Skocz do zawartości

Amortyzator Tyl

Gość Fallkor
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

no to sam nie wiem bo u mnie na centralce jest minimalnie nizej , moze tylko poprostu zwieksz napiecie a co montazu kolyski to nie probowalem

• Odpowiedzi 310
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• bald

45

• nieaktywny7

30

• zoozka

29

Top Posters In This Topic

Posted Images

amorek z 2001r od gsxf 750 i na pewno nie jest taki sam,

snapback.pngUżytkownik krynio dnia 11 listopad 2012 - 13:42 napisał

Jajka mialy wszystie zbiorniczki. Amor od jajka 750 wydaje sie krotszy od 750 imbryka. Przynajmniej siedzac na jednym i drugim. Moze inny system mocowan dzwigni.

Edytowane przez krynio

Dobra pany żeby zobaczyć jaka jest różnica potrzebuje aby ktoś kto ma oryginał i bandziora w II gen zmierzył mi coś takiego, jak by coś było nie jasne to pytać :)

u mnie wymiar jest 53.5cm mierzone na centralce na kołach bez obciążenia jest 53. :o: :o: jest twardo :o: :o:

irno05.jpg

m71d0t.jpg

Edytowane przez baldhead

A kurde dałem trochę dupy bo miałem wszystkie 3 dziś na stole w jednym momencie (B6 1gen, B12 I gen i Jajko 750 z 2000 roku), jutro jak mi się będzie chciało to wykręcę go jeszcze raz i zmierzę ile który ma długości- coś mi świta że po postawieniu od B12 i jajka razem jeden obok drugiego, ten od jajka był minimalnie krótszy- ale na tyle krótszy że to olałem :) może z 1 cm tak na oko.... Za to od jajka 600 i B6 1 gen na 100% długość jest ta sama. A amor od B6 1 i 2 gen to się chyba różni? Dużo Ci dupa poszła w dół?

Edit:

Tak wygląda różnica w długościach amora B6 i B12 (oba pierwsze generacje)

B12 po prawej ze śrubą w oku :)

02012013385.jpg

Moje spostrzeżenia:

Amor od GSX-f zarówno 600 jak i 750 jest tej długości co od B6 I gen. Jak widać na zdjęciu amor od B12 I gen jest ciut dłuższy od pozostałych (B6 I gen, oraz jajko 600 i 750). Jak to wszystko ma się do II generacji- nie mam pojęcia. Z tego co podejrzałem u brata to już sam amor B6 I/II generacji się różni... Wizualnie na 100% a długość trzebaby zmierzyć.

Edytowane przez Tybek

dużo nie dużo, cieżko wyczuć ale cięzej sie stawia na centralke

mierzac mój stary amor eye to eye (od osi otworu do osi otworu) wychodzi 315mm

Ze strony http://www.ohlins.com :

b6 (2000-2004) :Setup data

Shock absorber length 319 mm

Shock absorber stroke 55 mm

b12 (1996-2000)

Shock absorber length 306 mm

Shock absorber Stroke 64 mm

b12 (2001-2005)

Shock absorber length 320 (+6/-0) m

Shock absorber stroke 61 mm

Edit:

dobra, jak by ktoś mógł to może zmierzyć jak pisaałem wyżej, i porównamy bo po wielkich trudach i kombinacjach z pomiarami wyszło mi ze dupa siadła o ~5.5 cm w stsunku do oryginału a t odużo :slash::zdziwiony::slash::zdziwiony::slash:

A amor który mam ma długośc 295mm a oryginał 315mm

Edit:

dobra, jak by ktoś mógł to może zmierzyć jak pisaałem wyżej, i porównamy bo po wielkich trudach i kombinacjach z pomiarami wyszło mi ze dupa siadła o ~5.5 cm w stsunku do oryginału a t odużo :slash::zdziwiony::slash::zdziwiony::slash:

A amor który mam ma długośc 295mm a oryginał 315mm

Jeśli nadal potrzebujesz to zmierzę to dziś jak wrócę z roboty. Ogólnie to trochę zonk, ciekawy jestem jakiej długości będzie amor, który ja zamówiłem.

P.S. znalazłem gościa co ma korki od 650, woła 100 + przesyłkę za komplet, nie wiem tylko iloma kompletami dysponuje.

Jeśli nadal potrzebujesz to zmierzę to dziś jak wrócę z roboty. Ogólnie to trochę zonk, ciekawy jestem jakiej długości będzie amor, który ja zamówiłem.

