Skocz do zawartości

Amortyzator Gsxf 600.

AsMieszcz
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Mam takie pytanie.. wszyscy piszecie że do bandita 6 pasuje amor z gsxf750 gazowy, albo z B12

W moim gsxf600 93' mam taki problem ze jak załaduje kufry i żonę to jadę wydechem po asfalcie na niedużym łuku +/-70km/h i a na progu zwalniajacym muszę stawać na nogi bo inaczej wadze wydechem o niego. mam wrażenie że to przez to, że siedzimy za nisko...

Z tego co wiem to amortyzator jest prawie taki jak w b6. Tylko zawias różni się kościami... Co wyklucza wymianę na krótsze kości bo mają inny kształt.

A i dodam, że zawieszenie mam na max tłumienie i max twardość i co najciekawsze to jeszcze mi się nie zdarzyło dobić do końca Amora...jest w sumie wygodnie jeżeli chodzi o tłumienie nierówności... No ale zbyt nisko..

I teraz się zastanawiam czy np z B12 amor nie jest ciut dłuższy co by rozwiązało mój problem, bo podniosło by mi delikatnie tył.

Czy ktoś z Was wie jakie ma wymiary amor z B12??

Albo może ktoś ma jakiś pomysł jak temu zaradzić..

Zmień kości. Tyłek pójdzie do góry i po problemie.Co się boisz ich ruszyć. To tylko dwa płaskowniki.

No właśnie nie mogę zmienić kości... Właśnie to pisałem. Nie że się boję, tylko kości w moim gsxfie są po prostu inne. Moje mają jedną stronę kosci grubszą czyli jakieś 30mm i gumę i tulejkę.

Czyli nie założę krótszej kości akcesoryjnej z b6 bo będzie miała luz z jednej strony... Musiał bym przespawać tulejkę a to już nie wchodzi w grę..

To coś może miałeś grzebane i z stąd problem. Oglądam na necie kołyskę i nie ma jakiś patentów. https://m.olx.pl/oferta/suzuki-gsx-f-750-gsxf-600-ramie-kosc-mocowanie-amortyzatora-kolyska-bd-CID5-IDqNChr.html

No właśnie nie mogę zmienić kości... Właśnie to pisałem. Nie że się boję, tylko kości w moim gsxfie są po prostu inne. Moje mają jedną stronę kosci grubszą czyli jakieś 30mm i gumę i tulejkę.

Czyli nie założę krótszej kości akcesoryjnej z b6 bo będzie miała luz z jednej strony... Musiał bym przespawać tulejkę a to już nie wchodzi w grę..

Najlepiej wstaw fotki jak to wygląda u Ciebie na moto. A może jakiś b6 znajdzie się obok Ciebie zobacz na mapce PBC do podskoczysz i zobaczysz jak to powinno wyglądać.

Ja dałbym proste kości, a odsadził łożyskami. Znaczy dałbym dodatkowe łożyska.

Hm... Coś w tym jest pomyśle.. dzięki za pomysł!

Może lepiej kupić oryginalną kość razem

Z kołyską. A może ktoś zmienił sprężynę w samym amorku?

Edytowane przez Asterix

Z tym, że oryginalną kość właśnie mam. A jak szukałem do tego modelu z tego roku, to taka ma być.

a wie ktoś jaka jest długość całego amora z B12? bo może bym wymienił jakby był dłuższy.

jak nie to spróbuję te krótsze kości do b6 tylko z jakimś dystansem.

Zmierz szerokość mocowania do wahacza . Potem szerokość mocowania sanek . A różnica w pomiarach to własnie dystans ;) Do wszystkiego ładny dostęp bez potrzeby demontażu :)

Z tym, że oryginalną kość właśnie mam. A jak szukałem do tego modelu z tego roku, to taka ma być.

a wie ktoś jaka jest długość całego amora z B12? bo może bym wymienił jakby był dłuższy.

jak nie to spróbuję te krótsze kości do b6 tylko z jakimś dystansem.

30.7 około od środka mocowania do środka. Mierzony amorek wilbersa do b12

Dzięki wielkie! Ogarnę co i jak i dam znać co wymyśliłem!

• 1 year later...

Dorwałem od kolegi z forum amortyzator z B12, ma to samo mocowanie, a jest o 1.5cm dłuższy co podniosło mi tył o jakieś 5-7cm.

Działa wszystko, przetestowane końcem sezonu. Dziękuję wszystkim.