Skocz do zawartości

Bwu88 - Szukam 1250N - Prośba O Ocenę

bwu88
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Nigdy nie widziałem oględzin moto w ASO, więc nie wiedziałem, że na tym to polega ;-) Mi chodzi głównie o sprawdzenie geometrii, bezwypadkowości...chyba trzeba samemu standardową metodą :-P

Dajcie spokój z tym ASO .Tam nic konkretnego się nie dowiesz a jedynie tylko wk......sz.

Oni mają swój świat ,swoje tabelki i ogólnie klapki na oczach.

I wcale się nie dziwię że gości nie chce tam jechać.

A ja się dziwię sprzęt igła i pitu pitu...

facio ma rupcia i to w ASO wyjdzie, a akcja niech mechanik przyjedzie to pierdolenie o szopenie bo oględzin w terenie nie zrobisz dobrze

:)

no a tabelki i klapki mają, jakby nie było krzywa laga ale tylko trochę to w ASO krzywa laga i tyle.. a nie igła. ;)

Ostatnia sprawa dostajesz z ASO kwity i jak ci dzień później koło odleci to idziesz się pyszczyć XXI wiek mamy ;)

jak dla mnie dziękuję panu za uwagę i szukam sprzętu dalej.

Dajcie spokój z tym ASO .Tam nic konkretnego się nie dowiesz a jedynie tylko wk......sz.

Oni mają swój świat ,swoje tabelki i ogólnie klapki na oczach.

I wcale się nie dziwię że gości nie chce tam jechać.

Edytowane przez pwm

Jedź do normalnego warsztatu, chociażby tutaj http://ismserwis.pl/doradztwo-przedzakupowe/

Zresztą świadczą też usługę wyjazdową do sprzedającego.

Ogarną Ci przegląd przed zakupowy i powiedzą co i jak i za ile. Kupujesz 11 letnie moto to Ci w ASO wycenią naprawy na kilka tys. bo zawsze w starym motocyklu coś tam będzie nie tak w stosunku do nowych. Z normalnym serwisie sprawdzą Ci to samo , a podadzą ceny normalne. 

Co do przeglądu, mój jest z Włoch i pierwszy przegląd miał robiony zaraz po sprowadzeniu, jeszcze bez Polskich blach i tego przeglądu nie ma stronie sprawdźpojazd.....

Edytowane przez arka3

Bracie zrobisz jak chcesz

12000 cebulionów jest Twoje.

jak zachorujesz też masz wybór czy iść do lekarza czy zielarza :)

@Arka3 przecież to jest ASO :) czy ja pisałem ASO Suzuki?  Pisałem ASO :) 

ja byłem w ASO Honda Karlik w Poznaniu i mi wytrzepali dziora od a-z.

Jedź do normalnego warsztatu, chociażby tutaj http://ismserwis.pl/doradztwo-przedzakupowe/

Zresztą świadczą też usługę wyjazdową do sprzedającego.

Ogarną Ci przegląd przed zakupowy i powiedzą co i jak i za ile. Kupujesz 11 letnie moto to Ci w ASO wycenią naprawy na kilka tys. bo zawsze w starym motocyklu coś tam będzie nie tak w stosunku do nowych. Z normalnym serwisie sprawdzą Ci to samo , a podadzą ceny normalne. 

Co do przeglądu, mój jest z Włoch i pierwszy przegląd miał robiony zaraz po sprowadzeniu, jeszcze bez Polskich blach i tego przeglądu nie ma stronie sprawdźpojazd.....

Edytowane przez pwm

@arka, byleś chociaz raz w aso, czy ci znajomy znajomego powiedzial?

Suzuki serwisowalem w aso, teraz kawe, ceny normalne, moze usluga deko drozsza, ale jest historia serwisu i gwarancja

Jezeli gruba robota wpadnie ti wszedzie bedzie sporo

@PWM jak spadło Twoje moto z podnośnika to kto pomógł? Lekarz czy zielasz? ;) Nasz @Cirus to według Ciebie lekarz czy zielasz? ;)

Edytowane przez kazek

To że mają autoryzację włoszczyzny to nie znaczy że nie robią innych marek. Zresztą ten kto tam był i korzystał wie że daleko im do wyglądu ASO. W ASO owszem bywałem, i po za serwisem gwarancyjnym nie polecam nikomu, no chyba że lubisz być naciągany i masz dużo kasy. W ASO dowiesz się napewno że mus musisz wymienić przewody hamulcowe bo mają 11 lat i się zabijesz przy pierwszym hamowania. Wycena oczywiście powyżej 2k. Za głupie łożysko wachacza krzyczą ponad 500zl. ASO jest chore i dobre tylko w okresie gwarancji. A na pewno nie starych motocykli ja 11 letni bandit którego ogarnie każdy bardziej ogarnięty mechanik. Zrób przegląd przed zakupowy u dobrego mechanika zawsze ktoś Ci kogoś poleci.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

arka3- Nie zgodzę się z Toba. Znam ASO i z dobrej i złej strony. Dla mnie to jeden wielki mit z tymi że naciągają.

