Skocz do zawartości

Zawieszenie - Amortyzator - Regeneracja Czy Wymiana

hulit1
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

jak w temacie , przymierzam się do regeneracji amora centralnego

mam włożony amorek od rf 900 z 95r. , zrobiłem na nim kilkanaście tys. km i zaczyna się pocić i wydaję się, że słabo tłumi

na równej drodze jest git , a na dziurach hitu nie ma

amorek ma tyle lat i logiczne wydaje się, że regeneracja by mu się należała

innej opcji w sumie nie widzę , bo kupić znowu używkę, która może być jeszcze w gorszym stanie chyba nie warto

na nowy mnie nie stać , poza tym w przyszłym sezonie chce zmienić bika , ale na wrześniową wyprawę chce mieć bandita dobrze przygotowanego żeby jazda dostarczyła jak najwięcej przyjemności i trochę komfortu mojej Pani

pogrzebałem i znalazłem taką firmę http://www.nagengast.pl/

nawet parę osób ją poleca

jutro zadzwonię i dowiem się o koszta

liczę na Wasze rady bracia , szczególnie tych co regenerowali amory

pytanie: czy ktoś ma doświadczenia z regeneracja amora i czy warto ?- bo wywalić 200-300zł(tyle pewnie to będzie kosztowało) i nie poczuć poprawy, jakoś mnie nie podnieca

pozdrowionka

• Odpowiedzi 82
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• Aeternus

17

• Łukasz600

18

• szoter

10

Tak o ile dobrze pamiętam regenerował Krzysztofmielnik.Był zadowolony .Zrobili tak jak chciał.Czyli deko twardszy.

dzięki za podpowiedz

czekam w takim razie na wypowiedz Krzysztofmielnika lub kogoś kto to robił

ja regenerowałem w Poznaniu-nie pamiętam jak to sie nazywalo ale jak ci zalezy to poszperam-poszło na to prawie 400pln z przesylką..generalnie nie bardzo widziałem poprawe-fakt ze mój amor był zajebiscie dobity-robiłem go na początku zeszłego sezonu a teraz jest juz skkrecony na max i czuc ze pływa wiec sam nie wiem czy warto-ale z drugiej strony kupic w podobnej cenie co regeneracja jakiegos trupa to chyba lepiej regenerowac-reanimowac ten co masz!

nie nastroiła mnie zbyt optymistycznie Twoja wypowiedz

czekam na dalsze opinie

Firmę Nagengast znam z regeneracji amortyzatorów do układów NIVO w BMW i wiem, że praktycznie każdy kto u nich robił byl zadowolony. Osobiście nie korzystałem z ich usług ponieważ nie mialem póki co takiej potrzeby.

hulit z tego co pamietam to krzysiek na starym forum opisywal jak i co robione bylo w jego amorze wiec zerknij na stare pbc i poszukaj tam

• 3 months later...

Tak mi chodzi po glowie wymiana tylnego amortyzatora. Duze pieniadze to nie sa jezeli celowalbym w uzywany a mysle ze powoli czas zaczac sie rozgladac za jakims bo moj to tak bez rewelacji chyba juz.

Pytanie mam czy ktos orientuje sie czy w b4 jest on rozbieralny co by olej moc wymienic? I jak tak to czy mozna dostac gdzies sama sprezyne?

Chociaz szczerze to wolalbym kupic cos w calosci na allegro i to od modelu wyzej bo i nowsze:) Moze jest na forum ktos zorientowany czy taki amor z powiedzmy b6 podpasowalby do mojego moto?

Pozdrawiam

Marek

zrob fotki to bedzie widac jak jest mocowany i jaka jest dlugosc moglbys zmierzyc , bo jezeli dluzszy w b6 to tyl troche podniesie sie

Aeternus mam to samo z moim, strasznie "siadł" i rozglądam się za jakimś zamiennikiem także podłączam się do pytania czy od B6 by pasował, nawet jakby mi dupe podniosło nie narzekałbym. Jutro pomierzę bo będę grzebał przy moto to może jakoś dojdę do niego żeby go zmierzyć i wrzucić jakaś fotkę poglądową żeby ktoś się mógł wypowiedzieć.

Ale patrząc po wyglądzie to mocowanie powinno pasować:

Amor B4 allegro

Amor B6 96-00r

Amor B6 00-04r

Edytowane przez �ukasz600

pewnie będzie pasował na mocowania - suzuki ma generalnie do dziś takie same. Kwestia długości. Co zaś wymiany oleju - to nie ma rzeczy nie rozbieralnych - poprostu nieraz koszt złożenia jest zbyt duży. Nieraz amora trzeba ciąć a potem zespawać na nowo w miejscu oryginalnych spawów

Aha to muszę zmierzyć. A czy ta długość podana na aukcji 295mm jest faktycznie taka? Jakby ktoś mógł sprawdzić wtedy porównam sobie z moim bo w serwisówce nie podali długości amora :)

tez podłączę się do pytania ale jak sprawdzić czy amor jest do wymiany ??

