Skocz do zawartości

Olej - Wyciek Oleju - Silnik - Pokrywa Zaworów - Dekle

Gość wiedzmin
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, cieknie mi gdzieś z silnika olej. Opcji jest kilka, najgorsza z nich to uszczelka cylindrów. Na jaki koszt trzeba się nastawiać w przypadku tej najgorszej opcji? Rozumiem, że jeśli nigdy nie rozbierało się silnika motocyklowego to dla bezpieczeństwa własnego i silnia, lepiej oddać sprawy w ręce fachowca?

Umyj dokladnie silnik i bedziesz widzial gdzie cieknie!

Umyj dokladnie silnik i bedziesz widzial gdzie cieknie!

To, to jest oczywista oczywistość, jak mawiał klasyk.

Żeby jednak przygotować się na najgorsze, pytam o orientacyjny koszt takiej roboty i czy można się tym zająć samemu?

Wiec pytając o ''uszczelkę cylindrów'' masz na myśli uszczelkę pod głowicą? najpierw umyj silnik skoro to taka oczywista oczywistość a potem się martw co ile będzie kosztować :P na upartego to sam w razie potrzeby wymienisz :) a jeśli nie to z 500plnow mechanikowi zostawisz i tyle :)  obstawiam ze ci leci z miska albo z pod uszczelki pokrywy zaworów :P

Wiec pytając o ''uszczelkę cylindrów'' masz na myśli uszczelkę pod głowicą?

Tak. Jak dla mnie uszczelka pod głowicą ale wertując wątki zauwazyłem, że częściej przewija się określenie uszczelka cylindrów.

Po przejechaniu ok. 300 km wyglądało to tak: https://plus.google.com/photos/103054018113342392489/albums/6108904226460321633?authkey=CJ_p5qWo0a7gRQ#photos/103054018113342392489/albums/6108904226460321633?authkey=CJ_p5qWo0a7gRQ

Nowa lampa i kufer będą musiały poczekać :slash:

hmm zdejmij zbiornik i zobacz pod fajki od świec czy nie cieknie z pod miśka, bo akurat w tym miejscu gdzie widać ze olej idzie jest odpływ z gniazda świecy ;)

na 90% do wymiany misie pysie :) robota łatwa, lekka, tania i przyjemna :)

• 1 month later...

Ja już swoją opinie dałem dziś ;)

Bardzo przepraszam za szczerośc ;)

tzw ''miski'' pod pokrywa zaworow przepuszczaja. gdzies byl temat bo sam pisalem o podobnej sprawie, poszukaj...

z uszczelką pokrywy miałem w październiku problem, ciekła przy świecach i na obrzeżu

http://polishbanditcrew.pl/topic/24091-wyciek-oleju-posz%C5%82a-uszczelka-pod-pokryw%C4%85/?do=findComment&comment=359462

może mieć to związek z obecnym stanem?

Jastrzębiu, nie przepraszaj :)

zanim z mechaniorem będę gadał, chce sam temat ogarnąć jak najszerzej  z Waszą pomocą :)

Olej wali do gniazda świeci i odwodnieniem gniazda wypływa miedzy żeberkami cylindrów

U mnie dokładnie tak samo to wyglada, na razie wymieniłem miśki mam nadzieję, że to rozwiaze problem. Dam znać w sobotę jak odpalę.

Edytowane przez zoozka

jak sie wyjmie fajki i spojrzy z gory do otworow swiecowych to jak bedziej jakis ''misiek'' podwiniety to widac go czasem bedzie. w nowych modelach 650 cc mzoe tego nie byc widac bo uszczelki sa zespolone razem o ile sie nie myle z ta duza ,ale w starych modelach sa osobne 4 miski i dlatego latwiej sie podwijaja. takie moje obserwacje.

misiek tzn uszczelka???

o kurde. I to powinno być w gnieździe świecy tak? czy jak odkręcę świecę to powinienem widzieć tę uszczelkę? Bo powiem szczerze, że sam się temu przyjrzę.

ona jest pod pokrywą zaworową. 

Dzięki za cenną lekcję. Jak zobaczę, że w fajce jest olej lub w gnieździe świecy to oznacza,że trzeba będzie zdjąć i zobaczyć te "miśki" :)

Jak na razie diagnoza to zduszone i pekniete "miśki" przy dwóch swiecach, jak dokrecalem pokrywe ostatnim razem za mocno dociągnąłem te mniejsze śruby i uszkodziłem uszczelki :(

Edytowane przez belfer

• 4 weeks later...

Witam,

mam problem z bandziorem, wszystko pali i jeździ, ale niepokoi mnie fakt, że uszczelka od górnej pokrywy silnika jest mokra od oleju jak i sruby którymi jest przykręcona, z tego co zauważyłem najmocniej leci olej z wewnętrznych śrub, druga sprawa jest tego typu, że gdy próbuje dokręcić jedną z nich, kręci się i prawdopodobnie gwint już wcześniej został naruszony, co proponujecie z tym zrobić ?

ihost_1429895306__img_3171.jpg

Jesli zerwane sa gwinty to Zestaw naprawczy helicoil albo wymiana mostków wałków rozrządu to dwa sposoby naprawy innych nie ma

Edytowane przez benywariat

proponujecie z tym zrobić ?

Naprawic?

Uszczelki nowe.

W sumie edytuje, bo wpierw napisalem o helicoil, ale nie, to w koncu sruba olejowa ktor ma na srodku dziurke i olej musi leciec.... Doraznie to silikonem troche mozna posmarowac. Zawsze to mniej bedzie sie pocic.

Chyba ze masz na mysli te duze sruby imbusowe, to helicoil ew uzywany mostek. B6 i B12 pasuja do siebie

Edytowane przez obiezyswiat

• Tomek pinned this temat