Oni tylko powiedzą co zalecają do wymiany. A jak sprzęt (czy to pojazd czy inne urządzenie) podepnie się pod komputer to ogarnięty mechanik potrafi sporo ciekawostek wyczaić.I nie chodzi o kody błędów. tylko o zachowanie poszczególnych podzespołów na teście. Ciężko to wytłumaczyć  tak opisując. 

Każdemu się wydaje że serwis podpina do kompa i jak nie ma błędów to cacy, a jak są błędy to to uszkodzone. A to nie tak działa. Błąd może wynikać z czegoś innego. Np błąd klapy przepustnicy nie oznacza, że trzeba ja wymienić. Oznacza tylko że do kompa nie dotarła odpowiednia informacja o jej zachowaniu. Wprawny mechanik z doświadczeniem, moment będzie potrafił prawidłowo to zinterpretować i może się okazać, że np. Regulator napięcia jest zrypany i sieje po instalacji i lub padnięty akumulator. Ale to trzeba mieć wiedzę i doświadczenie, a nie tylko polemizować.

Serwisy fabryczne maja tą przewagę, że załoga jest regularnie szkolona i systematycznie spływają tzw ITE czt IT- tak najprościej tłumacząc informacje o znajdowanych problemach i ich ewentualnych przyczynach zgłaszanych na całym świecie.

Jestem na 1000% pewny, że każdy warsztat dałby wszystko, co by mieć dostęp do IT lub ITE. To jest skarbnica wiedzy tysięcy mechaników a nie tylko Pan Jasio wie.

Dlatego do diagnostyki najlepsze ASO

Każdy ma inne doświadczenia z ASO. Ja mam raczej te gorsze. Wolę swojego mechanika który zna moje moto od podszewki. Więc ja ASO nie polecam, Ty widocznie masz lepsze doświadczenia z nimi.

Czy ja każę serwisować w ASO czy jechać do ASO przed zakupem?

I gdzie ja napisałem, że ma być ASO SUZUKI??????

Samo uprawnienie do ASO więcej kosztuje niż Cirusa firma jest w całości warta (Ciurus bez uraz), firma wsadza często milion cebulionów ma do tego pełne OC.

W związku z tym jak ktoś na fakturę robi taki przegląd to biorą pełną odpowiedzialność za to co napiszą i jak sprzęt ocenią.

Jak się okaże, że w kwicie jest ok a rama jednak pęknięta... to ASO odda kasę za sprzęta wpieprzenie Cię w kanał a Józek mechanik się wypnie.

Jak ASO będzie się ociągać to się pisze do centrali firmy i będą okichani w panice i z przeprosinami... co cofnięcie autoryzacji na którą się wydało milion złotych/ kilka baniek jest naprawdę nieprzyjemne, a koncern się nie szczypie.

I to nie mity są tylko nagie fakty, chyba, że ktoś jest dupa wołowa i nie zna swoich praw.

Dlatego jak kupujesz samochód albo moto za 12tysiaków to naprawdę lepiej w ASO zapłacić niż wpitolić.

I to nie musi być ASO Suzuki.

I tyle w temacie... i jakby Cirus był pod ręką a nie 600km dalej to pewnie u niego bym przeglądy robił bo nie aso potrafi być równie dobre co aso a wszędzie potrafią dać tyłka.

Ale ważne / drogie rzeczy zawsze się warto zastanowić gdzie kupić.

Dobry przykład ten piepszony czunik, pierdoli mi się co roku i co roku ASO Suzuki wymienia ZA DARMO na nowy bo to oni zamontowali oryginalą część Suzuki i mnie gówno obchodzi że plastyk się wyrabia.

Bez aso to janusz mechaniki wyczyścił skasował z to 100zł a po miesiącu się wypiął...

Jak moto spadło z podnośnika to było to w ASO Honda Karlik, od razu telefon, motong zastępczy gratis (nowa honda se wybrałem co tam chciałem), naprawa na częściach jakie sobie zachciałem (np wymienili szybę na droższą), pełna dokumentacja usterki i przegląd friko. 

@PWM jak spadło Twoje moto z podnośnika to kto pomógł? Lekarz czy zielasz? ;) Nasz @Cirus to według Ciebie lekarz czy zielasz? ;)

@arka

NO ALE TO JEST KURDE ASO...

bracie poleciłeś ASO... i nie szkodzi, że skuterów piagio i peugeot... to jest ASO innej marki i super, mają dużo do stracenia bo ASO to dobry biznes :)

I już łapiesz o co mi kaman.

