Skocz do zawartości

Amortyzator Tyl

Gość Fallkor
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

jak to Krynio pisał to do I generacji bez przeróbek powinien wejść od jajka 750 tylko już sam nie wiem czy chodziło o 600 czy 1200 :takaemotka:

• Odpowiedzi 310
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• bald

45

• nieaktywny7

30

• zoozka

29

Top Posters In This Topic

Posted Images

Od jajka 600/750 będzie pasował. Od 600 jest bez zbiorniczka, od 750 jest ze zbiorniczkiem. Długości te same są.

Pasuje nawet od b12 sam miałem i było o wiele lepiej

Mam I gen, 600 - i teraz mam amorek od jajka 600 - bez zbiorniczka (zamontowany do góry nogami - bo jest "odwrotny"

Działa dużo lepiej niż oryginał (do tego wybity...)

nie poszedł po operacji do góry -ale zastosowałem krótsze kości i mam wyżej ile się da...(koło na stopce leciuteńko dotyka podłoża)

Siudmy

• 2 weeks later...

Czy od II generacji B12 pasuje do B6 także II?

Edit: (bo żem się pogubił już)

Edytowane przez Bezem

cześć

czy do b6 I gen. można wcisnąć amorek od gsxr 600 k6/7/8 ?

wizualnie są podobne do amorka z gsxr 1000 k7/8 (wymiarami są zbliżone)

od kogo kupujesz ? z allegro ? napisz do gościa niech zmierzy interesujace Cie wymiary i sobie porównasz.

najważniejsze to:

-długośc montażowa tzw eye to eye

- wymiar/ szerokośc dolnego mocowania

-szerokośc górnego

- i fi otworów pod śruby montażowe

• Upvote 1

napisałem i czekam

bardziej zastanawia mnie czy ktoś już to robił, czy były jakieś problemy z przeszczepem?

wątpię, zawsze jakieś "kwiatki" po drodze wyjdą, albo dupa pójdzie w górę, albo w dół, albo w niektórych przypadkach będze przeszkadzał airbox, itp.

Wszystko zależy jak bardzo chcesz kombinować żeby upchąć amorka do moto. Można powiedzeć że dokonując większych lub mniejszych przeróbek czyli jak na przykład w moim przypadku dorobienie mocowania lub zmiane kości, jest szansa ze uda sie zamontować wybrany amor, oczywiście wszystko z głową, nie mówimy o montowaniu amora odługości np 350mm do bikea w którym oryginalnie jest np. 200 lub na odwrót

Czy od II generacji B12 pasuje do B6 także II?

Edit: (bo żem się pogubił już)

pasuje -ja mam tak - zmiana nastapila przy okolo 30 000km, dupka idzie wtedy troche do gory i kolo leciutenko dotyka podloza ( w zaleznosci od ustawienie sprezyny)

caly efekt jednak warty zmiany - twardszy tyl jest na pewno niz w oryginale.

• 3 weeks later...

Posiadam bandziora I gen. Dałem do niego amorka od GSX-Fa 750. Kupiłem za stówkę na allegro, w stanie takim średnim a i tak jest o niebo lepiej niż na orginalnym. Wszystkim co się zastanawiają polecam. Tył podniósł się troche, opona lekko dotyka ziemi na centralce ale tak ze mozna obórcić koło :) Do tego do przodu dałem podkładki na sprężyny 10mm + olej 15W. Jestem bardzo zadowolony z ostatecznych efektów tanim kosztem prowadzenie meega się poprawiło :D

Cześć, ja może troszkę od innej strony, Mój bandyta (B6 Igen) miał zmieniany amor bo tył sięwylał poprzedniemu ownerowi. Niestety nie był wsanie mi powiedzieć z czego to było dane. Czy da się jakoś bez zdejmowania określić czy amor jest ori czy jakiś inny. Podstawowa kwestia jest taka że nie ma zbiorniczka więc nie jest z Jajka 750, jak również nie znalazłem regulaci żadnej oprócz napięcia sprężyny wiec nie bardzo jest od GSX600F. Pytam ponieważ mnie się wydaje że jest to dość twardy amor a z tego co tu czytam seria jest raczej miękka. Więc może wsadzili z B12 do B6.

Cześć, ja może troszkę od innej strony, Mój bandyta (B6 Igen) miał zmieniany amor bo tył sięwylał poprzedniemu ownerowi. Niestety nie był wsanie mi powiedzieć z czego to było dane. Czy da się jakoś bez zdejmowania określić czy amor jest ori czy jakiś inny. Podstawowa kwestia jest taka że nie ma zbiorniczka więc nie jest z Jajka 750, jak również nie znalazłem regulaci żadnej oprócz napięcia sprężyny wiec nie bardzo jest od GSX600F. Pytam ponieważ mnie się wydaje że jest to dość twardy amor a z tego co tu czytam seria jest raczej miękka. Więc może wsadzili z B12 do B6.