P.S. znalazłem gościa co ma korki od 650, woła 100 + przesyłkę za komplet, nie wiem tylko iloma kompletami dysponuje.

Jakby miał 2 zestawy, to ja na drugi reflektuję.

Koszt przesyłki poleconym nie przekroczy 10 zł - możemy wówczas podzielić na 2.

Tylko trzeba zobaczyć najpierw zdjęcia korków i muszą być od 650. W razie czego mogę rozkręcić moje lagi i sprawdzić rozmiar korków i średnicę do podkładek pod nie.

Średnica rury wynosi 41, tak więc nie chce mi się wierzyć żeby podkładki miały 34.

W razie czego mogę od razu też zmierzyć tylny amortyzator z mojego moto.

Zoozka jak dasz radę to zmierz

Pitusb średnica podkładek jakie ja miełem wcześniej to 34.5mm bo mam je na akurat na stole, wymieniłem je na "rowerowe"

Wyszło mi 59 cm licząc od środka śruby do górnej krawędzi wahacza. Mierzyłem zarówno na centralce jak i na bocznej, nie było zauważalnej różnicy, choć spodziewałem się, że tył trochę siądzie.

czyli sie zgadza teraz sie wk**wiłem i rozkręciłem wszystko od nowa wsadziłem stary amor i zrobiłem pomiar i od gsxfa też zrobilem pomier i wyszło bite 6 cm teraz muszę jakos pomierzyć o ile kości muszą być krótsze żeby wyrównać do stanu fabrycznego.

Jak dostaniesz swój amor to daj znać jaki jest rozstaw od osi do osi otworu

u mnie 295 mierzone suwmiarka ;)

Czyli chyba wychodzi na to, że amorek od jajka pasuje, ale do 1szej generacji.

Inna sprawa, że Falklor montował do 2giej generacji i było u niego OK, niestety chyba ostatnio nie bywa na forum więc nie ma jak tego zweryfikować.

Mam nadzieję, że coś z tymi kośćmi uda Ci się wykombinować, bo jak nie to wqrw i kasa w piach...

pasuje bez problemow ale z imbryka, i do pierwszej generacji napewno bo mam tak u siebie

Edytowane przez benywariat

wsyzstko przez Krynia :bije::p:

dobra panowie pomierzyłem na tyle dokładnie na ile mogłem, starałem sie jak najlepieji wyglada to tak:

Pomiar na centralce na równej powierzchni od podłogi go górnej płaszczyzny wahacza

przy amorze oryginalnym wyszedł mi :363mm na amorze od gsxf'a w tym samym miejscu tak samo mierzone wyszedł mi:420mm czyli różnica 57mm.

po ustawieniu koła/wahacza na wysokości oryginalnej założyłem amor od gsxfa z odkręconymi kościami od kołyski aby zmierzyć o ile trzeba przesunąć otwory w kosciach.

przy przesunieciu otworów o ~11mm pomiar na wahaczu wychodzi około~363mm czyli ok, tylko jest problem bo przy takim wymiarze sprężyna amora styka sie z wahaczem(opiera sie o wahacz) to jest max więcej na tym amorze nie da rady podnieść tyłka

przy przesunięciu o ~10mm miedzy spręzyną a wahaczem moge wcisnąc szczelinomierz o.3mm, odległosc od podłoza do górnej częsci wahacza wychodzi ~370mm czyli jesteśmy w plecy 7mm ale że amor jest twardszy i ma lepszą regulacje myśle że powinno byc ok, jutro jak znajdę chwile w pracy to zrobie na próbę jedną kosć z jakiegoś płaskownika i zobacze co i jak

Edytowane przez baldhead

Do bandita pasuje, tylko trzeba pamiętać że bandit to je tylko pierwsza generacja :P :P :P

przy przesunięciu o ~10mm miedzy spręzyną a wahaczem moge wcisnąc szczelinomierz o.3mm, odległosc od podłoza do górnej częsci wahacza wychodzi ~370mm czyli jesteśmy w plecy 7mm ale że amor jest twardszy i ma lepszą regulacje myśle że powinno byc ok, jutro jak znajdę chwile w pracy to zrobie na próbę jedną kosć z jakiegoś płaskownika i zobacze co i jak

Przy oryginalnym amorku jaka jest odległość między sprężyną a wahaczem, 0,3 mm nie będzie trochę mało?

wsyzstko przez Krynia :bije::p:

ja Ci kazalem kupowac II generacje?

