Skocz do zawartości

Serwis Zawieszenia - Koła - Wahacz, Amortyzator, Łożysko Główki Ramy

darekb1
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

bo sprzęgło zakłada się oryginalne, inne się nie nadają, klocki ważne żeby były spiekane, takie niepylące, pożerające tarcze, takie dobrze hamują, tarcz nie żałować rzecz wymienna, łożyska kosztują grosze wiec warto brać te lepsze fag,  koyo, skf....

Edytowane przez Franio
  • Upvote 2

Łożyska warto szukać po wymiarze, niekoniecznie "motocyklowe". Wychodzi taniej ;)
W samochodzie założyłem tarcze + klocki TRW, no i do bani niestety, po jednym mocniejszym hamowaniu na S7 zaczęły bić. I mam dududududu przy hamowaniu czasem. Podejrzewam, że pakuja w swoje logo, ale kto to robi to juz ciezko dojsc i podobnie jak np. z Blueprint - loteria

• 7 months later...

Cześć.  Tourmax ma zestaw naprawczy wahacza oznaczony symbolem  SWS-305 zawierający jedynie 2 łożyska i 2 tuleje, które znajdują się na głównej osi wahacza. Nie znalazłem podobnego zestawu przeznaczonego do kołyski i osadzenia kości (tylko oryginały w kosmicznych cenach). Czy brak zestawu naprawczego oznacza, że elementy te wymagają wymiany dużo rzadziej i dlatego nie ma zamiennika oryginalnych łożysk / tulei ?

14 minut temu, zoozka napisał:

Cześć.  Tourmax ma zestaw naprawczy wahacza oznaczony symbolem  SWS-305 zawierający jedynie 2 łożyska i 2 tuleje, które znajdują się na głównej osi wahacza. Nie znalazłem podobnego zestawu przeznaczonego do kołyski i osadzenia kości (tylko oryginały w kosmicznych cenach). Czy brak zestawu naprawczego oznacza, że elementy te wymagają wymiany dużo rzadziej i dlatego nie ma zamiennika oryginalnych łożysk / tulei ?

Dla spokoju ducha najlepiej wymienić wszystkie łożyska, jak już będzie rozebrane, chyba że faktycznie nie będą nosiły śladu zużycia, to tylko nasmarować.

W zamiennikach zdarzają się te łożyska, ale najlepiej jest je kupować nie z motocyklówki, a normalnie po wymiarze, albo w lokalnym sklepie, albo przez internet. Wymiary można próbować namierzyć na stronie sklepmoto46. W moim Bandziorze jak zamawiałem łożyska do zawieszenia, to z tej strony brałem wymiary i zamawiałem gdzie indziej tańsze, równie dobre, żeby w razie czego mieć już pakiet gotowy, a nie tak, że rozkładam motocykl, wyjmuje wszystko, muszę jechać do sklepu, albo zamówić, przez co motocykl stoi kilka dni w rozsypce.

Edytowane przez maniomen
  • Upvote 1

1 minutę temu, maniomen napisał:

Dla spokoju ducha najlepiej wymienić wszystkie łożyska, jak już będzie rozebrane, chyba że faktycznie nie będą nosiły śladu zużycia.

W zamiennikach zdarzają się te łożyska, ale najlepiej jest je kupować nie z motocyklówki, a normalnie po wymiarze, albo w lokalnym sklepie, albo przez internet. Wymiary można próbować namierzyć na stronie sklepmoto46. W moim Bandziorze jak zamawiałem łożyska do zawieszenia, to z tej strony brałem wymiary, żeby w razie czego mieć już pakiet gotowy, a nie tak, że rozkładam motocykl, wyjmuje wszystko, muszę jechać do sklepu, albo zamówić, przez co motocykl stoi kilka dni w rozsypce.

Dzięki. A udało Ci się dobrać wszystkie łożyska? Przeglądałem kilka stron i nie są to raczej typowe wymiary ? Mnie  nurtuje jeszcze kwestia jakości takich łożysk przy kupnie z niesprawdzonego źródła...

49 minut temu, zoozka napisał:

Dzięki. A udało Ci się dobrać wszystkie łożyska? Przeglądałem kilka stron i nie są to raczej typowe wymiary ? Mnie  nurtuje jeszcze kwestia jakości takich łożysk przy kupnie z niesprawdzonego źródła...

Tylko jednego nie było. Ale z tego co pamiętam, to było niedostępne ani w oryginale, ani w zamienniku, bo miało jakieś specyficzne wymiary.

Co do jakości, to zależy od sprzedawcy.

Jedni mówią, bierz niemieckie, bo są dobre, a się okazuje, że niemieckie też już są robione w Chinach.

Najlepiej, jeżeli masz gdzieś w okolicy sklep stacjonarny, w którym handlują tylko łożyskami, poproś o łożyska dobre, do wymagających warunków użytkowych. Tak czy siak zazwyczaj będą o wiele tańsze, niż motocyklowe dedykowane, bez względu na to, czy oryginały czy zamienniki, takiego na przykład Tourmax'a.

5 godzin temu, Tomek napisał:

Przecież podawane były rozmiary TU

Tomek, czy K6 ma taki sam wahacz  jak 2 generacja? Generalnie nie chodzi o wymiary tylko o dostępność i sprawdzone źródło żeby nie kupić lożysk z chińskiego gównolitu.

Ten sam. Specjalnie podałem firmy (producenta) wtedy mamy odnośnik  w co celować.

Spisane z mojego motocykla. Nowy z salonu , czyli nie grzebalny.

Jak udasz się do sklepu z łożyskami to pan podpowie jakiej firmy i klasy trzeba kupić.