Skocz do zawartości

Olej - Wyciek Oleju - Silnik - Pokrywa Zaworów - Dekle

Gość wiedzmin
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

A dokrecales kluczem dynamometrycznym? Dobrze oczyściles krawedzie?

Wysłano z telefonu, nie licz na polskie znaki.

Witam, wymieniłem ta uszczelke bez spuszczania oleju... ale niestety nadal jest delikatny wyciek, chyba muszę rozebrać jeszcze raz i silikonu  nałożyc...

a ja mowilem, ze najlepiej nasulikonowac dobrym :P

Witam, wymieniłem ta uszczelke bez spuszczania oleju... ale niestety nadal jest delikatny wyciek, chyba muszę rozebrać jeszcze raz i silikonu  nałożyc...

sprawdź dokładnie otwory śrub od dekla czy przypadkiem nie były za mocno dokręcone i nie powstało pęknięcie. Ja tak miałem z deklem od alternatora, którego już ktoś u góry kleił, ale na dole też były pęknięcia (efekt ewidentnie zbyt mocnego dokręcania). Nowa uszczelka plus silikon i nic. A leciało spod śrub. Miałem dać do spawania, ale skusiłem się na klej epoksydowy do metalu i trzyma. Uszczelkę wyciąłem sam z okładki jakiegoś brudnopisu plus czarny silikon i narazie jest sucho...

Siema, nie chcialem zakladac nowego tematu bo po co. Moja sprawa wyglada tak ze ostatnie 2 dni latania przyniosly niespodziewane efekty uboczne u mojego dziora.

http://pl.tinypic.com/view.php?pic=wqqzvk&s=8#.Uy8cYfl5PZY

W kolkach na zdjeciu zaznaczylem miejsca gdzie pojawily sie niewielkie wypociny, wczesniej czyli przed serwisem napewno nic takiego nie bylo gdyz czesto ogladam swoja suzi i bym zauwazyl. W zimie robione bylo sprzeglo kompletne, wymiana oleju, gazniki i byly sprawdzane luzy zaworowe ale mechanik powiedzial ze wszystko gra. Motor ma teraz 90tkm z groszem i wczesniej byl suchy jak kaczka wiec nie chce sobie tego zaniedbac. Co byscie mi poradzili ? Wymiana uszczelek ? 

dołącze grafikepost-3227-0-73571500-1317453422.jpg

Podpowie mi ktoś co te sruby trzymaja? bo cieknie mi z jednej z nich, ale widze ze juz ktoś kombinował przy tej srubie bo jest obmielony łepek i nawet nie bede miał jak jej odkrecic. Ale co ta sruba trzyma, bo nie wiem wogole czy moge probowac jakos ja odkrecac?

• 2 weeks later...

Cześć. Mam lekki wyciek spod lewego dekla (przekręcona śruba). Potrzebuje rozmiar gwintu jaki ma wkręcona śruba. Mam zamiar zastosować metodę Helicoil, chyba że coś innego proponujecie? Wyciek nie jest duży, ale nie lubie mieć buta brudnego w oleju :usmiech:

Motocykl taki jak w profilu.

Siema, nie chcialem zakladac nowego tematu bo po co. Moja sprawa wyglada tak ze ostatnie 2 dni latania przyniosly niespodziewane efekty uboczne u mojego dziora.

http://pl.tinypic.com/view.php?pic=wqqzvk&s=8#.Uy8cYfl5PZY

W kolkach na zdjeciu zaznaczylem miejsca gdzie pojawily sie niewielkie wypociny, wczesniej czyli przed serwisem napewno nic takiego nie bylo gdyz czesto ogladam swoja suzi i bym zauwazyl. W zimie robione bylo sprzeglo kompletne, wymiana oleju, gazniki i byly sprawdzane luzy zaworowe ale mechanik powiedzial ze wszystko gra. Motor ma teraz 90tkm z groszem i wczesniej byl suchy jak kaczka wiec nie chce sobie tego zaniedbac. Co byscie mi poradzili ? Wymiana uszczelek ? 

