Skocz do zawartości

Jak Żyć... Po Hayce

pajhivo
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Klamka w zasadzie zapadła i ze względów różnych prawdopodobnie już w piątek w garażu (i nie tylko) zagości pustka którą chciałbym jak najszybciej wypełnić.

Problem polega na tym, że przy obecnej pogodzie nie ma praktycznie szans na jazdy próbne a jednocześnie najłatwiej "wyrwać" nówkę z 2017 r.

Wiadomo, nic Hayki nie zastąpi w 100% ale też założenia trochę się zmieniły. I tak:

Budżet mam w miarę określony. 40 tyś. - górna granica (w tym chciałbym również zmieścić dodatki: scottoiler, podgrzewane manetki, sakwy/kufry)

Przeznaczenie: 80% miasto, czasem jakiś wypad dalszy bądź bliższy. Nie planuję długich wycieczek. Jazda z Plecaczkiem.

Zap*rdalanie chyba mnie już nie kręci aż tak bardzo. Fajnie jest czasem "odwinąć" i poczuć wyrywanie nadgarstków.

W związku z tym mam kilka swoich typów:

Ducati Monster 721 (po prostu Ducati Monster)

Triumph Street Triple R (najmocniejszy)

Suzuki GSX-S750 (jest moc i stosunkowo niska cena)

Suzuki SV 650 (najtańszy)

KTM Duke 690

i...

Triumph Street Cup (zupełnie inny niż powyższe)

Każdy z nich jest na swój sposób inny, nie miałem okazji żadnym z nich jeździć - mogę się posiłkować jedynie opisami, testami, filmami na YT

Trochę wygląda to tak jak "osiołkowi w żłoby dano..." Każdy z nich ma coś charakterystycznego a jednocześnie każdy (tak mi się wydaje) powinien spełnić moje oczekiwania choć jeśli chodzi o jazdę z Plecaczkiem to biorąc pod uwagę wielkość siedzenia jedynie Street Cup jest w stanie zapewnić jako-taki komfort.

Jeśli macie jakiekolwiek subiektywne odczucia na temat powyższych - dzielcie się. Oczywiście czekam na 2019 rok i nową Haykę. Wtedy już nie będę miał takiego dylematu ;)

A może suzuki gsx-s1000fa ?

Kurczę A ja tego nie rozumiem. Z tego co piszesz nie chodzi o kasę. Z bajki Ci zostanie może że 4kpln. Chyba że jest amortyzacja i inne kwestie podatkowe. Ale według mnie nie.

Ja na Twoim miejscu nie zmienialbym Moto. Hajka w mieście da radę. Można nią jeździć na krotkiewycieczki. Dodatkowo już na niej ileś straciłeś jak to na nowym moto.

Ale decyzja Twoja. Powodzenia. Gsxs są fajne i mniejszy i większy. .

A może suzuki gsx-s1000fa ?

Zdecydowanie przekracza budżet. Poza tym 145KM w nakedzie? Nie wiem tylko czy miałbym okazję kiedykolwiek wykorzystać taką moc.

Pomyślałem dokładnie tak samo jak Kokos.
Halinki jednak nic nie zastąpi.

Zdecydowanie przekracza budżet. Poza tym 145KM w nakedzie? Nie wiem tylko czy miałbym okazję kiedykolwiek wykorzystać taką moc.

To nie jest naked raczej następca Bandita a prezentuje sie zacnie

gsx-s1000f_blue_front34_facing_left.png?

Kurczę A ja tego nie rozumiem. Z tego co piszesz nie chodzi o kasę. Z bajki Ci zostanie może że 4kpln. Chyba że jest amortyzacja i inne kwestie podatkowe. Ale według mnie nie.

Ja na Twoim miejscu nie zmienialbym Moto. Hajka w mieście da radę. Można nią jeździć na krotkiewycieczki. Dodatkowo już na niej ileś straciłeś jak to na nowym moto.

Ale decyzja Twoja. Powodzenia. Gsxs są fajne i mniejszy i większy. .

Gotówka mi potrzebna. Nowy biorę w leasing. ot co.

Pomyślałem dokładnie tak samo jak Kokos.

Halinki jednak nic nie zastąpi.

Wierz mi, Nie jest mi lekko w tej sytuacji. Czasem trzeba jednak przestawić priorytety. Dlatego też wolę sprzedać przed rozpoczęciem sezonu :)

street triple miażdży niskimi i średnimi obrotami każdego innego nakeda oraz super sporta klasy 600. 
osobiście brałbym go zamiast gsx-s 750.

