Skocz do zawartości

Strzelanie Wydechu

suchy84
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Bracie jak będę sprzedawać motonga to Ci go sprzedam.

U mnie się nic nie dzieje z niczym ;)

A ty albo silnik gubisz albo silnik gubisz :DDDD 

Jak w tym filmie co jeden miał pecha a drugi przeżywał każdą katastrofę ;)

Na temat:

Strzelanie z wydechu rodzi się z połączenia 3 rzeczy lub każdej z osobna:

- rozsynchronizowane przepustnice

- nieprawidłowe luzy zaworowe

- system napowietrzania spalin (PAIR)

W moim przypadku, po zrobieniu synchro znacząco spadła ilość strzelania z wydechu po puszczeniu gazu (faktycznie przepustnice były rozregulowane). Jeszcze nie zatkałem wężyka od PAIR, ale spece od tuningu mi zasugerowali, że to jest m.in. powodem strzelania z wydechu.

Offtopic: :klotnia:

Co do składu mieszanki, układ wydechowy wpływa tylko na dynamikę przemieszczania się płynów układzie dolot - cylinder - wydech, nie wpływa na skład mieszanki bezpośrednio. Jednakże źle dobrany tłumik (szczególnie przelotowy) spowoduje zubożenie mieszanki znajdującej się w cylindrze, z powodu zbyt małych oporów hydrodynamicznych. Między suwem wydechu a ssania jest bardzo krótki moment gdy wszystkie zawory w cylindrze są podparte, by nowa mieszanka wypchnęła resztki spalin z pomocą podciśnienia wytworzonego przez uciekające gazy do wydechu. Jednak gdy opór hydrodynamiczny jest zbyt mały, to część mieszanki trafia bezpośrednio do układu wydechowego, tym samym powodując spadek mocy i wyższą temperaturę spalania, lub co gorsza, spalanie stukowe czy wypalanie gniazd zaworowych.

Teoretycznie, PCM (z ang. Powertrain Control Module) powinien za pomocą sygnałów z czujników skorygować skład mieszanki, ale przy wadliwie działającej sondzie (mam taką) lub innym z czujników może spowodować to katastrofalną awarię silnika, zwłaszcza przy wyższym niż zazwyczaj obciążeniu (u mnie stopiła się ściana cylindra).

Link do zdjęć z uszkodzonego silnika.

Link do wykresów tuningowania.

Przecież strzelanie wydechu to samo szczęście :D nie zajmuj się głupotami tylko śmigaj.

Układy wtryskowe posiadają regulację dawki paliwa na poszczególnych wtryskiwaczach ,dostępna jest ona z poziomu serwisowego po wykonaniu odpowiedniej sekwencji pstryknięć odpowiednimi przyciskami oraz stacyjki.

Sama regulacja odbywa się zazwyczaj za pomocą przycisków w zegarach.

Wystarczy poszukać informacji jak wejść do trybu serwisowego i opis całego procesu regulacji.

Edytowane przez farba

Układy wtryskowe posiadają regulację dawki paliwa na poszczególnych wtryskiwaczach ,dostępna jest ona z poziomu serwisowego po wykonaniu odpowiedniej sekwencji pstryknięć odpowiednimi przyciskami oraz stacyjki.

Sama regulacja odbywa się zazwyczaj za pomocą przycisków w zegarach.

Wystarczy poszukać informacji jak wejść do trybu serwisowego i opis całego procesu regulacji.

Szukam i znaleźć nie mogę możesz jakiegoś linka podrzucić ?

Przecież strzelanie wydechu to samo szczęście :D nie zajmuj się głupotami tylko śmigaj.

Ja nie mówie że to strzelanie z wydechu do hała  :zdziwiony:   tylko chciałem wiedzieć czy aby właśnie nie zaszkodzi mojemu motocyklowi ? I tak jak piszecie że to wypali mi zawory lub cały cylinder inni piszą a daj spokój nic nie będzie i już sam nie wiem  :slash:  Czy zrobić chociażby to synchro czy co kolwiek pomoże aby nie doprowadzić do jakiejś mega awarii w tym chyba już ulepszonym ale dość delikatnym bandycie chłodzonym woda . jednak jak miałem olejaka tam go nic nie bolało prócz eksploatowanych elementów.

Posłuchaj Cirusa on wie co gada , ja w swoim robiłem bo taki jestem ze lubię mieć perfekt ale jak miałbym za to płacić to bym tego nie robił to sztuka dla sztuki , żaden producent nic nie mówi o remaping po założeniu przelotu

Nie wiem, czy grzecznie będzie sie wtrącić e temacie strzelającego wydechu, tym bardziej, ze mam gaźniki. Spróbuje, moze nikt nie nakrzyczy, ze jestem mlodziakiem z doskoku który tylko czegos chce. Czy strzelanie z wydechu jak Odpuszcze gaz - załóżmy na 2 dam w pi*de tak do 130 i Odpuszcze gaz to pluje jadem jakbym odcinał zapłon i włączał. No i mam wrażenie, ze się mocno grzeje. Wina zaworkow czy gaźniki do roboty? Zaworki były robione przez widmo 2 lata temu czy 3 - ja ten motocykl mam drugi rok. Zrobiłem z 3kkm a i widmo z tego co wiem tras większych ostatnio nie robił. Poczytałem, jak sie robi zaworki, kiedys Mati z poznania gościł ludzi z forum i mialem okazje poznać, pokazał co i jak, ale nie pamiętam które to wloty a które wyoloty(sie naucze kiedyś pewnie) sie rozpisałem, ale czy takie strzelanie dla starego gaźnika (inka jest z 00) nie rozdupcy mi pieca? Bo nie ukrywam, ze lubię sie czerwona strzała z dwójki teleportować. :)

To ja napisałem z tym rozdupceniem silnika, sorki jeśli panikę zasiałem:]

W moto na wtrysku bym się nie martwił a w gaziorach bym regulował.

Jak wyżej że względu na to, że komp na ile może to skoryguje, a w gaźnikach bez ingerencji samo nic się nie zmieni.

Czy 200 tys na blacie z przelotem to wystarczajacy powod zeby go zakończyć?

Silnik po 20 tys otrzymal przelot (osobiscie zalozylem) i od tego momentu robiony u mnie. Ma sie dobrze chociaz uszczelniacze zaworowe juz nie pierwszej swiezosci ;)

Przebieg rzędu 50k jednym motocyklem to dla mnie kosmos, gdzie ja w dwa lata zrobiłem 4kkm maks. A wiem, ze ludzie bandziorami w sezon robią 37kkm, tu nawet czytałem czyjąś relację czy wypowiedź. Mnie martwi jedynie fakt mocnego grzania sie (w normalnych jeansach - bol i strach. Po ok 8km grzalo w kolano dość mocno) chociaż nie wiem, czy to nie przez to, ze do tej pory jezdzilem tylko w skórzanych spodniach. Jaki motocykl robi 200kkm na jednym silniku? :D

No jaki jaki bandit oczywiscie.

A jakie moto robi 200 na silniku?

Kazde a to ze wiekszosc konczy swoje przebiegi na 80 tys na blacie oczywiscie to juz inny temat :)

Wczoraj przyjechala do mnie deavilka ktora robilem z 5 lat temu , wtedy miala 220 tys teraz kierownik dobil do 300.

• Upvote 1

masakra, a mnie po ok 15-20k zaczynają chodzić głupie myśli po głowie, ale tego powiedziałem ni huhu nie oddam :P

nie ma co demonizować tych przebiegów jeden wali po 40k inny zrobi 2k, co mnie przestało dziwić jak zobaczyłem jak ja jeżdżę w tym sezonie

suchy84 - ja miałem takie samo moto i nic się nie działo, także nie dramatyzuj

• 3 weeks later...

Zapytam tu, bo temat dość zbieżny - założyłem dominatora do swojego gsf1250 i jak dla mnie trochę za głośno gada. Lata ktoś na tym, bo db-killera musze kupic i nie wiem, który wybrać medium czy hard?

Ja mam praktycznie od pierwszych kilometrów motocykla założony przelot oraz filtr K&N , obecny przebieg to 57k . Strzelał w komin od początku założenia przelotu i robi to po dzisiejszy dzień :usmiech: jedyne co mnie zastanawia to podczas przeglądu technicznego diagnosta stwierdził dość bogatą mieszankę w spalinach wmawiając mi że "musi dużo motor palić"  :zeby:  co nie jest prawdą , aczkolwiek byłem raczej przekonany że mieszanka będzie u mnie podchodzić pod granicę uboga przez filtr K&N. Jedyny minus przelotu to odczuwalne większe wibracje w pewnym przedziale obrotów silnika i nic po za tym.