Skocz do zawartości

Przedłużenie Stopki Bocznej.

kitza
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Po podniesieniu zawieszenia na kościach motocykl postawiony na bocznej stopce pochylony jest znacznie bardziej niż na oryginalnych kościach. Niby stoi stabilnie ale jak dla mnie za bardzo wali się na bok.

Wymyśliłem sobie, że przedłużę boczną stopkę o jakieś 5 - 10 cm.

Szperałem po sieci ale znaleźć można jedynie poszerzenia stopki.

Żeby nie niszczyć swojej, chcę kupić jakąś używkę i ją przerobić. Przeciąć i wstawić kawałek rurki. Problem w tym, że stopka ma profil zwężający się do dołu i wydaje mi się, że nie za bardzo się tak da.

ihost_1518559777__3342527744c98431651631

Macie może pomysły jak podejść do tematu?

Wstawić fragment gdzieś w środku stopki, dospawać kawałek na końcu stopki?

obciąć dół, tam dopasować jakąś rurkę zgrabną  i przedłużyć, dobry spawacz ogarnie Ci to bez problemu, od razu może Ci zamiast oryginalnego wspawać poszerzoną stopkę :) 

potem ładnie pomalować proszkowo czy mocnym lakierem i masz limitowaną wersję :D 

w ogóle co za czasy, przedłużanie mu w głowie :P 

Ja bym zrobił tak:

Uciął na samym końcu tam gdzie się stopka opiera o podłoże (nazwijmy to podstawką)

Wyrównał rurkę  i wstawił pręt z przyspawaną podstawką o średnicy jaka jest na dole tej uciętej rurki. Tak, żeby luzu nie było.

- można obspawać

- można przewiercić otwór w rurce, a w pręcie nagwintować otwór, co da regulację - wersja fabryczna / wersja podniesiona.

Obetnij końcówke kup taki sam pręt. Na łaczeniu spawu załoz dodatkowa rurke dla wzmocnienia.

Albo kup akcesoryjna regulowana (zakladalem takie)tylko to drozsza opcja

Mam to samo ;)

Mozna soe przyzwyczaić.

A jako rada podpowiadam, wciagac na centralkę :p:

Obstawiałem właśnie odcięcie podstawki i dospawanie kawałka rurki z szerszą podstawką na końcu ale obawiam się sztukowania w najcieńszym miejscu podstawki. Chociaż może pomysł z prętem w środku nie jest zły.

Mam to samo ;)
Mozna soe przyzwyczaić.
A jako rada podpowiadam, wciagac na centralkę :p:

Można bo w Bandziorze miałem tak samo ale tu uznałem, że może da się coś z tym zrobić.

Nie wiem ile masz u siebie podniesione ale u mnie jest jakieś + 3,5 cm i chcąc postawić pewnie na centralce muszę szukać lekko wypukłego miejsca bo na płaskim moto stoi na kołach.

albo kupić kose z innego, (dłuższą)

Wlasnie mi sie przypomnialo ze ostatnio widzialem w jakims kacie taka kostke pod końcówką stopki to byl taki prostokąt grubości ok 5 cm. Tez zdawało to dobrze egzamin a dodatkowo płaszczyzna była szersza przez co sie nie zapadal na glebie

tez w DLu widziałem ale z estetyką słabo,
najlepiej kupić drugą nóżkę i ja pod siebie zrobić  i tyle

Jak już bawić się w wydłużanie, to przy okazji poszerzyć można.

Wlasnie mi sie przypomnialo ze ostatnio widzialem w jakims kacie taka kostke pod końcówką stopki to byl taki prostokąt grubości ok 5 cm. Tez zdawało to dobrze egzamin a dodatkowo płaszczyzna była szersza przez co sie nie zapadal na glebie

GIVI-ES1111-POSZERZENIE-DODATKOWE-STOPKI

https://www.motocyklowo24.pl/Poszerzenia-stopki-c79

@krynio, jeśli już to takie coś:

ihost_1518603159__0_0_productgfx_0d59e35

tylko, że trzeba by dać dłuższe śrubki i tuleje pomiędzy poszczególnymi elementami.

Trzeba będzie się zastanowić co będzie łatwiejsze do ogarnięcia. Dospawanie czy takie wysokie poszerzenie.

Dokladnie to cos takiego bylo tylko jeden odlew ale w zasadzie takie cos jak wyzej mozna samemu zrobic i to ciekawie bedzie wygladalo

• 1 month later...

Utnij samą stopkę, poszukaj pręta o tym samy fi, zrób dużą fazę na końcach na spoinę i pospawaj albo daj komuś kto ładnie położy spaw. Job done. Miałem tak samo i trzymało się dobrze.