Skocz do zawartości

Rosja By Cirus I Spółka :)

Cirus
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Kibicuję Waszej wyprawie .

Kibicuję Waszej wyprawie .

To dobrze bo Oni już wrócili :)

A czemu obywatele UE nie mają prawa wjazdu od Białorusi?

Na granicy PL i UA też takie jaja z kontrolą są?

A czemu obywatele UE nie mają prawa wjazdu od Białorusi?

Na granicy PL i UA też takie jaja z kontrolą są?

bo to ichniejsza strefa Shengen czyli Unia Celna; jest to przejscie wewnętrzne wspólnoty,

dodatkowo na Białoruś w takim przypadku obowiązują Cię wizy;

i nie żadne jaja tylko cywilizowany świat tak działa.

CZĘŚĆ 2

Kolejnym celem była Moskwa . Spodziewaliśmy się słabej drogi i wielo kilometrowych korków. Droga miała po 5 – 6 pasów w każda stronę ruch spory ale chyba nie zatrzymywaliśmy się w ogóle bo można było pomykać miedzy samochodami droga bardzo dobrej jakości tylko trzeba uważać na namalowane pasy bo mają jakies pół centa wysokości i jak ktoś odkręci manete to może być źle. Wjazd do Moskwy nas zniszczył ( dosłownie ) nie wiedzieliśmy czy jesteśmy w Nowym Jorku czy Dubaju.

Chciało się powiedzieć „mają rozmach skur….” Wszystko jest piekielnie wielkie: budynki drogi generalnie cała infrastruktura jest kosmiczna. A po ulicach można spotkać caly katalog 2018 bmw mercedesów audi oczywiście wszystko limuzyny i suvy takiej ilość G klass i maybachów nie widziałem nigdzie. Udało nam się znaleźć nocleg dosłownie 300 metrów do placu czerwonego także mieliśmy ułatwione zadanie bo poruszanie się po Moskwie innym środkiem transportu niż metro to dramat. Także zwiedzaliśmy pieszo a później polataliśmy sławnym metrem. Plac czerwony kreml i wszystkie inne zabytki oczywiście ryją beret swoja wielkością starannością wykonania.

W Moskwie wszystko ma być najdroższe najlepsze największe nie ma żadnych kompromisów. Ogólnie jest bardzo bezpiecznie i widać że ktoś więcej nad tym panuje niż policja, generalnie się śmiałem że jak w Moskwie ma być wypadek to musi być on skonsultowany przez kilka osoób i musi zostać wydane pozwolenie tam nic nie dzieje się z przypadku. No i teraz najlepszy temat dotyczący Rosji – dziewczyny. Myślałem że po Ukrainie nie będzie już lepiej ale jednak się myliłem. Moje zakochanie było średnio co 3 sekundy. Można pomyśleć że Rosjanki rodzą się po to żeby dobrze wyglądać i dobrze wyjść za maż. Tam nie dziwi nikogo widok typka 60 letniego w maybachu a obok laska 20 letnia. W centrum też się z tym nie kryją także u nich to jest normalne. Ale nie ma co się dziwić bo jest w czym przebierać (cieszę się że nie mieszkam w Rosji : D ) Jeżeli pomyślisz, że widziałeś przed chwilą najlepsza laske na swiecie to za 5 sekund przechodzi jakaś lepsza : ).

Jak już wspomniałem jeżdziliśmy tez sławnym metrem Moskiewskim jednak w tym temacie akurat nie urywało dupy było to zupełnie coś innego niż w innych miastach ale nie zrobiło takiej roboty jak np. sam wjazd do Moskwy ale tak czy inaczej warto zobaczyć i pojeździć więcej niż jedną linią. W knajpach i sklepach trzeba trochę patrzeć na ceny bo obok kawioru za 100 zł stoi taki za 5 tys zł i można się lekko zdziwić tak samo z alkoholem

