliniki zakropienie oczu środkiem w działaniu przypominający atropinę, z tym że działa mocniej i krócej.

- laserowe badanie dna oka.

- laserowy pomiar grubosci zrenicy (potem o tym opowiem to ważne )

Pełne ponowne dobranie korekty wzrokowej przez zawodowego optometrystę (człowiek dobierający odpowiednie szkła do Twojej wady wzroku). 

Wizyte w klinice kończy konsultacja z chirurgiem który podejmuje decyzję odnośnie przyjętej metody leczenia wzroku, oraz oczywiście podejmuje decyzję czy podejmuje się operacji bo to nie jest oczywiste.

Jak już wspomniałem grubość rogówki ma olbrzymie znaczenie gdyż w przypadku wszystkich metod korekcji wzroku korekcja odbywa sie przez przemodelowane rogówki tak aby zniwelować wadę wzroku.

W moim przypadku najmniej inwazyjna i najnowsza (najdroższa) metoda by się nie sprawdziła gdyż wg wyjaśnień mojej Pani chirurg  komputer nie potrafi przyjąć jednego z parametrów mojej wady i zamiast ją skorygować może ją przekorygować...

Jeżeli zakwalifikujesz się na zabieg pozostaje umówić się na zabieg i czekać na sądny dzień.

Dzień zabiegu:

Na dzień dobry dwie bardzo ważne rzeczy i jedna nie mniej ważna.

1. NIE JEDZ NA ZABIEG SAM/a. Powrót do domu na tzw ślepca nie jest niczym zabawnym tym bardziej że potrzebny będzie ktoś kto pójdzie Tobie do apteki. Uwierz nie chcesz mieć tego na głowie.

2. NIE WYMĄDRZAJ SIĘ... Nie potrafisz sam się zoperować, i nie wiesz co Cię może czekać jak zaczniesz cudować (wyjaśnię co i jak po operacji)

3. Naczytasz się ulotek jak to szybko będziesz w stanie wrócić do pracy - Pierdolenie! Weź sobie tydzień a najlepiej dwa tygodnie L4 (pani doktor zaproponuje Tobie do miesiąca L4). Wszystkie te metody które obecnie sa na rynku oddają Tobie sprawność wzrokową po upływie 6-24/36h - niby tak ale prawda jest inna. Tak więc posłuchaj mnie i daj  sobie szanse odpocząć.

-----

rano doedytuje reszte...