Skocz do zawartości

Olej - Wyciek Oleju - Silnik - Pokrywa Zaworów - Dekle

Gość wiedzmin
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

silnik do wymiany.

Dobrze,że nie rama :zdziwiony:

Mam taką nadzieje,że to tylko przeż uszczelke. Nię często się chyba zdarza,żeby ciekł olej z lewego dekla.

skad by olej nie lecial... jak leci znaczy ze jest dziura jak jest dziura to czyms trzeba ja zapchac... w tym wypadku uszczelka załatwi sprawe... prawy lewy niema znaczenia poprostu stwierdziła ze ma dosyc i sobie pusci... dobra zamykaj to bo offtop :rozpacz:

mała podpowiedź. Ja zawsze do uszczelki daję jeszcze troszku silikonu (reinz) nie zaszkodzi :oki: ostatnio nawet wymieniałem tą uszczelkę

Silnik do wymiany razem z ramą :-)

Pisane z aj.srona.

Silnik do wymiany razem z ramą :-)

Pisane z aj.srona.

Dobrze,że koła aluminiowe to coś tam zawsze zostanie :szczy:

mała podpowiedź. Ja zawsze do uszczelki daję jeszcze troszku silikonu (reinz) nie zaszkodzi :oki: ostatnio nawet wymieniałem tą uszczelkę

Nie ma sensu dawać tam żadnego silikonu, to nie komar :zdziwiony: Uszczelka jest tak skonstruowana że po jednej stronie ma takie "silikonowate coś" i po dociągnięciu śrub nie ma prawa puszczać. Do tego dekla śruby dociągasz na 14 Nm. Jak nie masz klucza dynamometrycznego to nie kręć mocno.

Czy przypadkiem nie masz przytartego dekla?

U mnie po przytarciu i po "mocnym gogrzeniu" w deklu w miejscu przytarcia pojawiły się malutkie dziurki (odkształcenie cienkiego materiału).

Olej po zagrzaniu przez nie przelatywał. Zimny nie.

U mnie leciutko się pocił z prawego dekla. Wystarczyło z umiarem dokręcić dolne śruby. Sucho. Jeśli nie pomoże, zmień najzwyczajniej w świecie uszczelkę.

Nie ma sensu dawać tam żadnego silikonu, to nie komar :zdziwiony: Uszczelka jest tak skonstruowana że po jednej stronie ma takie "silikonowate coś" i po dociągnięciu śrub nie ma prawa puszczać. Do tego dekla śruby dociągasz na 14 Nm. Jak nie masz klucza dynamometrycznego to nie kręć mocno.

no ja jakoś tak z przyzwyczajenia go daję do wszelkich uszczelek w samochodach i tak mi zostało :D oczywiście jest to pomyślane tak że powinna wystarczyć sama uszczelka. Ale każdy robi jak lubi ;)

Nie ma sensu dawać tam żadnego silikonu, to nie komar :zdziwiony:

Wszystkie nowe motocykle Suzuki od lat mają silikon, a nie uszczelki...

Czy Suzuki to komary? :lol:

Wszystkie nowe motocykle Suzuki od lat mają silikon, a nie uszczelki...

Czy Suzuki to komary? :lol:

A kto tu mówi/pisze o Suzuki? Toć autorowi tematu cieknie z Triumpha rocznik 2007 :P

A jeśli idzie o Suzuki to fabryczny silikon w B6 pod uszczelką znalazłem jedynie przy uszczelce pokrywy zaworów. I to tylko przy 4 "pół okręgach" po 2 na każdą stronę pieca. Fabryka tam dawała silikon w standardzie z nową uszczelką (pewnie łatwiej im się składa z silikonem). Nigdzie indziej silikonu nie było, dlatego wnioskuję, że przy zakładaniu nowych uszczelek nie jest on potrzebny :)

Aaaa, Triumph!

No nic, będzie ciekło, bo to Triumph :D

U mnie cały silnik na silikonie, ani jednej uszczelki :)

Nanoboty nie poczebują uszczelek :lol:

U mnie leciutko się pocił z prawego dekla. Wystarczyło z umiarem dokręcić dolne śruby. Sucho. Jeśli nie pomoże, zmień najzwyczajniej w świecie uszczelkę.

z prawej strony sucho, z lewej leci. Jutro rozkrecam zobacze co tam sie stalo sie....

• 3 weeks later...

Witam , mam pewien problem poniewaz jak kupywalem motor nie zauwazylem ze jedna srubka od kolektora jest nie wkrecona do konca i cieknie z niej olej, Wiec zabralem sie do sprawdzenia co jest grane , odkrecilem srubke i co sie okazalo ktos przedtem , chyba probowal odkrecac kolektor wydechowy i urwala mu sie sruba i wkrecil jakas inaa na hama i przy tym spieprzyl gwint , wiec wstawilem nowy gwint nowa sruba i wszystko ladnie zakrecone ale problem polega na tym ze czasem pojawia sie olej z tej srubki , i wczoraj odkrecilem jeszcze raz i patrze na gwint i caly w oleju , ktos mi moze cos doradzi jak najlepiej to naprawic , trzeba wyciagac piec i na stol ?

Zastanawiam sie czy jakis frajer jak urwala mu sie sruba czy nie zrabal cos w srodku ,hmm co myslicie ?

Z gory dzieki za pomoc !

Dodaje zdjecie :

http://vlep.pl/ph1d8k.jpg

Edytowane przez Sami

Wygląda na, to że ktoś za długą śrubę próbował wkręcić i się przebił przez blok na jakiś kanał olejowy. W każdym bądź razie nie ciekawa sprawa i robota łatwa raczej z tym nie będzie.

Sprawdź czy śruba nie rozsadziła głowicy (w gwincie). Domniemam, że jest to ta śruba umiejscowiona wyżej. Pęknięcie albo zakleić/pospawać albo dać na śrubę jakieś uszczelnienie, dokręcić i jeździć. Ten olej nigdzie nie ucieknie.

Też jestem zdania żeby dać jakieś uszczelnienie na śrubę i nie robić wielkiego problemu.

Przed uszczelnieniem spróbuj poprawić gwint najlepiej gwintownikiem :)

Śruba nie jest za długa tylko tam brakuje tego kołnierza co trzyma kolektor przy głowicy. Obie śruby nic nie trzymają.

Obok już ten kołnierz jest.

• Tomek pinned this temat