pod deklem, myślę, że jak najbardziej można wymienić uszczelkę, ale pod cylindrami to jest grubsza afera, bo jeśli jest jednolita, to trzeba byłoby zwalać całą górę. U mnie, u mojego kolegi też się tam lekko poci, ale nie przejmowaliśmy się tym

dołącze grafikepost-3227-0-73571500-1317453422.jpg

Podpowie mi ktoś co te sruby trzymaja? bo cieknie mi z jednej z nich, ale widze ze juz ktoś kombinował przy tej srubie bo jest obmielony łepek i nawet nie bede miał jak jej odkrecic. Ale co ta sruba trzyma, bo nie wiem wogole czy moge probowac jakos ja odkrecac?

trzymają chyba dźwigienki zaworowe:

https://www.dropbox.com/s/pxqvasepmwlk89b/pbc.png

mam nadzieję, że link będzie działać, screen z manuala

i u mnie się lekko z nich poci. Podejrzewam, że jakby je lekko wykręcić i pomazać sylikonem to by się nic nie poprzestawiało (chociaż nie wiadomo czy taka chała uszczelni). Jakby się chciało dac pokdkładki miedziane to trzeba wyjmować całe śruby

dobry sulikon uszczelkowy np versachem megagrey lub super blue silicone wszystko uszczelni :D smarowalem gazniki, sruby pokrywy zaworowej i motocykl suchi :)

A czy moge te śruby delikatnie poluzować i posmarować silikonem? nic sie nie stanie jak ich delikatnie poluzuje? proszę o pomoc. I mam jeszacze jedno pytanie, czy moge bez problemu odkrecic jedna srube pokrywy zaworów  i wymienić uszczelke? bo z jednej uszczelki wycieka mi olej. proszę o pomoc

jedną śrubę pokrywy zaworowej możesz śmiało odkręcać. Co do tych bocznych (od dźwigienek) to nie wiem 

Panowie ponawiam swoje pytanie, bo chce olej zmieniać, a mając wyciek (mało bo mały, ale jednak) to szkoda się babrać..

Cześć. Mam lekki wyciek spod lewego dekla (przekręcona śruba). Potrzebuje rozmiar gwintu jaki ma wkręcona śruba. Mam zamiar zastosować metodę Helicoil, chyba że coś innego proponujecie? Wyciek nie jest duży, ale nie lubie mieć buta brudnego w oleju :usmiech:

wszystkie dekle (lewa, prawa) maja M6

Edytowane przez nikon

Panowie cieknie mi olej z pod pokrywy zaworów (650 wodniak)na co zwrócić uwagę przy wymianie? wymieniam tylko tą uszczelkę ? jaką siłą potem dokręcić tą pokrywę?

Dzięki z góry za pomoc

Edytowane przez dzimi123

Panowie cieknie mi olej z pod pokrywy zaworów (650 wodniak)na co zwrócić uwagę przy wymianie? wymieniam tylko tą uszczelkę ? jaką siłą potem dokręcić tą pokrywę?

Dzięki z góry za pomoc

Odkręcić, dobrze oczyścić powierzchnię głowicy i pokrywy zaworów w miejscu styku z uszczelką, odtłuścić, założyć nową uszczelkę i dokręcić śruby pokrywy na nowo. Mógłbyś przy okazji wymienić uszczelki-podkładki pod śrubami pokrywy zaworowej. Przy moim GSF400 moment dokręcenia śrub pokrywy to 10Nm, w Twoim pewnie tak samo.