Ja z SUZUKI byłem w HONDZIE.

Dowiedzialeś się, że przewody mają 11 lat i łożysko do wymiany....

super masz bumaszkę co trzeba zrobić i sobie to rób gdzie chcesz i kiedy chcesz :)

a jak pęknięta rama będzie i ASO tego nie wyłapie tylko ty 2 dni po zakupie to się reklamację robi i oddają kasę za motosa całą.

Wot świat aso :)

A Suzuki ASO jest obleśnie drogie i tylko używam do wymiany czujnika neutrala na gwarancji :)

To że mają autoryzację włoszczyzny to nie znaczy że nie robią innych marek. Zresztą ten kto tam był i korzystał wie że daleko im do wyglądu ASO. W ASO owszem bywałem, i po za serwisem gwarancyjnym nie polecam nikomu, no chyba że lubisz być naciągany i masz dużo kasy. W ASO dowiesz się napewno że mus musisz wymienić przewody hamulcowe bo mają 11 lat i się zabijesz przy pierwszym hamowania. Wycena oczywiście powyżej 2k. Za głupie łożysko wachacza krzyczą ponad 500zl. ASO jest chore i dobre tylko w okresie gwarancji. A na pewno nie starych motocykli ja 11 letni bandit którego ogarnie każdy bardziej ogarnięty mechanik. Zrób przegląd przed zakupowy u dobrego mechanika zawsze ktoś Ci kogoś poleci.

Edytowane przez pwm

Dziękuję wszystkim za pomoc. Moto zakupione ;-) Zejdzie adrenalina to coś poopowiadam :-)

Gratuluję.

Chyba oboje latamy takim samym modelem :)

Niech służy i oczywiście jeszcze raz graty :)

może to offtop.

Ale mnie ostatnio w serwisie forda nie wymienili filtra kabinowego podczas przeglądu rocznego.

Normalnie wiocha.

Następnym razem nim wyjadę z salonu sprawdzę tego sobie i będę przy samochodzie podczas prac

bo na takim filtrze oszczędzają który kosztuje grosze?

Wstyd.

PWM fajny elaborat :) tyle że jednak aso z wszystkimi sprzętami za" milion cebulionow" nie potrafiło sobie poradzić jak Ci moto gasło prawda? A było to następstwo upadku z podnośnika. Dlaczego radzisz się np. jaki olej czy zaglądać do sprzęgła? Toć aso będzie wiedziało najlepiej :) No i na wszystko masz gwarancję jak coś się stanie to będziesz mógł się z nimi"pyszczyć przecież mamy XXI wiek " ;)

@bwu88 - gratsy, bardzo fajny sprzęcik N- ka zawsze na propsie :)

@arka3 - jeżeli 11 letnie przewody są dla Ciebie ok, to ja już nic nie mówię (też takie miałem, hamowały, nie spękane, ale wiesz w litrze to wolę mieć te 100% pewności)

ASO leci z książki i zaleceń producenta, ja się w większości z nimi zgadzam

natomiast serwis jaki by nie był, zawsze warto sprawdzić po swojemu

Generalnie trzeba trafić tak jak napisał @Tomek na ogarniętego mechanika, jak mechanik dupa to mu żadne narzędzia nie pomogą. @bwu 88 gratuluję moto niech Ci służy bezawaryjnie :)

Dziękuję wszystkim za gratulacje :-)

No opowiadaj co i jak :)

w końcu topik się na 3 strony zrobił!

Dziękuję wszystkim za gratulacje :-)

W porównaniu do wcześniejszego mojego moto to całkowicie inna bajka pod każdym względem, pomimo 50 kg i 50 KM więcej to prowadzi się łatwiej ;-) Muszę pamiętać, że mam łańcuch a już nie kardana :-P Drobnych (mam nadzieję) mankamentów kilka jest, ale wsio się okaże jak pojadę na dokładniejszy przeglądzik z serwisem. Póki co jednak muszę finansowo odbić się od dna, pozałatwiać formalności i pokulać się po okolicy ;-)

@pavlacos nie 11 letnie przewody ni są ok. I nie trzeba do tego ASO by to sprawdzić. Tylko w aso po sprawdzeniu podają kosztorys i taki kupujący słyszy że za motocykl warty 12k musi wyłożyć w serwisie np. 5000zl Potem jest panie to szrot tu trzeba grube tysiące włożyć... Dlatego też wielu sprzedających ma awersje na sprawdzanie w aso. Przynajmniej w starszych sprzetach.

Edytowane przez arka3