No to fajne sie zapowiada. Jutro to moze nie bo chce bardziej garaz wysprzatac ale w tygodniu bede rozkrecal moto wiec przy okazji wyjme amortyzator. Obfoce i pomierze to wpuszcze w temat. Bo moze ktos ma wyjety od b6? czy modelu wyzej?

Zreszta tak jak i Lukasz to nie marudzilbym jakby mi tylek poszedl lekko wyzej bo i duze kobiety chca zebym je przewiozl :D

----

Szoter na samym amorze masz takie jakby no nie wiem zabki? bo te korone obkreca sie i mozesz nawet bez rozebrania moto zauwazyc czy amor jest na koncu swoich mozliwosci czy tez nie. A inny sposob to po prostu posadzisz dwoch kumpli na moto i sprawdzisz czy jest jeszcze "zapas" na ewentualne dziury w drodze :D

Edytowane przez Aeternus

tez podłączę się do pytania ale jak sprawdzić czy amor jest do wymiany ??

Wiesz co u mnie ogólnie się troszkę moczy amorek a poza tym jak usiadłem na B4-ce wicka z forum to się zdziwiłem, że tak wysoko i u mnie perfidnie widać, że jest już nie źle wyrobiony. A jak fachowo to nie mam pojęcia, stwierdziłem kwestią porównania :)

Ja sobie go wyjmę jak będę zmieniał gumę, bo mam jeszcze jedną oponkę do spalenia także zjaram ją i biorę się za rozbieranie tyłu, bo przód już leży w częściach :)

Zmierzyłem mój i wyszło ~315mm eye to eye

Edytowane przez baldhead

Zmierzyłem mój i wyszło ~315mm eye to eye

Aha to tu inaczej i na aukcji inaczej, ja po 1h walce z bramą garażu i przednim kołem przy -8 odpuściłem sobie mierzenie :D Jak odzyskam czucie w rękach i wrócę po motomikołajach do domu to się przejdę zmierzyć :)

tylko że na aukcji jest podana długość amora z rocznika 95-99 ja podałem z 01 więc może się trochę różnią

Aeternus, grzebałeś coś w temacie amortyzatora? Mierzyłeś może amorka w B4 bo ja się zająłem lampami i wyleciało mi z głowy :) Bo przymierzałbym się niedługo do wymiany żeby już powoli działać w celu skończenia robót z moto i zostawić tylko na czyszczenie na wiosnę :)

Obiecuje ze w niedziele sie za to zabiore. Jak na razie zrzucilem kolo i kiere. kolektory rowniez poszly na bok. rozebralemCala gore, chlodnice i juz za silnik sie zabieralem kiedy mi sily przeszly ;) W niedziele znowu romans w garazu wiec obiecuje ze zmierze bo tak jak i Tobie mi rowniez zalezy na nowym amorku : )

Obiecuje ze w niedziele sie za to zabiore. Jak na razie zrzucilem kolo i kiere. kolektory rowniez poszly na bok. rozebralemCala gore, chlodnice i juz za silnik sie zabieralem kiedy mi sily przeszly ;) W niedziele znowu romans w garazu wiec obiecuje ze zmierze bo tak jak i Tobie mi rowniez zalezy na nowym amorku : )

Ja mam niesamowity wyp**dów w garażu i na razie chwilowo przerwa dopóki nie podciągnę prądu i piecyka :)

Dzis mimo braku checi i mocno niesprzyjajacej pogody pojechalem do motocykla porozkrecac go. Amor juz lezy u mnie na biurku i ma prawie 340mm.

a jezeli chodzi o taki konkretniejszy apropo mocowac rozmiar. To od zewnetrznej strony mocowania sruby do drugiego oczka rowniez od zewnetrznej strony jest ~315mm

Edytowane przez Aeternus

to jaki wkońcu pasuje ten amor ?? wie już ktoś???

to jaki wkońcu pasuje ten amor ?? wie już ktoś???

Jeśli faktycznie amor od B4 jest dłuższy niż w B6 to może być lekki problem, bo wtedy dupa jeszcze bardziej "siądzie" co by przyniosło odwroty efekt, a dostać amora do B4 nie będzie łatwo w miarę normalnej cenie... Przydałoby się mieć amora od B6 i po prostu przymierzyć i sprawdzić efekt, nie wala się komuś po garażu amor od B6? Może Tobie Qnerk się jakiś pląta nie potrzebny i chcesz odsprzedać?