Do bandita pasuje, tylko trzeba pamiętać że bandit to je tylko pierwsza generacja :P :P :P

:D

Edytowane przez krynio

Przy oryginalnym amorku jaka jest odległość między sprężyną a wahaczem, 0,3 mm nie będzie trochę mało?

Nie wiem ale na pewno więcej :)

ja Ci kazalem kupowac II generacje?

Oj tam qrwa żebym to ja wiedział wcześniej że amorki w I i w II sa różne, myśle sobie jak Krynio piszę "kazdy podejdzie od 750" wieć ok i kliknąlem na kup teraz :slash:

no ale nie pisalem chyba, ze do II gen? do II gen to pisalem tylko o amorze z busy.

zamiast cudowac, moze po prostu go sprzedaj komus z forum i pomysl nad czyms innym?

nawet chyba sie domyslam, kto by by taki amor od jajka wzial.

Edytowane przez krynio

z kupowaniem to fakt pospieszyłem sie troche :)

ale z drugiej strony kolega zoozka pytał tęz o 600 II gen

http://polishbanditc...post__p__231049

i chyba Twooja odpowiedź była do niego wiec tym sie zasugerowałem.

A kto by chciał kupić ??

do amora od hayki też trzeba kości zmieniać no i airbox jak pisałeś

Edytowane przez baldhead

Nie wiem ale na pewno więcej :)

Właśnie sprawdziłem i od strony koła miedy amorem a wahaczem mam minimum 1 cm więc chyba nic z tego nie będzie. Cały czas się tylko zastanawiam jak to się stało, ze autor tematu ma 2 generację i jemu jakoś ten amor podszedł?

Wyglada na to, ze tez niedługo będę miał amor od jajka do sprzedania :)

z kupowaniem to fakt pospieszyłem sie troche :)

ale z drugiej strony kolega zoozka pytał tęz o 600 II gen

http://polishbanditc...post__p__231049

i chyba Twooja odpowiedź była do niego wiec tym sie zasugerowałem.

A kto by chciał kupić ??

do amora od hayki też trzeba kości zmieniać no i airbox jak pisałeś

Edit: no właśnie ja tez się tym zasugerowalem :)

Edytowane przez zoozka

yyyy rok 2000 mi podpowiadal I gen.

moj blad. przepraszam.

napisz do Przemka:

http://polishbanditc...343-surowytata/

tylko widze on tu sie nie za czesto loguje.

powiedz ile chcesz za to z wysylka i podpytam go na fejsie albo zadzwonie czy cos.

edit.

Przemek do lutego nie ma funduszy.

kuuuurde, Panowie. zasluzylem na solidnego klapsa :boks:

moze wystawcie to na forum. nie chce mi sie wierzyc by nikt nie chcial miec lepszego amora.

Edytowane przez krynio

mówi sie trudno w nastepnym tygodniu albo za dwa będę wycinał nowe kośći koszt niewielki i jak wcześniej pisałem że przesuniećie otworu o 10mm może będzie ok to teraz bezpiecznie presunę o 9mm zobaczymy co wyjdzie koszt dorobienia będzie niewielki zobaczę jak to wszystko smiga.

Jak będę zdecydowany co do sprzedaży to będę pamiętał namiary i się odezwę.

teraz tak patrze na linka od Tolina i z tego wynika że tylko Plug & Play to pasuje od b12 2001-2005 ale ten od jajka ma + w postaci regulacji kompresji więc bedę kombinował.

shock_length_chartA1.jpg

mówi sie trudno w nastepnym tygodniu albo za dwa będę wycinał nowe kośći koszt niewielki i jak wcześniej pisałem że przesuniećie otworu o 10mm może będzie ok to teraz bezpiecznie presunę o 9mm zobaczymy co wyjdzie koszt dorobienia będzie niewielki zobaczę jak to wszystko smiga.

Jak będę zdecydowany co do sprzedaży to będę pamiętał namiary i się odezwę.

teraz tak patrze na linka od Tolina i z tego wynika że tylko Plug & Play to pasuje od b12 2001-2005 ale ten od jajka ma + w postaci regulacji kompresji więc bedę kombinował.

Bald, jak będziesz wycinał nowe kości to dałbyś radę z rozpędu i dla mnie komplet zrobić? Oczywiście za koszty się rozliczymy.

• krynio pinned this temat