Skocz do zawartości

Rumunia Lipiec 2018

Caesar
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Czy są takie osoby, które może planują wyjazd na Rumunie w lipcu ?

Znajomi się jakoś wykruszyli wymawiając się różnymi obowiązkami, a mnie jakoś ciągnie by zwiedzić Rumunię w tym roku.

Może się do jakiejś ekipy dołączę albo znajdzie się kilku chętnych by zdobyć: Transfogarską i Transalpinę ?

Mam to w planie właśnie w lipcu tylko póki co jestem na etapie ogarniania sprzętu... u mnie w planie jest żeby wyrobić się w tydzień, nie jest to zbyt długo ale coś już można zobaczyć :)

Dobry kierunek,zobaczymy jak będzie ,bo u mnie priorytet to Nordkapp,

ale jak by nie wypaliło ,to plan B to Grecja z Rumunią (rozbudowaną ) po drodze.

Z tym ,że tam jest gorąco,więc jak bym ewentualnie leciał to po 18 sierpnia.

Napisano (edytowane)

Myślałem o 5 dniowym wypadzie, konkretnego terminu nie mam, to do ustalenia.

Tych, którzy juz tam byli, proszę o podpowiedź co do takich drobiazgów np jak:

jaką walutę brać, czy wymieniać na miejscu, noclegi , czy łatwo się znajduje czy wcześniej coś szukać itp

raczej wolałbym kwaterę niż namiot, ale to też jest w opcji

Edytowane przez Caesar

byłem kilka razy ale nie na moto, i sypialkę miałem zawsze ze sobą więc nie korzystałem z noclegów tylko stawałem na parkingu itp :D 

co do waluty - na granicy kupujesz RON (leje)  płacisz za nie w EUR, czasem tam akceptują dolary czy eur ale to zależy od miejsca. Ja też raczej spanie w kwaterach preferuje.

Na co uważać - na psy i konie, bo biega tam cała masa, na przekroczenia prędkości i przejścia dla pieszych bo można wrócić bez prawka :) 

Miejsc jest tam tak dużo wartych odwiedzenia że 1 wyjazd to albo żeby się wkręcić albo żeby się zniechęcić wg mnie. mi się tam u nich podoba, zwłaszcza widoki i trochę ta dzikość, całkiem inaczej niż u nas. o np. coś takiego udało mi się złapać   :D

Ja na wyjazd do Rumunii zabrałem Euro, a leje wypłacałem na miejscu, w bankomacie. Z doświadczenia, lepiej mieć przy sobie ichnią walutę, bo przy płaceniu w euro np. za nocleg przelicznik był bardzo niekorzystny dla nas...

Z noclegami nie było większego problemu, nic nie miałem zarezerwowane, a zawsze znalazło się coś przyzwoitego, żeby wykąpać się, odpocząć, wyspać.

I tak jak jak darekb1 pisał, uważaj na zwierzynę...

Dla mnie super miejsce, wyjątkowe, ciągnie mnie tam jeszcze..

Może zapytajcie Yummy? Ona cały czas mieszka i pracuje w Rumunii. Ponadto, prowadzi swego rodzaju blog, do którego link podała nam. Wszystko w nim opisywała.

Yummy chyba już zjechała z Rumunii z tego co kojarzę.

Błędy w pisowni sponsoruje Tapatalk.

Co nie znaczy, że nie może doradzić ;) byłoby info z pierwszej ręki.

Co nie znaczy, że nie może doradzić ;) byłoby info z pierwszej ręki.

Ot to,to, to !

I nie dość ,że parę ładnych miesięcy tam pomieszkała,

to jeszcze ma najświeższe informacje !

tak ale ona raczej siedziala w Bukareszcie nie wspominala o kreceniu sie po RO, ale na samym blogu mozna zobaczyc zwyczaje panujace itp :)

pozwole sobie wkleic jej link mam nadzieje ze mnie nie zabije :D

https://photos.app.g...N3ecuHwCz4ld5G2

Edytowane przez darekb1

Hahaha, co tu się odbywa? :) 

Raz, że podawanie linka bez mojego pozwoleństwa, ale to już wybaczam w miłosierdziu swoim :P

Dwa, że gadanie o mnie za plecami :P 

Ale już spokojnie, jestem jestem i odpowiadam. 

