Skocz do zawartości

Rozbiórka Lagi

Pitbull
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Może ktoś zechciałby podzielić się wiedzą jak zrobić, żeby w ręku została tylko rura? 

szfzio.jpg

Na górze jest normalny prawy gwint?

Na dole nie ma śruby jak zwykle, malutki imbus z boku jako blokada i laga jest wkręcana, widać gwint po jego wykręceniu.

Zastanawiam się czy dolna regulacja jeszcze ego nie trzyma. 

Moja wiedza właśnie kończy się na tym, że brakuję śruby od spodu. 

Masz problem zeby wyjac tlumik czy co? Wyjmij tuleje z lagi i zrob fote od spodu

Tłumik wyjdzie bez problemu, tak jak widać na tym zdjęciu i tak jak napisałem, nie ma dole otworu, rura jest nagwintowana i wkręcona w mocowanie koła.

Ducati sprzedaję to jako jeden element, https://www.bike-parts-ducati.com/ducati-motorcycle/Superbike/2016/959_Panigale/959-Panigale/FRONT-FORK/274/43/0/274 , 11 na tym diagramie.

Na razie chce uniknąć zakupu w serwisie, samą rurę sprzedają w stolicy ducati poza serwisem, ale dziś po próbie odkręcenia tego zaczynam wątpić czy to się uda bez zerwania gwintu, stąd pytanie, czy może ktoś na co dzień rozbiera nowe wynalazki z Bolonii :)

Pisz po ludzku ze chcesz zdemontować kopyto z lagi bo nie wiadomo o co chodzi

Te nowoczesne wynalazki z boloni maja już przeszlo 20 lat takze to żadna nowowsc.

Kopyto rozbiera sie tak ze odkrecasz zabezpieczenie z boku lagi jak jest ( nie we wszystkich upsach wystepuja) podgrzewasz je i krecisz oczywiscie sciskajac jedno i drugie w domowych warunkach bez narzedzi to praktycznie nie wykonalne ale jak ma isc na zlom to sprobowac mozesz.

Wykrecasz regulacje tlumienia i szarpiesz lage

Jednak było tak jak twierdziłem na początku, gwint okazał się normalny, trzeba było mocno zacząć żeby puściło, moto nie ma roku, a mimo to mocno skorodowało.  

Cirus tak dawno nie miałem moto, że już zapomniałem co jak się nazywa :D

2q9ym13.jpg

No i git nastepnym razem podgrzej kopyto opalarką zawsze mniej szarpania :)

Podlacze sie do tematu.

Problem typowy jesli chodzi o rozbiorke lag, mianowicie nie moge wykrecic dilnej imbusowej sruby z lagi.

Z jednej lagi poszlo dosc luzno, chociaz zaparzec musialem na drewnianym trzonku.

Druga laga poszla w ten sposob tylko kawalek i dalej nie idzie. Sruba wykrecila sie tylko jakies pol centymetra, takze wewnetrzny fragment chodzi luzno. W tej chwili nie daje rady ani wkrecic ani wykrecic. Mozliwe jest zeby ten gwint sie uszkodzil? Jak to rozebrac w takim wypadku?

Wysłane z mojego STF-L09 przy użyciu Tapatalka

Do odkrecania kluczem pneumatycznym laga musi byc calkiem skrecona razem ze sprezyna? Czy mozna z wyjata sprezyna?

Wysłane z mojego Lenovo TB-8703X przy użyciu Tapatalka

Hmmm, nie za bardzo rozumiem co ma to dac... to nie bedzie sie po prostu krecilo w kolko? Teraz mam luz na tym gwincie, jakies pol cm udalo mi sie imbus wykrecic, takzeta tuleja lata sobie lozno w goleni ale nie da sie gwintu ani odkrecic ani dokrecic (zapierajac od srodka goleni drewnianym trzonkiem).

I w pneumacie i w wiertarce masz dobry zryw i zdąży się śruba wykręcić zanim zacznie się nakrętka obracać, na pewno jest jakaś nazwa fachowa na to, ważne, że działa.

A jak nie pomoże to klucz imbusowy na wiertarkę i robisz ruch obrotowy Matki  Ziemii  :glupek2:  trochę tarcia się znajdzie i się odkręci.

kr_1_rys1v_1a.jpg

Tylko pneumat ma takie jebniecie że jest to przydatne, wiertarka dziala liniowo. Jak sie bedzie krecilo to wyciagnij lage na maxa i przytrzymaj oczywiscie na skreconym zestawie z korkiem

Ten wewnętrzny element można przytrzymać kluczem specjalnym.

Na forum jest temat z tutorialem, jak taki klucz samemu wykonać.

Ewentualnie podjedź do mnie, to ci taki klucz użyczę.

Ten wewnętrzny element można przytrzymać kluczem specjalnym.

Na forum jest temat z tutorialem, jak taki klucz samemu wykonać.

Ewentualnie podjedź do mnie, to ci taki klucz użyczę.

Fido pamiętasz jaka tam nakrętka na Special Tool była wspawana ?

Dzieki za podpowiedzi. Nie wiedzialem, ze klucxe pneumatyczne tak dzialaja.

Udalo mi sie to dzis zrobic. Mocniej sie zaparlem na trzonku, gwint ruszyl w strone wkrecania, wkrecilem do konca i potem udalo sie bezproblemu wykrecic.

Fido pamiętasz jaka tam nakrętka na Special Tool była wspawana ?

24 albo 27.

Musiał bym zmierzyć. Ale to wieczorem, jak wrócę do domu.

EDIT:

Znalazłem:

https://polishbanditcrew.pl/topic/6839-patent-na-klucz-do-rozbi%C3%B3rki-lag-gsf-600/

Edytowane przez fido-dido

Pechowo mi idzie to skladanie...

Teraz utknalem na uszczelniaczach. Poprzednio montowalem Tourmax i weszly pieknie. Teraz mam Ariete Ari 102 i za cholere nie chca wejsc, brakuje jakiegos milimetra zeby wsadzis zabezpieczenie. Dalej je probowac nabijac czy inne uszczalniacze kupic?

Jeśli wysokość mają taką samą, jak stare, to muszą wejść do końca.

Dobrze oczyściłeś gniazda?