Skocz do zawartości

Olej - Wyciek Oleju - Silnik - Pokrywa Zaworów - Dekle

Gość wiedzmin
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie tez jest tam zawsze troche oleju jak odkrecam dekiel wiec to raczaj normalne ;p

to jak często odkręcasz ten dekiel:D:D?

Gwoli ścisłości:

altek masz na silniku i zazębia się z koszem sprzęgłowym, jest to dekiel sprzęgła rozusznika - nie wierzysz to odkręć i sprawdź.

Olej tam zawsze jest - wynika to z takiej a nie innej konstrukcji karterów.

P.S. Katalogi często kłamią także bym nie sugerował się zawartymi w nich nazwami

Gwoli ścisłości:

altek masz na silniku i zazębia się z koszem sprzęgłowym, jest to dekiel sprzęgła rozusznika - nie wierzysz to odkręć i sprawdź.

Olej tam zawsze jest - wynika to z takiej a nie innej konstrukcji karterów.

P.S. Katalogi często kłamią także bym nie sugerował się zawartymi w nich nazwami

Dokładnie tak. Podobnie wyjaśnił mechanik dziś przy wymianie uszczelki (muśi pracować w oleju). Dodał jeszcze że dotyczy to olejaków ponieważ silniki "wodne" mają inne rozwiązanie.

Po zdjęciu dekla było tam może z pół lira oleju może więcej. Znalazłem fotkę w necie :)

Tak to wygląda

Dzięki za odpowiedzi

• 2 weeks later...

Witam.

Ostatnio dużo jeździłem, dałem bandycie "darmowy" prysznic na myjce, wysuszony, błyszczący odstawiłem do garażu. Tydzień później znowu wypad na miasto: max 20km, odstawiam do garażu patrze pod silnik, a tu coś się poci i kapie. Nie znam się za bardzo, dołączę fotki. Z góry dzięki za pomoc.

post-2643-0-76923700-1311523651_thumb.jpg

post-2643-0-80674500-1311523724_thumb.jpg

Edytowane przez Krzysztof

nic nie widać na tym zdjęciu :/

nic nie widać na tym zdjęciu :/

Wojtecki może teraz będzie coś widać. Głupi przykład z tym kapaniem: pojechałem zalać na stacje, place, wracam, a tam już kropelka oleju. Dodam,ze jak stoi w garażu to sucho jest, tylko jak się zagrzeje.

no nic dziwnego..kapie jak się olej rozgrzeje..na zdjeciu zaznaczyłeś mokrą miske olejową ale pocić wcale nie musi się tam, choć jak na moje to leci jednak z tej miski :D

Edytowane przez wojtecki

zwal pokrywę od zębatki będzie lepszy widok roboty na 5 min :)

Edytowane przez jarconbubu

A może poci się z wałka zębatki zdawczej.

Fajnie się to nazywa, czyli raczej nie chodzi o jakaś śrubkę, wiec sam tego nie zrobię ?

zwal pokrywę od zębatki będzie lepszy widok roboty na 5 min :)

Ja jeżdzić na Bandit bo lubieć, ale nic przy nim nie umieć...

A tak na serio, gdzie jest ta magiczna zębatka zdawcza i jej pokrywka?

... roboty na 5 min :)

tak jak z klockami hamulcowymi, tez pisali ze 3 minuty, a siedziałem 3h i odpowietrzałem ;)

dyzio nie pękaj ;) odkręć ten dekiel przy dzwigni zmiany biegów, najpier dzwignie odkrecasz kluczem 10 i wysuwasz z wałka a pozniej chyba 6 imbusowych śrub na deklu, dasz rade

i zrób wtedy foto

Ja jeżdzić na Bandit bo lubieć, ale nic przy nim nie umieć...

A tak na serio, gdzie jest ta magiczna zębatka zdawcza i jej pokrywka?

mała zębatka na łańcuchu, przy silniku :)

pokrywka to ta przy dzwigni zmiany biegów idzie do niej linka sprzęgła

Domyślam się ze o tym mowa ;) Odkręcić i zrobić foty ?

...aha przypomniało mi się, że jak odpalam to na zimnym ciężko wchodzą biegi, dopiero po 5 min po paru próbach wskakuje jedynka lub luz. Powiązane z tym cieknięciem?

post-2643-0-58404400-1311527334_thumb.jpg

Wojtecki na pewno dam rade, co, ja nie zrobię? ;) na bank nie jeden tak mówił i..... zobaczymy. jadę do garażu gdzie trzymam moto i widzimy się wieczorem lub jutro. Dzięki za opisówkę, ale ja naprawdę się dopiero uczę na tym dużym rowerze ;)

raczej nie jest to powiązane ,może raczej wyciek spod czujnika luzu masz ,przy odkręcaniu pokrywki układaj śruby tak jak przychodzą mają one różną długość ,łatwiej potem złożyć wszystko a co do biegów może pomoże regulacja sprzęgła temat jak to wykonać jest na forum zajmuje to 10 min :):)

juz jestem. pokrywka odkręcona, widok: nie jest to może plaża z palmami, ale na bagno też nie wygląda ;)

Co radzicie? Wyczyścić, czy to jakiś syf wychodzi z jakiegoś otworka?

post-2643-0-28414300-1311541108_thumb.jpg

nie ma opcji, myjesz ten cały syf od spodu, miska itd.. wycierasz do sucha..odpalasz i patrzysz gdzie zaczyna sie pocić..osobiście innego wyjścia nie widzę, możemy sobie tak do grudnia zgadywać

Też tak miałem. U mnie to był wysprzęglik. Wystarczyło wyczyścić okolice, wyciągnąć go i wsadzić na miejsce. Koszt = 0zł :)

img0688s.jpg

wyciągnąć go i wsadzić na miejsce. Koszt = 0zł :)

Jest do tego jakiś specjalny klucz, czy kombinerkami ? Tak się pytam, bo moto w innym miejscu, a jak robić to do końca ;)

Dzięki za foto.

to palcami wyciągasz ale nie chce mi się wierzyć że to tędy leci

to palcami wyciągasz ale nie chce mi się wierzyć że to tędy leci

Tak jak pisałeś wcześniej, wyczyszczę, odpalę, poczekam i zobaczę czy nie leci gdzieś indziej. Ale dziś już nie dam rady, bo kobieta wraca i muszę się nią "zająć". tak wiec jutro lub pojutrze.

Pozdro.

wow, tez musze tam zajrzeć, bo mam w tych okolicach troche syfu, ale bylem pewny, że to z łańcucha, bo smaruje przekładniowym, ktory chlapie wszędzie :)

• Tomek pinned this temat