Skocz do zawartości

Trasa Wrocław-Kraków

duko
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

mam zamiar wybrać się do Zakopanego i w planie jest trasa z Wrocka do Krakowa , z tego co widać na mapie jest tam autostrada może ktoś ostatnio nią leciał i napisze jak nią się jedzie ???

autostrada jak autostrada..ostatnio dość często tamtedy jeżdze aż do katowic..jakieś 20 km przed katowicami są roboty drogowe i w godzinach szczytu trochę się tam korkuje a tak od wrocka az do tego miejsca jest spoko, no i do katowic jest bezpłatnie, potem od kato juz do krakowa są bramki

ps. przez moment są nawet 3 pasy + awaryjny :lol:

Edytowane przez wojtecki

Masz jeszcze opcje do katowic autostradą a potem na bielsko-żywiec-sucha-rabka-zakopane drogi może wolniejsze ale na pewno krócej i ładniejsze widoki. Zależy jak bardzo Ci się spieszy do zakopanego. Droga katowice-bb spoko jak nie ma korków to spokojnie ponad 100 lecisz w pszczynie trochę czasem się stoi ale nie więcej jak 15min potem do rabki ładna krajobrazowa jednojezdniowa droga a potem to już zakopianka czyli nudy jak cholera... :) Kto co woli :)

Tak jak pisze kuba- polecam tę trasę- zrobiona w tym roku puszką- minus to jedno wahadło ale motongiem zrobisz je bez problemu :)

Trasa- http://mapy.google.pl/maps?f=d&source=s_d&saddr=Wroc%C5%82aw&daddr=1+Maja+to:50.159305,18.927383+to:Wadowicka+28,+Zator+(Noclegi+Zator)+to:Trasa+28+to:Trasa+47+to:Nowotarska&hl=pl&geocode=FS3YCwMdyvwDASm_irXUwukPRzH14AXCrlYJtw%3BFdPS_gIdEK8fAQ%3B%3BFfbR-gIdYJooASEvp_qvXSFk7SmZyYLRnI0WRzHA3fKAAThH2g%3BFbYI-AIdIhwqAQ%3BFRJm8wIdthIxAQ%3BFXJA8AIdInAwAQ&mra=dpe&mrcr=1&mrsp=2&sz=11&via=2&sll=50.179536,18.868332&sspn=0.215021,0.441513&ie=UTF8&ll=49.559961,20.093994&spn=0.217797,0.441513&z=11

Bezpłatnie- omijasz bramki, tylko ważne żebyś minął ten j***ny węzeł Sośnica i zjechał następnym, no ale jeśli się uprzesz to skorzystaj z poradnika jazdy po węźle :D (zajrzyjcie i wybierzcie kierunek- niezła jazda) - link http://a-inter.net/~z.mierzwa/Animacja/HTML/wezel-42.html Dalej jest miło i przyjemnie

Edytowane przez mercyful

Dymać Sośnicę, śmigacie do Katowic i na Górnośląskiej za galerią Trzy Stawy w prawo na "86" Cieszyn, Bielsko, może troszkę dalej ale się jedzie elegancko.

Jeśli jednak o Kraków chcesz zahaczyć, to ja polece o TAKĄ traske ;) Płatne omijasz. Ten odcinek Dąbrowa-Olkusz-Kraków bardzo lubie :vroom:

Jeśli jednak o Kraków chcesz zahaczyć, to ja polece o TAKĄ traske ;) Płatne omijasz. Ten odcinek Dąbrowa-Olkusz-Kraków bardzo lubie :vroom:

Hmmm... Jak dla mnie to pchać się przez Bytom, to kaplica, przez Dąbrowę i owszem ale tak:

http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s_d&saddr=wroc%C5%82aw,+a4&daddr=Aleja+Murckowska+to:olkusz,+94+to:50.065514,19.809036+to:zakopane&hl=pl&geocode=FTr3CgMdM94CASmt0Pg6zawRRzGHtr4dxJOuQg%3BFX-2_gIdzq4iAQ%3BFSI7_wIdXIIqASkVrApqd00QRzGLAp-i1N7Puw%3B%3BFe0-8AId-mcwASk5Oe-UkvIVRzGgpmtxoYeN3w&mra=dme&mrcr=2,3&mrsp=3&sz=11&sll=50.050526,19.786377&sspn=0.235,0.617294&ie=UTF8&ll=49.221185,20.462036&spn=1.912263,4.938354&z=8