Wstaw jakieś foty.

Ale w czym dokładnie problem? :) Chciałbyś wiedzieć od jakiego motocykla pochodzi twój amortyzator? Czy po prostu masz napięcię ustawione tak żeby amortyzator był jak najmiększy a mimo to jest dla ciebie za twardo?

W razie czego mam na zbyciu amorka oryginalnego od b6 1gen. Ale jest on na tyle wytłuczony że na najtwardszym ustawieniu można jeździć tylko w pojedynkę ważąc do 80kg :D i nie ma mowy o jeździe z pasażerem.

foto wsadzę.

a problemu w zasadzie nie ma ale pytam z ciekawości bo mówiecie o zmianach na te z GSXFa bo sa twardsze a mój według mnie jest twardy. fakt napiecie wstępne mam ustawione na najbardziej ściśniętą spręzynę i może to stąd. w kazdym razie czuję każdą nierównośc drogi na tyłku.

Z innej strony nie mam doświadczenia z motocyklami bo to mój pierwszy i jak wiadomo nie zbyt sportowy.

Jeśli masz regulacje, to wystarczy że podregulujesz go pod siebie. Moim zdaniem, z czasem zauważysz, że nieco twardszy amor to zaleta :)

PumaRST jeśli jednak ten amorek by Ci nie odpowiadał, mogę się z Tobą wymienić za w pełni sprawny amor z mojego bandita ;)

Edytowane przez Zimo

Wstaw jakieś foty

Przepraszam że tyle zeszło z odpowiedzią ale jakoś nie maiłem czasu oraz chwilowo Bandzior był na wymianie łożyska w główce ramy oraz serwisie lag - ale o tym później.

Foty tyłu:

wbh7.jpg

pyog.jpg

78v1.jpg

Przepraszam ale lepiej go ująć nie umiem.

Wracając do lag to podczas serwisu ich okazało sie że mają progresywne spręzyny oraz podkłądki zmieniajace napięcie wstępne tych sprężyn. Więc coraz bardziej twięrdzę że mój Bandziaor jest coś nie seryjny na zawieszeniu tym bardziej że dziś widziałem 650 jeszcze olejaka gdzie wsiadał facet na niego około 85kg wagi i motocykl trochę usiadł jak wsiadła jeszcze jego partnerka to koło prawie schowało się w nadkolu u mnie jak ja wsiądę to się praktycznie nie ugnie a jak posadzę drugą osobę to siądzie odrobinę.

Przepraszam z lekką zmianę tematu ale bardzo mnie dziwiło jak pisaliście że Bandziory są miękkie a mój raczej sztywny i zwarty, nawet troszkę nerwowy na naszych drogach.

no nic dziwnego że jest twardy bo sprężyna jest ściśnięta na maxa

• 5 months later...

Odkopuje trupa,

Biorę się mocno za renowacje zawieszenia u siebie. Szukam amora tył do 1 gen bandita 600 - ma ktoś ciekawy zamiennik do zaoferowania?

Czego najlepiej szukać? RF i gsxf są stare (92 rok czy 95) lub ponad 300 zł - Jaki nowszy amor proponujecie? Jakie progresy na przód dobrać w takim zestawieniu? Fajnie gdyby poszedł trochę w górę -  jestem wysoki.

Wybaczcie jestem zielony

Dzięki Wam wielkie za wszystkie wskazówki

Będą pasować?:

http://allegro.pl/amortyzator-tyl-suzuki-gsxf-750-gsxf-00r-i3679638700.html

http://allegro.pl/amortyzator-tylny-suzuki-gsx-f-gsxf-750-2005r-i3696372068.html

Tył pójdzie w górę?

Edytowane przez Pain

tak do pierwszej gen podejdzie bez probelmu, przyczytaj temat a wszystkiego sie dowiesz

Przyznam czytałem jednak tylko 4 strony - widziałem jedynie nieporozumienie i błędnie kupione amortyzotory :) - dlatego chciałem się upewnić

Jestem już zmęczony tematem bo siedzę w tym masę czasu a dalej niewiele wiem.

Będzie to dobry wybór czy lepiej szukać czegoś innego :)?

Edytowane przez Pain

No przecież piszą przykładowo na stronie 7, że pasuje bez przeróbek :P

• krynio pinned this temat