9e6a6ea28bb4.jpg

b321b3fc6329.jpg

8e5cc3355bbb.jpg

cab2de07356c.jpg

685d504e3073.jpg

f13111406013.jpg

610b30ea23ff.jpg

311ef8186449.jpg

3039563faebd.jpg

9986295bf1d3.jpg

cc120c740dcc.jpg

ef8bfb26744a.jpg

52ba18b41ea1.jpg

6f98a6caecc7.jpg

a580cdf0f53d.jpg

027ad49f6389.jpg

86a0acb8e77f.jpg

91236e75b590.jpg

027306eec68c.jpg

74861be7bdb7.jpg

782f5ddc509d.jpg

Kolejnym etapem był Petersburg. Wszystko fajnie ale chyba warto zrobić te dwa miasta w odwrotnej kolejności bo po Moskwie Petersburg był po prostu kolejnym zwykłym starym miastem z duża ilością zabytków. Bardzo dużym plusem jest to ze można go zwiedzać z łódki bo Petersburg jest zalany mniej więcej jak Wenecja i spokojnie można go opłynąć i tak też zrobiliśmy, takie opłyniecie najważniejszych miejsc zajęło jakieś 2 godzinki i nie kosztowało więcej niż 40 zł także warto skorzystać z tej opcji chyba że ktoś lubi chodzić.

a3570f5819c4.jpg

3ae24d0082ba.jpg

6151084906d5.jpg

b08567434219.jpg

eb4c42d20b35.jpg

e530aa4246ba.jpg

199a4c3af0cf.jpg

44707caeed6a.jpg

dd21b1d0b464.jpg

daf4cc2fbd84.jpg

162b10172bc4.jpg

a16412dc852a.jpg

05236995013a.jpg

4b504709d852.jpg

2f2b390e1d01.jpg

245d347512e5.jpg

75ab25729110.jpg

Kilka informacji typowo technicznych:

Nie napisałem nic o jedzeniu. Warto się zatrzymywać w małych knajpkach czy to po trasie czy w centrum i brać w ciemno dania Rosyjskie bo sa bardzo dobre i dość dobrze wychodziły cenowo. Nie trafiliśmy chyba ani razu na coś co nie było zjadliwe nawet jak pojechaliśmy na jakaś wiochę zabita dechami w okolicy Katynia . W dużych miastach warto korzystać z barów mlecznych których jest dość sporo.

Kolejny temat to internet: nie istnieje coś takiego praktycznie jak wi fi . Żeby się połączyć z netem trzeba robić cuda wianki łączyć się wysyłać swój nr wpisywać kody itp. Także jedyną normalną formą którą zrobił bym następnym razem to zakup miejscowej karty i korzystanie z niej na miejscu.

Tankowanie : o tym że paliwo jest bardzo tanie już pisałem jednak jest coś co wkur. Bardzo mocno czyli za każdym razem jak ktoś podjedzie pod dystrybutor musi iść do kasy i mówić żeby odblokowali dany dystrybutor nie było by w tym nic dziwnego gdyby nie robili problemów przy odblokowaniu, generalnie za każdym razem prawie były z tym problemy. A było jeszcze coś takiego jak tankowanie na autostradzie które było prawdziwym wyzwaniem.

Autostrady w Rosji są płatne ale jest ich na tyle mało że można pominąć ten temat ale działa to jak w Europie normalnie bramki szlabany i jazda.

Podsumowując cały wyjazd Rosja to wielki i ciekawy kraj który warto poznać bo to co jest w internecie czy tv nie odzwierciedla nawet jednego procenta jak tam naprawdę jest, tego po prostu nie da się opisać tylko trzeba zobaczyć to na własne oczy, polecam każdemu tam się wybrać gwarantuje, że każdy będzie w szoku .

Teraz kilka faktów ekonomicznych: byliśmy 10 dni, zrobiliśmy ok 4000 km , wiza kosztowała ok. 450 zł już z ubezpieczeniem ( warto zrobić ją sporo wcześniej ) my mieliśmy ją dostać po tygodniu a dostaliśmy praktycznie w dzień wyjazdu. Ceny jedzenia i alko mocno uzależnione od miejsca ale nie było tragedii. Jak ktoś ma jakieś pytania to pisać śmiało ;) czy pojade tam jeszcze raz? Oczywiście !

Edytowane przez Cirus
  • Upvote 3

Mają rozmach sk.......ny,to fakt powszechnie znany w Moskwie czy Petersburgu .

A jak to wygląda na prowincji,z daleka od głównych dróg ?

No cóż byłem widziałem.

"Mają rozmach skur...."

To najepsze podsumowanie tego kraju.

Ciekawy wyjazd.  Swoją drogą fajnie jest pooglądać tę ich "biedę i zacofanie"... Zawsze można powiedzieć na prowincji jest gorzej ale, powiedzcie szczerze, który kraj nie ma prowincji...

Swoją drogą ...Chcesz powiedzieć, że ładna 20 letnia dziewczyna by się woziła z 60 latkiem.... tak... ciekawe co on ma jej do zaoferowania... :)

Ciekawy wyjazd.  Swoją drogą fajnie jest pooglądać tę ich "biedę i zacofanie"... Zawsze można powiedzieć na prowincji jest gorzej ale, powiedzcie szczerze, który kraj nie ma prowincji...

Swoją drogą ...Chcesz powiedzieć, że ładna 20 letnia dziewczyna by się woziła z 60 latkiem.... tak... ciekawe co on ma jej do zaoferowania... :)

Piniondz rządzi światem :)

Fajna relacja mało zdjęć!

..Chcesz powiedzieć, że ładna 20 letnia dziewczyna by się woziła z 60 latkiem.... tak... ciekawe co on ma jej do zaoferowania... :)

Bania na koncie wystarczy :) mało tego to czesto spotykany tam widok. W pl tez tak jest tylko wolą chować sie po krzakach a tam jest to po prostu dopisane do statusu :)

Mają rozmach sk.......ny,to fakt powszechnie znany w Moskwie czy Petersburgu .

A jak to wygląda na prowincji,z daleka od głównych dróg ?

Na prowincji jest zupełnie inaczej, tam zdecydowana większość samochodow to leciwe łady a nie S klasa.

Cirus, a spaliłeś laćka na placu czerwonym na wyjeździe? :D

Vieto gwarantuje Ci ze jak bym cos takiego zrobil to ktos by mnie szybko zdjal ze snajperki tam takie rzeczy sie po prostu nie dzieją :)

A co do prowincji to bieda oczywiscie cos jak na polskiej wiosce z ta roznica ze tam maja wieksza wyobraznie :D

Edytowane przez Cirus

Bania na koncie wystarczy :) mało tego to czesto spotykany tam widok. W pl tez tak jest tylko wolą chować sie po krzakach a tam jest to po prostu dopisane do statusu :)

Bo na Wschodzie to nie wstyd :D a w Polsce nie ma takiej kultury, chociaż niektórzy chyba by chcieli (nie, nie mam tu na myśli kobiet) :D

W Lublinie jeden profesor medycyny na 80tkę poślubił 20stkę. Teraz, jak jakiś lekarz kończy 60 lat to wszyscy mu życzą:

"Wszystkiego najlepszego! Być może w tym roku urodziła się twoja przyszła żona".

A wracając dk tematu, fajna relacja, aż chce się tam pojechać.

Śmieszna akcja mi sie przypomniala, przed wyjazdem sluchalem tej nuty i sobie ogladam teledysk

I sobie mysle " no standardowo teledysk przekoloryzowany i podkrecone wszystko na maxa " to bylo moje najprzyjemniejsze zdziwienie ze to co na teledysku odzwierciedlało idealnie Moskiewsko Petersburskie klimaty :D

Śmieszna akcja mi sie przypomniala, przed wyjazdem sluchalem tej nuty i sobie ogladam teledysk

I sobie mysle " no standardowo teledysk przekoloryzowany i podkrecone wszystko na maxa " to bylo moje najprzyjemniejsze zdziwienie ze to co na teledysku odzwierciedlało idealnie Moskiewsko Petersburskie klimaty :D

STAREEEEEE :p:

Stare ale nic sie nie zmienilo :D

A mi to przychodzi na myśl:

Edytowane przez Havana
  • Upvote 1

Kilka strzałow z bujania po Moskwie :)

3ed0b879f4d1.jpg

da51aa0eca8a.jpg

ff0fc5df945c.jpg

3cdd8b8e5b14.jpg

8875bae22741.jpg

O, panie... :D

Jakby po bokach ulicy była pustynia, to bez wahania bym powiedział, że to Dubaj, albo inne emirackie miasto... wróć. Metropolia!

Dokładnie mniej wiecej podobny klimat odczuliśmy :)