Skocz do zawartości

Ładowarka Bezprzewodowa Qi

gtriderxc
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Jak już kiedyś wspominałem, nie lubię przyczepiać do motóra żadnych dodatków: pokrętełek, mocowań, gniazdek itp. pierdółek i żyje mi się z tym dobrze dopóki nie muszę jechać z nawigacją. A jak nawigacja to i baterię trzeba ładować. Chciałbym to robić ukrytą cewką Qi. Szukałem po Internetach i wszyscy pokazują jak przyczepić chińską cewkę do telefonu. Mój telefon ma już Qi i szukam ładowania. Parówiaste rozwiązania z Allegro i ebaya sa dobre do biura albo auta, a mi się podoba coś takiego:

https://www.youtube.com/watch?v=zVsi426GzJk

Czy ktoś z Was próbował coś takiego zrobić? Czy to ma szansę działać, czy szkoda czasu?

Odstęp na 50 stóp i nadal bateria jest ładowana? Dla mnie to jakaś ściema.

Kupiłem jakiś czas temu do Note II ładowarkę indukcyjną. Wkładało się cewkę pod tylną klapkę telefonu i kładło telefon na podstawce, w której była druga cewka.

Wydajność takiego ładowania była mizerna, do tego trzeba było trafić idealnie, tak aby cewki znajdowały się nad sobą. 

Parówiaste to są jedynie obudowy tych ładowarek. W środku masz cienki krążek i małą płytkę z układem scalonym.

Swoją ładowarkę kupiłem z ciekawości, chciałem używać jej w aucie bez ciągłego podłączania i odłączania kabla ale nie sprawdziła się.

Nie jestem fachowcem ale to co na filmiku wydaj mi się naciągane.

Czy ktoś z Was próbował coś takiego zrobić? Czy to ma szansę działać, czy szkoda czasu?

Widzisz gdzieś tu dwie cewki?

http://www.geekweek.pl/aktualnosci/27788/prawdziwa-bezprzewodowa-ladowarka-domowej-roboty

Ja w domu tylko korzystam z bezprzewodowej ładowarki, ale na Moto mi tego właśnie brakuje. Też nie lubię kabli. Chociaż uważam, że wydajność takiej ładowarki jak z filmu nie będzie taka jak z kabla. Po prostu nie naładuje baterii, tylko może co najwyżej podtrzymać...

Co do pierwszego filmiku, to oczy sobie wydłubałem... Każdy znający podstawy elektromagnetyzmu obali tę ściemę. Po pierwsze, na wyjściu ładowarki jest PRĄD STAŁY, więc to od razu wyklucza użycie jakichkolwiek cewek i wytwarzania przemiennego pola elektromagnetycznego. Bezprzewodowy transfer energii działa tylko z prądem przemiennym. Kropka. No i jeszcze te pożal się boże "cewki", a ten magnes na ładowarce to nie mam pojęcia co to za magia :D

• Upvote 1

... a ten magnes na ładowarce to nie mam pojęcia co to za magia :D

Jak nie wiesz co to za magia.

To je high-tech made in usa.

This is great and beautiful!

Spytaj tego z czapeczka "swinski blond"!  ;)

W motocyklu telefon musi być mocno zamocowany żeby nie wypadł, nie podnosi się go jedną ręką żeby odebrać telefon. 

Ładowarka QI ma sens na biurku podnosisz i nie ma kabla, ale telefon się przestaje ładować. Co jest bardziej mobilne telefon z kabelkiem który można podnieść i dalej się ładuje czy telefon leżący na ładowarce? O czasie ładowania nie wspominam nawet. 

Widziałem gdzieś uchwyty samochodowe z ładowarką bezprzewodową. 

A może dobry powerbank ?

Ładowanie bezprzewodowe w motocyklu ma sens jedyne w uchwycie RAM. Można do niego cewkę przykleić i będzie ok. Pod warunkiem dobrego zasilacza.

Jak nie lubisz żadnych gniazdek itp. to zrób tak jak ja miałem w Bandziorze.

Kupiłem 1,5 m przewód USB/microusb, a gniazdko zapalniczki zamontowałem pod kanapą.

Motocykl, z tego co widzę, masz Skę, więc ukrycie kabelka na czas gdy nie będzie potrzebny, gdzieś pod owiewką, nie będzie stanowić problemu.

Jeździsz bez telefonu, kabelek siedzi sobie schowany, potrzebujesz ładować telefon, wyciągasz, podpinasz i spokój.

Podejście z ładowarką indukcyjną miałoby dla mnie sens gdybym koniecznie potrzebował używać nawigacji z telefonu i co chwila musiał się gdzieś zatrzymać i odchodzić od motocykla. Takie odpinanie i podpinanie co chwilę byłoby wkurzające.

Gdy jadę w trasę, podpięcie/odpięcie przewodu 2 - 3 razy w ciągu jazdy, gdy zatrzymuję się na jakąś przerwę nie stanowi dla mnie jakiegoś większego problemu.

Można też wydrukować na wymiar: 

http://www.lumien.se/3d-printed-handlebar-phone-mount-with-wireless-charging-for-galaxy-s5/

model 3d:

https://www.thingiverse.com/thing:911206

Edytowane przez bajmar

Jak nie lubisz żadnych gniazdek itp. to zrób tak jak ja miałem w Bandziorze.

Kupiłem 1,5 m przewód USB/microusb, a gniazdko zapalniczki zamontowałem pod kanapą.

Motocykl, z tego co widzę, masz Skę, więc ukrycie kabelka na czas gdy nie będzie potrzebny, gdzieś pod owiewką, nie będzie stanowić problemu.

Jeździsz bez telefonu, kabelek siedzi sobie schowany, potrzebujesz ładować telefon, wyciągasz, podpinasz i spokój.

Podejście z ładowarką indukcyjną miałoby dla mnie sens gdybym koniecznie potrzebował używać nawigacji z telefonu i co chwila musiał się gdzieś zatrzymać i odchodzić od motocykla. Takie odpinanie i podpinanie co chwilę byłoby wkurzające.

Gdy jadę w trasę, podpięcie/odpięcie przewodu 2 - 3 razy w ciągu jazdy, gdy zatrzymuję się na jakąś przerwę nie stanowi dla mnie jakiegoś większego problemu.

Ja bym do tego wszystkiego dołożył jeszcze kabel magnetyczny i już w ogóle bajka w użytkowaniu  :driving_moto:

Edytowane przez steku

Ja sobie zamontowałem taką ładowarkę. Gniazdo jest przymocowane od górnej strony półki z lewej strony stacyjki. Schludnie i dyskretnie. Jak trzeba podłączyć telefon, biorę kabelek 15-20cm i już. 132c2e2efefe02c166a85b2b5e80e83c.jpg

Edytowane przez krynio

Napięcie wejściowe: 12 v-24 v ± 4.0 v

Usb (Wyjście)Napięcie: 5 v ± 0.25 v

Prąd wyjściowy: 2.1a

Ale ten prąd jest taki, bo jest napisane, czy jest to rzeczywisty prąd? Bo mam np. w domu parę ładowarek, na których jest napisane niby 2A, a w rzeczywistości ładuje dwa razy wolniej od oryginału. Podłączyłem miernik napięcia pod nią i zamiast tych 2A było z ledwością 0.8A.

Ta przedstawiona przez ciebie ładowarka spodobała mi się właśnie. Tylko czy ma rzeczywiście ten prąd co podał producent. I zapodaj linkiem, skąd ją wziąłeś.

Nie mierzyłem. Telefony Xperia Z3 czy Xperia X przy włączonej nawigacji NaviExpert się powoli ładują (jak pod lapkiem) a nie utrzymują stan baterii.

Taśma w zestawie ma podłą jakość kleju. Ja po jakimś czasie podkleiłem ją taką solidną dwustronna z castoramy.

http://allegro.pl/ladowarka-motocyklowa-usb-5v-2-1a-nowosc-i7047286213.html

Ale ten prąd jest taki, bo jest napisane, czy jest to rzeczywisty prąd? Bo mam np. w domu parę ładowarek, na których jest napisane niby 2A, a w rzeczywistości ładuje dwa razy wolniej od oryginału. Podłączyłem miernik napięcia pod nią i zamiast tych 2A było z ledwością 0.8A.

Ta przedstawiona przez ciebie ładowarka spodobała mi się właśnie. Tylko czy ma rzeczywiście ten prąd co podał producent. I zapodaj linkiem, skąd ją wziąłeś.

opisz jak miernikiem napięcia sprawdziłeś jaki ma prąd :D 

Prąd mierzysz amperomierzem szeregowo,

Napięcie mierzysz woltomierzem równolegle. 

Co do prędkości ładowania duże znaczenie też ma przewód USB  - czasem są tak marnej jakości że tracisz na nich połowe z tego co wychodzi z ładowarki.

Czymś takim mierzę i wierz mi, że pomimo tego, jak kto o tym myśli, pokazuje dokładnie

bte143_mienik_usb_5.jpg

Czymś takim mierzę i wierz mi, że pomimo tego, jak kto o tym myśli, pokazuje dokładnie

bte143_mienik_usb_5.jpg

ok , myślałem że zwykłym woltomierzem sprawdzałeś :)  

• 1 year later...

Czy ktoś poleci jakiś dobry powerbank, którym można np. ładować telefon, a tym samym ten powerbank będzie podłączony do ładowania? Bo wszystkie jakie mam, gdy podłączę do sieci do ładowania to nie ładują mi telefonu. A taka rzecz przydaje się, gdy mamy ograniczoną ilość wolnych gniazdek w hotelu np. 

Dla mnie to akurat słabe rozwiązanie, bo w czasie jazdy mam taki powerbank w kufrze włożony, do niego podłączona ładowarka od kamery wraz z bateriami. Po całym dniu jazdy powerbank podłączam do ładowania i w większości przypadków brakuje więcej gniazdek wolnych, bo w tym samym czasie ładuje się np. interkom. A tak z dwoma wyjściami by mi się coś mogło ładować, a tym samym powerbank. 

Jedynie co zacząłem wozić ze sobą to rozgałęziacz, do którego można podłączyć kilka ładowarek. Ale przez to wozić muszę też te kilka ładowarek. A powerbank też się musi ładować. A im mniej klamotów w kufrze tym lepiej. 

21 godzin temu, seebst napisał:

Czy ktoś poleci jakiś dobry powerbank, którym można np. ładować telefon, a tym samym ten powerbank będzie podłączony do ładowania? Bo wszystkie jakie mam, gdy podłączę do sieci do ładowania to nie ładują mi telefonu. A taka rzecz przydaje się, gdy mamy ograniczoną ilość wolnych gniazdek w hotelu np. 

Jest to pewnie rodzaj zabezpieczenia / przełącznik, który wykrywa podłączenie ładowania pawerbank'u

Podpięty pod ładowanie powerbank ładuje w nim baterię, jeśli podepniesz w tym czasie drugą baterię telefonu do ładowania to skąd elektronika takiego prostego sprzętu ma wiedzieć którą ładować i którą monitorować?

To se nedá udělat;)