Znasz powiedzenie ;po hajce to już tylko hajka !!!

Popieram w poglądach Kokosa i Piotrka Be,

z drugiej strony jestem w stanie zrozumieć argumenty ekonomiczne.

Ale będzie ciężko ,bo po drabince mocy fajnie się wspinać,

ale schodzenie już jest bardzo rozczarowujące !

Pamiętam jak jazda próbna na halince "popsuła "mi mojego 

gsx-fa,któremu aż do tego momentu prawie nic nie brakowało  :zeby:

Jak Ci gsx-1000 fa nie pasuje (słyszałem w Piasecznie bardzo pozytywną

opinię właściciela hajki po jeździe testowej 1000),to może zerknij w stronę Yamahy,

07 lub 09,lub ich klonów.) 07 to bardzo dobre budżetowe moto

z bardzo przyzwoitymi osiągami ,zaś 09 to ponoć całkiem niezły

zapier.....cz i też nie zabija finansowo.

Jest jeszcze bardzo udana Honda 650 ,w nakedzie ale i ubrana,

najtańsze 90 KM na rynku (tak się reklamowali ).

Może jakoś doczłapiesz się do hajki III generacji  :zeby: ,

o której też myślę ,ale jak już będzie trochę na rynku,bo z moją 

halinku czeka mnie jeszcze ze 2 lata gorącego romansu ,ha,ha

Edytowane przez mariuszn2

Mariusz, jak tylko będzie nowa hayka to nerkę najwyżej sprzedam.

Teraz to tylko okres przejściowy i muszę jakoś przetrwać.

Suzuki właśnie wykreśliłem. 1000ka za droga, 750 - siadłem przed chwilą i już mi nie leży.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

O tym nie pomyślałem. Rzeczywiście gotówką w ręku na inwestycje A leasing powolutku i do przodu. Szkoda hajki A jeszcze bardziej Szkoda, że mnie na nią nie jest stać:(

Pytanie czy cokolwiek będzie Ci "leżeć " po hayce :)

sprzedaj hajke za gotówkę i odkup ją w lizing  :)

i wilk syty i owca zjedzona

:P

Nie kupuj nic w tym roku. Znowu befzoesz sie bujał ze sprzedażą.a lesing ltoś by musiał przejąc.Poczekaj na nową halyne

Tak czy tam i czytam i nie wiem czemu namawiacie? Przecież napisał, że klamka zapadła i to już nie jest pytanie, "czy sprzedać", tylko "na co zamienić".

Z tego co pamiętam, to @10maly był na jeździe testowej Street Triplem i bardzo pochlebnie się wypowiadał, może jego podpytaj trochę?

sprzedaj hajke za gotówkę i odkup ją w lizing :)

Podsunąłeś mi genialny w swej prostocie pomysł :)

Podaj wzrost wage bo polowa z tego co wymieniles to male karaczany

Mariusz, jak tylko będzie nowa hayka to nerkę najwyżej sprzedam.

No to szykuj nerkę   :zeby: ,coś się klaruje z mgły;

https://www.bennetts.co.uk/bikesocial/news-and-views/news/2018/january/2019_suzuki_gsx1400r_hayabusa?cid=sm_000004

Dokładnie, ja miałem okazję cały dzień prowadzic nowe sv650 moto dość małe, ale zwrotnosc, lekkość prowadzenia jak roweru, po mieście ideał ale ja mając jedyne 183cm i 80kg wyglądalem trochę właśnie jak komarku choc było całkiem wygodnie :)

sprzedaj hajke za gotówkę i odkup ją w lizing  :)

odwrócony leasing to rzecz normalna. Sprzedajesz bankowi tyle że nieraz taniej jest wziąć kredyt lub rok linię na firmę.

To jeszcze rozważ F800GS

Podaj wzrost wage bo polowa z tego co wymieniles to male karaczany

182/80

Oprócz SV siedziałem już na wszystkich które wymieniłem i nie miałem wrażenia że siedzę jak na psie :)

No to parametry spoko (mam podobnel jak na te nakedy no moze za wyjatkiem dukata bo to maly pies z tej gromadki jak juz to bral bym streettripla ewentualnie sv 650 na szerokiej kierze ewentualnie fz6 bo to tez fajny rower

Do pleczaczka to zaden co wymieniles, ale ktos polecsl do jazdy we dwoje wlasnie tracera 09 / 07

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.