A i tak pojedziesz jak zechcesz :)

Edytowane przez Vitold

A co takiego trudnego jest w wezle Sosnica? Wezel jest juz otwarty, wszystko jest dobrze oznakowane, nie ma robot drogowych, przy odrobinie szczescie nie zejdziesz ponizej 140km/h jak nikt Cie nie przyblokuje. Jadac z Wroclawia na Krakow lub odwrotnie nie trzeba przeciez ani razu zmieniac kierunku.

Pinkolić całą sosnice itp zjazd normalnie na krajową 1 w katowicach kierunek bielsko biała najszybciej i najwygodniej do bb od 4 lat tak śmigam ;)

do Zakopca będę leciał 11 sierpnia , przemyślę te trasy choć nie ukrywam że chodzi mi o jak najszybszy dojazd do celu

Wjeżdżasz na autostradę i tniesz sobie spokojnie :) Co prawda trzeba zapłacić, no ale wygodnie się jechało. Tydzień temu robiłem ten odcinek i obyło się bez problemów i korków, aż praktycznie do centrum Krakowa gdzie rondo bodajże im. jakichś tam ofiar jest całkowicie rozkopane, że nawet nie ma jak się moto przecisnąć za bardzo...

mam zamiar wybrać się do Zakopanego i w planie jest trasa z Wrocka do Krakowa , z tego co widać na mapie jest tam autostrada może ktoś ostatnio nią leciał i napisze jak nią się jedzie ???

ja tą trasę autem robie co najmniej 4-5 razy w roku :)

jechałem w weekend tą trasą z 3-4tyg temu wszystko było git. od KRK do WRO autostradą. odcinek Kraków-Katowice płatny 16zł i różnie tam bywa przez remonty głównie, chociaż ostatnio jak jechałem to żadnych większych nie było (2 zwężenia przy wiaduktach to wszystko).

aż praktycznie do centrum Krakowa gdzie rondo bodajże im. jakichś tam ofiar jest całkowicie rozkopane, że nawet nie ma jak się moto przecisnąć za bardzo...

jakie centrum Krakowa toż to przedmieścia :P

ominąć się raczej nie da ale można skrócić o 1,5-2km

trasa

nie wiem czy nie można wjechać w tetmajera (nie wiem czy tam jest przejazd) targeo mówi, że tak ale ja nie pamiętam

[tetmajera

Edytowane przez piotrekg

ominąć się raczej nie da ale można skrócić o 1,5-2km

Ofiar Katynia można TAK pięknie ominąć... czysto praktycznie, bo teoretycznie stoi na "Zielonym Mostku" zakaz ruchu oprócz mieszkańców i MPK. Czasem tam miśki stoją, ale jakby co, to od babci wyjeżdżałeś właśnie i lekarstwa w koszyczku jej wiozłeś  :D 

• 3 months later...

Koledzy tak czytam rozne stare posty i trafiłem tutaj...

o trasie na Zakopana krążą legendy juz o korkach remontach itp..jako ze idzie zima..i jako obieżyświat

chciałbym polecić troszkę inna trasę:

ze świata-Polski zach. i półn.- na Śląsk -na Bielsko-Białą- Żywiec- dawne przejscie gr. w Korbielowie-

dalej Słowacja ->Nemestovo-> Trestena -> Sucha Hora ->i wjeżdżamy do Polski i do Zakopanego od

"dupy strony" omijajac cały ten bajzel na zakopiankach i wertepy w okolicach Zawoi ;)

każdy sobie umie mapę wygooglować wiec odpuszczam jej wklejanie ..

ale chciałem przy okazji polecić pewne ciekawe i...kontrowersyjne miejsce w okolicach Żywca:

mianowicie Wzgórze Matyski - Golgota Beskidów:

http://www.golgota-beskidow.pl/stacje.htm....

p.s. droga prze Słowacje szybka fajna przyjemna i ja jechałem parę razy puszką,no a itrza trzymac ograniczenia predkości :D

pzdr :driving_moto: