Skocz do zawartości

Skarpety Motocyklowe

Emwu96
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Ok, dzięki za podpowiedzi. Zamówiłem X-SOCKS TREKKING LT.

• 2 weeks later...

testowałem skarpety przez 5h w sobote ok. 25*C, no i generalnie jestem zadowolony. Pierwsze odczucia były mieszane ze względu na grubość skarpety w niektórych miejscach i obawiałem się, że pieniądze w błoto.

Odczucie jest takie, że w stope jest ciepło ale nie mokro.Dodatkowo po ściągnięciu buta po jakiś 5h stopa sucha, a but w środku mokry.

Ogólnie domawiam następną parę + jeszcze będę polować na te ciensze X-Socks Trekking Extreme Light X20018 (niestety na allegro nie mogę znaleźć, a na intersporcie nie ma rozmiaru).

Polecam.

Wełna merynosów to już w ogóle jest kosmos! :D

Najlepszy materiał na ciuchy!

Mam kilka par bluz, koszulek, kalesonów i skarpet, więc wiem, co piszę :lol:

Potwierdzam i dam jajka uciąć, takie skarpetki nawet w lato oddychają lepiej niż wszystkie zwykłe pary! Uwielbiam je! <3

Podstawa to dobre buty, czyli Daytona z Goretexem :D Ale nawet w najlepszych butach noga sie bedzie pocic, jak upaly przekraczaja 30 st. C, a do tego niewlasciwa bielizna. 

Im slabsze buty, tym lepsze musza byc skarpety. 

Zadaniem skarpet termoaktywnych z hyperkosmiczna technologia jest wchlonac nadmiar wilgoci, odebrac ja od skory i nie dopuscic do rozwoju bakterii, w wiec powstawania smrodu. 

Moim skromnym zdaniem - skarpety to podstawa do komfortu, a wiec takze wkladu do bezpiecznego podrozowania.

Moje najlepsze skarpety to skarpety trekingowe kupione w sklepie z odzieza gorska. Uzywalem ich calorocznie: w lato motocykl i wycieczki gorskie, w zime jako normalne skarpety na mrozy i chlody. Wlasnie po 13 latach uzytkowania wyzionely ducha - przetarly sie w miejscu, gdzie sie trzyma stopy na podnozkach podczas aktywnej jazdy. 

Co takiego bylo fajnego w tych skarpetach: material, wzmocnienia na piecie i palcach - czyli dodatkowa warstawa materialu, wygladalo jakby z dywanu wyciete, trzy sciagacze: ma srodstopiu, nad kostka i normalny u gory, dodatkowe warstwy na przodzie stawu skokowego (tu gdzie wiekszosc butow sportowych ma plastikowa harmonijke) - wchlaniaja pot i zapobiegaja przetarcia od butow i powstawaniu odciskow oraz kropki z materialu na podwszwie miedzy palcami i pieta. 

Chlona pot, rozprowadzaja go na cala powierzchnie i podczas jazdy oddaja wilgoc, wiec chlodza stopy, jesli buty taka mikrowentylacje umozliwiaja. Po calym dniu przewieszalem je przez buty do wyschniecia, czasem dwa dni pod rzad - rano bylo bez nieprzyjemnego zapachu - material ma jakies tam mikrojony srebra w futerku. 

Sciagacze ekstra klasa, gumki sie nie ponaciagaly do samego konca, i gdyby nie przetarcie na spodzie przy palcach - nosilbym je nadal - ale do jazdy sie jeszcze nadaja i nie stracily nic ze swoich pierwotnych wlasciwosci. Juz szukam nastepcow.

Specjalnie na was przewrocilem jedna skarpete na lewa strone, aby pokazac, jak jest taka skarpeta zbudowana. Musze powiedziec, ze zarowno pod wzgledem komfortu termicznego, jak i noszenia, to do tej pory najlepsze i najczesciej uzywane przeze mnie skarpety na dlugie trasy w upalach. 

ihost_1529399079__trekkingsocken.jpg

Mam jeszcze inne - wkleje w kolejnosci od najbardziej ulubionych

Te kupione w 2008 roku - podobne w budowie do tych pierwszych - typowe skarpety trekkingowe:

ihost_1529400280__trekkingsocken1.jpeg

Plaskie szwy, nadaja sie nawet do zwyklych butow w chlodne dni:

ihost_1529400440__trekkingsocken2.jpeg

Grube, nadaja sie na chlodniejsze dni, w upaly stopy pozostaja lekko wilgotne:

ihost_1529400507__trekkingsocken3.jpeg

High-tech: X-Static - bardzo obcisle, dopasowane skarpety trekkingowe, czy tam gorskie, ktore maja jony srebra w materiale - dzialanie antybakteryjne. Stopy pozostaja absolutnie suche caly dzien nawet w najwieksze upaly, ale na wieczor skarpety maja zapach, jak filtr z wegla aktywnego. 

ihost_1529400550__trekkingsocken4.jpeg

Jak dotad zadne skarpety i zadna bielizna nie sprawdzily mi sie tak dobrze w upalach na motocyklu i nie okazaly sie tak uniwersalne, jak ciuchy zakupione w sklepie z odzieza wysokogorska. Mam tez kilka nowych produktow prosto ze sklepu motocyklowego i po dwoch sezonach powiem, ze po kolejny zakup raz udam sie jednak do jakiegos sklepu wysokogorskiego.

Prane recznie, mydlo, szampon, zel pod prysznic i w normalnych proszkach do zwyklych ciuchow - wszystkie zakupione skarpety mam od 8-13 lat. Naturalnie technologia materialowa rozwija sie, ale te przyklady to tylko do zwrocenia uwagi na budowe skarpet i zastosowane materialy. 

Pozdrawiam.