Rzeczywiście ja mieszkałam w Bukareszcie i po kraju się nie kręciłam. Chcę zostawić sobie to na taki moment, kiedy będę miała przynajmniej 3 tygodnie na spokojne eksplorowanie wszystkiego, co mnie interesuje i poznam już język. 

Walutę sobie wymień albo na szybko załatw w banku kartę, przy której nie masz prowizji za wypłaty z bankomatu. 

Pieszych przepuszczaj, tak jak pisze Darek. Reszta PW. 

Jak byś mial pytania o Rumunie z naciskiem na Transfogarska i Transalpine to pisz śmiało conieco jeszcze pamietam ;)

• 2 weeks later...

Jak byś mial pytania o Rumunie z naciskiem na Transfogarska i Transalpine to pisz śmiało conieco jeszcze pamietam ;)

Jak Rumunia to te dwie trasy must be !

2 tydzień lipca rozważam jakiś wyjazd... jak się uda i będę miał już trochę więcej potwierdzonych info to będę dawał znać. 

Jedna podpowiedź z mojej strony, jeśli na mapie jest droga to nie ma 100% pewności że to asfalt. Lokalne (DC) to głównie dziurawe lub w większości szutrowe.

Transalpina jest już w 100% asfaltowa.

Transalpina super asfalt równy jak stół, zakręty wyprofilowane można poszaleć,  transfogarska kiepska nawierzchnia spękana ale za to widoki...

I te ich obyczaje, wypadasz z zakrętu a tam Dacia, bo Pan chciał zdjęcie zrobić :) trzeba też uważać na krowy i psy, niektóre agresywne, zazwyczaj przegazówka z przelotu wystarcza :)

ojjj nawyki rumuńskie znam bo bylem tam wiele razy ale jeszcze nigdy na moto :) i nie w tych miejscach ktore teraz bym chcial zobaczyc.

mala zacheta dla tych ktorzy mysla o RO : 548c70a8ec933311a1ee4cbf7be6a638.jpg510c3a25930352ce75612aa92453b577.jpgdd09a02c0924a018e437168525c6a7dc.jpg0eb5aece674d0c348a2d8bcd30a27e9c.jpgb105c2f37a89334a44f8fa1aec26d6dd.jpg412288a33b7cf181b0bfe870d06e559e.jpg

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Będę obserwował, jak na 5 dni to jest szansa , że wymęczę urlop.

Wysłane z mojego fona

Cały czas obserwuje. Wszystko zależy od stanu zdrowia żony.

Błędy w pisowni sponsoruje Tapatalk.

No może się zebrać całkiem niezła ekipa. Podwładny bierze urlop od 16,07 - 2 tygodnie, wiec już wiem, że w tym czasie nie mogę jechać. 2 tydzień lipca wyjazd na 5-6 dni , to jest to czego właśnie potrzebuje.

Urlop w pracy, hmm pewnie szef pozwoli mi wybrać kilka dni tego urlopu za 2016 :)

jesli bedzie jeszcze miejsce to chetnie bym sie drugi raz w tym roku na Rumunie wybrał (byłem na majówce i ani transalpiny ani transfogarskiej nie przejechalismy bo śnieg)

Rumunie szczerze polecam. Bylem 2x i jeszcze nie raz bede. NIe wyglupiajciew sie. Rumunia jest w UE. W UE mozecie z neta korzystac w miare rozsadnie kosztowo. Z neta -mozecie uzyc bookinga, gdzie mozna zaplacic karta za nocleg.

A jak komus szkoda kasy na wlasny net to karte rumunska kupicie bez rejestracji.

Edytowane przez BAN