Odkręcić, dobrze oczyścić powierzchnię głowicy i pokrywy zaworów w miejscu styku z uszczelką, odtłuścić, założyć nową uszczelkę i dokręcić śruby pokrywy na nowo. Mógłbyś przy okazji wymienić uszczelki-podkładki pod śrubami pokrywy zaworowej. Przy moim GSF400 moment dokręcenia śrub pokrywy to 10Nm, w Twoim pewnie tak samo.

przy corocznej regulacji zaworow idzie zbankrutowac na takie pierdoly. Ja tam jestem druciarz i rozcieram dobry silikon na obie powierzchnie. Tak samo z uszczelka-podkladka, tylko w tym wypadku daje na uszczelke. Czekam az wyschnie i skrecam. Sucho jak pieprz. Smiem twierdzic, ze takie polaczenie lepiej uszczelni niz nowa uszczelka :P

przy corocznej regulacji zaworow idzie zbankrutowac na takie pierdoly. Ja tam jestem druciarz i rozcieram dobry silikon na obie powierzchnie. Tak samo z uszczelka-podkladka, tylko w tym wypadku daje na uszczelke. Czekam az wyschnie i skrecam. Sucho jak pieprz. Smiem twierdzic, ze takie polaczenie lepiej uszczelni niz nowa uszczelka :P

o to to! jak można oszczędzić i nie tracić na jakości to po co kombinować z nowymi uszczelkami (gdzie ta od pokrywy zaworowej to koszt chyba koło 100zł o ile dobrze pamiętam).

• 4 weeks later...

Witam wszystkich serdecznie, 

mam "MAŁY" problem, dzisiaj pierwszy raz chciałem odpalić swoją Suzi po zimowaniu i ostatnio po regulacji luzów zaworowych, ale niestety po odpaleniu zaczął ciurkiem lecieć olej od czoła silnika. Tylko dziwne, że olej znajdował się na 2 fajce od brzegu silnika od strony prawej ręki. Sądziłem że może świeca nie dokręcona-(dokręciłem), potem myślałem, że może uszczelka pod pokrywą zaworów ale po tym jak wyczyściłem w tamtym miejscu nie zauważyłem żeby stamtąd ciekło. Czy jest możliwe żeby olej tak mocno leciał z okolicy rury kolektora wydechowego?? Najgorsze jest to że w tamtych okolicach nic nie grzebałem.

Z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc i sugestie. Jeśli byłby ktoś z Wrocka kto pomógłby mi zlokalizować i usunąć usterkę było by super.

pozdrawiam

Chłopie nei obraz sie ale z tego co napisałeś to lepiej oddaj motocykl do serwisu albo komus co ma pojęcie

Wali z uszczelniacza ( taka uszczelka na około świecy )

Przykładowe foto ale nie od B6 ;)

stp60866.jpg

Żle złożone po regulacji i leci olej Nie wiem jednoski w ciśnieniu :) ale dużo :P

W przywitalni  poprawka Cię czeka. :zniesmaczony:

Oprócz tego co Jastrząb napisał to  po tym jak Ci już naleci oleju w miejscu na świece to potem ucieka on takimi kanałami do przodu silnika, dlatego Ci po "czole" leci  :usmiech:

pewnie przyciąłeś gdzieś uszczelkę pokrywy lub zapomniałeś o "miśku", ewentualnie zapomniales o uszczelkach śrub lub przewodów.

popraw się!

http://polishbanditcrew.pl/topic/21859-przywita%C5%84sko/?do=findComment&comment=322659

to masz "nou hau"

http://polishbanditcrew.pl/topic/6899-zanim-sie-przywitasz-i-rozpoczniesz-pisanie-nowego-tematu-na-forum/

potem pomyślimy bo Twój opis jest delikatnie mówią do dupy  

POPRAWIONE :)
jeśli chodzi o złe założenie uszczelki pod zaworami to raczej odpada- później przeczyściłem w miejscu tej uszczelki i nic tam nie leciało- wyciek zauważyłem (tak mi się wydaję) z okolic kolektora wydechowego w miejscu gdzie była zalana świeca. Czy zamiast "miśków" można dać silikon??

• Tomek pinned this temat