Skocz do zawartości

Norwegia 2010

tom_jot
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Jak już pisałem w temacie założonym przez q-nerka wraz z żonką planujemy wyprawę do Norwegii.

Początek 4-5 lipca 2010. Czas ok. 25 dni +/- 1 dzień. Długość ok. 8000km wraz z przeprawami promowymi.

Trasa jak na mapce (w przybliżeniu):

Trasa wyprawy

Może ktoś chciałby się przyłączyć. W kilka osób zawsze raźniej i weselej.

I oczywiście czekamy na dobre rady, tych którzy już tam byli i mogą nam coś doradzć. :)

Edytowane przez Tomo

• 3 weeks later...

Ja jestem bardzo mocno zainteresowany. U q-nerka tez skrobnąłem, że jestem chętny. Kiedy planujecie zacząć się organizować, tak by pomysł nie został tylko w marzeniach?

Powoli już się organizujemy. Sprzęt prawie skompletowany. Jeszcze tylko Suzi przygotować do przyszłego sezonu i lekko doposażyć. Mapy są, navi też, przewodnik poczytany, trasa wstępnie ustalona, wiadomo, że można ją zawsze skorygować. Trochę kasy trzeba dozbierać i można ruszać. Tylko skrzydłowego brak. :)

Że kogo brak? Jakiego typu sprzęt macie zamiar zabierac?

Brak kogoś kto z nami wybierze się na tą wycieczkę :) A jeśli chodzi o sprzęt to miałem na myśli śpiwory, namiot, coś do zagotowania "kawałka" wody, itp. :)

Kurde taka wyprawa musi bys super przezycie.Musze sie kiedys zdobyc na taka wyprawe ale narazie z moimi umijetnosciami to jedynie terytorium Polski

Jak jest ekipa to sie spokojniej jedzie. No chyba, że ktoś ci musi udowodnić, że jest kozak i wypieprzy do przodu. Dojeżdżasz do postoju i chłopa suszysz :) To wyprawa turysrtyczna a nie wyścigi. Ja sam mam dopiero wykręcone ok 7,5tys. :) ale myślę, że dam radę :D Spiworek, namiocik, kuchenkę turystyczną też mam :D Na wyjazdach pełnię rolę Kulturalno Oswiatowego. Dbam o morale. Tak więc myslę, że przydałby się jakiś mechanik amator przynajmniej.

:) Jak tak dalej pójdzie to niemiecka wycieczka nam się zrobi. :) Trochę czasu jest więc wszystko jest do dogadania. :)

• 1 month later...

mysle ze do tego tematu ta relacja nada sie jak zloto : http://www.naczelnyfilozof.friko.pl/www2007/glownar.htm#206

w skrocie koles na motocyklu z 83 roku pojechal w 2007 roku do norwegii na prawie 3 tyg. dobrym jezykiem napisane , zabawne historyjki , mile przygody po drodze ( pewnie Tomek mial podobne jezdzac swoim etz 251 tylko jakies 20 lat wczesniej) i okolo 18 awarii zaliczonych ,co jednak nie przeszkodzilo naszemu bohaterowii w dotarciu do celu. po drodze nawet niespodzinaka dla milosnikow bandziorow ,ale to juz sobie trzeba poczytac i obejrzec fotki.

I tak malo osób jezdzi tej zimy wiec milej lektury zycze

Wielkie dzięki za podpowiedź. Tą relację przeczytałem jakiś czas temu jako jedną z pierwszych. :)

przypominam swą chęć uczestniczenia w wyjeździe. :)

• 3 weeks later...

Jak będziecie chcieli podróżować polskimi promami na trasie Świnoujście- Ystad lub Trelleborg dajcie znać .Mam parę porad:D

Napisano (edytowane)

Przyłączyliśmy się do ludzi z innego forum. Pierwsze spotkanie organizacyjne już się odbyło. Trasa ustalona na 95%.

Start 3 lipca 2010. Kierunek Tallin. Czas 22 dni.

Więc SirKosciol jeśli możesz podpowiedzieć coś na temat przeprawy Ystad-Świnoujście w drodze powrotnej to z góry WIELKIE DZIĘKI.

Edytowane przez Tomo

• 5 months later...

Pojechaliśmy, zobaczyliśmy, wróciliśmy.

Zebraliśmy sporo doświadczeń.

Przejechaliśmy 7560km, 6 krajów, tuneli i mostów bez liku oraz kilka promów.

Zobaczyliśmy widoki o jakich do tej pory mogliśmy tylko pomarzyć.

Spotkaliśmy wielu ciekawych, życzliwych a niektórych zakręconych ludzi.

Szczególne pozdrowienia dla:

-Komara z Krakowa i jego ekipy,

-przesympatycznej pary z Bielska-Białej przemierzającej Norwegię Renaultem Twingo

-3 śmiałków (Wawer, Sulejówek i Jastrzębie Zdrój), którzy kajakami opłyneli Nordkapp ponoć przy stanie morza 6B;

-3 rowerzystów śpiących w różnych (niektórych dziwnych) miejscach bez rozkładania namiotów;

-sympatycznej Polki w hotelu w Geteborgu,

-gadatliwego Szweda wracającego z Polski kamperem pod Geteborgiem,

-kierowców tirów z Łodzi i Sromowcy za miłą pogawędkę w oczekiwaniu na prom.

I wszystkim poznanym po drodze.

Polecamy wszystkim. A my tam na pewno jeszcze wrócimy. Następna trasa już jest. Więc za rok lub dwa ruszymy jeszcze raz.

Link do fotek wkrótce.

troche fotek? dobre sobie - prawie godzine ogladania -ale jest na czym oko zawiesic . wiecej bylo robienia zdjec niz jezdzenia ,ale sadzac po tym co widac to ciekawe rzeczy ,krajobrazy i zjawiska sa do obejrzenia

szkoda ze nie wkleiliscie nalepki PBC na tym palu na kole podbiegunowym ,ale moze ktos inny da rade next time

tak czy siak

wyprawa widze udana

Troche bo to tylko część fotek z ponad 3tys. a do tego jeszcze pusta karta 4gb wróciła do Polski.

• 2 years later...

Jesi to nie tajemnica, w jakich kwotach zamyka sie taki wyjazd? Gdzie spaliscie i czy zachowaliscie budzetowy standard czy nie zalowaliscie sobie podczas wyprawy ?

O ile pamiętam to wtedy zamknęliśmy się na dwie osoby w kwocie ok.7,5k. Szaleństwa nie było. Spaliśmy w hytte (na 4 osoby dzielony koszt), pod namiotami na kempingach i na dziko. Głowny koszt to paliwo. Jak masz jakieś pytania to pisz na priv.